10 Μαΐου 2021

ΒΡΑΖΙΛΙΑ | ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΖΑΚΑΡΕΖΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Βραζιλιάνικο Κέντρο Αλληλεγγύης προς τους Λαούς - CEBRASPO

ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΑΒΕΛΑ ΤΟΥ ΖΑΚΑΡΕΖΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!



Η επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 6 Μαΐου στη φαβέλα του Ζακαρεζίνιου (λαϊκό προάστιο στη δυτική ζώνη του Ρίο) υπήρξε ένα πραγματικό μακελειό. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, κατέληξε σε 25 νεκρούς (οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος) και πολλούς τραυματίες, ενώ μέχρι και επιβάτες που βρίσκονταν σε συρμό του μετρό που περνούσε κοντά στο σημείο χτυπήθηκαν από βλήματα πυροβόλων όπλων και θραύσματα. Οι καταγγελίες κατοίκων και του Γραφείου Συνηγόρου του Πολίτη του Ρίο ντε Τζανέιρο αναφέρουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, επιδρομές σε σπίτια, ακραία ένοπλη βία, στοιχεία για πρακτικές εξωδικαστικών εκτελέσεων και απαλοιφές τόπων εγκλήματος από μεριάς των αστυνομικών οργάνων ώστε να αποτραπεί το έργο των πραγματογνωμόνων. Έχουμε να κάνουμε με το πιο θανατηφόρο μακελειό που καταγράφηκε έως σήμερα στην ιστορία του Ρίο. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνη για τον συντονισμό της επιχείρησης στο Ζακαρεζίνιου ήταν η Αστυνομική Διεύθυνση Προστασίας Παιδιών και Εφήβων. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πιστέψουμε πως τα παιδιά που ζουν στη φαβέλα του Ζακαρεζίνιου έχουν τα δικαιώματά τους διασφαλισμένα, και ότι σίγουρα δεν θα διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο, στη διάρκεια της ζωής τους, να εισέλθουν σε κυκλώματα λιανικής διακίνησης ναρκωτικών; Ο κυνισμός, ο σαδισμός και η αντιλαϊκή διάθεση αυτών των «κυρίων» δεν γνωρίζει όρια, μιας και αφού διαπράξουν τις βάρβαρες πράξεις τους σπεύδουν μπροστά στις κάμερες και τις δικαιολογούν με τον πιο άθλιο τρόπο.

Εκπρόσωποι της αστυνομίας μιλούν για «δικαστικό ακτιβισμό», παραβιάζοντας κατάφωρα την απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας οι αστυνομικές επιχειρήσεις στις φαβέλες πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά σε έκτακτες περιστάσεις. Η συνεχιζόμενη προώθηση τέτοιων επιχειρήσεων, που έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα τους θανάτους και συνιστούν πρόκληση έναντι του ανώτατου δικαστικού σώματος της χώρας, αναδεικνύει μόνο την παρακμή του Δημοκρατικού Κράτους Δικαίου, που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει στο ελάχιστο τα πολιτικά δικαιώματα και εγγυήσεις στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού, που ανέκαθεν υφίσταντο τις συνέπειες των ανισοτήτων, την απουσία θεμελιωδών δικαιωμάτων σε μια αξιοπρεπή διαβίωση και την καθημερινή βαρβαρότητα της αστυνομικής βίας.

Το μακελειό στο Ζακαρεζίνιου αποτελεί άλλο ένα φαύλο περιστατικό όπου οι κρατικές αρχές κομματιάζουν τις ζωές των φτωχών και μαύρων λαϊκών ανθρώπων στις φαβέλες και στα περίχωρα, με το αίμα τους να κυλά στους δρόμους και στα σοκάκια. Με βάση τα στοιχεία του Ιδρύματος Δημόσιας Ασφάλειας της Πολιτείας του Ρίο (ISP-RJ), 453 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από τα χέρια της αστυνομίας του Ρίο μόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους: πάνω από 5 νεκροί την ημέρα κατά μέσο όρο από την αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το πλήθος νεκρών και επαναλαμβανόμενων επεισοδίων μακελειών τις τελευταίες δεκαετίες – για να αναφέρουμε μόνο τις πιο γνωστές περιπτώσεις –, σφαγές του Acari (1990), της Candelária (1993), του Vigário Geral (1993), της Nova Brasília (1994 και 1995), του Borel (2003), της φαβέλας Coreia (2003), του Caju (2004), της Baixada (2005), μακελειό στο Συγκρότημα του Alemão (2007), του Falet/Prazeres (2019), του Alemão (2020), της Vila Ibirapitanga (2020), και τόσες άλλες που ελάχιστα δημοσιοποιήθηκαν από το μονοπώλιο του Τύπου, αναδεικνύουν τον αληθινό χαρακτήρα της πολιτικής πολέμου ενάντια στο φτωχό λαό που εφαρμόζει το βραζιλιάνικο κράτος. Οι δολοφονίες φτωχών ανθρώπων δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά είναι ο κανόνας, και κατά καιρούς οι δήμιοι του λαού αποφασίζουν να αφήσουν αυτό το έρμα αίματος και τρόμου σε κάποια φαβέλα για να δείξουν το πραγματικό τους προσωπείο.

Η αντεπαναστατική πολιτική που μεθοδεύει το βραζιλιάνικο κράτος συνάδει με τη λογική του να ορίζει τη ζωή και το θάνατο των φτωχών και μαύρων ανθρώπων που ζουν στις φαβέλες, και κατά καιρούς αποκαλύπτει τη γενοκτονική του όψη και τον φασιστικό χαρακτήρα των ενεργειών του. Είναι πασίγνωστο και διαβόητο το σημαντικό θανατηφόρο αποτέλεσμα των αστυνομικών επιδρομών, όπως και η αναποτελεσματικότητα, εδώ και δεκαετίες, των θεαματικών εκστρατειών προβολής των αστυνομικών δράσεων στα μέσα ενημέρωσης, πάντα γεμάτες με φιοριτούρες ωμότητας και δειλίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους κατοίκους της φαβέλας του Ζακαρεζίνιου, που αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας που επέβαλαν οι αστυνομικές δυνάμεις, ξεχύθηκαν στους δρόμους της φαβέλας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πράξη δειλίας στην οποία υποβλήθηκαν. Υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που ενδέχεται να εμφανιστούν προκειμένου να καταγγελθεί το νέο αυτό έγκλημα που διαπράχθηκε ενάντια στον πληθυσμό των φαβελών του Ρίο ντε Τζανέιρο, και διατρανώνουμε πως ο λαός δικαιούται να οργανώνεται και να επιλέγει τις μορφές πάλης που θα τον οδηγήσουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του, μεταξύ αυτών και του στοιχειωδέστερου, που είναι το δικαίωμα στη ζωή. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς φορείς και οργανώσεις να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε αυτό το κρατικό έγκλημα και να απαιτήσουν την τιμωρία των εντολοδόχων και των εκτελεστών αυτής της βαρβαρότητας που διαπράχθηκε ενάντια στον εργαζόμενο λαό.

Κάτω η κρατική τρομοκρατία!

* Ανακοίνωση του Βραζιλιάνικου Κέντρου Αλληλεγγύης προς τους Λαούς (CEBRASPO) με ημερομηνία 7 Μαΐου 2021. Στα πορτογαλικά βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση, cebraspo.blogspot.com/2021/05/rio-de-janeiro-chacina-na-favela-do.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: