ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1 - 11πμ ΣΤΟ "ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ"
Η ενεργοποίηση της Εισαγγελείας Πρωτοδικών που καλείται να «ερευνήσει» τις φοιτητικές καταλήψεις αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση της επιχείρησης τρομοκρατίας , καταστολής και ποινικοποίησης του αγώνα της νεολαίας. Μια επιχείρηση που εξελίσσεται όλο το προηγούμενο διάστημα, με την χρήση κάθε είδους μηχανισμών, των ΜΜΕ, ακόμα και φασιστικών δυνάμεων για να στηρίξει την επιβολή της πολιτικής του συστήματος και της κυβέρνησης του.
Μια επιχείρηση που αποκαλύπτει μια βασική πλευρά αυτής της πολιτικής. Την κατάπνιξη των ελευθεριών της νέας γενιάς, την κατάργηση του δικαιώματος της στην οργάνωση και στην πάλη, την μετατροπή Σχολών και σχολείων σε «νεκροταφεία» στα οποία η πολιτική και οι σάπιες αξίες αυτού του συστήματος θα είναι απόλυτα κυρίαρχη!
Ο αγώνας της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και την παράκαμψη του άρθρου 16, ο αγώνας για την ανατροπή του αντιδραστικού νόμου για την Τεχνική Εκπαίδευση που ψηφίστηκε στις 18/1, ο αγώνας για Δημόσιες Δωρεάν Σπουδές για όλους, είναι δίκαιος και αναγκαίος! Είναι αγώνας που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχιστεί, να μαζικοποιηθεί , να νικήσει!
Μπροστά στο νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων την Πέμπτη 1/2/24, και απέναντι στην κλιμάκωση της πολιτικής ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα αυτού, χρειάζεται να υψωθεί το ευρύτερο δυνατό , κοινωνικό και πολιτικό Μέτωπο αλληλεγγύης και συμπαράταξης στον αγώνα της νεολαίας.
Οι αριστερές, επαναστατικές, αγωνιστικές πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες οφείλουμε άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή. Να καλέσουμε ως την Τρίτη 30/1, διαδήλωση υπεράσπισης του αγώνα της νεολαίας και καταγγελίας της επιχείρησης που επιδιώκει να τον βγάλει «παράνομο» και να τον καταστείλει. Οφείλουμε να επιδιώξουμε μαζική απάντηση στην αντιδραστική κυβερνητική επιχείρηση με τη συμμετοχή στη διαδήλωση σωματείων και αγωνιστικών λαϊκών συλλογικοτήτων.
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ-ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΩΤΙΚΑ ΑΕΙ – ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
6 σχόλια:
Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καλέσει την Δευτέρα 29 Γενάρη στο υπ. Δικαιοσύνης παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην διενέργεια έρευνας για τις καταλήψεις....
Ποιοι φοιτητικοι συλλογοι?
Γιατι εγω εχω δει μονο ενα καλεσμα της ΠΚΣ, η οποια νιωθει ακομα μεγαλυτερη ανεση να μιλαει στο ονομα των φσ και μαλλον παρασερνει και αλλους (ανυποψιαστους ή οχι)
Εσυ δεν ησουν πανθηρα που την προηγουμενη βδομαδα μας ελεγες για τον ¨κοινο συντονσιμο αγωνα"; Ε ο κοινος συντονισμος αγωνας (αν δεν το εχεις μαθει) δεν εγινε αυτη τη βδομαδα, επειδη η ΚΝΕ που ελεγχει τους "φοιτητικους συλλογους" στους οποιους αναφερεσαι, επελεξε να κανει τον συντονισμο των "φοιτητικων συλλογων μονη της" στη Νομικη, ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ (οι αποφασεις των φσ ελεγαν για συντονισμο στην αρχιτεκτονικη, ο οποιος εγινε κανονικα)
Για να ειναι ξεκαθαρο σε ολους. Η ΚΝΕ οσο βλεπει την κυβερνηση να τραβαει τα λουρια (εισαγγελεις, τηλεξετασεις...) οπισθοχωρει φανερα (ηδη μιλαει για πολυμορφες δρασεις και ανακοινωνει καταληψεις λιγοτερων ημερων ή και κλεισιμο)
Αν λοιπον πανθηρα πιστευεις οτι μονο η ΚΝΕ μπορει να εχει λογο στους φσ (η οποια κινειται και δρα με συγκεκριμενο τροπο και για συγκεκριμενους σκοπους) κανεις λαθος
Αν παλι πιστευεις οτι το ΚΚΕ(μ-λ) δεν μπορει στα πλαισια της κοινης δρασης να προχωρησει σε αυτη τη συσκεψη για να θεσει την αποψη του σε σχεση με την οξυνση της κρατικης τρομοκρατιας, που θελει να καταστειλει τους φοιτητικους και τους μαθητικους αγωνες, κατι δεν εχεις καταλαβει καλα
Δ.Β.
Δεν έχω καμία αυταπάτη για την ΚΝΕ.... για να είναι νικηφόρο ο αγώνας απαιτείται ενιαίο μέτωπο στις αποφάσεις και στις δράσεις.... όσο για τις οργανώσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να "επιβληθούν" στο φοιτητικό κίνημα.... αν διαφωνείς μπορείς να φτάνει η κριτική σου για την ΚΝΕ και τα ΕΑΑΚ και όχι να παλέψεις πραγματικά για την νίκη του κινήματος....
Γιατί Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία; Στην υγεία σας αρκούσε το δωρεάν, η παιδεία γιατί πρέπει να είναι και δημόσια;
Μια κάπως πλατιά απάντηση σε μια σύντομη αλλά περιεκτική ερώτηση
Να σημειώσουμε καταρχάς ότι από ιδεολογική άποψη η Αριστερά, που οραματίζεται έναν διαφορετικό κόσμο, οφείλει να είναι με μια παιδεία και περίθαλψη-υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, όπου δεν έχει θέση η «ελεύθερη αγορά» της εκμετάλλευσης και του ιδιωτικού κέρδους. Το ίδιο οραματιζόμαστε, άλλωστε, για τα μέσα παραγωγής και συντήρησης της κοινωνίας.
Τα πολιτικά αιτήματα, ωστόσο, οφείλουν να είναι συγκεκριμένα και να απαντούν σε συγκεκριμένες ανάγκες με βάση την συγκεκριμένη κατάστασης. Δεν μπορεί να είναι γενικά, κυρίως, ιδεολογικά, οραματικά ή προπαγανδιστικά.
Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα συγκεκριμένα:
Στην υγεία το κράτος επιδοτεί μέχρι στιγμής και σε αρκετές περιπτώσεις τις ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με το δημόσιο με κάποια χρήματα της φορολογίας-φοροληστείας. Οι ασθενείς μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο, όπως και στο δημόσιο (που δεν είναι βέβαια το «δημόσιο και δωρεά» που οραματιζόμαστε, όπως συμβαίνει και στην παιδεία). Αυτή η κρατική επιδότηση στην ιδιωτική περίθαλψη-υγεία επιδιώκεται, τώρα, να περιοριστεί έως και να καταργηθεί. Τα αιτήματα πρέπει να στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Να μην πληρώνει ο ασθενείς. Άρα, το «δωρεάν περίθαλψη» είναι το κύριο, έστω με αυτήν την έμμεση συμμετοχή του κράτους. Το «δημόσια και δωρεάν περίθαλψη» δεν είναι αίτημα αλλά αόριστη διακήρυξη, ένα αίτημα εκτός τόπου και χρόνου στην σημερινή πραγματικότητα όπου η ιδιωτική περίθαλψη-υγεία δεν επιδιώκεται να ιδρυθεί αλλά έχει από χρόνια επιβληθεί ως δομικό-οργανικό στοιχείο στο σύστημα υγείας. Εκτός και έχει κανείς την ρεφορμιστική αντίληψη της σταδιακής διολίσθησης του καπιταλισμού στον σοσιαλισμό, του κομμουνισμού από τα τώρα και άλλα τέτοια χαριτωμένα, που ευδοκιμούν στην «επαναστατική» χωρίς επανάσταση αριστερά.
Στην παιδεία, με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων τα πράγματα παρουσιάζονται αντίστροφα. Ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν υπάρχουν έως τώρα (ούτε καν στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν δημόσια με δίδακτρα). Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν επιδιώκει την δωρεάν φοίτηση με κρατική επιδότηση αλλά την «προσομοίωση» της δημόσιας εκπαίδευσης στην ιδιωτική, με την επιβολή περισσότερων ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, με δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές, όπως συμβαίνει τώρα με τα πάλαι ποτέ δωρεάν μεταπτυχιακά (που, τώρα, πληρώνονται αδρά), με την επιβολή κλίματος «καλών πρακτικών»… νεκροταφείου στα πανεπιστήμια, χωρίς φοιτητικό κίνημα, αγώνες και καταλήψεις, με την ανατίναξη (και επαγγελματικών) δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το «δημόσιο και δωρεάν» εδώ έρχεται να συγκρουστεί με αυτήν την επίθεση και όχι για να κάνουμε ή να παραμείνει η «παιδεία μας» περισσότερο… σοσιαλιστική.
ΥΓ. Σχετικά με το σχόλιο ότι «οι οργανώσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να "επιβληθούν" στο φοιτητικό κίνημα» συμφωνώ. Εξάλλου, είναι η πολιτική…. οργάνωση της ΝΔ που θέλει να επιβληθεί. Από εκεί και πέρα, αν η παιδεία-εκπαίδευση αφορά όλο το λαό, όλη την κοινωνία, τότε, αφορά και τις πολιτικές οργανώσεις.
Ζ
Γενικά συμφωνώ με τον Ζ αλλά μια μικρή παρατήρηση. Το "μικρό αντίτιμο" ως αναφορά τις εξετάσεις τελικά δεν είναι και τόσο μικρό γιατί θεωρητικά μπορεί το κράτος να επιδοτεί εξετάσεις αλλά στην πράξη δύσκολα βρίσκεις ραντεβού για κάποιες εξετάσεις, και στα δεκάδες ιδιωτικά μαγαζιά, ενώ για άλλες, συνήθως πιο ακριβές, ενώ υπάρχουν στον κατάλογο του σχετικού υπουργείου η συνηθισμένη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις με τα εξεταστικά κέντρα οπότε είτε έτσι είτε αλλιώς αναγκάζεσαι να τις πληρώνεις κανονικά και με το νόμο. Αν έχεις! Στην πράξη λοιπόν σε αρκετές περιπτώσεις έχει ήδη καταργηθεί.
Δημοσίευση σχολίου