08 Μαΐου 2021

Αθήνα, Ν. Ιωνία | Πορεία καταγγελίας του νομοσχέδιου Χατζηδάκη για το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

 

Με συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη και πορεία στους δρόμους της Ν. Ιωνίας, συλλογικότητες της Ν. Ιωνίας διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που επιδιώκει να γυρίσει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα 150 χρόνια πίσω!

Η κατάργηση -και με το νόμο- του 8ωρου, η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας κατά τις ορέξεις του εργοδότη, η ατομική -και όχι συλλογική- ρύθμισή του, η ποινικοποίηση συγκεντρώσεων έξω από χώρους δουλειάς, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες προκειμένου να αποφασιστεί απεργία και με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία (το 50% +1 του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου) είναι ορισμένες πρώτες συνέπειες του επερχόμενου νομοσχεδίου. Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες που μέχρι σήμερα γίνονταν κατά παράβαση των θεσμοθετημένων, γίνονται πλέον νόμος και οι εργαζόμενοι αφήνονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, ατομικά, απέναντι στον εργοδότη.

Και όσο η επίσημη συνδικαλιστική ηγεσία σιωπά «εκκωφαντικά» στη νέα κυβερνητική επίθεση, τόσο πιο επιτακτικό γίνεται το καθήκον της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα.

Ένα πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν και η σημερινή διαδήλωση. Τέτοιες προσπάθειες είναι αναγκαίο να δυναμώσουν και να πυκνώσουν για να αποκρουστεί η νέα κυβερνητική επίθεση.

Στη διαδήλωση συμμετείχε το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία, ωστόσο αρκετά ήταν τα σωματεία της περιοχής που αν και καλέστηκαν δεν παραβρέθηκαν.


Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράστηκε

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ 8ΩΡΟ-ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!

Η πανδημία συνεχίζει να θερίζει ανθρώπινες ζωές αλλά η κυβέρνηση δεν υπολογίζει ούτε στα λόγια τους τραγικούς αριθμούς των θυμάτων, ούτε ασχολείται με εκείνους που χάνονται καθημερινά, επειδή δεν υπάρχει η αναγκαία περίθαλψη, προσωπικό στα νοσοκομεία και θέσεις ΜΕΘ. Με τα εμβόλια και τα σελφ-τεστ ρίχνει τις ευθύνες στον λαό και κρύβει τις ευθύνες της για τον θάνατο 11.000 ανθρώπων, ποσοστό θανάτων πιο τραγικό από αυτό της Ινδίας. Χαλαρώνει σιγά σιγά την καραντίνα αλλά θέλει να κρατήσει όσο μπορεί τον έλεγχο στον λαό διατηρώντας τα sms, τα πρόστιμα και τις απειλές. Το μυαλό της είναι πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός για να αβγατίσουν τα κέρδη των ξενοδόχων, πώς θα κινηθεί η οικονομία για να πλουτίσουνε κι άλλο οι πλούσιοι. Για τους εργαζόμενους ετοιμάζει επιστροφή στις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν πριν 150 χρόνια.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Βρούτση χτυπάει ευθέως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία και τον ελεύθερο συνδικαλισμό. Παράλληλα δίνει ένα ακόμη χτύπημα στο δικαίωμα στην ασφάλιση, τις συντάξεις, τις συλλογικές συμβάσεις, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στο προχώρημα της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους. Φροντίζει να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα θέλει να τους δέσει χειροπόδαρα για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να καταργήσει το 5ήμερο-8ωρο, να επιβάλλει την 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, για 7 μέρες τη βδομάδα. Να αυξήσει τις νόμιμες υπερωρίες σε 150  (από 120 στις υπηρεσίες και 96 στη βιομηχανία). Να καταργήσει την Κυριακάτικη αργία για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους, ένα δικαίωμα που χτύπησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, ο οποίος υποκριτικά σήμερα υποτίθεται πως αντιδρά στο αντεργατικό τερατούργημα. Όπως άλλωστε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονταν στο τιμόνι της αντεργατικής επίθεσης –είτε  μαζί με τη ΝΔ είτε όχι -  τις προηγούμενες δεκαετίες. Τα σχέδια του συστήματος επιδιώκουν να κάνουν τη ζωή μας λάστιχο και τη δουλειά εξόντωση. Να ρημάξουν τον ελεύθερο χρόνο μας. ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ελέγξει και να φιμώσει τα σωματεία ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Η «εξ αποστάσεως συμμετοχή» στις γενικές συνελεύσεις σε συνδυασμό με την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία σε περίπτωση προκήρυξης απεργίας, αφορούν όλους τους εργαζόμενους αδιαφορώντας αν είναι μέλη του σωματείου. Έτσι, προϊστάμενοι και ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν να… συναποφασίζουν με τους υπαλλήλους τους για μια απεργία. Η υποχρέωση σε περίπτωση απεργίας να συνεχίζει η λειτουργία της επιχείρησης ή του οργανισμού τουλάχιστον κατά το 1/3 με προσωπικό ασφαλείας, θα καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτή. Επιπλέον, θεωρείται παράνομη η περιφρούρηση της απεργίας, δηλαδή, η προπαγάνδα της και η εναντίωσή της στην απεργοσπασία. Η απεργία, αν περάσει το νομοσχέδιο, δεν γίνεται απλά πολύ δύσκολη υπόθεση αλλά σχεδόν πάντα θα είναι παράνομη.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, στο πλάι της κυβερνητικής πολιτικής, ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα, κάνουν πλάτες στην αντεργατική επίθεση. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προσδοκούν τίποτα από τους εργατοπατέρες. Είναι ανάγκη να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα δικά τους χέρια, να υπερασπιστούν τα ταξικά τους συμφέροντα, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν δυσφημίσει το συνδικαλισμό, έχουν διαλύσει τα συνδικάτα και τώρα βλέπουν στις νέες αντεργατικές εξελίξεις την ευκαιρία να στρογγυλοκαθίσουν πιο αναπαυτικά στο πλευρό της εξουσίας και στις πλάτες των εργαζομένων.

Όσο δυνατοί και ακλόνητοι κι αν φαντάζουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόσο τρέμουν το μαζικό λαϊκό και εργατικό ξέσπασμα και, όταν αυτό εκδηλώνεται, αναγκάζονται σε υποχωρήσεις.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ-ΒΡΟΥΤΣΗ!

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!






 


Δεν υπάρχουν σχόλια: