02 Αυγούστου 2024

Γαλλία | Κυβερνητικά αδιέξοδα και περιπλοκές μετά τις εκλογές! Διακρίσεις και προκλητική δυτική υποκρισία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρό από το φ.967 της Προλεταριακής Σημαίας που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27 Ιουλίου:

 Κυβερνητικά αδιέξοδα και περιπλοκές μετά τις εκλογές! 

Διακρίσεις και προκλητική δυτική υποκρισία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι


Η Γαλλία αυτόν τον μήνα ζει στον ρυθμό των ολυμπιακών αγώνων. Ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει λύση στο κυβερνητικό «κενό» που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Ας θυμίσουμε σύντομα τις τελευταίες πυκνές πολιτικές εξελίξεις. Οι πρόσφατες ευρωεκλογές στη Γαλλία, εκτός από την ηχηρή αύξηση της αποχής, έφεραν τον καταποντισμό του κυβερνώντος κόμματος του Μακρόν (14,5%) και τη σοβαρή ενίσχυση της ακροδεξιάς του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Λεπέν (32%)! Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που έγιναν την Κυριακή 30/6 και την Κυριακή 7/7 Ιούλιου. Παρόλο που στον πρώτο γύρο των εκλογών η Λεπέν με τον ακροδεξιό RN ήταν μπροστά σε ψήφους, τελικά δεν μπόρεσε να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία σε βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ήταν σε ένα βαθμό απρόσμενο, καθώς η απόσυρση βουλευτών και η συνεργασία όλων ενάντια στη Λεπέν έφερε το ΝΛΜ-«Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NOUVEAU FRONT POPULAIRE, NFP) στην πρώτη θέση σε έδρες στη Βουλή.

Ο Μακρόν κατάφερε, όμως, από μεγάλος χαμένος των ευρωεκλογών, να είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων στη νέα Βουλή, καθώς ο σημαντικός αριθμός βουλευτών που κέρδισε (168 βουλευτές) και η συνεργασία με τα κομμάτια των Ρεπουμπλικάνων (Γκωλική Δεξιά), του έχουν δώσει «πολιτικές ανάσες». 

Στο στρατόπεδο του ΝΛΜ επικράτησε μετεκλογικά σκεπτικισμός και διαμάχες. Όπως ειρωνικά αναφέρουν οι αναλυτές, δύσκολα θα προκύψει κοινά αποδεκτός υποψήφιος για πρωθυπουργός, αφού οι διάφορες συνιστώσες έχουν διαφορετικές πολιτικές οπτικές και για αυτό ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει! Ο συνασπισμός του ΝΛΜ πέτυχε με την πρωτιά του σε έδρες στη Βουλή τον βασικό στόχο, την αποφυγή σχηματισμού ακροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα προκειμένου να υλοποιήσει την προεκλογική ατζέντα!

Μην έχοντας τους 289 βουλευτές που απαιτούνται για να σχηματίσουν κυβέρνηση, είναι αναγκασμένοι να προσβλέπουν στην ψήφο των κεντρώων του Μακρόν και των δεξιών Γκωλικών, αν φυσικά οι επιλογές τους (για πρωθυπουργό) γίνουν αποδεκτές!!

Ο Μακρόν μέχρι στιγμής εκμεταλλεύτηκε αυτό το αδιέξοδο και διατηρεί την κυβέρνησή του (κυβέρνηση Ατάλ), έστω και χωρίς τον πρωθυπουργό Ατάλ! Την ονόμασε υπηρεσιακή και όλα καλά και ωραία! Η ανάγκη να υπάρχει κυβερνητική συνέχεια τώρα που ξεκινούν οι ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για να μην αλλάξει τίποτα!

Το ιδιόμορφο γαλλικό σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο την αρμοδιότητα για την επιλογή του πρωθυπουργού, χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς. Αν και η παράδοση λέει να προκρίνεται πρωθυπουργός από το πρώτο σε έδρες κόμμα ή συνασπισμό, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό να συμβεί. Έτσι, ο Μακρόν μπορεί να προτείνει ένα άλλο πρόσωπο πέραν του ΝΛΜ, τεχνοκράτη ή κοινής αποδοχής. 

Στις 18 Ιουλίου συνεδρίασε η Βουλή με τη νέα της σύνθεση. Στην πρώτη συνεδρίαση όπως προβλέπεται εκλέχτηκε ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Επανεκλέχτηκε η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, δίνοντας στον Μακρόν ακόμα ένα πολιτικό πλεονέκτημα στις επόμενες πολιτικές διεργασίες, λόγω του σημαντικού θεσμικού ρόλου του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης! Η επανεκλογή της Μπρον-Πιβέ έγινε ύστερα από τρεις γύρους ψηφοφορίας, συγκέντρωσε 220 ψήφους απέναντι στον υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου (και βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αντρέ Σασέν) (207 ψήφοι) και τον υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού, Σεμπαστιέν Σενί (141 ψήφοι).

Παρά το κυβερνητικό κενό και το αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης, τα συστημικά κέντρα δεν ανησυχούν. Οι οικονομικοί δείκτες που αφορούν τη γαλλική οικονομία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Θυμίζουμε ότι και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου με την πρωτιά της Λεπέν δεν είχαν «ανησυχήσει». Πλέον ακόμα και μια ιμπεριαλιστική πυρηνική δύναμη, όπως η Γαλλία, μπορεί να βρεθεί με μια ακροδεξιά κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν συστημικές «ανησυχίες».

Μπροστά στους ολυμπιακούς αγώνες

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των ολυμπιακών αγώνων στις όχθες του Σηκουάνα! Θα την παρακολουθήσουν 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, ενώ έχουν προσκληθεί πάνω από 100 αρχηγοί κρατών. 60.000 χιλιάδες αστυνομικοί και άλλες 20.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για την περιφρούρηση των αγώνων και των αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Παρά τις υποκριτικές εκκλήσεις Μακρόν για «ολυμπιακή εκεχειρία», στην τελετή έναρξης των αγώνων έχει προσκληθεί και ο ισραηλινός πρόεδρος! Προκλητικά και κυνικά για άλλη μια φορά η Γαλλία και η Δύση στηρίζουν το Ισραήλ, όταν αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα με εκατόμβες νεκρών αμάχων Παλαιστίνιων! Μπορεί το διεθνές ποινικό δικαστήριο να αποφάσισε πως το Ισραήλ πρέπει να ελεγχθεί για γενοκτονία, αλλά για την κυβέρνηση του Μακρόν οι Ισραηλινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι στο Παρίσι!! Μάλιστα, όπως δηλώθηκε, θα τους παρέχεται 24ωρη προστασία. 

Από την άλλη, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές αποκλείουν (με απόφαση της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής) τη Ρωσία από την τελετή έναρξης των αγώνων, λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία! Δυο μέτρα και δυο σταθμά! Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχουν στους αγώνες ως χώρες. Όσοι αθλητές τους θέλουν, μπορούν να συμμετέχουν ως άτομα!!

Αυτή προκλητική στάση καταγγέλθηκε δημόσια από τον Thomas Porte (Βουλευτής του ριζοσπαστικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, του ισχυρότερου πόλου εντός του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου). Σε δημόσια συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη μια βδομάδα πριν την έναρξη των αγώνων δήλωσε: «Απέχουμε μόλις λίγες μέρες από μια διεθνή εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαι εδώ για να πω ότι όχι, η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι. Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε πληθώρα διαμαρτυριών και καταγγελιών για τη στάση του βουλευτή από συστημικά ΜΜΕ και θεσμικούς παράγοντες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας. 

ΥΓ. Τελευταίες εξελίξεις πριν τυπωθεί το φύλλο της ΠΣ

Την Τετάρτη 24/7 ο συνασπισμός του ΝΛΜ κατέληξε σε υποψήφιο για την πρωθυπουργία μετά από πολλές δυσκολίες, όπως αναφέραμε και πριν. 

Πρόκειται για την Λουσί Καστέτς (είναι οικονομολόγος, διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού και συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα), μια υποψήφια που δεν είναι επίσημα ενταγμένη σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό. Η απάντηση του προέδρου Μακρόν χαρακτηρίστηκε ήδη σαν κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αφού αμέσως απέρριψε την προτεινόμενη του ΝΛΜ! Συνέστησε δε σε όλα τα κόμματα «να δουλέψουν για να υπάρξουν πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις»! Τα συμπεράσματα δικά σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: