01 Οκτωβρίου 2020

ΗΡΑΚΛΕΙΟ| Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση (28/9)




Πραγματοποιήθηκε στις 28/9 στο Ηράκλειο συγκέντρωση ενάντια στην άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Σούδα. Συμμετείχαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΛΑΕ, Μ-Λ ΚΚΕ, Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, και λόγω μικρής συμμετοχής κόσμου δε δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης διαδήλωσης.

Η προκλητική επίσκεψη από τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί την περίοδο που διανύουμε. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή εντείνονται, και οι λαοί των περιοχών για ακόμα μια φορά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Η παρουσία του Πομπέο προμηνύει το σφίξιμο της θηλιάς της εξάρτησης στο αμερικανονατοϊκό άρμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φανεί άξιος συνεχιστής της προηγούμενης αμερικανόδουλης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν τη χώρα μας ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο που θα μακελεύει λαούς, με τη βάση της Σούδας ν’ αναβαθμίζεται συνεχώς και τους φονιάδες των λαών να παραμένουν στην περιοχή, την ίδια στιγμή που ο λαός μας αντιμετωπίζει τις ολοένα και πιο βάρβαρες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.

Απέναντι στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις το ΚΚΕ(μ-λ) προσπάθησε να συμβάλλει στη συγκρότηση μιας κοινής δράσης οργανώσεων, συλλογικοτήτων, προοδευτικού κόσμου μπροστά στον ερχομό του αμερικανού ΥΠΕΞ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΣ, Αριστερό Ρεύμα, ΕΕΚ, Λαϊκή Ενότητα, ΜΛ-ΚΚΕ, ΝΑΡ, και αποφασίστηκε από κοινού κάλεσμα σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα 28/9, και παρέμβαση στο κέντρο για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης την Παρασκευή 25/9. Το κάλεσμα υπέγραψαν όλες οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη διαδήλωση εκτός από το Μ-Λ ΚΚΕ, που δήλωσε πως θα συμμετέχει στη συγκέντρωση της Δευτέρας.

Η εικόνα της Δευτέρας αντικατοπτρίζει δυστυχώς τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες των δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά και το κίνημα σε σχέση με τις απαιτήσεις της περιόδου. Το σύνολο των δυνάμεων που υπέγραψαν το κοινό κάλεσμα πέρα από την εμφάνισή τους στη σύσκεψη, δεν έδειξαν καμία διάθεση για την ενίσχυση της κίνησης, καταλήγοντας να μην εμφανιστούν κι όλας στην παρέμβαση της Παρασκευής. Χωρίς να χρεώνεται στις οργανώσεις το ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η πορεία της Δευτέρας, η υποτίμηση ωστόσο από μέρους τους της αναγκαιότητας αντιιμπεριαλιστικής και αντιπολεμικής πάλης μπροστά στις αντίξοες και επικίνδυνες εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή(κάτι το οποίο δεν εκδηλώθηκε πρώτη φορά τώρα), αποτελεί σοβαρή πολιτική αδυναμία, η οποία όσο δεν αντιμετωπίζεται θα τη βρίσκουμε μπροστά μας, με ακόμη χειρότερους όρους για το λαό. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερα προβληματική υπήρξε και η στάση του ΚΚΕ που στο Ηράκλειο δε συμμετείχε σε καμία κίνηση απέναντι στον ερχομό του Πομπέο.

Το ΚΚΕ(μ-λ) μέσω των υλικών του που μοίρασε στον κόσμο του Ηρακλείου, προσπάθησε να αναδείξει τα παραπάνω ζητήματα που πλήττουν τόσο τον λαό μας όσο και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής , δείχνοντας την επιτακτική ανάγκη να προαχθούν αντιστάσεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Με μαζική αφισοκόλληση, απεύθυνση στον τοπικό τύπο, ανάρτηση πανό στην πόλη και με την παρέμβαση της Παρασκευής, προσπάθησε να αναδείξει τα ζητήματα και να καλέσει τον κόσμο του Ηρακλείου στο δρόμο να δηλώσει τα αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά του αισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: