11 Μαρτίου 2024

ΑΘΗΝΑ | Μια ζωντανή συζήτηση που συνέβαλε στην κατανόηση του Γυναικείου Ζητήματος

Ο φιλόξενος χώρος του βιβλιοκαφέ των εκδόσεων Εκτός των Τειχών γέμισε, το Σάββατο το απόγευμα στις 9 Μάρτη, από κόσμο, άντρες και γυναίκες,  που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ(μ-λ) να πάρει μέρος στη συζήτηση που διοργάνωνε με θέμα το Γυναικείο Ζήτημα. Ένα ζήτημα που αφήνει τα σημάδια του στις ανθρώπινες σχέσεις, γενικά σε όλες τις πλευρές της ζωής και το οποίο είναι κομμάτι του κοινωνικού ζητήματος,  όπως τονίστηκε στο άνοιγμα της συζήτησης, 

Η συζήτηση ξεκίνησε με δύο εισηγήσεις. Στην πρώτη εισήγηση, η Γιάννα Αντωνιάδη ανέπτυξε τις βασικές πλευρές της άποψης του ΚΚΕ(μ-λ) για το θέμα, όπως καταγράφεται στη μπροσούρα που έκδωσε πριν ένα χρόνο, καθώς και μια σειρά ζητήματα, όπως το θέμα της φεμινιστικής απεργίας, της πορνείας – «σεξεργασίας» και άλλα (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ). Στη δεύτερη εισήγηση, η Βαγγελιώ Δερμιτζάκη ανέπτυξε τον διπλό χαρακτήρα της γυναικείας καταπίεσης, πώς να δούμε το Γυναικείο Ζήτημα σήμερα και την ανάγκη ανασυγκρότησης του γυναικείου κινήματος. Επίσης, αναφέρθηκε σε ζητήματα που τέθηκαν στην Σοβιετική Ένωση το 1934 και 1936, με αφορμή το ένθετο αφιέρωμα της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ για την «ομοφυλοφιλία στη Σοβιετική Ένωση»(μπορείτε να την διαβάσετε εδώ).

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος με πολλές τοποθετήσεις που πρόσθεσαν επιπλέον στοιχεία στα διάφορα θέματα που είχαν τεθεί εισηγητικά. Η μητρότητα, η εργασία, τα δικαιώματα της γυναίκας, η δουλειά στο σπίτι, η σεξουαλικότητα, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τα προβλήματα και τα διλήμματα μιας γυναίκας που είναι στρατευμένη στο κίνημα και πολλά άλλα. Η συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όλων, συνέβαλε στην κατανόηση του πολύπλευρου Γυναικείου Ζητήματος και στην προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ(μ-λ) να το μελετήσει στις σημερινές συνθήκες, να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του γυναικείου κινήματος και να χαράξει, με τα εργαλεία του ιστορικού υλισμού, τις γραμμές και τους στόχους της πάλης του.









Δεν υπάρχουν σχόλια: