Κάθε χρόνο στις 25 Μάρτη, η αστική προπαγάνδα προσπαθεί να φουσκώσει τα μυαλά της νεολαίας και του λαού με μεγαλοϊδεατισμούς δεμένους με θρησκευτική "ανάταση" (ενότητα έθνους και εκκλησίας), ψεύτηκες αφηγήσεις και εθνικιστικές παράτες. Είναι επομένως αναγκαίο, πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι σαν τη "Ρωγμή", που θέλουν να τοποθετούνται με την πλευρά του λαού, της δικιάς του ιστορίας και των επαναστατικών του παραδόσεων, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες απάντησης σε όλο αυτό το βομβαρδισμό.
Η επιλογή παρουσίασης του βιβλίου "200+1 χρόνια μετά", κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό το σκοπό επεδίωξε να ικανοποιήσει και τελικά -από το αποτέλεσμα- δικαιώθηκε.
Η παρουσίαση έγινε στο χώρο του βιβλιοπωλείου "ΔΥΟ" την Παρασκευή 22 Μάρτη. Το σύντομο αλλά πολύ ουσιαστικό "άνοιγμα" της εκδήλωσης έκανε η συν. Σίσσυ Πανίδου, και στη συνέχεια ο -ένας εκ των δύο- συγγραφέας Δημήτρης Μάνος, έκανε μια εμπεριστατωμένη και συνεκτική ανάλυση των χαρακτηριστικών και των ιδιομορφιών της ελληνικής επανάστασης του 1821, των κοινωνικών ομάδων που πήραν μέρος σ' αυτήν και του ρόλου των μεγάλων δυνάμεων.
Η εισήγηση δημιούργησε το έδαφος για μια πλούσια συζήτηση, που όμως δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε όλο της το εύρος λόγω περιορισμένου χρόνου από το βιβλιοπωλείο, ενώ πέρασε και στο σήμερα και τις ανάγκες που γεννά η βαρβαρότητα του συστήματος και η επίθεσή του σε ευρύτατα στρώματα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Η σημαντικότερη ίσως συμβολή της εισήγησης ήταν ότι γέννησε τη διάθεση για περισσότερη μελέτη και συζήτηση, τόσο σε νεολαίους όσο και σε μεγαλύτερους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις πωλήσεις του βιβλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου