08 Ιουνίου 2024

Σάββατο, 8/6 – Τιμή και Αποχαιρετισμός στον σ. Στάθη Κωνσταντόπουλο

Το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Ιούνη, έγινε η πολιτική κηδεία του συντρόφου μας Στάθη Κωνσταντόπουλου, στο νεκροταφείο της Δάφνης. Ήταν όλοι εκεί. Όπως τους ανέφερε ο σ. Γιάννης Βάρλας, στο άνοιγμα της εκδήλωσης Τιμής. Παλιοί και νέοι σύντροφοι από όλη την Ελλάδα. Συναγωνιστές από τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς. Εκπρόσωποι οργανώσεων της Αριστεράς, οι σύντροφοι Τούρκοι από το αδελφό κόμμα, το TKP/ML. Η οικογένεια, οι φίλοι. 


Ο σ. Κώστας Μπεκιάρης εκφώνησε τον επικήδειο εκ μέρους του ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ). Μίλησε για τον Στάθη μας, τον σύντροφό μας, τον εργάτη, τον λαϊκό αγωνιστή, τον μεγάλο κομμουνιστή, μαρξιστή-λενινιστή. Για τον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε, την αγαπημένη του Καναλουπού, για την ένταξή του στο κίνημα, για την ξενιτιά στον Καναδά. Για τη συμπόρευσή του με τον αξέχαστο αδελφό του, σύντροφό μας Γρηγόρη Κωνσταντόπουλο. Και πάνω απ’ όλα, για την τεράστια συμβολή του στην επαναστατική υπόθεση και την ανάπτυξη της Οργάνωσής μας, του ΚΚΕ(μ-λ). Για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει σε όλους τους συντρόφους, μικρούς και μεγαλύτερους, σε κάθε αγωνιστή που συνάντησε στο διάβα του και του έδωσε πνοή στη ζωή και την πάλη του.

Ο σ. Στράτος Κατσένης, εκ μέρους του τομέα στον οποίο ο σύντροφός μας Στάθης δούλεψε με αφοσίωση για χρόνια, τον τομέα της Συνοικίας, μίλησε για τον ακούραστο αγωνιστή που γνώριζε κάθε σοκάκι στις γειτονιές της Δάφνης. Που ακόμη και με κλονισμένη υγεία, το τελευταίο διάστημα, κουβαλώντας το βαλιτσάκι με το οξυγόνο στον ώμο, συμμετείχε στις διαδικασίες της Οργάνωσής μας, μπροστά στην 10η Συνδιάσκεψή της.

Η σ. Μυρτώ Παπακώστα από τους Δρόμους Αντίστασης Δάφνης-Υμηττού, μίλησε για τον αγαπημένο μας σύντροφο, την αποφασιστικότητά του και την αγωνία του για την ανάπτυξη πλατιών σχημάτων στις Ανατολικές συνοικίες. Οι ΛΑΚ Υμηττού, οι Δρόμοι Αντίστασης, το Στέκι Απέναντι, στη Δάφνη. Όλα με τη σφραγίδα του συντρόφου Στάθη, με το μεράκι του και την αγωνιστική του συμβολή.

Ο σ. Αντώνης Αποστολάκης, εκ μέρους της Ταξικής Πορείας, μίλησε για τον εργάτη αγωνιστή, για τη συμβολή του συντρόφου μας και στην εργατική δουλειά, για τη σχέση που ανέπτυσσε με τον εργατόκοσμο, για την εμπλοκή του σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα.

Από το μικρόφωνο διαβάστηκε στη συνέχεια ο αποχαιρετισμός που έστειλε ο σ. Βασίλης Σαμαράς και δημοσιεύεται στο τελευταίο φύλλο της Προλεταριακής Σημαίας.

Οι Τούρκοι σύντροφοι από το TKP/ML απεύθυναν τον δικό τους αποχαιρετισμό και ακολούθησαν από τις ελληνικές οργανώσεις ο Σταύρος Τζωρτζιώτης εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ, ο Σάββας Μιχαήλ από το ΕΕΚ, ο Χρήστος Κάτσικας από το Μ-Λ ΚΚΕ και ο Σωφρώνης Παπαδόπουλος από την ΟΚΔΕ.

Τέλος, το λόγο πήρε η αδελφή του Στάθη, Μάτα, απευθυνόμενη εκ μέρους της οικογένειας στην Οργάνωση και τους συντρόφους του αγαπημένου της αδελφού.

Με υψωμένες τις γροθιές, τραγουδήσαμε την Διεθνή και πορευτήκαμε προς το σημείο της ταφής.

Ήταν όλες οι καρδιές σφιγμένες. Είχαν όλοι έναν κόμπο στο λαιμό. Οι φωνές έσπαγαν στο μικρόφωνο. Ο ένας σύντροφος αγκάλιαζε σφιχτά τον άλλον, μικροί και μεγάλοι, νέοι και παλιότεροι. Γιατί τέτοια επίδραση είχε ο σύντροφός μας ο Στάθης, σε όλους μας. Από τη νεολαία που υπεραγαπούσε, μέχρι τους παλιότερους συντρόφους, με τους οποίους βάδισε όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι με τον ίδιο μεγάλο πόνο αποχαιρέτησαν τον Στάθη μας, σήμερα. Γιατί τέτοιος μεγάλος πόνος, τέτοια μεγάλη απώλεια είναι ο χαμός τέτοιων ανθρώπων, τέτοιων κομμουνιστών. Αλλά παραμένει και μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον, φωτίζει τους αγώνες που θα έρθουν, εμπνέει την πάλη μας ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στη φτώχεια, την καταπίεση και την εκμετάλλευση, για την Ανεξαρτησία και τον Σοσιαλισμό! ΑΘΑΝΑΤΟΣ! 



 
Σταύρος Τζωρτζιώτης ΝΑΡ -ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σάββας Μιχαήλ - ΕΕΚ

Χρήστος Κάτσικας Μ-Λ ΚΚΕ

Σωφρώνης Παπαδόπουλος ΟΚΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: