22 Ιανουαρίου 2023

Ανδρέας Βογιατζόγλου | Ένας λαϊκός αγωνιστής, ένας ακλόνητος κομμουνιστής, ένας σπουδαίος άνθρωπος (Αναδημοσίευση από ΕΦ.ΣΥΝ)

Τον σύντροφο Ανδρέα Βογιατζόγλου, γραμματέα της οργάνωσης του ΚΚΕ(μ-λ), που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβρη, τιμούμε και θυμόμαστε πάντα και νιώθουμε μεγάλη περηφάνια γι’ αυτόν. Μας κάνει ακόμα πιο περήφανους και μας συγκινεί να διαπιστώνουμε πως τον θυμούνται και τον τιμούν όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να τον συναναστραφούν έστω και λίγο.

Γιατί ο σ. Ανδρέας, με το ανήσυχο, ασυμβίβαστο και πρωτοπόρο πνεύμα του, δεν έβαλε το στίγμα του μονάχα στην οργάνωσή μας, αλλά έπαιξε ρόλο στο λαϊκό κίνημα και στη ζωή των ανθρώπων που τον γνώρισαν, όχι μόνο ως σύντροφο, αλλά και ως δάσκαλο, φίλο ή συναγωνιστή. Πληθωρικός και αεικίνητος καθώς ήταν, δεν περνούσε ποτέ απαρατήρητος. Οπως όλοι οι γνήσιοι και ακλόνητοι κομμουνιστές, ήταν ταγμένος στη λαϊκή υπόθεση, στην επαναστατική ανατροπή αυτής της άδικης κοινωνίας και πάλευε για έναν καλύτερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους.

Από μικρός εντάχθηκε στο λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα. Ως μαθητής πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, οργανώθηκε ως φοιτητής στην Προοδευτική Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Παράταξη (ΠΠΣΠ) κι έγινε μέλος του ΚΚΕ(μ-λ). Ξεχώρισε για τη συνδικαλιστική του δράση κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα του φοιτητικού κινήματος που ανέτρεψε τον ν. 815/79.

Εδωσε μαζί με άλλους συντρόφους τη μάχη ενάντια στις διαλυτικές απόψεις που ταλάνιζαν το κόμμα την περίοδο 1980-81, που, κάτω από την πίεση του ανερχόμενου ΠΑΣΟΚ, δεν έβλεπαν την ανάγκη ύπαρξης επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος, και πάλεψε για την ανασυγκρότηση της οργάνωσης. Από τη 2η Συνδιάσκεψη (1983) γίνεται μέλος του Καθοδηγητικού Οργάνου και του Πολιτικού Γραφείου της. Το 2010 εκλέγεται γραμματέας της.

Καθοδήγησε την οργάνωση απ’ αυτή τη θέση τα δώδεκα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρων, καταιγιστικών και αντιδραστικών εξελίξεων. Κόντρα σε θεούς και δαίμονες, την ώρα που οι εξελίξεις κατάπιναν κόμματα και οργανώσεις, η οργάνωσή μας δυνάμωσε, στέκεται με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα πόδια της, δεν εθελοτυφλεί και δεν δειλιάζει μπροστά στις δυσκολίες. Προχωρά! Στηρίζεται και στηρίζει τους αγώνες, κοιτά μπροστά και με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού.

Συνέπεσε ο θάνατος του σ. Ανδρέα με τη συμπλήρωση 40 χρόνων πάλης και αδιάλειπτης παρουσίας του ΚΚΕ(μ-λ) στο κίνημα. Η συμβολή του στην πορεία της οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική. Με τη δική του καθοδήγηση η οργάνωση παρέμβηκε αποφασιστικά σε όλες τις μάχες που έδωσαν ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, χωρίς να διστάσει να πάει κόντρα σε λογικές που κυριαρχούσαν και γοήτευσαν άλλους πολιτικούς χώρους, οδηγώντας σε αδιέξοδο και υποχώρηση, σε απογοήτευση και σε συμβιβασμό.

Αυτή την περίοδο, που χαρακτηρίζεται από την άγρια επίθεση του ιμπεριαλισμού-καπιταλισμού στη ζωή και τα δικαιώματα των λαών όλου του κόσμου, που οι πιο μαύρες και σκοταδιστικές ιδέες ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια, που το σύστημα φασιστικοποιείται, που η ακρίβεια ρίχνει τους λαούς στη φτώχεια και την ανέχεια, το ΚΚΕ(μ-λ) παλεύει κόντρα στις τάσεις παραίτησης, διάλυσης και ενσωμάτωσης. Επιμένει στην ανάγκη ανάπτυξης αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για να σταματήσουν οι λαοί τον πόλεμο στην Ουκρανία, εργάζεται ακούραστα για τη φιλία, την αλληλεγγύη και το κοινό μέτωπο των λαών κόντρα στον σοβινισμό και τον εθνικισμό που καλλιεργούν οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η οργάνωσή μας θα συνεχίσει να μπαίνει μπροστά και θα δείχνει τον δρόμο, όπως έκανε την περίοδο της πανδημίας, που δεν αποδέχτηκε να μπει ο λαός στον γύψο και να ακινητοποιηθεί. Σήμερα, κόντρα στις κοινοβουλευτικές και εκλογικές αυταπάτες, επιμένει να δείχνει ως μόνη διέξοδο τους αγώνες.

Ο πολύμηνος αγώνας των εργατών στη Μαλαματίνα, οι μαζικές διαδηλώσεις της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, του Πολυτεχνείου, της 6ης Δεκέμβρη του 2022, η μαχητική καταγγελία της δολοφονίας του 16χρονου Ρομά στους δρόμους από τη νεολαία φανέρωσαν τις δυνατότητες ανάτασης του κινήματος, που μπορούν και πρέπει να ξεδιπλωθούν περαιτέρω.

Γι’ αυτό προωθεί με επιμονή τη λογική της κοινής δράσης, έτσι ώστε να συσπειρωθούν δυνάμεις πάνω στα μέτωπα της περιόδου και να ανατραπεί το κλίμα της παράλυσης και της μοιρολατρίας. Με γνώμονα αυτήν την ανάγκη, έχει καταθέσει την Πρόταση Συντονισμού Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων της Αριστεράς για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης.

Το επόμενο Σάββατο, 28 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στον κινηματογράφο Studio στην Αθήνα, το ΚΚΕ(μ-λ) διοργανώνει πολιτική εκδήλωση μνήμης για τον σύντροφο Ανδρέα Βογιατζόγλου. Γνωρίζουμε πως τιμή για έναν κομμουνιστή σαν τον σ. Ανδρέα είναι το δυνάμωμα των αγώνων. Παλεύουμε για να μπει μαζικά ο λαός και η νεολαία σ’ αυτούς. Αγωνιζόμαστε για να δυναμώσει η επαναστατική κομμουνιστική κατεύθυνση στο κίνημα. Το ΚΚΕ(μ-λ) διαβλέπει μέσα από τις αντιστάσεις τού σήμερα τις μεγάλες μάχες που θα έρθουν.


Πάνος Φωτόπουλος
Στέλεχος του ΚΚΕ(μ-λ)

https://www.efsyn.gr/ellada/375440_enas-laikos-agonistis-enas-aklonitos-kommoynistis-enas-spoydaios-anthropos


Δεν υπάρχουν σχόλια: