Ένας σύγχρονος , δοτός εκπρόσωπος του ντιβαλιερισμού ήταν μέχρι τη δολοφονία του και ο Ζοβενέλ Μοΐζ, διάδοχος του πρώην προέδρου Μισέλ Μαρτελί, ενός μουσικού, πρώην μέλους της διαβόητης παραστρατιωτικής ομάδας των Ντιβαλιέ, Τοντόν Μακούτς, και εκλεκτού της προεδρίας Κλίντον. «Εκλέχτηκε» το 2016 επικεφαλής του κόμματος Τετ Καλέ (PHTK) και ανέλαβε πρόεδρος το 2017 με μια διαδικασία–παρωδία στην οποία συμμετείχε το 18% των Αϊτινών! Τον ψήφισαν 590 χιλιάδες από τα 6 εκατομμύρια. Αυτές τις “εκλογές” αναγνώρισαν σαν νόμιμες οι διεθνείς δυτικοί οργανισμοί και κυβερνήσεις!
Το Φεβρουάριο ακόμη και αυτή η παράνομη θητεία του είχε λήξει, αλλά αυτός αρνήθηκε να φύγει, διέλυσε τη βουλή, παρέτεινε τη θητεία του και εξήγγειλε συνταγματική μεταρρύθμιση. Οι Αϊτινοί αντέδρασαν με μια διήμερη γενική απεργία και αυτός απάντησε με κρατική καταστολή. Από την πρώτη ημέρα της προεδρίας του συγκέντρωσε το μίσος της λαϊκής πλειοψηφίας εξαιτίας της σκληρής πολιτικής λιτότητας, της απροκάλυπτης υποστήριξης της ολιγαρχίας και της κρατικής δολοφονικής βίας στις φτωχογειτονιές οι οποίες κάθε τόσο εξεγείρονταν από την πείνα και την απόγνωση.
Ο Μπανάνα Μαν, όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας φυτείας για παραγωγή μπανάνας και επιχείρησε να υλοποιήσει το αμερικάνοπνευστο μοντέλο μιας αγροτικής οικονομίας κυριαρχούμενης από τις πολυεθνικές και προσανατολισμένης στις εξαγωγές. Η Agritrans, της οποίας αφεντικό ήταν ο δολοφονημένος πρόεδρος, άρπαξε τη γη φτωχών αγροτών και σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις. Αλλά και άλλες εταιρείες, αϊτινών ολιγαρχών ή ξένων συμφερόντων, απαλλοτρίωσαν τη γη μικρών αγροτών με κυβερνητικά διατάγματα. Μια τέτοια περίπτωση που ξεσήκωσε αντιδράσεις είναι η δημιουργία της ελεύθερης ζώνης στην περιοχή Savane Diane για την καλλιέργεια στέβιας για τις ανάγκες της Coca-Cola.
«Φάτε ό,τι δεν παράγετε και μην τρώτε αυτό που παράγετε!» Αυτό ήταν το δόγμα που επιβλήθηκε από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στους Αϊτινούς από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αποτέλεσμα, η Αϊτή από χώρα σχεδόν αυτάρκης στο ρύζι να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρυζιού διεθνώς! Ανάλογη εξέλιξη είχε και η παραγωγή ζάχαρης. Πριν από σαράντα χρόνια η χώρα εισήγαγε το 20% των τροφίμων που χρειάζονταν ενώ σήμερα εισάγει σχεδόν το 60%, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία. Αυτά τα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά καταστράφηκαν και οι απόκληροι συνέρρευσαν στα αστικά κέντρα. Φθηνό εργατικό δυναμικό για τις πολυεθνικές, που έφτιαξαν μονάδες κατασκευής ενδυμάτων και άλλων ειδών που χρειάζονται πολλή χειρωνακτική εργασία. Ταυτόχρονα, απόλυτα εξαρτημένο από τη δυτική, τοξική ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Αϊτή σταδιακά μετατράπηκε σε παράδεισο για τις δυτικές ΜΚΟ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι «απεσταλμένοι του αυτοκράτορα» . Οργανώσεις που διαχειρίζονται επιλεκτικά την υποτιθέμενη ανθρωπιστική βοήθεια δυτικών κυβερνήσεων, οργανισμών και «φιλάνθρωπων» εκατομμυριούχων και εκπαιδεύουν τους Αϊτινούς στη ζητιανιά και την προσμονή τής δυτικής ελεημοσύνης. Τεράστιες θάλασσες προλεταριάτου, εκτοπισμένοι αγρότες στοιβάχτηκαν σε παραγκουπόλεις χωρίς αποχέτευση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς στέγαση.
Το 2004 με την απόφαση 1542 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία εκβίασαν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, εγκαταστάθηκε στο νησί διεθνής “ειρηνευτική” στρατιωτική δύναμη. Οι κυανόκρανοι , κάθε καρυδιάς καρύδι, έφεραν στην Αϊτή περισσότερη βία, διαφθορά, σωματεμπορία και ασθένειες. Όταν έφυγαν το 2017, άφησαν την κατάσταση χειρότερη. Ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ το 2010 αποτέλειωσε την κοινωνική καταστροφή την ίδια περίοδο κατά την οποία η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ σφιχταγκαλιασμένη με μια χούφτα ολιγάρχες άρπαζαν ό,τι προλάβαιναν από τα κρατικά ταμεία. Ιδιαίτερο πλιάτσικο έγινε στα κεφάλαια που προέρχονταν από τη διακίνηση του φθηνού πετρελαίου που προμηθευόταν η χώρα από τη Βενεζουέλα στο πλαίσιο του προγράμματος Petrocaribe, πρόγραμμα το οποίο έγινε συνώνυμο της διαφθοράς. Ο Ζοβενέλ Μοΐζ κατηγορήθηκε μαζί με μια ομάδα αξιωματούχων για την υπεξαίρεση μερικών δισ. δολαρίων.
Τέτοιες ημέρες τον Ιούλιο του 2018 οι Αϊτινοί συμμετείχαν με εντυπωσιακή μαζικότητα σε μια γενική απεργία. Ήταν η απάντηση στην κυβερνητική απόφαση για αύξηση κατά 36% της τιμής του φυσικού αερίου και στο σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. Κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής η κυβέρνηση ανέστειλε τις αυξήσεις, αλλά η εξέγερση δεν σταμάτησε. Για να την αντιμετωπίσει ο Ζοβενέλ Μοΐζ εξαπέλυσε ένα σκληρό κύμα κρατικής βίας με αποκορύφωμα τη μαζική σφαγή στη Λασαλίν, μια λαϊκή γειτονιά προπύργιο του κόμματος Λαβαλάς, το Νοέμβριο του 2018. Έκτοτε η αναταραχή στη χώρα δεν σταμάτησε. Οι Αϊτινοί έβγαιναν συχνά στους δρόμους και η κρατική βία κλιμακωνόταν.
Η πανδημία, που χτύπησε ανελέητα τους φτωχούς, όπως παντού στον κόσμο, έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. Ένα χρόνο από την έναρξή της η Αϊτή δεν είχε ούτε ένα εμβόλιο να διαθέσει στον πληθυσμό της. Πήρε υπόσχεση από τον ΟΗΕ πως θα λάβει 756 χιλιάδες δόσεις εμβολίου AstraZeneca μέχρι το Μάιο, αλλά ακόμη περιμένει. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η χώρα παρέλαβε 500 χιλιάδες δόσεις από τις ΗΠΑ μέσω του μηχανισμού COVAX. Η άρνηση του Ζοβενέλ Μοΐζ να αποχωρήσει από την εξουσία κάνοντας στην ουσία ένα συνταγματικό πραξικόπημα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε την οργή και ίσως η θανατική καταδίκη του.
Διατυπώνονται πολλά σενάρια γι’ αυτούς που έστειλαν την ομάδα των λολομβιανών παραστρατιωτικών δολοφόνων στην προεδρική κατοικία. Αρκετοί ισχυρίζονται πως ο Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε με εντολή αϊτινών αρχιμαφιόζων με τους οποίους στο παρελθόν είχε συνάψει συμφωνίες για να ελέγχει τις φτωχογειτονιές. Άλλοι προχωράνε περισσότερο. Θεωρούν πως ένα σημαντικό τμήμα της εγχώριας οικονομικής ελίτ, βλέποντας την αδυναμία του πραξικοπηματία-προέδρου να ελέγξει τις λαϊκές αντιδράσεις , διαβλέποντας να έρχεται μια νέα, πιο ριζοσπαστική εξέγερση και μη έχοντας εναλλακτικές πολιτικές λύσεις, προκάλεσαν τη δολοφονία με σκοπό να εκβιάσουν μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση με την επίκληση του κινδύνου αποσταθεροποίησης.
Η εκδοχή αυτή φαίνεται να έχει κάποια βάση, αν συνυπολογίσει κανείς πως ο αντικαταστάτης του Ζοβενέλ Μοΐζ, υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ, ζήτησε αμέσως την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη. Το ίδιο έσπευσε να ζητήσει ο ακροδεξιός πρόεδρος της Κολομβίας, ενώ όσο περνάνε οι μέρες πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ και στον Καναδά που καλούν τις δυτικές κυβερνήσεις να στείλουν στρατιωτική “βοήθεια” στην Αϊτή! Η Ουάσιγκτον έστειλε μια ομάδα αξιωματούχων και πρακτόρων για να εκτιμήσει επιτόπου την κατάσταση, μια ισχυρή ομάδα πεζοναυτών να φρουρεί την αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά προς το παρόν διστάζει να πάρει άλλες επεμβατικές πρωτοβουλίες. Ξέρει πως οι εποχές έχουν γίνει δύσκολες και βιαστικές κινήσεις μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Και στην Αϊτή έχουν πληθύνει εκείνοι οι οποίοι, συνειδητοποιώντας τον καταστροφικό ρόλο του ιμπεριαλισμού, αναζητούν μια άλλη, ανεξάρτητη πορεία, μακριά από τη θανατηφόρα δυτική «βοήθεια».
Δ.Π.
Προλεταριακή Σημαία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου