20 Σεπτεμβρίου 2020

ΗΡΑΚΛΕΙΟ| Από την αντιφασιστική διαδήλωση(18/9)

Εκατοντάδες διαδηλωτές έδωσαν και φέτος το παρών στο Ηράκλειο, τιμώντας τον αγωνιστή μουσικό Παύλο Φύσσα που έπεσε νεκρός πριν από εφτά χρόνια από τους μαχαιροβγάλτες, φασίστες, δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Υπήρξε κάλεσμα από συλλογικότητες, οργανώσεις και άλλους πολιτικούς χώρους στην πλατεία των Λιονταριών στ' οποίο ανταποκρίθηκαν μαζικά ο λαός και η νεολαία του Ηρακλείου. Ξεχωριστά, στην πλατεία Ελευθερίας καλούσε, και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία το ΚΚΕ.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας, στο παγκόσμιο πλαίσιο της κρίσης της πανδημίας, και της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ακόμη πιο επιτακτικά βγάζουν την ανάγκη της μαζικής οργάνωσης του λαού απέναντι στις ζοφερές εξελίξεις που προμηνύονται. Η φετινή ημέρα μνήμης και τιμής του Παύλου Φύσσα είχε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη, αλλά κυρίως επειδή συντελείται σε ένα ιδιαίτερα αντιδραστικό κλίμα, με το σύστημα στο φόντο της κρίσης να προβλέπει ακόμη πιο δύσκολες και μαύρες μέρες για τους λαούς του κόσμου. 

Ο λαός της χώρας μας καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της πανδημίας, και να φορτωθεί τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα βρίσκονται στο στόχαστρο, και η κυβέρνηση για να προλάβει και να καταπνίξει αντιδράσεις σπέρνει την τρομοκρατία, ψηφίζει χουντονόμους όπως ο πρόσφατος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, εξαπολύει δολοφονική κρατική καταστολή απέναντι στον κόσμο που σηκώνει κεφάλι. Την ίδια στιγμή ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, με τις παράλληλες εξελίξεις του προσφυγικού στη χώρα μας, δίνουν χώρο στο σύστημα να ενισχύει το εθνικιστικό κλίμα. Σπέρνουν το εθνικιστικό-ρατσιστικό δηλητήριο απέναντι στους γείτονες λαούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται λαός και νεολαία στην πρώτη γραμμή, και να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Τυμπάκι, με τα ρατσιστικά πογκρόμ εις βάρρος των μεταναστών από το Πακιστάν, τις επιθέσεις και τις προσπάθειες απομάκρυνσής τους από την περιοχή, υποκινούμενα από γνωστούς φασίστες της περιοχής, πρέπει ν' απομονωθούν και να καταγγελθούν πλατιά από τον Ηρακλειώτικο λαό. Αυτοί που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες εργάτες νυχθημερόν, που τους αφήνουν χωρίς σπίτι και με απλήρωτα μεροκάματα, αφού πρώτα τους ξεζουμίσουν θυμούνται εκ των υστέρων να τους στοχοποιήσουν για τα πάνδεινα του συστήματος. 

Στα αρνητικά της διαδήλωσης τέλος καταγράφεται η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά την κατακραυγή που δέχθηκε από τα οργανωμένα μπλοκ και τον κόσμο της πορείας προκειμένου ν' αποχωρήσει, ακολούθησε τελικά με διακριτή απόσταση στη διαδήλωση. Το γεγονός αυτό διαδέχθηκε η αποχώρηση του μπλοκ της αναρχίας από τη διαδήλωση, πραγματοποιώντας ξεχωριστή πορεία.

Το ΚΚΕ(μ-λ) με δυναμικό μπλοκ στη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας βρωντοφώναξε ενάντια στο φασισμό, σα γέννημα θρέμα αυτού το σάπιου συστήματος, και για την ανάγκη συγκρότησης των λαϊκών μαζών ενάντια στους πολέμους, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό, και για την πάλη δίπλα στους γείτονες λαούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: