25 Ιουλίου 2021

Πέθανε ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Λισαβόνας, ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, ο ηγέτης, σύμβολο της Επανάστασης των Γαρυφάλων που ανέτρεψε την πολυετή δικτατορία Σαλαζάρ - Καετάνο στην Πορτογαλία.

Ο Καρβάλιο εκπροσώπησε την πιο ριζοσπαστική από πολιτική και κοινωνική άποψη, πτέρυγα των αξιωματικών που οργάνωσαν το πραξικόπημα. Στην συνέχεια συγκρούστηκε με τις αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις που άρπαξαν την ηγεσία της στρατιωτικής επανάστασης και επέβαλλαν μια ομαλή μετάβαση, δίχως να θιχτούν οι βάσεις του καπιταλιστικού συστήματος και τα συμφέροντα της πορτογαλικής ολιγαρχίας. Πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσαρμογή πέρα από την δεξιά ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Μάριο Σοάρες και το φιλοσοβιετικό ΚΚ με ηγέτη τον Κουνιάλ. Την σύγκρουση αυτή την πλήρωσε αργότερα ο Καρβάλιο όταν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική ακροαριστερή οργάνωση.

Στην δεκαετία του 1980 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση παρά το κύμα διεθνούς αλληλεγγύης που είχε τότε αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο. Εκείνο τον καιρό είχαν γίνει δύο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τις εκδηλώσεις η Σπουδάζουσα του ΚΚΕ(μ-λ) είχε κυκλοφορήσει το έντυπο που αναδημοσιεύουμε και στο οποίο υπάρχουν κείμενα για την δίκη, την Επανάσταση των Γαρυφάλων, ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) και μια συνέντευξη του στην "Προλεταριακή Σημαία" που είχε δώσει το 1979 σχετικά με τις εξελίξεις στην Πορτογαλία.

Παρά τις αντιφάσεις και τα όρια του ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο υπήρξε ένα πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, αρνήθηκε να συμβιβαστεί και πάλεψε με προσωπικό κόστος για να προχωρήσει πιο βαθιά κοινωνικά η επανάσταση των Γαρυφάλων.

π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: