29 Φεβρουαρίου 2024

Με μεγάλη μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου


Με μεγάλη μαζικότητα, πάνω από 400 διαδηλωτές, και με την συμμετοχή εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και αγροτών πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου. Παρ’ όλες τις προσπάθειες του συστήματος, με εργαλείο την καταστολή,την τρομοκρατία και την κατασυκοφάντηση των αγώνων, αλλά και των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ο κόσμος έδειξε πως μπορεί και έχει ανάγκη να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτησή του σε αγώνα.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν το ΕΚΣ, ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο, τα δύο εκπαιδευτικά σωματεία, καθώς και ο φοιτητικός σύλλογος του ΜΠΕΣ. Με κοινό πανό συμμετείχαν στην διαδήλωση οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και η Ταξική Πορεία.

Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους του νησιού η αναστάτωση του κόσμο ήτανε έκδηλη. Οι ΑΚΕ και η Τ.Π. προσπάθησαν με τα συνθήματά τους να αναδείξουν τα επίδικα της περιόδου. Κατήγγειλαν το έγκλημα του συστήματος στα Τέμπη,τόνισαν την ανάγκη να βγει μαζικότερα στο προσκήνιο ο λαός και η νεολαία, σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα,για να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δουλειάς, δωρεάν σπουδές, πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Φωνάχτηκαν επίσης αντιιμπεριαλιστικά συνθήματά και συνθήματα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.



Η διαδήλωση έκλεισε στην πλατεία της πόλης με τις ομιλίες των εκπροσώπων των σωματείων και των φορέων που συμμετείχαν. Απ’ την μεριά του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος αυτών, ήταν φανερός ο τόνος ενός πανηγυρικού κλεισίματος των αγώνων. Χωρίς κανένα σχέδιο για την συνέχεια, με γενικόλογες ταξικές κορώνες, με λάθος πολιτικές εκτιμήσεις και αιτήματα διαχείρισης. Με την αγωνία να κηρύξουν νικηφόρους τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος που όσο ελπιδοφόροι και μαζικοί και αν ήταν, έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους για να μαζικοποιηθούν περισσότερο και να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και συστήματος. Άλλωστε, το κλείσιμο των αγροτικών αγώνων μία μέρα πριν, έκανε φανερές τις επιδιώξεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ να αποτελέσει η 28η όχι μία αρχή για την συγκρότηση ενός ενιαίου κοινού μετώπου ανάμεσα σε εργαζόμενους, αγρότες και νεολαία αλλά το τέλος των αγώνων και την υποταγή στην αστική νομιμότητα και τις συστημικές επιδιώξεις.

Η μαζική λαϊκή συμμετοχή όμως άλλα δηλώνει. Πως οι λαϊκές μάζες και θέλουν και μπορούν να βγουν μαζικά στον δρόμο. Πως έχουν ανάγκη να βαδίσουν κόντρα στις πολιτικές της εξαθλίωσης , των απαγορεύσεων και της συνεχούς υποβάθμισης των όρων ζωής τους. Πως το παράδειγμα της φοιτητικής νεολαίας και της φτωχομεσαίας αγροτιάς μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε ένα μαζικό μετωπικό λαϊκό κίνημα που θα παλέψει για να βάλει φρένο στην επίθεση.
Οι δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και το κίνημα, με όσες δυνάμεις διαθέτουν, σε όλους τους χώρους που παρεμβαίνουν, χρειάζεται να δώσουν την μάχη για να βρει συνέχεια η 28η. Να παλέψουν ώστε λαός και νεολαία να μην δεχτούν την λήξη των αγώνων, να μην τσιμπήσουν στις ευρωεκλογικές αυταπάτες που είναι έτοιμοι να τους σερβίρουν από τα δεξιά και τα «αριστερά». Να προσπαθήσουν να οικοδομηθούν όροι συνέχισης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και της αναμέτρησης με την κυβέρνηση και το σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: