07 Μαρτίου 2024

ΙΝΔΙΑ | Ελεύθερος ο G.N. Σαϊμπάμπα! - Νίκη του κινήματος αλληλεγγύης


Την πρωί της Πέμπτης 7/3 ο 57χρονος ανάπηρος αγωνιστής καθηγητής G.N. Σαϊμπάμπα βγήκε από την κεντρική πύλη της φυλακής της Ναγκμπούρ, ύστερα από δέκα χρόνια κατά τα οποία υπέστη μια απηνή δίωξη και φυλάκιση σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες με ευθύνη του αντιδραστικού ινδικού καθεστώτος. Είχε προηγηθεί την Τρίτη 5/3 μια απόφαση 293 σελίδων από το τμήμα της Ναγκμπούρ του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μουμπάι, με την οποία τον αθώωνε για τις κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφάνθηκε πως τα αποδεικτικά στοιχεία που τον συσχέτιζαν με το παράνομο ΚΚΙνδίας (Μαοϊκό) και είχαν κατασκευάσει οι αστυνομικές αρχές, ήταν αβάσιμα και παραβίαζαν ακόμη και αυτούς τους λεγόμενους αντιτρομοκρατικούς νόμους και ότι η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου το 2017 ήταν αστήρικτη. Ήταν και τότε Μάρτιος όταν το τοπικό δικαστήριο στο Gadchiroli είχε καταδικάσει τον ίδιο και τέσσερις άλλους – τον Prashant Rahi, τον Mahesh Tikri, τον Hem Keshwdatta Mishra και τον Pandu Narote – σε ισόβια κάθειρξη. Ο έκτος κατηγορούμενος, Vijay Nan Tikri, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια αυστηρής φυλάκισης.


Η αθώωση του Σαϊμπάμπα και των πέντε συγκατηγορούμενων συντρόφων του είναι η δεύτερη κατά σειρά, μετά από αυτήν τον Οκτώβριο του 2022 με το ίδιο πάνω – κάτω σκεπτικό. Και τότε όπως και τώρα η αντιδραστική κυβέρνηση της πολιτείας της Μαχαράστρα σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή στο Νέο Δελχί προσέφυγε εναντίον της αλλά αυτήν την φορά, προς το παρόν τουλάχιστον, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για συνέχιση έκτισης της ποινής του. Οι αρχές βέβαια ακόμη και την τελευταία στιγμή προσπάθησαν να καθυστερήσουν την απελευθέρωση βάζοντας γραφειοκρατικά εμπόδια. Στις πρώτες δηλώσεις του κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Σαϊμπάμπα είπε πως από καθαρή τύχη βγαίνει ζωντανός από το κάτεργο μιας και η υγεία του όλα αυτά τα χρόνια επιδεινώθηκε σημαντικά από τις βασανιστικές συνθήκες στο κελί. Επισήμανε πως ένας από τους πέντε συγκατηγορούμενους του, ο 33χρονος Pandu Narote πέθανε στην φυλακή στις 25 Αυγούστου του 2022 λέγοντας χαρακτηριστικά: “ Ένας νεαρός άνδρας, που ανήκε σε μια αρχέγονη φυλή, έπρεπε να μαραζώσει στη φυλακή μαζί μας. Είχε μια μικρή κόρη. Υπέφερε τόσο πολύ. Αυτή είναι η δικαιοσύνη;» Ευχαρίστησε όσους τον συμπαραστάθηκαν και μίλησε ιδιαίτερα για τους αγώνες των δικηγόρων του κάνοντας μνεία στην περίπτωση του Surendra Gadling ο οποίος έχει φυλακιστεί με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο : «Ένας δικηγόρος που πάλεψε για τη δικαιοσύνη, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει εκατοντάδες και χιλιάδες Νταλίτ και Αντίβασι στa δικαστήριa, ένας τέτοιος άνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή. Εάν η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί πλήρως στην περίπτωσή μου, τότε ο Γκάντλινγκ θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος». O Γκάντλινγκ έγινε στόχος των ινδικών αρχών εκτός των άλλων και γιατί υπήρξε νομικός υπερασπιστής του Σαϊμπάμπα.

Η δεύτερη στη σειρά αθωωτική απόφαση αποτελεί ηχηρό χαστούκι για τις αντιδραστικές δυνάμεις στην Ινδία. Η απόφαση και η απελευθέρωση του Σαϊμπάμπα και των υπόλοιπων αγωνιστών που βγαίνουν με ψηλά το κεφάλι από την φυλακή χαιρετίστηκε από πλήθος οργανώσεων και κινημάτων στην χώρα και διεθνώς και αποτελεί νίκη του μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Ινδία. Ενισχύει την δυναμική του για να καταφέρει να βγάλει από τα κελιά και τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους που καταδίκασε το ινδικό καθεστώς για τις ιδέες τους και τους αγώνες τους για μια κοινωνία δίχως αδικίες και ανισότητες.

Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: