ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ | ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ | ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ | ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ | ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΑΘΗΝΑ (7/10), ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (7/10), ΓΙΑΝΝΕΝΑ (8/10), ΚΑΡΔΙΤΣΑ (7/10), ΛΑΡΙΣΑ (7/10), ΣΑΜΟΣ (9/10)

01 Ιουνίου 2024

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φίλοι της Παλαιστίνης πρέπει να μποϊκοτάρουν τις ευρωεκλογές*

Πως πρέπει να αντιδράσει ένας φίλος της Παλαιστίνης στις ευρωεκλογές; Έχει νόημα να ψηφίζει κανείς κόμματα που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την Παλαιστίνη;

Ο Jan-Åke Karlsson έχει ορισμένα επιχειρήματα και εμείς παραθέτουμε αποσπάσματα αυτών.

28 Μάη 2024 


Η μάχη για ψήφους στις ευρωεκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη και πολλά υποψήφια κόμματα έχουν συνειδητοποιήσει ότι το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Ειδικότερα στο διαδίκτυο, τα κόμματα διεξάγουν εντατικές εκστρατείες για να πείσουν όσους συμπαραστέκονται στους Παλαιστίνιους να τα ψηφίσουν. Ξαφνικά, εμφανίζονται νέοι φίλοι της Παλαιστίνης, οι οποίοι υπόσχονται όχι μόνο να θέσουν αλλά και να σπρώξουν το παλαιστινιακό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς λοιπόν πρέπει να αντιδράσει στις ευρωεκλογές ένας ψηφοφόρος που συμπαραστέκεται στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και είναι αντίθετος στην κατοχή και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του από το Ισραήλ;

Η ψήφος σε οποιοδήποτε από τα κεντροδεξιά κόμματα είναι αδιανόητη. Όλα υποστηρίζουν το Ισραήλ και κάνουν ό,τι μπορούν για να πολεμήσουν και να συκοφαντήσουν μεμονωμένους ακτιβιστές και το κίνημα Αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Πολλοί φίλοι της Παλαιστίνης καταλαβαίνουν, έχουν συναίσθηση, συνειδητοποιούν τόσο ότι η ΕΕ αποτελεί ένα δεξιό πολιτικό εγχείρημα όσο και ότι τα υποψήφια κόμματα που ισχυρίζονται ότι είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων, θέλουν ταυτόχρονα να τους εξαπατήσουν μέσω της λύσης των δύο κρατών. Ορισμένοι φίλοι της Παλαιστίνης κατεβαίνουν ως υποψήφιοι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι με νέα και άλλα μικρά κόμματα. Όμως δεν έχουν καμία πιθανότητα να μπουν στο κοινοβούλιο και, αν υποθετικά μπουν, θα πρέπει να δηλώσουν σε ποια κομματική ομάδα σκοπεύουν να ανήκουν για να πάρουν χρόνο ομιλίας στο κοινοβούλιο.

Η λευκή ψήφος συμβάλλει αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της συμμετοχής και στη νομιμοποίηση του συστήματος. Ως εκ τούτου, όποιος θέλει να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους στις ευρωεκλογές θα πρέπει να μποϊκοτάρει τις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Το μποϊκοτάζ των ευρωεκλογών σημαίνει απόρριψη της ΕΕ ως σύστημα, σύστημα που υποστηρίζει το Ισραήλ. Ήδη λίγες ημέρες μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ταξίδεψε στο Ισραήλ για να εκφράσει την υποστήριξη της ΕΕ, ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να «υπερασπιστεί» τον εαυτό του. 

Λέγεται κάποιες φορές ότι ένα μποϊκοτάζ των ευρωπαϊκών εκλογών θα ενίσχυε τα φιλοϊσραηλινά και δεξιά κόμματα στο Κοινοβούλιο. Ήδη όμως σήμερα, η φιλοϊσραηλινή δεξιά έχει μεγάλη πλειοψηφία και η Αριστερά έχει μόνο 37 από τις 705 έδρες. Τελικά, ωστόσο, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία –το Κοινοβούλιο δεν αποφασίζει για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και έχει περιορισμένη επιρροή σε άλλα θέματα.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ. Αν η ΕΕ ήθελε να σταματήσει τον πόλεμο και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία, θα μπορούσε να είχε επιβάλει εμπορικό αποκλεισμό στο Ισραήλ. Αυτό θα είχε άμεσο αποτέλεσμα και πιθανότατα θα σταματούσε τον πόλεμο σχεδόν αμέσως. Αντ' αυτού, όμως, οι εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ συνεχίζονται, με τις χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ιταλία, μαζί με τις ΗΠΑ, να προμηθεύουν τον ισραηλινό στρατό με τα θανατηφόρα όπλα του.

Η ισραηλινή βιομηχανία όπλων και στρατιωτικών ειδών λαμβάνει άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» (‘Horizon 2020’) και του εν εξελίξει προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» (‘Horizon Europe’)[1], όπου η συνεργασία συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του πολέμου, με πιο πρόσφατη συνάντηση στις 16 Απριλίου.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι ψήφος υπέρ μιας ιμπεριαλιστικής ένωσης που υποστηρίζει ενεργά το Ισραήλ και το προμηθεύει με όπλα. Μια ψήφος που νομιμοποιεί την ΕΕ και επιτρέπει έτσι τη συνεχή υποστήριξη του Ισραήλ, είναι μια ψήφος υπέρ της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας και του παρατεταμένου πολέμου κατά των Παλαιστινίων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μποϊκοτάζ των εκλογών της ΕΕ είναι ο κύριος τρόπος για να δείξει ένας φίλος της Παλαιστίνης την αλληλεγγύη του.

Σημειώσεις

*Το άρθρο με τίτλο «Därför bör Palestinavänner bojkotta EU-valet» το πήραμε από τον ιστότοπο της εφημερίδας Proletären του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σουηδία (Kommunistiska Partiet). Βρίσκεται στη διεύθυνση … https://proletaren.se/artikel/darfor-bor-palestinavanner-bojkotta-eu-valet

Τη μετάφραση από τα σουηδικά, για λογαριασμό των Αντιγειτονιών, έκανε ο Κ.Καψ.

Η δημοσίευση δεν συνιστά απαραίτητα και συμφωνία με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται.


[1] ΣτΜ. Μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη», η ΕΕ είναι συνένοχη με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ. Αυτή η συνενοχή εκδηλώνεται με τρεις κύριους τρόπους:

- Με τη χρηματοδότηση εταιρειών που είναι συνένοχες στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και στις πολιτικές διακρίσεων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος του Απαρτχάιντ, όπως ορίζεται στο καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

- Με τη χρηματοδότηση ισραηλινών στρατιωτικών εταιρειών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου.

- Με τη χρηματοδότηση οντοτήτων που συμμετέχουν στον εποικισμό και την επέκταση των παράνομων οικισμών του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: