24 Οκτωβρίου 2023

Ρήγματα στο τείχος…

Πριν μια μέρα είχαμε γράψει πως δεν ξέρουμε το καθεστώς της πολεμικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους μαχητές της Χαμάς και στους ένοπλους έποικους ή τον ισραηλινό στρατό ώστε να χρεώσουμε τις δολοφονίες αμάχων αποκλειστικά στη Χαμάς .

Δημοσίευμα του καθόλα συστημικού news paper in την ίδια μέρα (Maρινάκης για να το πούμε απλά) έρχεται να επιβεβαιώσει την αμφισβήτηση του «μοναδικού αφηγήματος» για τα γεγονότα που εκπορεύεται από το Ισραήλ:


Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πλήθος αναφορών για θάνατο Ισραηλινών πολιτών με ευθύνη του στρατού

Αναφορές επιζώντων από κιμπούτς σε ισραηλινά μέσα αποκαλύπτουν πως οι στρατιώτες του Ισραήλ κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους μαχητές της Χαμάς σκότωσαν και πολίτες της χώρας τους.

Σε αποκαλύψεις για το πώς έδρασε ο στρατός του Ισραήλ τις πρώτες ώρες της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου προχώρησαν επιζώντες από το κιμπούτς Μπεερί ένα από τα σημεία, που έγιναν στόχος των μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Μάλιστα σύμφωνα με αυτές τις αναφορές των επιζώντων οι στρατιώτες του Ισραήλ κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους μαχητές της Χαμάς σκότωσαν και πολίτες της χώρας τους, ενώ όπως ανέφερε ένας άνδρας επίσης από το κιμπούτς Μπεερί, ο στρατός του Ισραήλ έδωσε το «πράσινο φως» για βομβαρδισμούς προκειμένου να «εξοντώσει τους τρομοκράτες».

Σε μία συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, που δημοσιεύτηκε μόνο στην εβραϊκή της έκδοση, ένας άνδρας ονόματι Τουβάλ που ζούσε στο κιμπούτς, αλλά έλειπε στις 7 Οκτωβρίου, εξιστόρησε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα καθώς ο σύντροφός του σκοτώθηκε στα συμβάντα.

«Η φωνή του τρέμει όταν έρχεται στο μυαλό του ο σύντροφός του, πολιορκούνταν στο καταφύγιο του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το βράδυ της Δευτέρας και μόνο αφού οι διοικητές στο πεδίο της μάχης πήραν δύσκολες αποφάσεις -συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού σπιτιών με όλους τους ενοίκους τους μέσα, προκειμένου να εξοντώσουν τους τρομοκράτες μαζί με τους ομήρους- οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη του κιμπούτς. Το τίμημα ήταν τρομερό: τουλάχιστον 112 άνθρωποι του Μπεερί σκοτώθηκαν. Άλλοι απήχθησαν. Έντεκα ημέρες μετά τη σφαγή, ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μιας μητέρας και του γιου της σε ένα από τα κατεστραμμένα σπίτια. Πιστεύεται ότι και άλλα πτώματα βρίσκονται ακόμη στα ερείπια», αναφέρεται χαρακτηριστικά το απόσπασμα της συνέντευξης του Τουβάλ στη Haaretz.

Όπως επισημαίνει η Mondoweiss, φιλοπαλαιστινιακός ιστότοπος, αυτό το απόσπασμα είναι σημαντικό για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι επειδή γίνεται κατανοητό το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων. Αυτή η μαρτυρία φαίνεται να δείχνει ότι πολλοί Ισραηλινοί αιχμάλωτοι ήταν ακόμα ζωντανοί τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, δύο ολόκληρες ημέρες μετά τα γεγονότα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. Αν και θα ήταν κατανοητό αν οι αιχμάλωτοι είχαν σκοτωθεί στη διασταύρωση των πυρών της αρχικής απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση.

Αυτή η μαρτυρία επίσης φαίνεται να δείχνει ότι η απόφαση για επίθεση στο κιμπούτς και σε όλους όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτό ελήφθη με σαφή στρατιωτικό υπολογισμό. Είναι σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές κρύβονταν σε αυτά τα κτίρια με τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους τους, καθώς οι στρατιώτες του Ισραήλ ανατίναζαν το δρόμο τους με ογκώδη βλήματα αρμάτων μάχης σε κοντινή απόσταση.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναμφίβολα σκότωσαν μεγάλο αριθμό πολιτών»

Ακόμα η Electronic Intifada δημοσίευσε τη συνέντευξη της Γιασμίν Πόρατ, επιζήσασας από το κιμπούτς Μπεερί η οποία δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ «αναμφίβολα» σκότωσαν μεγάλο αριθμό δικών τους πολιτών μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό συνέβη όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών με Παλαιστίνιους μαχητές στο κιμπούτς και πυροβόλησαν αδιακρίτως τόσο τους μαχητές όσο και τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους τους.

Η ίδια περιέγραψε πως ξέφυγε από το μουσικό φεστιβάλ Supernova όταν ξεκίνησε η επίθεση Χαμάς μαζί με τον σύντροφό της, ο οποίος τελικά έχασε τη ζωή του κατά την ανταλλαγή πυρών στο κιμπούτς Μπεερί, και μετέβησαν στο συγκεκριμένο κιμπούτς για να προστατευτούν.

«Χτυπήσαμε την πόρτα ενός πολύ γλυκού ζευγαριού, των Ντάγκαν. Μας έβαλαν μέσα, στο ενισχυμένο δωμάτιο ασφαλείας τους. Ήμασταν στο δωμάτιο μαζί τους για έξι με οκτώ ώρες. Υπό μεγάλο φόβο, γιατί ξέραμε ότι υπήρχε διείσδυση περίπου 100 τρομοκρατών στο κιμπούτς και οι πυροβολισμοί ακούγονταν από κάθε κατεύθυνση. Μέχρι που το ζευγάρι αυτό μας ενημερώνει ότι οι τρομοκράτες βρίσκονται στο διπλανό σπίτι και φαίνεται ότι θα μας φτάσουν. Πράγματι, ούτε πέντε λεπτά αργότερα όλο το σπίτι έγινε κομμάτια. Για μια ώρα καταφέρνουμε να τους εμποδίσουμε να εισβάλουν στο ενισχυμένο δωμάτιο ασφαλείας. Για μια ώρα περίπου 10 τρομοκράτες χτυπούσαν το ενισχυμένο δωμάτιο ασφαλείας. Κραυγές στα αραβικά. Ήταν μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα και νιώθαμε μεγάλο, απερίγραπτο φόβο», είπε αρχικά.

«Μετά από μια ώρα κατάφεραν να εισβάλουν και μας μετέφεραν τους τέσσερις από εμάς σε ένα κοντινό σπίτι όπου υπήρχαν ήδη άλλοι οκτώ επιπλέον όμηροι. Ενταχθήκαμε σε αυτούς τους οκτώ και ήμασταν περίπου 12 όμηροι με 40 τρομοκράτες που μας φρουρούσαν», συμπλήρωσε.

«Οι μαχητές της Χαμάς μας φέρθηκαν ανθρώπινα»

Στη συνέντευξή της δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές – οι οποίοι, όπως λέει, φέρθηκαν σε αυτήν και τους άλλους Ισραηλινούς πολίτες «ανθρώπινα» – σκόπευαν «να μας απαγάγουν στη Γάζα. Όχι να μας δολοφονήσουν».

«Μας δίνουν κάτι να πιούμε εδώ και εκεί. Όταν βλέπουν ότι είμαστε νευρικοί, μας ηρεμούν. Ήταν πολύ τρομακτικό, αλλά κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς, δεν μου συνέβη τίποτα από αυτά που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα προσέθεσε ότι «αφού ήμασταν εκεί για δύο ώρες με τους απαγωγείς, έφτασε η αστυνομία. Γίνεται μια ανταλλαγή πυροβολισμών που ξεκίνησε η αστυνομία μας».

«Ακολουθεί μια μάχη με πυροβόλα όπλα που ξεκίνησε η αστυνομία μας. Μια πολύ δύσκολη μάχη, όσον αφορά την ποσότητα των πυρομαχικών που πετούσαν εκεί. Και στο τέλος… όχι, κατά τη διάρκεια [της μάχης], ένας από τους τρομοκράτες αποφασίζει να παραδοθεί, ο τρομοκράτης με τον οποίο είχα συνδεθεί. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ωρών συνδέθηκα με κάποιους από τους απαγωγείς, αυτούς που φύλαγαν τους ομήρους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τότε με άκουσαν και σταμάτησαν να πυροβολούν»

«Αποφασίζει να με χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινη ασπίδα. Αποφασίζει να παραδοθεί. Δεν το γνωρίζω εκείνες τις στιγμές, είναι εκ των υστέρων. Αρχίζει να γδύνεται, παίρνει – με φωνάζει και αρχίζει να φεύγει από το σπίτι μαζί μου, κάτω από πυρά. Εκείνη τη στιγμή φώναξα στους YAMAM [Ισραηλινούς κομάντος] όταν ήμασταν ήδη – όταν μπορούν να με ακούσουν, να σταματήσουν να πυροβολούν», είπε ακόμα

«Τότε με άκουσαν και σταμάτησαν να πυροβολούν. Βλέπω στο γκαζόν, στον κήπο των ανθρώπων από το κιμπούτς. Υπάρχουν πέντε ή έξι όμηροι ξαπλωμένοι στο έδαφος έξω, σαν πρόβατα στη σφαγή, ανάμεσα στα πυρά των [μαχητών] μας και των τρομοκρατών. Και εκείνη τη στιγμή όλοι σκοτώθηκαν. Υπήρχε ησυχία, εκτός από έναν επιζώντα που βγήκε από τον κήπο, τον Χάδα. Όλοι πέθαναν. Εκτός από μια άλλη γυναίκα που επέζησε, την οποία βρήκαν αργότερα. Το άτομο που ασχολήθηκε με το γεγονός την έλεγξε ή κάτι τέτοιο. Τη βρήκαν όταν σήκωσε το κεφάλι της, ανάμεσα σε όλα τα πτώματα..», κατέληξε.

Βέβαια το άρθρο καταλήγει ότι δεν έγινε επιβεβαίωση των γεγονότων από το Midle Easti eyes όπως συνέβη με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τις δολοφονίες αμάχων από τους μαχητές της Χαμάς.

Ακόμη όμως και αν δεν έχουμε αυτή τη μακάβρια «πιστοποίηση» κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι συνεντεύξεις δόθηκαν ως πραγματικό γεγονός και μάλιστα σε ισραηλινά μέσα.

Οπότε δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν . Είτε ότι οι όμηροι δεν κατάλαβαν τι έγινε , είτε ότι ψεύδονται συνειδητά και συνεπώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των… κατασκόπων της άλλης πλευράς μέσα στον Ισραήλ που λειτουργούν ως δούρειοι ίπποι των παλαιστινίων.

Το ότι βέβαια συνεντεύξεις που δόθηκαν στα ισραηλινά μέσα χρειάζονται την αναμετάδοση τους από παλαιστινιακούς ιστότοπους για να μπορούν να διαδοθούν διεθνώς (ακόμη και η προοδευτική Haaretz δεν συμπεριέλαβε την συνέντευξη στην ηλεκτρονική της έκδοση, δείγμα της «δημοκρατίας» που βιώνουν στο Ισραήλ και όχι μόνο) δεν είναι καθόλου τυχαίο φυσικά.

Ούτε τυχαίο είναι -αν θέλετε- που αναδημοσιεύονται και από συστημικά μέσα καθώς γίνεται ευρέως κατανοητό τι θα επιφέρει για όλους μία κλιμάκωση της βίας και της πολεμικής αντιπαράθεσης στη Γάζα.

Και προφανώς τις χαραμάδες αυτές και τα ρήγματα στην μονομερή ενημέρωση τα άνοιξαν οι διαδηλώσεις των λαού και νεολαίας σε όλο τον κόσμο (και στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις). Ίσως μεγαλύτερης αξίας από εκείνες του Πολέμου στο Ιράκ το 2003 που έτυχαν και της εγκρίσεως των ευρωπαϊκών αστικών τάξεων λόγω της αντίθεσης τους στην εισβολή των αμερικάνων στο Ιράκ. Σήμερα όλοι συνωθούνται να πάρουν μερίδιο από την συντριβή του παλαιστινιακού κινήματος (ειδικά Γάλλοι και Γερμανοί που τότε ήταν οι πιο σοβαροί «αρνητές»). Αλλά και από το «επίμονο» αίμα που δυστυχώς συνεχίζει να χύνεται από ένα λαό που δεν λέει να… εκκενωθεί.

Μόνο που αυτή η συντριβή δεν εμφανίζεται (και δεν είναι!) καθόλου εύκολη υπόθεση.

Οπότε -παρά τη φασιστικοποίση που εκτός από το Παλαιστινιακό γίνεται «για να έχουμε και για μετά»- να μην παραξενευτούμε καθόλου αν τα ρήγματα στην μονόπατη ενημέρωση και στη σιγή νεκροταφείου αυξηθούν…

ΔΜ

Στη φωτογραφία η ισραηλινή 85χρονη όμηρος ενώ αποχαιρετά με ένα shalom τον υπεύθυνο της κράτησης και παράδοση της…

Δεν υπάρχουν σχόλια: