ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (5/10), ΞΑΝΘΗ (5/10), ΒΟΛΟΣ (5/10), ΧΑΝΙΑ (5/10)

16 Μαρτίου 2021

Θεσσαλονίκη | Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ ΤΕΙ: ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΠΕΜΠΤΗ 18/3 ΣΤΗ 1:00 μ.μ. ΣΤΟ ΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η μαζικότερη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει, λίγες ώρες μετά την βίαιη εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας οι δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν με κόσμο.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις καταγγελίας της εισβολής πραγματοποιήθηκαν σε Πάτρα, Γιάννενα, Βόλο, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Χανιά και άλλες πόλεις πανελλαδικά.


Τα γεγονότα είναι πλέον γνωστά. Χαράματα της Πέμπτης οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο ΑΠΘ και εκκένωσαν την Πρυτανεία, ενώ είχε ανακοινωθεί η λήξη της κατάληψης από την συνέλευση της κατειλημμένης Πρυτανείας το προηγούμενο βράδυ. Μαυροντυμένοι ασφαλίτες που οπλοφορούσαν προπορεύτηκαν και υποδείκνυαν ποιος θα προσαχθεί, ακολουθούμενοι από διμοιρίες των ΜΑΤ που έριχναν δακρυγόνα και κυνηγούσαν τους φοιτητές. Έγιναν 33 προσαγωγές εκ των οποίων οι 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Το ΑΠΘ ήταν περικυκλωμένο από αστυνομία που έλεγχε τις εισόδους, ασφαλίτες υπήρχαν σε κάθε γωνία της πόλης, ελικόπτερο πετούσε σε κοντινή απόσταση πάνω από τις πολυκατοικίες.

Ενώ, μάλιστα, πλήθος κόσμου έχει ξεσηκωθεί με αφορμή τη Ν.Σμύρνη ενάντια στην κρατική καταστολή, η κυβέρνηση όξυνε το κλίμα με την εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας. Η κίνηση της αυτή, πέρα από το ότι θέλει να δείξει αποφασιστικότητα, κρύβει και φόβο. Φόβο μπροστά στις αντιδράσεις της νεολαίας, μιας νεολαίας που πετάγεται μαζικά έξω από το Πανεπιστήμιο, που ξέρει ότι θα δουλεύει άπειρες ώρες για μισθούς πείνας, που χτυπιέται και φιμώνεται. Αυτούς τους φόβους θα επιβεβαιώσουμε.

Γιατί, όμως, η προσοχή της έχει στραφεί στο ΑΠΘ; Επειδή, παρά την καραντίνα και τις κλειστές σχολές, οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη δεν σταμάτησαν να κινητοποιούνται και μετά την ψήφιση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και να δίνουν το παράδειγμα ότι οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν.

Η κατεύθυνση για ανατροπή του νόμου πρέπει να υιοθετηθεί πανελλαδικά από τους φοιτητικούς συλλόγους. Με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη το σύστημα, υψώνει σκληρούς ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, πετάει έξω από τα Πανεπιστήμια τους φοιτητές και βάζει την αστυνομία. Χτυπάει το φοιτητικό συνδικαλισμό και την ανάπτυξη νεολαιίστικων αντιδράσεων στη γέννησή τους. Η εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο και η παρουσία της εντός το ΑΠΘ τις επόμενες μέρες αποτελεί άμεση εφαρμογή του.

Για το προχώρημα του αγώνα μας χρειάζεται να καλεστούν ξανά Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, να κάνουμε απολογισμό και να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα. Τα καλέσματα για διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες. Οι σχολές μας να γίνουν κέντρα αγώνα.

Δεν αναθέτουμε τον αγώνα μας σε καμία επόμενη κυβέρνηση, σε κανένα διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου, σε κανέναν Πρύτανη. Καταγγέλλουμε την αισχρή εισβολή στο άσυλο, την αστυνομοκρατία και τις πρακτικές που θυμίζουν τα χρόνια της χούντας. Ο μαύρος νόμος που ψηφίστηκε, εφαρμόζεται ήδη. Να βγούμε στο δρόμο να τον ανατρέψουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: