Με επιτυχία διοργανώθηκε, το Σάββατο 19/11, η παρουσίαση του βιβλίου «Απεσταλμένοι των Ισχυρών, για την Μεγάλη Ιδέα/Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής» απ’ τις εκδόσεις «Εκτός των τειχών» και του βιβλιοπωλείου Καραστάθης στο Καρλόβασι της Σάμου. Περίπου 30 καλεσμένοι δώσανε το παρόν σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση και συζήτηση που έλαβε χώρα στο Μουσείο Βυρσοδεψίας της πόλης.
Αρχικά,εκ μέρους των εκδόσεων, η Ειρήνη Βλαχοπούλου έκανε μία συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων του βιβλίου, μίλησε για την αναγκαιότητα η οποία οδήγησε στην συγγραφή του και τόνισε τις αναλογίες με το σήμερα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δύο γείτονες λαοί, μέσα σε μια κατάσταση άκρατου ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστών και τυχοδιωκτικών πολιτικών απ’ τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο Κώστας Βλαχόπουλος ως μέλος της συγγραφικής ομάδας αναφέρθηκε στις σημαντικότερες πτυχές της μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής, ανέπτυξε τις βασικές πολιτικές αναλύσεις και εκτιμήσεις που διέπουν τα κείμενα του βιβλίου, φωτίζοντας πλευρές που οι αστικές τάξεις εκατέρωθεν του Αιγαίου είτε διαστρεβλώνουν είτε αποσιωπούν, επιδιώκοντας να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια του πολέμου και τις παλινωδίες των ιμπεριαλιστών που με τις επιλογές τους σφράγισαν την κατάληξη του.
Απ’ την μεριά του, ο έτερος ομιλητής, ο ιστορικός Μανόλης Γιαννούτσος, αν και παρενέβη εξ αποστάσεως, έδωσε την δική του εκτίμηση για τα κείμενα του βιβλίου, τονίζοντας την επάρκεια πηγών και τεκμηρίων που αυτό περιέχει, καθώς και την φανερή κοπιαστική δουλειά που έγινε απ’ την μεριά της συγγραφικής ομάδας. Τέλος μίλησε για το προσφυγικό δράμα που ακολούθησε της καταστροφής καθώς και ο ίδιος έχει παρουσιάσει εργασία με θέμα του πρόσφυγες απ’ την Μικρά Ασία που κατέφυγαν στην Σάμο.
Στην συνέχεια έγινε μία ζωντανή και πλούσια συζήτηση με θέματα που αφορούν τις διάφορες πτυχές με τις οποίες καταπιάνεται το βιβλίο. Από την περίφημη «Δίκη των 6» και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της ελληνικής αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών πατρόνων της, στις απόψεις του τότε ΣΕΚΕ/ΚΚΕ και την προσπάθεια του να παρέμβει στον λαό και την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες απ’ το ελληνικό κράτος και μερίδα του ντόπιου πληθυσμού. Σημαντική ήταν η προσπάθεια να αναδειχθούν και μέσω παρεμβάσεων απ’ το κοινό οι ομοιότητες της σημερινής κατάστασης με εκείνη προ 100 χρόνων.
Με το τέλος της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι στήσανε διάφορα πηγαδάκια, συζητώντας τα ζητήματα που τέθηκαν και που προφανώς ήταν αδύνατον να εξαντληθούν στην διάρκεια της, γεγονός που φανέρωσε το ενδιαφέρουν τους για το ζήτημα αλλά και για την οπτική με την οποία παρουσιάζεται στο βιβλίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου