Του Κ. Καψ. 09/10/2022
Με αφορμή την απονομή των φετινών βραβείων Νόμπελ Ειρήνης θα πρωτοτυπήσουμε λίγο σήμερα. Χωρίς παρεξήγηση, θα παραθέσουμε αυτούσιο τον χαιρετισμό που απέστειλε η National Endowment for Democracy (NED)[1] στα παιδιά της. Δικαιολογημένα άλλωστε μιας και η ίδια έχει πρώτη αναγνωρίσει-βραβεύσει (και χρηματοδοτήσει) τον αγώνα τους.
Στον ιστότοπο του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών (Center for Civil Liberties) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι χρηματοδοτούνται από την οργάνωση NED, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οργάνωση Open Society Foundation του Σόρος. https://ccl.org.ua/en/about-the-ccl/ |
Η NED συγχαίρει τους νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2022
Δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2022
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ απένειμε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στον Λευκορώσο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι (Ales Bialiatski)· τη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial· και την ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (Center for Civil Liberties).
«Οι βραβευθέντες με το Βραβείο Ειρήνης εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους», ανέφερε η Επιτροπή Νόμπελ σε δελτίο τύπου[2]. «Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία».
Το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών (CCL, Center for Civil Liberties)[3], με επικεφαλής την πρόεδρο Oleksandra Matviychuk, έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δημοκρατίας της National Endowment for Democracy (NED) για το 2022[4] για το πρωτοποριακό έργο του που τεκμηριώνει τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και αναζητά δικαιοσύνη για τα θύματα. Το CCL έχει παρακολουθήσει πολιτικές διώξεις στην κατεχόμενη Κριμαία, έχει τεκμηριώσει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του υβριδικού πολέμου στο Ντονμπάς και έχει διεξαγάγει διεθνείς εκστρατείες για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων του Κρεμλίνου. Σε απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ομάδα έχει κινητοποιήσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να τεκμηριώσουν και να αναζητήσουν δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.
Ο γερουσιαστής Jim Risch (R-ID) απονέμει το Βραβείο Δημοκρατίας 2022
στην Oleksandra Matviychuk του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών (Center for
Civil Liberties). |
Ο Άρσενι Ραγκίνσκι (Arseny Roginsky), πρόεδρος του Memorial, τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοκρατίας για το 2004[5], το οποίο αναγνώρισε τους ήρωες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στη Ρωσία. Το έργο της οργάνωσης Memorial περιλαμβάνει τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των σοβιετικών γκουλάγκ, την τεκμηρίωση της πολιτικής καταστολής και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, καθώς και την υπεράσπιση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία σήμερα. Γνωστή ως η συνείδηση της Ρωσίας, η Memorial ηγήθηκε κρίσιμων έργων στην Τσετσενία, όπου ο επικεφαλής των επιχειρήσεών της δολοφονήθηκε το 2009. Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν την οργάνωση τον Δεκέμβριο του 2021.
Ο Άρσενι Ραγκίνσκι (κέντρο) ποζάρει με άλλους Ρώσους βραβευθέντες κατά
τη διάρκεια της τελετής των βραβείων Δημοκρατίας το 2004. |
Ο μαχόμενος βετεράνος του λευκορωσικού κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Άλες Μπιαλιάτσκι έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης τρεις φορές στο παρελθόν. Ίδρυσε την κορυφαία οργάνωση παρακολούθησης και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Viasna, το 1996, και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε μια από τις πιο καταπιεσμένες κοινωνίες του κόσμου. Υπό την ηγεσία του, η Viasna έχει γίνει συνώνυμο με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων καταστολής, των πολιτικών κρατουμένων και των οικογενειών τους στη Λευκορωσία του Λουκασένκο, και με το να φωτίζει τις θηριωδίες που διαπράττει το καθεστώς. Ο Μπιαλιάτσκι κρατείται επί του παρόντος στη φυλακή χωρίς δίκη, η δεύτερη μακροχρόνια κράτησή του με χαλκευμένες, εκδικητικού χαρακτήρα κατηγορίες.
Ο Άλες Μπιαλιάτσκι (άκρο δεξιά) εμφανίστηκε σε ένα πάνελ με τον ιδρυτικό πρόεδρο της NED Καρλ Γκέρσμαν (Carl Gershman) (τέρμα αριστερά) στο συνέδριο Forum 2000 το 2014[6]. |
«Η NED συγχαίρει αυτούς τους θαρραλέους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία για το ακούραστο έργο τους στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των μεγάλων αντιξοοτήτων», λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NED, Ντέιμον Γουίλσον (Damon Wilson)[7]. «Είθε το έργο τους και η αναγνώρισή τους από την Επιτροπή Νόμπελ, να συνεχίσουν να εμπνέουν άλλους στον παγκόσμιο αγώνα για ελευθερία».
Τήρησε, λοιπόν, την μακρά παράδοση ανθρώπινης ευαισθησίας και αντικειμενικότητας [8] και φέτος η Νορβηγική Επιτροπή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης!
Παραπομπές
[1] National Endowment for Democracy: Εθνική Επιχορήγηση για τη Δημοκρατία ή Εθνικό Διαπίστευμα για τη Δημοκρατία ή Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία. Οργάνωση εργαλείο για την άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10617516
[2] https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2022/press-release/
[3] Center for Civil Liberties. https://ccl.org.ua/en/about-the-ccl/
[4] 2022 NED Democracy Award. Το Βραβείο Δημοκρατίας απονέμεται κάθε χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο της NED για να αναγνωρίσει τη θαρραλέα και δημιουργική δουλειά ατόμων και οργανώσεων που προωθούν την υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Τους αποδέκτες των βραβείων από το 1998 έως και σήμερα το 2022 μπορείτε να τους δείτε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας. https://www.ned.org/2022-democracy-award/
[5] 2004 NED Democracy Award.
https://www.ned.org/2004-democracy-award/
[6] Forum 2000 conference in 2014
https://www.ned.org/forum-2000-democracy-and-its-discontents/
[7] Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NED, Ντέιμον Γουίλσον (Damon Wilson).
https://www.ned.org/experts/damon-wilson/
[8] Από το άρθρο «Νόμπελ πράις, φορ Γιουροπίαν πράιντ» της 24ης Οκτωβρίου 2012 του Νίκου Κουνενή. https://antigeitonies3.blogspot.com/2012/10/blog-post_138.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου