Επιτυχημένη παρά τον άστατο καιρό ήταν η υπαίθρια εκδήλωση για το ζήτημα των πολιτικών και συνδικαλιστικών διώξεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/9 στην Καμάρα από «Διωκόμενους αγωνιστές/συνδικαλιστές». Αρκετές δεκάδες εργαζόμενοι από μαζικούς χώρους δουλειάς και φοιτητές αντάμωσαν μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, εν μέσω της ανείπωτης τραγωδίας που συντελείται σε όλη τη χώρα, και συζήτησαν για την πολιτική ενός συστήματος που θυσιάζει χωρίς δεύτερη σκέψη τις ζωές του λαού την ίδια ώρα που εξαπολύει μαζικά διώξεις και πρόστιμα ενάντια σε όποιον τολμάει να σηκώνει το κεφάλι και να αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματά του.
Ο ομιλητής Δημήτρης Μάνος, εκπαιδευτικός, μίλησε για τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής και τα αίτια που τη γεννούν. Αναφέρθηκε στις πειθαρχικές διώξεις για τη «συμμετοχή σε διαδήλωση», στα εξοντωτικά πρόστιμα που επιχειρούν να φιμώσουν την πολιτική δράση και για τη σημασία της άρνησης πληρωμής τους, αλλάστις συλλήψεις για την απαγορευμένη διαδήλωση του Γρηγορόπουλου του 2020 εν μέσω πανδημίας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μαύρο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο νόμο Χατζηδάκη και στις τομές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο Γεωργιάδη στα δημοκρατικά δικαιώματα ποινικοποιώντας την απεργιακή περιφρούρηση. Συνέδεσε την καταστολή με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και τον πόλεμο εν μέσω του οποίου επιχειρούν να ευθυγραμμίσουν το λαό στα σχέδια ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ο ομιλητής Γιώργος Λιάκας, πρώην Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη Μαλαματίνα και διωκόμενος απεργός, μίλησε για την καταστολή που δέχτηκε η ιστορικής σημασίας απεργία των εργατών στη Μαλαματίνα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ανέλυσε ιδιαίτερα το βρόμικο ρόλο της αστικής νομοθεσίας και των δικαστηρίων που βρίσκονται ολοκληρωτικά στην υπηρεσία του κεφαλαίου διευκολύνοντας την εργοδοσία να χτυπά την εργατική τάξη, την ίδια ώρα που οι απεργοί αντιμετωπίζονται ως κοινούς ποινικοί και στερούνται αυτονόητες συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες. Τέλος, ο ομιλητής Ηλίας Σμήλιος, μέλος του ΔΣ του Ζ΄ ΣΕΠΕ και του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, ως διωκόμενος του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και με την ιδιότητα του «διοργανωτή» στην απαγορευμένη διαδήλωση του Πολυτεχνείου του 2020 εν μέσω καραντίνας, μίλησε για την παρακαταθήκη που αφήνει στο εργατικό κίνημα της πόλης η απεργία στη Μαλαματίνα, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη και την στοχευμένη καταστολή που αυτό δέχτηκε και υπογράμμισε την ευρύτερη σημασία της πάλης για τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ανανέωσαν το ραντεβού τους το Σάββατο 9/9, στις 6:00μμ στην Καμάρα για τη διαδήλωση της ΔΕΘ. Σε ένα μαύρο τοπίο όπου κλιμακώνεται η πολιτική του θανάτου, της εγκατάλειψης του λαού, της καθημερινής αφαίμαξής και φτωχοποίησής του και της λεηλασίας όλων των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες. Γιατί αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, ανατρέπεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου