13 Φεβρουαρίου 2021

ΧΙΛΗ | Οργισμένες διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία του Φρανσίσκο Μαρτίνες


Τη νύχτα της Παρασκευής 5 Φλεβάρη, ξέσπασαν έντονες διαμαρτυρίες από μεριάς του πληθυσμού της τουριστικής πόλης Πανγκιπούγι, στην περιφέρεια Λος Ρίος. Η δολοφονία του νεαρού καλλιτέχνη του δρόμου Φρανσίσκο Μαρτίνες όχι μόνο προκάλεσε την αγανάκτηση του πληθυσμού της Πανγκιπούγι, που έβαλε φωτιά στο μέγαρο της αστυνομικής διεύθυνσης, στο δημαρχείο και σε άλλα δημόσια κτίρια, αλλά ξεσήκωσε και θύελλα διαμαρτυριών σε πολλές άλλες πόλεις. Τη δεύτερη μέρα των διαμαρτυριών καλέστηκαν νέες διαδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής 5 του Φλεβάρη, μέχρι το σημείο να πυρποληθούν όλα τα δημόσια κτίρια της τουριστικής πόλης Πανγκιπούγι, στη νότια Χιλή.

Οι αποτρόπαιες εικόνες της εν ψυχρώ δολοφονίας του νεαρού καλλιτέχνη και ακροβάτη Φρανσίσκο Μαρτίνες κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα το απόγευμα της Παρασκευής 5 Φλεβάρη, αναζωπυρώνοντας τις διαμαρτυρίες σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

Η αστυνομική βαναυσότητα των καραμπινιέρων κλιμακώθηκε τη φορά αυτή με πέντε πυροβολισμούς κατά του νεαρού, ο οποίος δεν θέλησε να υποταχθεί στην παρενόχληση των αστυνομικών για έλεγχο ταυτότητας την ώρα που εκτελούσε το καλλιτεχνικό του νούμερο στο κέντρο της πόλης. Δύο σφαίρες τον βρήκαν στα πόδια και η μία τον χτύπησε στην κοιλιά από πυροβολισμό από μόλις δυο μέτρα απόσταση, προκαλώντας επί τόπου το θάνατό του μπροστά στα μάτια των περαστικών, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες και αποθανάτισαν την αδικαιολόγητη δολοφονία του.

Η ωμή βία των καραμπινιέρων υπήρξε σταθερό μοτίβο καθ’ όλη τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου 2019. Ο ίδιος ο Φρανσίσκο έτρεφε ιδιαίτερο μίσος για τους ένστολους, καθώς ήταν θείος του νεαρού που πετάχτηκε στον ποταμό Μαπότσο, στο Σαντάγκο.

Η αγανάκτηση φούντωσε ενάντια στις δυνάμεις των εμπλεκόμενων καραμπινιέρων, οι οποίοι δεν φρόντισαν καν να βοηθήσουν, ούτε διευκόλυναν την παροχή ιατρικής φροντίδας στον Φρανσίσκο. Οι πρώτες βοήθειες παρασχέθηκαν από έναν νοσηλευτή που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας και παρακολούθησε τις τελευταίες του στιγμές.

Στο πρώτο επίσημο ανακοινωθέν προς τον Τύπο, η δολοφονική αστυνομία προσπάθησε να ισχυριστεί «νόμιμη αυτοάμυνα» έναντι κάποιας υποτιθέμενης επίθεσης με τα ψεύτικα σπαθιά που χρησιμοποιούσε ο Φρανσίσκο για να εκτελέσει το νούμερό του στο δρόμο. Από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Resumen, ο δήμαρχος της πόλης και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ροντρίγκο Βαλντίβια, κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημά του δεν ήταν η αστυνομική βία και, χωρίς να πει λέξη για τον δολοφονημένο νέο, φρόντισε να επισημάνει ότι «εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη» και ότι η πόλη «πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα».

Καμία δήλωση από μεριάς των κυβερνητικών αρχών δεν δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής. Το μόνο που διέρρευσε ήταν η διαταγή να ενισχυθούν οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαμαρτυρίες που άρχιζαν να παίρνουν διαστάσεις στην Πανγκιπούγι και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Παρά τις προσδοκίες του δημάρχου Βαλντίβια, δεν πρόκειται να υπάρξει κανονικότητα στην Πανγκιπούγι ούτε πουθενά αλλού, καθ’ ότι ο λαός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να κυβερνάται και να υποτάσσεται όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Και αυτό αποδείχθηκε γι’ άλλη μια φορά χθες, την Παρασκευή.

«Όλες οι σφαίρες θα επιστραφούν»

Στην ιστορική διαδρομή της πόλης Πανγκιπούγι περιλαμβάνεται η απαλλοτρίωση των γαιών των Μαπούτσε  με δολοφονίες και εκμετάλλευση των εδαφών από δασοκομικές εταιρείες και τσιφλικάδες, αλλά επίσης και εξαφανίσεις, βασανιστήρια και τουφεκισμοί στη διάρκεια της διακυβέρνησης της φασιστικής στρατιωτικής χούντας. Επίσης σε αυτά τα μέρη πέθανε δολοφονημένη η Μακαρένα Βαλντές, επειδή αντιτάχθηκε στα σχέδια κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, μια δολοφονία που πλασαρίστηκε σαν αυτοκτονία. Από την άλλη, στην περιοχή αυτή διαδραματίστηκε η προσπάθεια ξεσηκωμού στο πλαίσιο του αντάρτικου κινήματος του Νελτούμε, το 1981. Πρόκειται για ένα ιστορικό ταξικής πάλης, που σήμερα εκφράζεται σαν οργή του λαού ενάντια σε όλους τους διαχειριστές της καταπίεσης και της επικυριαρχίας.

Και τώρα, μετά τη δολοφονία του Φρανσίσκο, οι λαϊκές διαμαρτυρίες έβαλαν στόχο καταρχάς τους καραμπινιέρους, με αυθόρμητη συγκέντρωση ατόμων που ξέσπασαν την αγανάκτησή τους ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις και πετροβόλησαν το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος.

Έγιναν επιδρομές κατά του αστυνομικού τμήματος της Πανγκιπούγι αμέσως μετά τη δολοφονία του Φρανσίσκο Μαρτίνες.

Μόλις βράδιασε, οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο, το οποίο πυρπολήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα γειτονικά δημόσια κτίρια. Όλα τα κτίρια που ανήκουν στις υπηρεσίες του απαρχαιωμένου κράτους καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη φωτιά που άναψε η λαϊκή οργή. Λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ της Παρασκευής, οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν ότι στην πόλη καίγονταν ταυτόχρονα το δημαρχιακό μέγαρο, γραφεία της τοπικής αστυνομικής υπηρεσίας, το ταχυδρομείο, η εταιρεία ύδρευσης ESSAL, το κτίριο του ληξιαρχείου και άλλα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών. Η τράπεζα BCI επίσης χτυπήθηκε από τους διαδηλωτές. Ενόσω μαίνονταν οι πυρκαγιές, τα οχήματα εκτόξευσης νερού των καραμπινιέρων συνέχιζαν να επιτίθενται στους ανθρώπους που βρίσκονταν στους δρόμους.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας: Αντοφαγκάστα στο βορρά, Τσιγκουαγιάντε, Ταλκαουάνο και Κονσεπσιόν στο κέντρο της χώρας, Βαλντίβια και Πουέρτο Μοντ στο νότο, και επίσης σε διάφορους δήμους της πρωτεύουσας Σαντιάγκο.

Το κύμα αγανάκτησης εκφράστηκε με οδοφράγματα με φωτιές και με συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση Πινιέρα και την κατασταλτική πολιτική της, μεταξύ των οποίων και το σύνθημα «περιμένετε να δείτε, όλες οι σφαίρες θα επιστραφούν».

Καλλιτέχνες του δρόμου αποτίνουν φόρο τιμής και καλούν σε νέες διαμαρτυρίες


Οι καλλιτέχνες του δρόμου κατάγγελλαν συστηματικά την παρενόχληση που υπόκεινται από μεριάς των καραμπινιέρων. Τις τελευταίες μέρες έδειξαν εικόνες με διάφορα συμβάντα, όπου περιλαμβάνονται αυθαίρετες προσαγωγές ανθρώπων που αναγκάστηκαν να δουλεύουν στο δρόμο για να βγάλουν το ψωμί τους ως αποτέλεσμα της ανεργίας και των περιορισμών λόγω πανδημίας.

Ο Φρανσίσκο Μαρτίνες ζούσε εδώ και τέσσερα χρόνια στο Πανγκιπούγι πουλώντας τα έργα χειροτεχνίας που κατασκεύαζε ο ίδιος ή με το χαρτζιλίκι που του έδιναν οι περαστικοί για τα καλλιτεχνικά ακροβατικά του νούμερα. Είχε επίσης δραστήρια συμμετοχή στην τοπική συνέλευση που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της λαϊκής εξέγερσης η οποία ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 2019. Σε μια μικρή πόλη όπως το Πανγκιπούγι, ήταν ένα πρόσωπο γνωστό στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και, προφανώς, δεν ήταν άγνωστος για τους καραμπινιέρους.

Μετά τη δολοφονία του, τοπικοί καλλιτέχνες απέτιναν άμεσο φόρο τιμής στο σημείο ακριβώς όπου δέχθηκε τους πυροβολισμούς.

Στη διάρκεια του απογεύματος του Σαββάτου 6 του Φλεβάρη, καλλιτέχνες του δρόμου σε διαφορετικές πόλεις επίσης αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και βγήκαν στους δρόμους για να αποτίνουν φόρο τιμής στον Φρανσίσκο, και καταγράφηκαν ξανά συγκρούσεις με την αστυνομία και προσαγωγές.

Για το Σάββατο υπάρχουν πολλά καλέσματα για διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε διαφορετικές πόλεις και χωριά της χώρας.

Σε πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις της εφημερίδας El Pueblo υπάρχουν ανταποκρίσεις από το κίνημα διαμαρτυρίας που φουντώνει για πέμπτη μέρα σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα της Κυριακής 7 του Φλεβάρη, πάνω από χίλια άτομα παραβρέθηκαν στην κηδεία του Φρανσίσκο Μαρτίνες, στη γενέτειρά του Μπάχος ντε Μένα, μια φτωχή και περιθωριοποιημένη γειτονιά στα περίχωρα του Σαντιάγκο. Η τελετή μετατράπηκε σε εκδήλωση λαϊκής ενότητας και αντίστασης και κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις με τους καραμπινιέρους, που έριξαν δακρυγόνα κατά της οικογένειας και του πλήθους που παρίστατο στην κηδεία. Το ίδιο βράδυ, διαδηλωτές πυρπόλησαν το τοπικό αστυνομικό τμήμα, διατρανώνοντας με τον τρόπο αυτό πως κανένα έγκλημα ενάντια στο λαό δεν θα μείνει ατιμώρητο.

Κάτοικοι του Μπάχος ντε Μένα αντιστέκονται στην αστυνομική επιδρομή στη διάρκεια της κηδείας του Φρανσίσκο Μαρτίνες.

Το ίδιο απόγευμα, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν διάφορες παραστάσεις καλλιτεχνών του δρόμου σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο. Ανήρτησαν πανό με συνθήματα που αντιπροσώπευαν τα αισθήματα άλλων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που δεν βρίσκονταν εκεί. Συναντήθηκαν παλιές γενιές λαϊκών αγωνιστών με τις καινούριες, με τα αγόρια και κορίτσια που επίσης εξέφραζαν την επιθυμία να αγωνιστούν ενάντια στην κρατική καταστολή, για μια δικαιότερη κοινωνία προόδου και προκοπής.

 

Σε διεθνές επίπεδο, έγιναν διαδηλώσεις διεθνιστικής συμπαράστασης στα προξενεία της Χιλής στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας και στη Βαρκελώνη. Και έπεται συνέχεια. Σε όλες τις γωνιές του κόσμου, οι λαοί αντιλαμβάνονται ότι τους ενώνει η πάλη ενάντια στον κοινό τους εχθρό: τη βία ενός σάπιου συστήματος που το μόνο που έχει να προτείνει είναι εκμετάλλευση, καταπίεση και καταστολή.

·         Το  κείμενο χρησιμοποίησε  κυρίως   άρθρο της επαναστατικής εφημερίδας  «El Pueblo»  που δημοσιεύτηκε στις 6 Φλεβάρη 2021  αλλά και  άρθρα   για την εξέλιξη των διαμαρτυριών που δημοσιεύτηκαν αργότερα  στην ίδια εφημερίδα. Την μετάφραση για λογαριασμό των Αντιγειτονιών έκανε ο Π.Π. Το άρθρο βρίσκεται στην διεύθυνση ,  elpueblo.cl/2021/02/06/por-todo-el-pais-se-levantan-protestas-frente-al-asesinato-de-francisco-martinez/

Δεν υπάρχουν σχόλια: