12 Μαρτίου 2022

Αργεντινή: Λαϊκή κατακραυγή για τη νέα υποδούλωση στο ΔΝΤ

Η πολύπαθη οικονομία της Αργεντινής ακολουθούσε τις τελευταίες δεκαετίες το ίδιο μοτίβο με τις οικονομίες όλων σχεδόν των χωρών της Λατινικής Αμερικής: επιβολή μέτρων ακραίου φιλελευθερισμού από φασιστικές δικτατορίες προς όφελος των αστικοτσιφλικάδικων ελίτ και των ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων, που οδήγησαν σε τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις και φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού. Με το κύμα της σοσιαλδημοκρατίας, ιδίως στη δεκαετία του 2000, αναδείχθηκαν δυνάμεις λεγόμενες «πατριωτικές» που επιδίωκαν (τουλάχιστον στις προθέσεις) την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και συνάμα την ανακοπή του εντεινόμενου ρεύματος λαϊκών διαμαρτυριών. Συγκεκριμένα στην Αργεντινή αυτό εκφράστηκε με την επάνοδο του αριστερού περονισμού και την εκλογή, το 2007, της Κριστίνα Κίρσνερ στην προεδρία.

Μετά την «παρένθεση» του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, που υποθήκευσε την οικονομία της χώρας στο ΔΝΤ, οι περονιστές επανήλθαν στην εξουσία το 2019 με την εκλογή του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος προσπάθησε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας, με κρυφό πόθο την εξόφληση του δανείου προς το ΔΝΤ. Όπως γνωρίζουμε από άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εκτός της λογικής των ιμπεριαλιστών και των χρηματοδοτικών τους οργάνων: τα δάνεια δεν χορηγούνται για ανόρθωση των οικονομιών αλλά για να επιτυγχάνεται η ες αεί υποθήκευση των χωρών και των λαών. Το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται για καμία εξόφληση του χρέους και το μόνο που θέλει είναι να εισπράττει τους τόκους, διατηρώντας το καθεστώς εξάρτησης των οικονομιών.

Εδώ και τρία χρόνια ασκούνται αφόρητες πιέσεις ώστε η κυβέρνηση της Αργεντινής να άρει όλα τα κοινωνικά μέτρα ανακούφισης της φτώχειας και επιδότησης των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Η Βραζιλία του Μπολσονάρο αποσύρει τις επενδύσεις, οι ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις αυξάνουν τους δασμούς επί των εξαγωγών της Αργεντινής, οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι δείχνουν απροθυμία να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα, φοβούμενοι τη μείωση της κερδοφορίας τους. Ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας και παύσης πληρωμών γίνεται όλο και πιο ορατός, ενώ η πανδημία επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη απελπιστική κατάσταση των λαϊκών μαζών: το 45% των Αργεντινών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλοι 22% κινδυνεύουν με εξαθλίωση.

Προκειμένου να βρει επειγόντως τα 2,5 δισ. δολάρια που χρειάζεται για να εξοφλήσει την τρέχουσα δόση του χρέους, που ανέρχεται συνολικά στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια, η κυβέρνηση Φερνάντες διαπραγματεύτηκε ένα νέο δάνειο με το ΔΝΤ, που με τη σειρά του πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των ιθυνόντων και των ιμπεριαλιστών. Ο γνωστός φαύλος κύκλος της διαιώνισης της οικονομικής εξάρτησης! Για να αποφύγει τον ασφυκτικό κλοιό, η κυβέρνηση απευθύνεται και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως στη Ρωσία και στην Κίνα, με ό,τι αυτό
συνεπάγεται στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία σύνοδο της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών η Αργεντινή είναι η μόνη χώρα που αρνήθηκε να καταδικάσει την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Business are business!

Η κυβέρνηση με την συμφωνία της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων ψήφισε προχθές νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα βυθίσει στην φτώχεια τον ήδη δοκιμαζόμενο λαό της Αργεντινής.

Με απανωτές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο λαός της Αργεντινής απορρίπτει τη νέα θηλιά που ετοιμάζονται να βάλουν στο λαιμό του τα όργανα του ιμπεριαλισμού με τη συνδρομή των δήθεν φιλολαϊκών του κυβερνήσεων.

Η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση φυσικά εξαπέλυσε την αστυνομία να διαλύσει την μεγαλειώδη συγκέντρωση, ρίχνοντας στο ψαχνό με πλαστικές σφαίρες, χτυπώντας και συλλαμβάνοντας όποιον έβρισκε.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια: