Σήμερα 20/2 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Pablo Hasel έξω από το Ισπανικό προξενείο. Η κινητοποίηση είχε ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου, ενώ η αστυνομική παρουσία ήταν αισθητή.
Την συγκέντρωση κάλεσαν η Πρωτοβουλία Μουσικών-Καλλιτεχνών και η ραπ κολεκτίβα sedatephobia. Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως “Λευτεριά στον Pablo Hasel”, “Από την Ελλάδα ως την Ισπανία στο δρόμο σπάμε τη λογοκρισία” κ.α. Διαβάστηκε από ντουντούκα κείμενο της Πρωτοβουλίας Μουσικών-Καλλιτεχνών, που τόνιζε ότι ο τρομονόμος δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες και δημιουργούς αλλά κάθε άνθρωπο που θα θελήσει να εκφράσει την αγανάκτησή του.
Την κινητοποίηση στήριξαν με πανό και παρουσία δυνάμεις του α/α χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ΚΚΕ(μ-λ) και ΞΕΚΙΝΗΜΑ. Επίσης υπήρξε πανό του stirixipablohasel.blogspot.com.
Ακολουθεί ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Μουσικών-Καλιτεχνών που μοιράστηκε στην κινητοποίηση.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ
Μία νύχτα πριν την αρχική ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου που λογοκρίνει τις τέχνες, έγινε η διάθεση της κυβέρνησης γνωστή, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να περάσουν μια ρύθμιση που θα στοχοποιούσε ένα από τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει: την ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης. Το περιβόητο άρθρο 8 που εντάσσεται στον ποινικό κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και “εμπλουτίζει” η τωρινή, προβλέπει φυλάκιση 3-5 χρόνια σε καλλιτέχνες που δημοσιεύουν διαδικτυακά έργο τους, αν αυτό κριθεί πως προάγει τη βία, το μίσος και την τρομοκρατία. Πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία που ήδη εφαρμόζεται σε χώρες της ΕΕ, όπως πχ στην Ισπανία, όπου ο κομμουνιστής ράπερ Πάμπλο Χασέλ οδηγήθηκε στη φυλακή για το περιεχόμενο των στίχων του.
Μετά τις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση αναδιατύπωσε το άρθρο με τρόπο που να στοχοποιούνται οι φορείς που θα ανεβάζουν το σχετικό έργο. Η λογοκρισία όμως παραμένει! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αν δε φουντώσουν οι διαμαρτυρίες μας μέχρι την πλήρη απόσυρση του ν/σ, η κυβέρνηση θα το επαναφέρει.
Ο νόμος είναι ευθεία πρόκληση ενάντια στα δημοκρατικά μας δικαιώματα.
Για χρόνια ως εργαζόμενοι στο θέαμα-ακρόαμα ζούσαμε στην ανέχεια, με χαμηλούς μισθούς, μαύρη και μερική εργασία και υπό την κακοποίηση των παραγόντων του χώρου (βλ. πρόσφατες καταγγελίες ηθοποιών). Υπεύθυνες οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και οι εργοδότες μας. Με την πανδημία επιθυμούν να μας περάσουν στην πλήρη αφάνεια, αφού δεν έχουν στηρίξει καθόλου τον κλάδο μας. Παρουσιάζουν μόνο το Μητρώο Καλλιτεχνών σαν πανάκεια, που στην ουσία ούτε μισθό θα μας εξασφαλίσει, ούτε δουλειά, ούτε ασφάλιση, αλλά μόνο φακέλωμα κι αλληλοφάγωμα.
Πρώτα μας πετούν στην πλήρη ένδεια και την ανεργία, τώρα μας λογοκρίνουν. Μας λογοκρίνουν ακριβώς επειδή ξέρουν πως θα αντισταθούμε, γιατί αυτή η κατάσταση δεν αντέχεται άλλο.
Ο τρομονόμος της λογοκρισίας όμως δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες και δημιουργούς. Κάθε δημοκρατικός πολίτης που δεν αντέχει από την εγκληματική “αντιμετώπιση” της πανδημίας από την κυβέρνηση και θέλει να εκφράσει την αγανάκτησή του μέσα από ένα έργο τέχνης, θα βρεθεί στο στόχαστρο. Θα επενδύσουν στη λογική της λογοκρισίας και θα βαφτίσουν βία τους αγώνες μας, θα ονομάσουν μίσος τις διεκδικήσεις απέναντι στην εργοδοσία, θα πουν τρομοκρατία τις τέχνες μας.
Ως εργαζόμενοι στο θέαμα-ακρόαμα έχουμε υπομείνει πολλά, τόσα χρόνια. Η περίοδος της πανδημίας μας έχει εξαθλιώσει περισσότερο. Η λογοκρισία θα μας φιμώσει πλήρως. Ό,τι βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση, το έκανε χάρη στις δικές μας διαμαρτυρίες. Έχουμε δύναμη να προχωρήσουμε μέχρι την πλήρη ανατροπή του τρομονόμου της λογοκρισίας. Έχουμε δύναμη να βελτιώσουμε αισθητά την εργασιακή μας κατάσταση.
· Καμία σκέψη για λογοκρισία, καμία σκέψη για φίμωση των τεχνών και γενικά.
· Λευτεριά στον κομμουνιστή ράπερ Πάμπλο Χασέλ, που φυλακίζεται για τους στίχους του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου