07 Μαρτίου 2021

Για τη σύσκεψη των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Αθήνα


Σύσκεψη των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 7 Μάρτη, στην κατεύθυνση της συζήτησης αλλά και της απόφασης για τις παραπέρα κινήσεις των δυνάμεων στα μέτωπα που έχουν ανοίξει. Για το ΚΚΕ(μ-λ) η συζήτηση ήταν αναγκαία ώστε να συζητηθούν παθογένειες οι οποίες επιμένουν να αναπαράγονται στα πλαίσια της όποιας συνεννόησης και δράσης υπάρχει, αλλά και για να καθοριστεί (όσο μπορεί) μια κοινή στάση στις επόμενες κινητοποιήσεις. Εξαρχής, από την πλευρά μας θέσαμε ότι οι υπάρχουσες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα -παρόλο που συσπείρωσαν αρκετές χιλιάδες κόσμου και παρά το θετικό γεγονός που έπαιξε η Πρωτοβουλία των αριστερών οργανώσεων στο να υπάρξουν οι κινητοποιήσεις και να σπάσουν οι απαγορεύσεις- έχουν φτάσει σε σημείο που δεν μπορούν να προχωράνε "στον αυτόματο" και πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποια βασικά πολιτικά ζητήματα.

Βασικό πολιτικό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όλη αυτή η κίνηση να γίνει όπλο στην φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και του κοινοβουλευτισμού. Έτσι, στην αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε σε Νο 1 ζήτημα την υπεράσπιση του λεγόμενου "κράτους δικαίου", της αστικής δημοκρατίας και των αστικών νόμων. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινήθηκε και το ΜΕΡΑ 25, και με βάση αυτό το πνεύμα επιχείρησαν να παρέμβουν και στις διαδηλώσεις. Σε αυτή τη βάση και η επιμονή κάποιων δυνάμεων στη σύσκεψη να θεωρούν ότι η υπάρχουσα Πρωτοβουλία Δικηγόρων των δυνάμεων της Αριστεράς (αλλά, όπως πληροφορηθήκαμε στη συζήτηση, και του ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να παραμένει στην κεφαλή των συγκεντρώσεων και να τις καθορίζει, παρόλο που ακόμη και οι ίδιοι οι δικηγόροι έχουν αναγνωρίσει ότι το ζήτημα είναι πολιτικό, ενώ έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί κανένα νομικό προκάλυμμα και καταπατά ακόμη και τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές της επιλογές.

Επιπλέον, παρόλο που οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (το ΚΚΕ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά, ήταν απόντες) και κατάφεραν να έχουν συγκεκριμένο στίγμα, πλέον η είσοδος του α/α χώρου στις συγκεντρώσεις αυτές έχει δώσει λάθος πολιτικό στίγμα το οποίο μάλιστα γίνεται νερό στον μύλο της κυβέρνησης. Και εξηγούμαστε. Το συγκεκριμένο πανό με το οποίο κινείται ο α/α χώρος (Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη) αλλά και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται από τα αστικά ΜΜΕ (δηλαδή ότι οι συγκεντρώσεις έχουν χαρακτήρα υπεράσπισης της δράσης της 17Ν και των δράσεων του Δ. Κουφοντίνα) δημιουργούν πρόβλημα και προβοκάρουν τον όποιο πλατύ χαρακτήρα έχουν οι συγκεντρώσεις. Για εμάς η Αριστερά προφανώς και πρέπει -πρώτα και κύρια πολιτικά- να διαχωρίζεται από τέτοιες αντιλήψεις, καθώς η κομμουνιστική αριστερά όχι μόνο δεν τάχθηκε ποτέ με τη δράση της 17Ν, αλλά την κριτίκαρε σφοδρά και την θεώρησε τρομερά επιζήμια για το λαϊκό κίνημα.

Μαζί με αυτά τα βασικά ζητήματα υπάρχουν και οι παθογένειες οι οποίες αναπαράγονται στα πλαίσια του εξωκοινοβουλίου: οι διαγκωνισμοί και τα καπελώματα συνεχίζονται, οι υπογραφές σε κοινές ανακοινώσεις μπαίνουν από αρκετές δυνάμεις, λίγοι όμως παραμένουν αυτοί που τις τιμάνε και τις στηρίζουν. Μια κατάσταση η οποία είχε αναδειχθεί και σε προηγούμενες φάσεις, όπως στη διαδήλωση ενάντια στον νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων το καλοκαίρι και τα τραγελαφικά σκηνικά που είχαν συμβεί με το κοινό πανό στη διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο. Αλλά και το περιστατικό των τελευταίων ημερών όπου εμφανίζονται δυο κοινά πανό και συνεχίζονται οι ίδιες λογικές καπελώματος και διάλυσης κάθε προσπάθειας κοινής συνεννόησης.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ(μ-λ) προέκρινε ότι υπάρχει ανάγκη η Αριστερά να δώσει το δικό της πολιτικό στίγμα και να το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο. Στίγμα το οποίο δεν θα δίνει περιθώρια διολίσθησης σε ρεφορμιστικά και συστημικά σχέδια, αλλά και θα διαχωρίζεται ξεκάθαρα από το λαθεμένο και περιθωριακό τρόπο που αντιλαμβάνονται οι α/α δυνάμεις τις κινητοποιήσεις αυτές. Στίγμα το οποίο θα αναδεικνύει συνολικά το ζήτημα της πολιτικής του συστήματος που διαλύει ζωές και δικαιώματα. Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο ενάντια στην πολιτική του συστήματος, ενάντια στην καταστολή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, θα εμπεριέχεται και το ζήτημα της ικανοποίησης των αιτημάτων του Δ. Κουφοντίνα. Χωρίς να αναστέλλουμε την πολιτική μας λειτουργία, παρεμβαίνοντας δηλαδή σε όλα τα μέτωπα που αναδεικνύονται την επόμενη περίοδο (γυναικείο, φοιτητικό, εργασιακό κλπ).

Πιστεύουμε ότι απόψεις που ακούστηκαν μέσα στη σύσκεψη δεν βοηθάνε στο ελάχιστο ούτε την πάλη που δίνεται αυτή τη στιγμή για να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας. Η μονομέρεια του ζητήματος, αλλά και το «σύρσιμο» πίσω από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τη λογική της «διάχυσης» στο δυναμικό που κινητοποιείται, μόνο πρόβλημα και πολιτικό τέλμα μπορεί να παράξει. Αυτό που υπάρχει ανάγκη να γίνει σήμερα είναι να ξεδιπλωθούν όλες οι εστίες αντίστασης στα μέτωπα που έχει αναδείξει η επίθεση και να γίνουν ένα μεγάλο ποτάμι εναντίωσης στην πολιτική που υπηρετεί η αστική τάξη και το πολιτικό σύστημα. Να ενισχυθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών για την ανατροπή του νόμου Κεραμέως και να μην μείνουν στο συνθηκολόγηση της γραμμής της "μη εφαρμογής" του, να ξεδιπλωθούν οι αγώνες των εργαζομένων στην υγεία για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη περίθαλψη, να ξεσπάσουν κινητοποιήσεις εργαζομένων για την υπεράσπιση του 8ωρου που χτυπιέται. Να ξεσηκωθούν οι μαθητές για το σύστημα εισαγωγής το οποίο τους αποκλείει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσο δυναμώνουν όλα αυτά τα μέτωπα τόσες πιο πολλές πιθανότητες και ελπίδες υπάρχουν να ηττηθεί η πολιτική συστήματος κυβέρνησης και να νικήσει η ζωή.

Το ΚΚΕ(μ-λ) σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα μέσα από τη λογική της κοινής δράσης η όποια απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει (όπως έδειξε η πραγματοποίηση διαδηλώσεων μέσα σε ένα κλίμα βαθιάς αστυνομοκρατίας) και προφανώς όχι στη λογική του ακολουθητισμού ή της υποταγής στον κυρίαρχο συσχετισμό.

ΥΓ: Παρόλο που η κουβέντα δεν κατέληξε κάπου και αναδείχτηκαν πολλές διαφοροποιήσεις. Μία βασική τοποθέτηση μας ήταν να μην υποσταλούν και χαθούν όλα τα άλλα καλέσματα των επόμενων ημερών, που παραμένουν αναγκαία με βάση την επίθεση που διεξάγεται. Παρόλο που αύριο είναι η 8η Μάρτη και υπάρχουν αρκετά καλέσματα με αφορμή τη μέρα της γυναίκας, εστάλη στα email των οργανώσεων το γνωστό κάλεσμα που αναπαράγεται κάθε μέρα, για συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την απεργία πείνας. Ξέρουμε ότι αρκετές δυνάμεις ποτέ δεν αξιολογούσαν και πολύ σοβαρά το γυναικείο ζήτημα και απλά θεωρούσαν την 8η Μάρτη μια επετειακή ημερομηνία, άλλα από αυτό έως το να θαφτεί τελείως η όποια κίνηση και όποιο κάλεσμα υπάρχει για το γυναικείο ζήτημα, είναι λογική στην οποία δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: