09 Δεκεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | 200+1 Χρόνια Μετά (17/12)




Με την έκδοση «200 συν ένα χρόνια μετά» οι εκδόσεις «Εκτός των Τειχών» θέλουν να συμβάλλουν στο να ιδωθεί η ιστορική πορεία των διακοσίων (συν… ένα) χρόνων από την επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα από την σκοπιά της εργατικής-λαϊκής υπόθεσης. Σε αυτό δηλαδή που από την αστική ιστορική αφήγηση ονομάστηκε ελεύθερος (;) «εθνικός βίος».

Ένα μέρος -το πρώτο κομμάτι- του βιβλίου όσον αφορά τον χαρακτήρα της επανάστασης του 1821 (χωρίς τις διορθώσεις και τις προσθέσεις που μεσολάβησαν μέχρι τη σημερινή έκδοση) είχε ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό Αντίθεση (τεύχος 18).

Οι συγγραφείς Δημήτρης Μάνος και Γρηγόρης Ανδρεάτος «παρακολουθούν» και αξιολογούν ιδεολογικά και πολιτικά τα βασικά στάδια αυτής της ιστορικής εξέλιξης μέχρι τις μέρες μας.

Επιδιώκεται επίσης η προσέγγιση και η «γνωριμία» με τον χαρακτήρα της χώρας στην οποία ζούμε, της αστικής «της» τάξης και των εργατολαϊκών στρωμάτων, μέσα από το πρίσμα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων με τις οποίες ήρθαν και συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπα αυτά τα στρώματα «τότε» και σήμερα.

Μέσα από την κριτική αυτή ιστορική αφήγηση επιδιώκεται κυρίως η αντιπαράθεση στην κυρίαρχη αστική ιστορική αφήγηση. Η διαφοροποίηση από αυτήν, όμως, δεν είναι πάντοτε… αυτονόητη καθώς μέσα στο σημερινό καταθλιπτικό ταξικό συσχετισμό, φαίνεται να επηρεάζει και προσεγγίσεις που «τυπικά» την… αμφισβητούν.

Για τούτο λοιπόν επιχειρείται ακόμη η διακριτή διαφοροποίηση από τις ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις της ποικιλώνυμης αριστεράς στο πως βλέπουν και σπουδαιολογούν αυτή την ιστορική πορεία.

Καθώς η πραγματική «ανάγνωση» της χώρας (και τελικά του… κόσμου) στην οποία ζούμε και αγωνιζόμαστε να… ζούμε, παίζει κρίσιμο και αποφασιστικό ρόλο για το ποια ιστορική προοπτική «προτείνεται» πρωτίστως για την εργατική τάξη και το λαό που -για τους συγγραφείς- αποτελούν το πραγματικό «έθνος».

Η έκδοση ξεκινά με το κείμενο για την επανάσταση του 1821, συνεχίζει με ένα κείμενο «γέφυρα» για το λεγόμενο ελληνικό παροικιακό φαινόμενο, συνεχίζει παραπέρα με το ιστορικό κομμάτι από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και της δημιουργίας του πρώτου ελληνικού κράτους μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προχωρά στην μεταπολεμική ιστορική φάση μέχρι την πτώση της χούντας και από εκεί στα νεότερα χρόνια μέχρι τα μνημόνια.

Στο τέλος παρατίθεται ένας μικρός ιστορικός επίλογος και ένα παράρτημα για το αγροτικό ζήτημα στον τόπο μας. Επίσης προστίθεται η ενιαία βιβλιογραφία που έκαναν χρήση και αναφορά οι συγγραφείς καθώς και ένα μικρό χρονολόγιο της επανάσταση του 1821 ως βοηθητικό κείμενο κυρίως ως προς το πρώτο κομμάτι της έκδοσης.

Στις παρουσιάσεις που θα γίνουν, στις συζητήσεις που-πιθανώς- θα προκληθούν και προπαντός στις… αναγνώσεις της έκδοσης θα φανεί αν η πρόθεση και τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς θα τύχουν της ανατροφοδότησης που επεδίωξαν να προκαλέσουν.

Συγγραφείς: Δημήτρης ΜάνοςΓρηγόρης Ανδρεάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: