17 Φεβρουαρίου 2021

ΛΑΡΚΟ-Λάρυμνα: Εργαζόμενοι και κάτοικοι στο έλεος της αντιλαϊκής πολιτικής

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, οι δεκάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους και ολόκληρη η περιοχή του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, βρίσκονται πραγματικά σε συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Ο χιονιάς που μόλις χτύπησε ολόκληρη τη χώρα αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για να έρθουν στη επιφάνεια οι τραγικές αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται ακατάπαυστα, οι οποίες ναρκοθετούν το μέλλον ολόκληρων περιοχών και αφήνουν εργαζόμενους και κατοίκους έκθετους σε τεράστιους κίνδυνους.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας μεγάλο τμήμα της οροφής του εργοστασίου στη Λάρυμνα κατέρρευσε υπό το βάρος της πυκνής χιονόπτωσης. Την ώρα του συμβάντος στο εργοστάσιο βρισκόταν δεκάδες εργαζόμενοι της  νυχτερινής βάρδιας, οποίοι έμειναν εγκλωβισμένοι στον χώρο για περισσότερες από 16 ώρες. Με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή πραγματικά από τύχη δεν είχαμε κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι τη ΛΑΡΚΟ εδώ και καιρό βρίσκονται στο έλεος των πολιτικών του ξεπουλήματος, της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να διαμορφώσουν το έδαφος του ξεπουλήματος του μεγάλου φιλέτου και ταυτόχρονα να τελειώνουν με τα δικαιώματα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, δημιουργούν συνθήκες «έρημου τοπίου» και τεράστιων κινδύνων. Οι εγκαταστάσεις αφήνονται στο έλεος της καταστροφής χωρίς καμία συντήρηση παρά τα απανωτά έως και θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα». Οι εργάτες πετιούνται κυνικά στο δρόμο της ανεργίας χωρίς καμιά φροντίδα για το μέλλον και ολόκληρη η περιοχή μαραζώνει ακριβώς γιατί εδώ και δεκαετίες ζει από τη λειτουργία του εργοστασίου.

Για τα μικρά και μεγάλα «ατυχήματα» δεν φταίει «η κακιά στιγμή» ούτε τα φυσικά φαινόμενα. Η ευθύνη βρίσκεται ακέραιη στις δολοφονικές αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου που εφαρμόζονται με αγριότητα. Η ανάγκη διεκδίκησης δουλειάς, η πάλη ενάντια στο ξεπούλημα και τις απολύσεις είναι αναγκαίο να συνδεθεί με τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες  εργασίας.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: