07 Φεβρουαρίου 2022

ΠΕΚΙΝΟ Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες | Διπλωματικό μποϊκοτάζ των ΗΠΑ, διεθνείς ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, συμφωνίες Ρωσίας με Κίνα

Στις 4 Φεβρουάριου ξεκίνησαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες, που τη διοργάνωσή τους έχει αναλάβει το Πεκίνο. Η κινέζικη ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του κορωνοϊού, καθώς η πανδημία του covid-19 συνεχίζει να επελαύνει, αλλά και με ένα ιδιότυπο διπλωματικό μποϊκοτάζ, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε μερικό διπλωματικό μποϊκοτάζ των αγώνων, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Κίνα και συγκεκριμένα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων! Λόγω της «συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Σιντζιάνγκ», οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν διπλωματικούς αντιπροσώπους στην Κίνα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος στις αρχές του Δεκέμβρη 2021.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πότε εμφανίζεται η επιλεκτική ευαισθησία των Αμερικανών σε τέτοιου είδους παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ακολούθησαν η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Δανία και η Λιθουανία. Το «παράδοξο» της «αμερικάνικης κίνησης» είναι πως αν και πρόκειται για τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, οι χώρες που μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι κυρίως δυτικές και πάντως όχι μουσουλμανικές!

Όσο κι αν το Πεκίνο ξεκαθαρίζει πως το διπλωματικό μποϊκοτάζ (η μη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων) δεν αλλάζει τίποτα για τους ίδιους τους Αγώνες διότι οι αθλητές συμμετέχουν κανονικά, η ενόχληση της κινέζικης ηγεσίας δεν κρύβεται. Η Κίνα ήδη έχει δηλώσει πως «θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα».

Αντιλαμβάνονται πως η πολιτική που ξεκίνησε επί Τραμπ για την ανάσχεση της κινέζικης οικονομικής -κι όχι μόνο- επεκτατικότητας βρίσκεται πίσω και από αυτή την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον.

Οι κινήσεις της αμερικάνικης ηγεσίας απέναντι στην Κίνα είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα. Μετά από τη ναυτική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη θάλασσα της νότιας Κίνας και τις «δηλώσεις στήριξης» της Ταϊβάν, ακολούθησε η θεαματική ανακοίνωση της στρατιωτικής συμμαχίας AUKUS με τη Βρετανία και την Αυστραλία, καθώς και η ανακοίνωση του συμβολαίου της Αυστραλίας για τα υποβρύχια, που προκάλεσε την οργή της Γαλλίας! Η συνέχεια ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβρη, με την αναβίωση του ξεχασμένου «Quad», δηλαδή του τετραμερούς διάλογου για ζητήματα ασφαλείας «Quadrilateral Security Dialogue» (Quad) μεταξύ των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Το διπλωματικό μποϊκοτάζ όμως, δημιούργησε και στην ΕΕ μια αμηχανία για το πώς θα κινηθεί. Έτσι, εκτός των χωρών που παίρνουν μέρος στο μποϊκοτάζ, οι απόψεις κυμάνθηκαν από τα «ήξεις αφήξεις» που προέτασσαν την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή στάση (Γαλλία και Γερμανία), μέχρι εκκλήσεις για τη μη πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών (Λουξεμβούργο, Αυστρία, Τσεχία)! Τελικά, η κοινή ευρωπαϊκή στάση δεν βρέθηκε, με τη Γαλλία να δηλώνει πως απέχει του μποϊκοτάζ, ενώ η Γερμανία δεν θα στείλει κυβερνητικούς εκπροσώπους «γιατί δεν προβλέπεται διπλωματικά»!

Η Ρωσία, από την άλλη, δεν έχασε την ευκαιρία να σταθεί στο πλευρό των Κινέζων, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των Αμερικανών: «Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και λανθασμένη. Είχα μια συζήτηση με έναν από τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ και μου είχε πει ότι τα μποϊκοτάζ των Ολυμπιάδων στο Λος Άντζελες και στη Μόσχα ήταν ένα μεγάλο λάθος και για τις ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ συνεχίζουν τον ίδιο χαβά. Πού οφείλεται αυτό; Στις απόπειρες να περιοριστεί η ανάπτυξη της Κίνας», δήλωσε ο Πούτιν!

Αξίζει να αναφερθεί πως Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν πολλές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και της οικονομικής συνεργασίας, τις οποίες θα υπέγραφαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στο Πεκίνο, όπου θα παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες! Επίσης, συζητείται η ιδέα της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ ήδη υπέγραψαν κοινή δήλωση, καλώντας το ΝΑΤΟ «να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες προσεγγίσεις του Ψυχρού Πολέμου», να αποκλείσει την επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη και «να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία των πολιτισμικών και πολιτιστικών-ιστορικών τους προτύπων και την ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών αντικειμενικά και δίκαια».

Κατήγγειλαν το σχηματισμό μπλοκ ασφαλείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κι επέκριναν τη σύναψη του αμυντικού συμφώνου Aukus μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αποτρέψουν «έγχρωμες επαναστάσεις» και εξωτερικές παρεμβάσεις και δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν περαιτέρω τον στρατηγικό συντονισμό.

Η Κίνα ξεκαθάρισε πως «κατανοεί και υποστηρίζει τις προτάσεις που υποβάλλει η Ρωσική Ομοσπονδία για το σχηματισμό μακροπρόθεσμων, νομικά δεσμευτικών, εγγυήσεων ασφαλείας στην Ευρώπη», όπως γράφει η δήλωση, που αναφέρεται επίσης στις ανησυχίες της ασιατικής χώρας σχετικά με τις εμπορικές συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή της.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τις «πρωτόγνωρης ποιότητας» σχέσεις της χώρας του με την Κίνα κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στο Πεκίνο με αφορμή του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Πούτιν έκανε λόγο για «ένα παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του». και για διμερείς μας σχέσεις που «προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας»

Απευθυνόμενος στον ομόλογό του είπε ότι η Ρωσία έχει ετοιμάσει μια νέα συμφωνία για να παρέχει στην Κίνα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσική Άπω Ανατολή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν «νέες λύσεις» για την παροχή υδρογονανθράκων στην Κίνα. Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες, κυρίως στον στρατηγικό τομέα του φυσικού αερίου.

Μένει να αποδειχθεί αν η κίνηση των ΗΠΑ με το διπλωματικό μποϊκοτάζ θα αποφέρει αποτελέσματα για την πολιτική τους. Σίγουρο είναι, όμως, πως αυτές οι κόντρες κανένα καλό νέο για τους λαούς δεν προμηνύουν!

πηγές: Προλεταριακή Σημαία, ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια: