13 Μαρτίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό της Παλαιστίνης, Παρασκευή 15/3, στις 7:30 μ.μ. , έξω από το ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Η σιωπή για την σφαγή στην Παλαιστίνη ισοδυναμεί με συγκάλυψη !

Μια εκκωφαντική σιωπή και μια αδιανόητη απουσία χαρακτηρίζει το φετινό 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς δεν πρόκειται για μια απλή αβλεψία η έλλειψη ετοιμότητας των διοργανωτών του. Πρόκειται για μια κραυγαλέα επιλογή αποκλεισμού για κάθε τι που να θυμίζει την μεγαλύτερη γενοκτονία του 21ου αιώνα που διεξάγεται αυτό τον καιρό στην Παλαιστίνη από το σιωνιστικό, φασιστικό κράτος του Ισραήλ, με συνενόχους τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

Σε μια λίστα 250 ντοκιμαντέρ δεν υπάρχει έστω ένα που να μιλά για την πολύπαθη Παλαιστίνη. Για τα βάσανα, την απελπισία, την αντίσταση και τις θυσίες των Παλαιστίνιων. Έστω ένα από το πολύμορφο, πολυετές κίνημα αλληλεγγύης σε όλο το κόσμο. Έστω ένα από Παλαιστίνιους ή ξένους κινηματογραφιστές που αποκαλύπτουν τα παλιά και νέα μαζικά εγκλήματα των σιωνιστών. Έστω ένα από εκείνους τους τίμιους αντί-σιωνιστές Ισραηλινούς κινηματογραφιστές. Τίποτε ! Τόση απόλυτη σιωπή, που ισοδυναμεί με συγκάλυψη και στην ουσία απαγόρευση να αποκαλυφθεί, να συζητηθεί και να καταδικαστεί το μαζικό έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων στις αίθουσες του Φεστιβάλ. Πρακτική που ακολουθεί ανάλογες απαγορεύσεις σε πολλές καλλιτεχνικές διοργανώσεις στην Δ. Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το γεγονός πως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ φιλοξένησε ταινίες τα προηγούμενα χρόνια για την Παλαιστίνη δεν ισοφαρίζει την φετινή επιλογή. Κάνει πιο εκκωφαντική την σιωπή και υπενθυμίζει πως στα δύσκολα δοκιμάζεται η ανεξαρτησία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και βέβαια της προβολή της.

Δεν πρόκειται για μια τυχαία επιλογή. Σχετίζεται άμεσα με την πολιτική της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης (αλλά και των προηγούμενων) να αναπτύξουν στενές σχέσεις με το κατοχικό Ισραήλ και να αλλάξουν πλήρως ακόμη και αυτήν την πολιτική παλιότερων ελληνικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης απέναντι στον αγώνα των Παλαιστινίων. Σχετίζεται με την εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και την αποστολή της στην Ερυθρά στο πλευρό των δυτικών και του Ισραήλ. Γι’ αυτό και σε μια περίοδο που στο Ισραήλ κυβερνά η πιο αντιδραστική και εγκληματική πτέρυγα των σιωνιστών στην χώρα μας τρομοκρατούνται όσοι στηρίζουν τον παλαιστινιακό αγώνα. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή των διοργανωτών του Φεστιβάλ και μάλιστα στην πόλη που βίωσε και ξέρει να στιγματίζει τις ανθρωποσφαγές από όποιο καθεστώς και αν διαπράττονται και με όποιο πρόσχημα και αν γίνονται.

Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση κανείς προοδευτικός άνθρωπος της πόλης, κανένας από τους θεατές του Φεστιβάλ δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Πρέπει να αποδοκιμάσει αυτήν την απαράδεκτη επιλογή. Πρέπει να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει έστω και τώρα το 26Ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να συμπεριλάβει σε ειδική προβολή, έστω ένα ντοκιμαντέρ για την σύγχρονη τραγωδία της Παλαιστίνης.

11/03/2024

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ: Παρασκευή 15/3, έξω από το ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στις 7:30 μ.μ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 21/3 | 7 μ.μ. | ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: