02 Αυγούστου 2021

Στοχοποίηση εργαζομένων και βάθεμα της αντεργατικής πολιτικής με πρόσχημα το εμβόλιο!

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και με ιδιαίτερη ένταση στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, φέρνει στην επιφάνεια το σενάριο που απεύχονταν η κυβέρνηση και το ντόπιο κεφάλαιο για τη φετινή τουριστική σεζόν. Τη στιγμή που περιμένουν να μπει ζεστό χρήμα στη χώρα απ’ τις αφίξεις των τουριστών, η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» κλονίζεται ξανά από τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, αποκαλύπτοντας πόσο σαθρό ήταν το κυβερνητικό αφήγημα που πριν από ένα μήνα έκανε λόγο για «σχεδιασμό» και για «ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού». Τραγικές οι συνέπειες για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που βρίσκονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στον αέρα.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό, που εδώ και ενάμιση χρόνο ακροβατούν μεταξύ ανεργίας και δουλειάς κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, είναι οι ίδιοι που για ακόμη μια φορά βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατώνται και το βάρος να πέφτει στις δικές τους πλάτες. Ενώ φέρουν ήδη το βαρίδι τόσων μηνών φτώχειας, η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται σε εφιάλτη. Δεν φτάνει που καλούνται να δουλέψουν χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει, πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι και με την ανοιχτή στοχοποίησή τους με αφορμή το εμβόλιο. Πώς αλλιώς μπορεί να ιδωθεί η απόφαση της κυβέρνησης να υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις περιοχών με μεγάλη έξαρση σε δύο τεστ (self και rapid) τη βδομάδα, χωρίς να διασφαλίζεται η δωρεάν διενέργειά τους; Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρωμάτων πλοίων. Εξετάζουν ακόμη την αύξηση των τεστ σε τρία την εβδομάδα, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη προτάσεις σαν αυτή του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, ο οποίος ζητά την υποχρεωτική διενέργεια τριών PCR τη βδομάδα, με κόστος που θα επωμίζεται ο εργαζόμενος! Εν τω μεταξύ, για να γίνει κατανοητό πόσο προσχηματικά διάφοροι καλοθελητές βγαίνουν να κατακεραυνώσουν όσους δεν εμβολιάζονται, στα τέλη του Μάη που η κυβέρνηση και οι μεγαλοξενοδόχοι άνοιγαν άρον άρον την τουριστική σεζόν, για την πλειοψηφία των εποχικών υπαλλήλων που συνέρρεαν στα νησιά για να βρουν δουλειά, οι οποίοι ανήκουν στις ηλικίες 18-35, η πλατφόρμα εμβολιασμού τους δεν είχε καν ανοίξει!

Φυσικά, το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιστρατεύεται ξανά και ξανά, όπως τους εξυπηρετεί κάθε φορά. Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα του εμβολιασμού προκειμένου να προχωρήσει την αντεργατική πολιτική και να δώσει στην εργοδοσία τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων χωρίς αποζημίωση. Δεν είναι τυχαίος ο καταιγισμός δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, όπως του Γεωργιάδη που επικαλείται το «δικαίωμα» της επιχείρησης ν’ απολύει κόσμο για «σπουδαίο λόγο» που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο μη εμβολιασμός ή αυτές του Βορίδη που υπερασπίζεται την υποχρεωτική αναστολή εργασίας χωρίς μισθό. Με τέτοιο ζήλο η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός να κρύψει τις δικές της ευθύνες και να μετακυλήσει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες των αντιφάσεων, των παλινωδιών και των προβλημάτων (τόσο των υγειονομικών όσο και των οικονομικών) που προκαλεί ο τρόπος που διαχειρίζεται το σύστημα την πανδημία. Αφετέρου να αξιοποιήσει το φόβο που η ίδια έχει γεννήσει με την απάνθρωπη διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει, ώστε να καλλιεργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό», να στοχοποιήσει μερίδες του λαού και να προχωρήσει την αντεργατική πολιτική.

Για μας, πέρα απ’ το αναγκαίο όπλο του εμβολίου στη μάχη απέναντι στην πανδημία, είναι επιτακτική η διεκδίκηση και όλων των υπόλοιπων μέτρων πρόληψης και προάσπισης της υγείας του λαού (δωρεάν μαζικά τεστ, μέσα και μέτρα προστασίας, άνοιγμα ΜΕΘ και νοσοκομείων κ.ά.) τα οποία καθόλου τυχαία αποσιωπά η κυβέρνηση. Εξίσου αναγκαία όμως, είναι και η συγκρότηση εστιών αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στον οδοστρωτήρα δικαιωμάτων που επιβάλλει η κυβέρνηση και η εργοδοσία για ακόμη μια φορά, επικαλούμενη τάχα τη δημόσια υγεία.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: