Με λίγο μεγαλύτερη μαζικότητα από την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η σημερινή διαδήλωση (στις 18/1) φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ήταν αναμενόμενο καθώς περισσότεροι ήταν οι φοιτητές που συμμετείχαν στις γενικές συνελεύσεις στων φοιτητικών συλλόγων αυτής της εβδομάδας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις γέμισαν ασφυκτικά τα αμφιθέατρα στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων παρά την έναρξη της εξεταστικής από την ερχόμενη εβδομάδα -βλ. Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΑΠΘ (330) και ΠΑΜΑΚ (200 ψηφίσαντες). Παράλληλα, δεν φάνηκε να πετυχαίνει η προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης (της ΔΑΠ) να συγκροτήσει μπλοκ «αντι-κατάληψης» ικανά να ηγεμονεύσουν μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις μέχρι στιγμής.
Η πορεία ξεκίνησε μετά τις 12:00 το μεσημέρι από την Καμάρα με τη συμμετοχή περισσότερων από 1000 φοιτητών, εκπαιδευτικών και μαθητών. Για μια ακόμη φορά, με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που καθόρισαν την κίνηση των φοιτητικών συλλόγων (ΚΝΕ-ΑΡΙΣ από τη μία πλευρά και ΑΡΑΣ-νΚΑ-α/α, από την άλλη) η πορεία διασπάστηκε σε δύο κομμάτια τα οποία ακολούθησαν ξεχωριστή διαδρομή στο κέντρο της πόλης, σε αντιστοιχία με τα δύο ξεχωριστά συντονιστικά Γενικών Συνελεύσεων τα οποία έχουν σχηματιστεί στο ΑΠΘ. Οι μικροηγεμονισμοί και η λογική του τσιφλικά του κινήματος καμία θέση δεν έχουν στο κίνημα της νεολαίας που μάχεται για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στη δημόσια δωρεάν παιδεία απέναντι στα κρίσιμα νομοσχέδια που εξαπολύουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΗΠΑ με αιχμή την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οι διαδηλώσεις οφείλουν να είναι ενιαίες, όπως ενιαίος πρέπει να είναι και ο συντονισμός των Γενικών Συνελεύσεων στο μίνιμουμ των αποφάσεών τους και με σεβασμό στις διαδικασίες και τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων οργάνων.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαν στην πορεία με κοινό μπλοκ φοιτητών-εκπαιδευτικών και συνθήματα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που κατεβαίνει σήμερα προς ψήφιση, κόντρα στους ταξικούς φραγμούς και υπέρ του δικαιώματος της νεολαίας στις δωρεάν σπουδές. Κατά τη διάσπαση της διαδήλωσης στο ύψος της Αγίας Σοφίας πορεύτηκαν ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή Εγνατία-Αγ.Σοφίας-Τσιμισκή-Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με κατάληξη πίσω στο ΑΠΘ, ενώ τα μπλοκ των ΚΝΕ-ΑΡΙΣ ακολούθησαν ξεχωριστή διαδρομή (Εγνατία-Υπουργείο).
Κρίσιμο στοίχημα για το επόμενο διάστημα αποτελεί η μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και των καταλήψεων στις σχολές και στα σχολεία και η ενιαιοποίηση των κινητοποιήσεων κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας.
Μέχρι στιγμής, στη Θεσσαλονίκη τελούν υπό κατάληψη 17 σχολές: Νομική (έως 22/1), Ιατρική (έως 18/1), Αρχιτεκτονική, Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών, Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικό (έως 23/1), Ιστορικό – Αρχαιολογικό (έως 22/1), Πληροφορική (έως 22/1), Ψυχολογία (έως 23/1), Χημικό (έως 21/1), Φαρμακευτική, ΗΜΜΥ, Πολιτικοί Μηχανικοί (έως 23/1), Χημικό, Φιλολογία, Δημοσιογραφία & ΜΜΕ (έως 22/1), Εικαστικό και ΠΑ.ΜΑΚ (έως 23/1), καθώς και αρκετά σχολεία που τώρα μπαίνουν στο χορό των καταλήψεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου