18 Ιανουαρίου 2021

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ! Όχι σε: πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικά και κάρτες εισόδου!

Σε κοινή συνέντευξη τύπου του Χρυσοχοϊδη με την Κεραμέως (θυμίζοντας εποχές χουντικών περιόδων), αναλύθηκαν η σύσταση και τα καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και εξαγγέλθηκαν η πρόσληψη και η "ταχύρυθμη" εκπαίδευση 1000 ειδικών φρουρών για τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, οι 1000 αυτοί ειδικοί φρουροί θα κατανεμηθούν για αρχή στα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα στεγάζονται μέσα στα ιδρύματα, κάνοντας καθημερινές περιπολίες. Το νέο αυτό σώμα που ιδρύεται θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα έχει άμεση επαφή και με τις διοικήσεις των ΑΕΙ. Η δράση αυτού του σώματος θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης στα ΑΕΙ, στα πλαίσια των οποίων θα ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος κάθε φοιτητή μετά την επίδειξη κάρτας εισόδου και τη δημιουργία κέντρων διαχείρισης καταστροφών και συμβάντων, για την ευκολότερη αντιμετώπιση «αξιόποινων πράξεων» ή ενεργειών που «παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία», όπως λένε. 

Όπως γίνεται φανερό η δράση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δε θα περιορίζεται σε έναν "εποπτικό" ρόλο, αλλά θα επεκτείνεται σε ένα ρόλο «άμεσης επέμβασης» σε γεγονότα που ΕΛΑΣ και διοικήσεις ΑΕΙ κρίνουν αναγκαία, ακόμη και «αυτόνομα και αυτεπάγγελτα» αν αυτό χρειαστεί. Στα πλαίσια ενός τέτοιου ρόλου, προβλέπονται μια σειρά από κατασταλτικά «καθήκοντα» όπως η σύλληψη και η τρομοκράτηση φοιτητών, η εκκίνηση διαδικασιών προανάκρισης και δικογραφιών, αλλά και νέο νομικό, ποινικό και πειθαρχικό πλαίσιο για την υλοποίηση του οποίου η πανεπιστημιακή αστυνομία θα πρέπει να «συμβάλλει και να επεμβαίνει». 

Στο νέο αυτό ποινικό και πειθαρχικό πλαίσιο, ενέργειες όπως: «η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος…, η χρήση… εγκαταστάσεων του ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων, η με οποιοδήποτε τρόπο ρύπανση… χώρων του ιδρύματος» (βλέπε συνελεύσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίες, φοιτητικές κινητοποιήσεις, αφισοκολλήσεις, γενικότερες πολιτικές, συνδικαλιστικές και πολιτιστικές δράσεις), ακόμα και η «αντιγραφή στις εξετάσεις και η λογοκλοπή στις πτυχιακές –και άλλες- εργασίες» θεωρούνται ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές. Οι ποινές των πειθαρχικών παραπτωμάτων, για τις οποίες κύριοι αρμόδιοι για την απόφασή τους θα είναι οι διοικήσεις των ΑΕΙ, είναι κλιμακωτά οι εξής: «έγγραφη επίπληξη, απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις για ένα ή περισσότερα μαθήματα σε ένα ή περισσότερα εξάμηνα, προσωρινή απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος, προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν ως 24 μήνες, οριστική διαγραφή». 

Με το βούρδουλα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα πειθαρχικά, τις κάρτες εισόδου και τη συγκατάθεση και τη συνεργασία των διοικήσεων των ΑΕΙ, κυβέρνηση και υπουργείο και για λογαριασμό του συστήματος που υπηρετούν, θέλουν να τρομοκρατήσουν τη νεολαία, να φιμώσουν κάθε λαϊκή φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας, να εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι πρόκληση όχι μόνο προς τους φοιτητές, αλλά προς όλο το λαό, ότι ενώ με ευθύνη τους η πανδημία θερίζει και τα νοσοκομεία καταρρέουν, ότι ενώ οι σπουδές μας βρίσκονται κυριολεκτικά εδώ και έναν χρόνο στον αέρα, προσλαμβάνουν χιλιάδες αστυνομικούς για την καταστολή και την τρομοκράτησή μας και ψηφίζουν αντιεκπαιδευτικούς και αντιλαϊκούς νόμους τον έναν μετά τον άλλο. Να μην ανεχτούμε άλλον έναν τόσο σοβαρό περιορισμό των λαϊκών μας ελευθεριών και των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Στα πλαίσια της συνολικής αντιπαράθεσης στον νέο αντιδραστικό νόμο που εισηγείται το υπουργείο παιδείας σε συνεννόηση με το υπουργείο ΠΡΟΠΟ, και με στόχο την ανατροπή του, να αντισταθούμε στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα πειθαρχικά και τις κάρτες εισόδου. Να διεκδικήσουμε μαζικά και με όρους κινήματος ελεύθερη πολιτική, συνδικαλιστική και πολιτιστική έκφραση μέσα στις σχολές και για όλο το λαό. 

Να βροντοφωνάξουμε: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ. Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ!

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: