02 Μαΐου 2024

ΠΑΤΡΑ | Απάντηση στο άρθρο που δημοσίευσαν "ΤΑ ΝΕΑ" όσον αφορά τις πειθαρχικές διώξεις φοιτητών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο «Επίδειξη αγραματοσύνης» που αναρτήθηκε στις 29/4 στην εφημερίδα «Τα Νέα». Πρόκειται για ένα άρθρο που αναφέρεται στη κινητοποίηση των φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών την προηγούμενη Παρασκευή. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε για τις πειθαρχικές διώξεις των τεσσάρων φοιτητών των ΠολιτικώνΜηχανικών, που τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα  συμμετοχής στην εξεταστική του Ιουνίου. Ωστόσο, ο αρθρογράφος αυτού του κειμένου επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον σχολιασμό του αιτήματος που γράφτηκε με μπογιά στη πόρτα του πρύτανη και στη συντακτική διατύπωση του.

Δε μας εκπλήσσει καθόλου που ο δημοσιογράφος, με περίτεχνο τρόπο, κρύβει τη βασική αιτία όπου η πρυτανική αρχή έχει εφαρμόσει πειθαρχικές κυρώσεις στους φοιτητές, δηλαδή τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις και στον αγώνα που έδωσαν κόντρα στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έτσι, αφήνει να εννοηθεί πως οι καταλήψεις αποτελούν μία παράνομη πρακτική που γίνεται για τις ορέξεις κάποιων φοιτητών, λέγοντας παράλληλα πως θα έπρεπε να δράσουν και οι μπάτσοι συλλαμβάνοντας ή ίσως και δέρνοντας τους φοιτητές. 

Τον αν το αίτημα «να παρθούν πίσω οι διώξεις» είναι συντακτικά σωστο, μικρή σημασία έχει μπροστά στο μέγεθος της επίθεση που εξαπολύεται στο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Μήπως τελικά λοιπόν η «ανορθογραφία» βρίσκεται στη διοίκηση και στις κατασταλτικές συμπεριφορές της; Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να γίνουν τα πειθαρχικά που εφαρμόζονται εις βάρος των φοιτητών που αγωνίζονται και διεκδικούν δημόσια και δωρεάν παιδεία, η καινούργια κανονικότητα. 

Η λογική του συγκεκριμένου άρθρου δηλώνει πως είναι προτιμότερο να χειρίζεσαι τη γλώσσα άριστα παρά να διεκδικείς μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Αλήθεια, στο πανί όπου οι γονείς του Φραγκούλη έγραψαν λάθος τη λέξη δικαιοσύνη, ποια θα ήταν η στάση του δημοσιογράφου; Μάλλον αντί να σχολιάσει δολοφονική επίθεση του αστυνομικού, θα εστίαζε στην ανορθόγραφη λέξη… 

Η ουσία, όμως, βρίσκεται στους αγώνες ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος που μας ποδοπατά καθημερινά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: