Αν και όλοι οι συγγραφείς από τη Θεσσαλονίκη δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην παρουσίαση της συλλογικής συγγραφικής δουλειάς (λόγω προσωρινών προβλημάτων υγείας) «Πολυτεχνείο 1973. Η εξέγερση αναζητά την συνέχειά της», η παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο χώρο της «Σφεντόνας» στις 9/11/23.
Σε μία γεμάτη αίθουσα αναλύθηκαν αρχικά από το Δημήτρη Μάνο οι στόχοι της έκδοσης και τα βασικά πεδία του πολιτικού προβληματισμού που επιδιώκει να θέσει. Κυρίως το ζήτημα των δύο κατευθύνσεων που αντιπαρατέθηκαν μέσα στη φλόγα της εξέγερσης.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Στέφανος Σκοδράνης παρουσιάζοντας το κομμάτι της δικής του παρέμβασης που αφορούσε στο φοιτητικό κίνημα της περιόδου του Πολυτεχνείου. Σημαντική επισήμανση, ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία από την πρόσφατη ιστορία που αφορούν την περίοδο της δικτατορίας που αν και θεωρούνται «κοινός τόπος» ωστόσο περιλαμβάνουν ιστορικές διαστάσεις και γεγονότα που δεν είναι γνωστά…
Ο Γιάννης Χατζής με τη σειρά του αφού έκανε αναφορά σε δύο αντιχουντικά ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο και, πέρα από τις γενικές αναφορές στην εξέγερση, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η αντιστασιακή γελοιογραφία εκείνης της εποχής στην ενίσχυση της ψυχολογίας του δημοκρατικού κόσμου… Πεδίο που αποτελεί εξ άλλου και τη δική του συμβολή στην έκδοση.
Ο Στέλιος Αγκούτογλου έκανε μία πιο βιωματική εισήγηση αναφερόμενος σε προσωπικές εμπειρίες ως μαθητής από την κήρυξη της δικτατορίας και παρουσιάζοντας κυρίως «στιγμιότυπα» από την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από τις γραμμές του ΑΜΕΕ (Αντιφασιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού) και των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων στην Ιταλία και ιδιαίτερα στο Μιλάνο.
Τέλος ο Δημήτρης Μάνος παρουσίασε κάποιες βασικές πλευρές και διαστάσεις από τη δική του συμβολή στην έκδοση η οποία έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική της δικτατορίας και πάνω στον βασικό σχήμα της προσέγγισής του, πόσο δηλαδή ήταν συνέχεια ή ασυνέχεια της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της αστικής τάξης.
Έγιναν οι ίδιες επισημάνσεις με τον Στέφανο για ιστορικά ζητήματα που αν και θεωρούμε ότι τα «κατέχουμε» ωστόσο χρειάζονται παραπέρα διερεύνηση γιατί περιέχουν «εκπλήξεις».
Μετά τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν δύο βασικές τοποθετήσεις από το ακροατήριο που έθεσαν ερωτήματα και ζητήματα.
Το βασικό θέμα της πρώτης τοποθέτησης ήταν η διάκριση εσωτερικών και εξωτερικών όρων επιβολής της δικτατορίας.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η παρέμβαση του συναγωνιστή Μόρφη και αφορούσε προβληματισμούς για την αποσυγκρότηση της Αριστεράς γενικότερα, έτσι όπως αυτός την έζησε και τη βίωσε στην προσωπική του πορεία μέσα από τα σχήματα της συστημικής Αριστεράς στα οποία συμμετείχε αλλά και από τη δράση στην παράνομη δουλειά (το βιβλίο που αναφέρεται και στη δολοφονία του αγωνιστή της Αριστεράς Βελδεμίρη όπου ο συναγωνιστής Μόρφης ήταν παρών στο ίδιο ταξί είχε παρουσιαστεί σχετικά πρόσφατα στη Σφεντόνα).
Τελικά η παρουσίαση της έκδοσης ολοκληρώθηκε με ένα συνοπτικό κλείσιμο και όσο μπορούσαν να καλυφτούν τα ζητήματα που είχαν τεθεί, αρκετά πάνω από την προγραμματισμένη ώρα, χωρίς -παρόλα αυτά- μεγάλο… φυλλορρόημα στο ακροατήριο που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την παρουσίαση και όλο και κάτι… πήρε.
Γεγονός πάντως είναι η ανάγκη ακόμα σαφέστερων διευκρινήσεων και αναλύσεων για όρους και ιστορικά περιστατικά ή απλά ακρωνύμια που μπορεί οι «παλαιότεροι» να γνωρίζουν (ή να… νομίζουν ότι κατέχουν) αλλά δεν είναι καθόλου αυτονόητα και κατανοητά για το νεότερο αναγνωστικό κοινό…
Πρόκειται για μία διαδικασία που είναι αναγκαία επ’ αμοιβαίο όφελος παλαιών και… νέων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου