Η σημερινή διαδήλωση ήταν η πιο μαζική από όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στην πόλη. Κατά εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς κατέβηκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Με πανό συμμετείχαν στη διαδήλωση πέρα από τις Αγωνιστικές Κινήσεις, ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του ΠΚ και ΕΛΜΕΠΑ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βαθμιας, η Rosa Nera και γονείς Χανίων. Χαρακτηριστική ήταν η πιο μαζική συμμετοχή των φοιτητών γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η χθεσινή συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών.
Το νομοσχέδιο Κεραμέως που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, έχει βρεί απέναντι του μαζικές κινητοποιήσεις. Η πολιτική που υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς, χτυπάει την πολιτική και συνδικαλιστική δράση στις σχολές να μην περάσει! Να συμβάλλουμε στη συνέχιση του αγώνα! Με όπλο τα συλλογικά μας όργανα να αναμετρηθούμε με την πολιτική του συστήματος!
Να μαζικοποιήσουμε την επόμενη συνέλευση του ενιαίου συλλόγου φοιτητών την Τετάρτη 17/2 και να προχωρήσουμε σε νέες μαζικές διαδηλώσεις!
- Όχι στις διαγραφές και τα όρια σπουδών!
- Καμία βάση εισαγωγής και μείωση εισακτέων!
- Κάτω η πολιτική των ταξικών φραγμών! Όχι στην εντατικοποίηση και την πειθάρχηση!
- Κάτω τα χέρια από το λαϊκό άσυλο αγώνων!
- Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις!
Κάτω το Νομοσχέδιο Κεραμέως!
Ακολουθεί η τοποθέτηση των Αγωνιστικών Κινήσεων στη χθεσινή συνέλευση Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών:
Το νομοσχέδιο Κεραμέως που τίθεται πλέον προς ψήφιση στη Βουλή,αποτελεί τεράστιο χτύπημα στο δικαίωμα μας στις σπουδές,και ο αγώνας ενάντια του πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει!Οι μαζικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος,το σπάσιμο της απαγόρευσης στην πράξη την προηγούμενη βδομάδα έδειξαν ότι λαός και νεολαία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται διεκδικώντας τα δικαιώματα τους για ΣΠΟΥΔΕΣ -ΔΟΥΛΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ – ΥΓΕΙΑ!Διάθεση που αποτυπώθηκε ξανά από τη μαζική συμμετοχή(βάσει των συνθηκών) των φοιτητών στη Γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου του ΠΚ.
Ένα χρόνο,με τις σχολές κλειστές,μακριά από τις συλλογικές τους διαδικασίες οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συνέλευσης που βγήκε μόλις μια μέρα πριν.Οι φοιτητές ανέκαθεν στρέφονταν στα συλλογικά τους όργανα για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.Η θέσπιση βάσης εισαγωγής,η πανεπιστημιακή αστυνομία,τα όρια σπουδών,οι διαγραφές είναι μερικά μόνο μέτρα ενός νομοσχεδίου που ψηφίζεται για τη διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου όλο και πιο ταξικού.
Όλα αυτά που έρχονται για να χτυπήσουν το δικαίωμα μας στις σπουδές,υπάρχει η ανάγκη να συζητήσουν οι φοιτητές και να πάρουν από κοινού αποφάσεις συνέχισης του αγώνα.Μέσα στη συνέλευση οι απόψεις τίθενται ανοιχτά,ανοίγει ο διάλογος,οι φοιτητές συζητάνε και αντιπαρατίθενται προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν να κινούνται.Μια διαδικασία η οποία πρέπει να είναι ανοιχτή σε κάθε φοιτητή να πει την άποψη του,να συμβάλλει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων,να νιώσει την υπόθεση ανατροπής του νομοσχεδίου δική του.
Η συνέλευση δε μπορεί να χρησιμοποείται για την νομιμοποίηση αποφάσεων που έχουν παρθεί από τα πρίν μεταξύ δυνάμεων.Οφείλει να είναι ζωντανή διαδικασία λήψης αποφάσεων και η συνδιαμόρφωση πλαισίων,όταν αυτή είναι δυνατή, να είναι αποτέλεσμα της συζήτησης μέσα από τη συνέλευση.Οι φοιτητές δε μπορεί να συμμετέχουν απλά για να ψηφίσουν,αλλά για να συμβάλλουν στη κουβέντα και να αποφασίσουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Στην περίπτωση του νομοσχεδίου Κεραμέως,που έχει βρεί απέναντι φοιτητές,μαθητές,εκπαιδευτικούς ,είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ποιά θα είναι η γραμμή πάλης με την οποία θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο νομοσχέδιο.Πλέον η κυβέρνηση θέτει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή,και το πώς θα συνεχίσουν οι φοιτητές να παλεύουν είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του αγώνα.
Δύο είναι οι απόψεις που τίθενται πλέον.Η μία είναι αυτή που μιλάει για την ανατροπή του νομοσχεδίου ακόμα και μετά τη ψήφιση του και η άλλη αυτή που θέλει το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.Αν και οι δυνάμεις που εκφράζουν τη δεύτερη,δεν την θέτουν ανοιχτά ακόμη,φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ταυτίζουν την ανατροπή του νομοσχεδίου με την μη εφαρμογή του.Οι απολήξεις όμως αυτής της άποψης αποτυπώνται στα αιτήματα και στις προτάσεις που θέτουν.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις θέτουν ότι για την ανατροπή του νομοσχεδίου χρειάζεται αγώνα διαρκείας και όχι αγώνας της μιας στιγμής.Μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες και μαζικό αγώνα μπορεί ο αγώνας να νικήσει.Για αυτό και επιμένουμε στην μαζικοποίηση και ουσιαστική ενεργοποίηση των συλλόγων. Ο μόνος τρόπος για να έχει συνέχεια ο αγώνας μας, αλλά και να φέρει νίκες είναι η οργάνωση μέσα στους φοιτητικούς μας συλλόγους.Για αυτό και θέτουμε συνεχώς την ανάγκη διεξαγωγής συνελεύσεων σε όλες τις σχολές,παρά τις δύσκολες συνθήκες.Μόνο στο δρόμο μπορούμε να νικήσουμε έχοντας στο πλευρό μας,τους μαθητές,τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό που δέχεται την αντιλαϊκή πολιτική. Με τους καθηγητές και τις πρυτανείες πάντα αντιπάλους.Γιατί το καθηγητικό κατεστημένο είναι αυτό που προωθεί την επίθεση μέσα στα πανεπιστήμια.
Η άλλη άποψη,όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από το κοινό πλαίσιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της ΠΚΣ ,είναι αυτή που βλέπει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μείνει στα χαρτιά.Ότι σύμμαχοι του φοιτητικού κιμήματος μπορεί να είναι οι πρυτανείες ή οι καθηγητές που είναι οι υλοποιητές της ερφαργογής των πολιτικών υπουργείου και κυβέρνησης.Ακόμα και στο κοινοβουλευτικό πεδίο προσβλέπουν.Σε ποιά ακριβώς κοινοβουλευτικά κόμματα αναφέρονται στο κείμενο τους ότι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο;;Στο ΣΥΡΙΖΑ,το ΚΚΕ,το Μερα25 που η «αντιπολίτευση» που κάνουν είναι να ζητούν το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μετά;;Αυτό θέτουν και στο φοιτητόκοσμο και πέρα από τη συνέλευση ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου δεν πρότειναν εκ νέου συνέλευση στο πλαίσιο τους;;Πότε πρέπει να παλέψουν οι φοιτητές ενάντια στο νομοσχέδιο;Η λογική του θα λογαριαστούμε ΜΕΤΑ είναι λογική υποταγής.Ακόμα και προτάσεις οικονομικής διαχείρησης δίνουν και παίρνουν αλλά και προτάσεις για το πώς θα ανοίξουν οι σχολές.
Για τις Αγωνιστικές Κινήσεις είναι καθαρό ότι ο αγώνας για την ανατροπή του νομοσχεδίου περνάει μέσα από μαζικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις.Μακριά από αυταπάτες για στήριξη από αυτούς που υλοποιούν την επίθεση μέσα στις σχολές.Από τη συγκρότηση του κινήματος σε κατεύθυνση αναμέτρησης με την πολιτική που υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς και χτυπάει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.Μακριά από τις αυταπάτες ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να παίξει ρόλο λογιστή ή συνδιαχειριστή καταθέτοντας προτάσεις στο σύστημα.Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε νίκες και κατακτήσεις γιατί διεκδίκησε.Δεν κέρδισε θέτοντας προτάσεις αλλά απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του.Τώρα πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή του νομοσχεδίου γιατί δε θα σταματήσουν,αν δεν τους σταματήσουμε!
Να μαζικοποιήσουμε την επόμενη συνέλευση του Ενιαίου συλλόγου την Τετάρτη 17/2,στη 1μμ στο ανοιχτό αμφιθέατρο.
- Όχι στις διαγραφές και τα όρια σπουδών!
- Όχι στην εντατικοποίηση και την πειθάρχηση!
- Κάτω η πολιτική των ταξικών φραγμών!
- Κάτω τα χέρια από το λαϊκό άσυλο αγώνων!
- Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτες εισόδου, πειθαρχικές διώξεις!
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ – ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου