25 Ιανουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη | Ανταπόκριση από τη νέα συγκέντρωση στην TaskUs και από τη συνέλευση του ΣΜΤ Μακεδονίας

  
Με νέα, ικανοποιητικής μαζικότητας και παλμού συγκέντρωση συνεχίστηκε η κινητοποίηση των απολυμένων στην TaskUs, την Πέμπτη 25 Γενάρη. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, συνεχίζουν με αξιοθαύμαστη επιμονή να θέτουν το ζήτημα στην πόλη, στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους. Και η δράση τους φέρνει αποτελέσματα, γιατί πατάει πάνω στους σωστούς στόχους που πρέπει να έχει το εργατικό κίνημα σήμερα.




Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και φοιτητές, μοιράστηκαν κείμενα και φωνάχτηκαν συνθήματα. Συμμετείχε με πανό το ΣΕΤΗΠ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, το Σωματείο Βάσης στην Ψυχική Υγεία (ΣΒΕΨΥΚΟΙ), ο φοιτητικός σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και εργατικές συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία κινήθηκε με συνέπεια το προηγούμενο διάστημα. Μαζικοποίησε τη συγκέντρωση και της έδωσε παλμό μέσα από τη συμμετοχή της στα πανό του ΣΕΤΗΠ και του ΣΜΤ-Μ. Το τελευταίο συγκροτήθηκε μετά από δική της πρόταση στη συνέλευση του ΣΜΤ-Μ (δείτε παρακάτω).

Αντίθετα, η συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ κρίνεται για ακόμα μια απογοητευτική και σίγουρα πολύ κάτω των δυνατοτήτων του, κάτι που δείχνει σαφώς την πολιτική επιλογή να μην στηριχθεί η κινητοποίηση παρά «στο ελάχιστο δυνατό». Είναι ενδεικτικό ότι από την ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών (το πλαίσιο της οποίας πέρασε στη συνέλευση), δεν παρουσιάστηκε ούτε ένας άνθρωπος!

Και στο ΕΚΕΤΑ: οι εκδικητικές απολύσεις συνεχίζονται. Ανάγκη συγκρότησης μετώπου ενάντια στις απολύσεις. Για τη συνέλευση του ΣΜΤ-Μ.

Μεταξύ άλλων, τη συνέλευση του ΣΜΤ-Μ απασχόλησαν το ζήτημα της απεργίας της 28ης Φλεβάρη, για την οποία πήρε απόφαση συμμετοχής, αλλά και το ζήτημα των απολύσεων.

«ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, ΣΕΦΙΕ, TASKUS, ΕΚΕΤΑ: Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ – ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της περσινής χρονιάς, όπου πολλοί νέοι συνάδελφοι επέλεξαν να κατέβουν στο δρόμο, η εργοδοσία στην πόλη έχει περάσει σε αντεπίθεση βάζοντας μπροστά τη βιομηχανία των εκδικητικών απολύσεων. Σε αυτή την εξέλιξη, καθοριστικό ρόλο έχουν παίξει οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, που διαμόρφωσαν τόσο το νομικό οπλοστάσιο, όσο και το πολιτικό κλίμα που έλυσε τα χέρια της εργοδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απεργία της 21ης Σεπτέμβρη, όπου εκμεταλλευόμενη και την απεργοσπαστική στάση του ΕΚΘ, η εργοδοσία οργίασε ενάντια στην απεργία.

Οι απολύσεις και οι διώξεις στη Μαλαματίνα, οι απολύσεις 3 από τους 7 εκλεγμένους συνδικαλιστές του ΣΕΦΙΕ από τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη, οι απολύσεις των 8 συναδέλφων στην TaskUS επειδή απεργούσαν και ζήτησαν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, οι νέες, πρόσφατες απολύσεις με εκδικητικό περιεχόμενο στο ΕΚΕΤΑ αναδεικνύουν την ανάγκη οικοδόμησης ενός μετώπου ενάντια στις απολύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, η δράση του Σωματείου μας θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι εντονότερη, και αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους τους συναδέλφους.»

Από το κοινό πλαίσιο Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας και rebuilt_it που κατατέθηκε στη συνέλευση του ΣΜΤ-Μ.

Σε αυτή την κατεύθυνση συγκρότησης μετώπου ενάντια στις απολύσεις, κατατέθηκαν ψηφίσματα στη συνέλευση τόσο για τη στήριξη της κινητοποίησης στην TaskUs, όσο και για τον προγραμματισμό κινητοποίησης στο ΕΚΕΤΑ. Ανάλογο ψήφισμα έχει κατατεθεί τόσο στο ΣΕΤΗΠ, όσο και στο σωματείο έρευνας ΣΕΡΕΤΕ, για να γίνει κοινή κινητοποίηση των 3 σωματείων που αναφέρονται στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.

Προβληματισμό όμως προκαλεί ότι παρά την ομόφωνη στήριξη και υπερψήφιση των κινητοποιήσεων, στην πράξη αυτό δεν αντανακλάται στην μαζικοποίηση τους, με ευθύνη της πλειοψηφίας. Παρόλα αυτά είναι θετικό ότι έστω και αυτόν τον προβληματικό τρόπο, τα σωματεία κινούνται.

Επίσης, εκτός των άλλων, αποφασίστηκε διοργάνωση εκδήλωσης του ΣΜΤ-Μ για το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την Παρασκευή 16 Φλεβάρη, και η συμμετοχή των εργοταξιακών μηχανικών στην πανοικοδομική της 31 Γενάρη, αλλά και η 24ωρη απεργία της 28ης Φλεβάρη.

Στη συνέλευση, το πλαίσιο της ΕΣΑΚ που στηρίχθηκε και από το συνδικαλιστικό σχήμα της ΑΡΙΣ πήρε 42 ψήφους, το κοινό πλαίσιο Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας και rebuilt_it πήρε 24 ψήφους, και αυτό της Ριζοσπαστικής Κίνησης Τεχνικών 13 ψήφους.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία θα συνεχίσει με συνέπεια παλεύοντας για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, αλλά και της εκδήλωσης του Σωματείου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: