28 Μαΐου 2024

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: ΚΑΤΩ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ! ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ»!*

16 Μαΐου 2024

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

ΚΑΤΩ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!

ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ»!

Εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να συμμετάσχουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, οι ψηφοφόροι των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα εκλέξουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ιμπεριαλιστές προτρέπουν τις μάζες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτές τις εκλογές, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό όλη τους την προπαγανδιστική ισχύ (φόβος ιμπεριαλιστικού πολέμου σε όλη την Ευρώπη, φόβος για την τρομοκρατία, ψευδαισθήσεις για μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τα προβλήματα των μαζών…). Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε ως συμμαχία των ιμπεριαλιστών και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει δυνατότητα «κοινωνικής» ή «δημοκρατικής» Ευρώπης υπό τον ιμπεριαλισμό. Γι' αυτό ζητούν υψηλή συμμετοχή: θέλουν να νομιμοποιήσουν ενώπιον της κοινής γνώμης τα αντιδραστικά σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Οι αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ και οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών δεν οφείλονται στο «δημοκρατικό παιχνίδι» μέσα στους πολιτικούς θεσμούς (Συμβούλιο, Βουλή, σύνοδοι κορυφής…), αλλά μάλλον στη συμπαιγνία και τον αγώνα των ιμπεριαλιστών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα μπλοκ, ή ένας «Ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός», αλλά μια συμμαχία χωρών της Ευρώπης, υπό την ηγεμονία της Γερμανίας —σε συμπαιγνία και σύγκρουση με τη Γαλλία που προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμή της— για να αντιπαρατεθούν στον Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Φινλανδία…) επιδιώκουν να επωφεληθούν και να βελτιώσουν τις θέσεις τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ο «ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός».

Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ τα τελευταία χρόνια είναι διαβόητη, ειδικά μετά τον επιθετικό πόλεμο του ρωσικού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία. Εκμεταλλευόμενη αυτή την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, η ΕΕ αύξησε τις πολεμοχαρείς ομιλίες της και ενίσχυσε τη διαδικασία στρατιωτικοποίησής της. Μεγαλύτερος στρατιωτικός προϋπολογισμός, περισσότεροι εξοπλισμοί, περισσότερη καταστολή… Με τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση θέλουν να καταστείλουν τις μάζες και να καθυστερήσουν την επανάσταση. Επιπλέον, επιδιώκουν μια φοβισμένη κοινή γνώμη υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Επιδιώκουν να γίνουν νέες υπερδυνάμεις και να αμφισβητήσουν την ηγεμονία που κατέχει τώρα ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, μοιράζοντας τον κόσμο μέσω του παγκόσμιου πολέμου. Γι' αυτό η Γερμανία και η Γαλλία χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου με τις πολεμοχαρείς ομιλίες τους και τις αυξανόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι ιμπεριαλιστές λεηλατούν τα καταπιεσμένα έθνη της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης και της Βαλτικής. Αν και ο ιμπεριαλισμός δεν χρειάζεται ένα καταπιεσμένο έθνος να βρίσκεται εντός της ΕΕ για να το υποτάξει, το κάνει πιο εύκολο. Τους φέρνει στην κοινή πολιτική για να τους κυριαρχεί πιο εύκολα: Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία… Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, η διαδικασία ενσωμάτωσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έφτασε σε νέο επίπεδο. Έτσι, ενώνεται με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, που ήταν ήδη υποψήφιες. Ο ιμπεριαλισμός είναι αχόρταγος και αναζητά όλο και περισσότερα. Εκτός Ευρώπης, οι ιμπεριαλιστές διαιρούν τον κόσμο εφαρμόζοντας μια «κοινή εξωτερική πολιτική» όπου τα κέρδη τους αυξάνονται.

Οι κοινές πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ είναι ανοιχτά αντιδραστικές, εγκληματικές και στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από μέσα. Ένα όργανο καταπίεσης είναι ένα όργανο καταπίεσης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Στην κοινοβουλευτική πολιτική, τα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Ταμεία (ΕΚΤ) (European Social Funds, ESF) χρησιμοποιούνται για να εκβιάσουν τα καταπιεσμένα κράτη μέλη της ΕΕ να αποδεχτούν τους όρους των ιμπεριαλιστών. Στη βιομηχανία, διαδίδουν υποκριτικά την «οικολογία» για να ευνοήσουν την εξαγωγή χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε καταπιεσμένα έθνη εκτός ΕΕ. Στα σύνορα, τα διάφορα σύμφωνα μετανάστευσης έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ομαδικό τάφο, διαπράττοντας γενοκτονία εναντίον χιλιάδων κόσμου. Στην ύπαιθρο, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) υποτάσσει τον μικροπαραγωγό στα μονοπώλια. Στον πολιτισμό, χρηματοδοτούν πολιτιστικά και κοινωνικά έργα που προάγουν «το ευρωπαϊκό πνεύμα». Δηλαδή, τον ατομισμό, την αστική δημοκρατία και τον αντικομμουνισμό. Όλα αυτά μέσα σε αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και πολεμοχαρείς συζητήσεις.

Αλλά η αυξανόμενη αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, η στρατιωτικοποίηση και οι πολεμοχαρείς συζητήσεις δεν αποτελούν απόδειξη του θριάμβου της ΕΕ. Αντίθετα, είναι απόδειξη της βαθιάς κρίσης και αποσύνθεσής της. Από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, η κρίση του ιμπεριαλισμού και του γραφειοκρατικού καπιταλισμού έχει επιδεινωθεί σε όλο τον κόσμο, βαθαίνοντας την αποσύνθεσή του. Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν όπως πριν. Η κύρια αντίφαση αυτή τη στιγμή —και ταυτόχρονα, η κύρια αντίφαση του ιμπεριαλισμού— είναι η αντίφαση ανάμεσα στα καταπιεσμένα έθνη και τις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις και δυνάμεις. Η εκρηκτικότητα των μαζών κάνει τους ιμπεριαλιστές, τους αντιδραστικούς και τους ρεβιζιονιστές να τρέμουν. Σιγά σιγά, μια νέα περίοδος επαναστάσεων εκδηλώνεται ως μέρος του Νέου Μεγάλου Κύματος της Παγκόσμιας Προλεταριακής Επανάστασης.

Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και λογικά και στη «γηραιά ήπειρο». Οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες αλληλεγγύης προς την ηρωική Παλαιστινιακή Εθνική Αντίσταση καταδεικνύουν την υποκρισία της αστικής δημοκρατίας, όπου παρά την καταστολή οι μάζες αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να παλεύουν για την Παλαιστίνη. Οι διαμαρτυρίες της προλεταριακής νεολαίας, ειδικά στη Γαλλία, δείχνουν ότι ο ιμπεριαλισμός είναι μια χάρτινη τίγρη. Οι διαδηλώσεις κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οδήγησαν χιλιάδες αγρότες από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες να βγουν στους δρόμους. Οι αγώνες ενάντια στη ρατσιστική μεταναστευτική πολιτική δείχνουν ότι οι μάζες αγωνίζονται για διεθνή αλληλεγγύη. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι μια πυριτιδαποθήκη που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Εν ολίγοις, η κατάσταση δείχνει την κρίση και την αποσύνθεση του ιμπεριαλισμού και πώς οι μάζες αναζητούν κατεύθυνση. Αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δώσει μόνο η πρωτοπορία τους, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αυτή η κατάσταση καθορίζει τα καθήκοντα των επαναστατών: να συγκροτήσουν ή να ανασυγκροτήσουν Κομμουνιστικά Κόμματα που καθοδηγούνται από τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό για να κάνουν την επανάσταση, να πάρουν την εξουσία με επαναστατικό πόλεμο, με λαϊκό πόλεμο.

Οι μάζες δεν εμπιστεύονται την αστική δημοκρατία και τους διαχειριστές της. Οι αντικειμενικές συνθήκες για την επανάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο ώριμες όσο τώρα. Πρέπει αποφασιστικά με τόλμη να αναπτύξουμε τους υποκειμενικούς όρους. Ας στηριχτούμε στις μάζες, ας ξεσκεπάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, ας διαλύσουμε τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, ας επικρίνουμε τους ρεβιζιονιστές και τους οπορτουνιστές που επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τον επόμενο αστό ηγέτη. Ας ξεκινήσουμε μια ισχυρή εκστρατεία μποϊκοτάζ καταγγέλλοντας την ΕΕ ως συμμαχία των ιμπεριαλιστών. Συμμετέχοντας στην ψηφοφορία ψηφίζεις υπέρ της αστικής τάξης. Καμιά ψήφος των εργαζόμενων στην κάλπη. Η γαλάζια σημαία των 12 αστέρων βρίσκεται πιο χαμηλά από ποτέ. Ας κρατήσουμε ψηλά την κόκκινη σημαία.

ΚΑΤΩ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ!

ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ»!

Υπογράφοντες:


1. Επιτροπές για την Ίδρυση του (Μαοϊκού) Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας [Committees for the Foundation of the (Maoist) Communist Party of Austria] [Komitees für die Gründung der (maoistischen) Kommunistischen Partei Österreichs]

2. Επιτροπή Ερυθρός Αστέρας, Δανία [Committee Red Star, Denmark] [Komité Røde Stjerne, Danmark]

3. Μαοϊκή Επιτροπή στη Φινλανδία [Maoist Committee in Finland] [Maolainen Komitea Suomessa]

4. Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα (Γαλλία) [Maoist Communist Party (France)] [Parti Communiste Maoïste (France)]

5. Επιτροπή Κόκκινη Σημαία, Γερμανία [Committee Red Flag, Germany] [Komitee Rote Fahne, Deutschland]

6. Κομμουνιστική Επιτροπή Ολλανδίας [Communist Committee of the Netherlands] [Communistisch Comité van Nederland]

7. Να υπηρετούμε το Λαό – Κομμουνιστικός Σύνδεσμος Νορβηγίας [Serve the People – Communist League of Norway] [Tjen Folket – Kommunistisk Forbund, Norge]

8. Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα – Ισπανικό Κράτος [Maoist Communist Party – Spanish State] [Partido Comunista Maoísta – Estado español]

Σημειώσεις

*Το άρθρο με τίτλο « DOWN WITH THE ALLIANCE OF IMPERIALISTS! BOYCOTT THE ELECTIONS TO THE “EUROPEAN PARLIAMENT”! » δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The Red Herald και βρίσκεται στη διεύθυνση … https://redherald.org/2024/05/16/down-with-the-alliance-of-imperialists-boycott-the-elections-to-the-european-parliament/

Αποτελεί δήλωση οκτώ μαοϊκών οργανώσεων στην Ευρώπη που από κοινού υποστηρίζουν μποϊκοτάζ των ευρωεκλογών.

Τη μετάφραση από τα αγγλικά, για λογαριασμό των Αντιγειτονιών, έκανε ο Κ.Καψ.

Η δημοσίευση δεν συνιστά απαραίτητα και συμφωνία με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: