04 Αυγούστου 2024

Εγκύκλιος - κοροϊδία για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρό από τοφ.967 της Προλεταριακής Σημαίας που κυκλοφόρησε το Σάββατο 27 Ιουλίου:

Μέτρα προστασίας απ’ τον καύσωνα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 16/7 «κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη δυτική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη δυτική και ανατολική Πελοπόννησο» θα υπήρχε υποχρεωτική παύση εργασιών για τις χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, απ’ την Τετάρτη 17 ως και την Παρασκευή 19, η εγκύκλιος όριζε ότι για τις χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40°C, καθίσταται υποχρεωτική η παύση κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Για τους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες η θερμοκρασία για την οποία ίσχυε η παύση ήταν 38°C, ενώ απ’ την εγκύκλιο εξαιρούνταν οι εργαζόμενοι σε εταιρίες κοινής ωφελείας. Επίσης προβλεπόταν πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση, για κάθε εργαζόμενο που θα δούλευε έπειτα από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η ανακοίνωση από μόνη της είναι προβληματική. Πρώτα απ’ όλα, γιατί ενώ η θερμοκρασία (κι η υγρασία, θα προσθέσουμε εμείς), βρίσκεται στα επίπεδα που βρίσκεται μέρες τώρα, υπάρχει διαχωρισμός για την Τρίτη 16 που αφορά μεγάλο κομμάτι της χώρας αλλά όχι όλο, ενώ απ’ την επόμενη μέρα το μέτρο είναι πανελλαδικό. Επίσης είναι πραγματικά δυσνόητο το ότι το όριο είναι οι 40°C. Δηλαδή μπορεί κάποιος να κάνει χειρωνακτική εργασία με συνεχόμενο ωράριο στους 39 και τους 38 βαθμούς; Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο παίρνουν αυτή την απόφαση έχοντας υπόψη τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τα έκτακτα δελτία, αλλά μη θέλοντας σε καμία περίπτωση να βάλουν σε κίνδυνο… τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, θα έλεγε κάποιος πιο πονηρός ότι εκμεταλλεύονται τις ακραίες θερμοκρασίες, όπως έκαναν και πέρσι για πολύ λίγες μέρες, για να «δείξει έργο» η Επιθεώρηση Εργασίας. Επίσης υπάρχουν Συλλογικές συμβάσεις όπως αυτή των οικοδόμων (κι όχι μόνο) οι οποίες προβλέπουν ότι: «οι σχετικές εργασίες διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα, όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38°C υπό σκιά». Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το υπουργείο στην πραγματικότητα παραδέχεται ότι δεν νοιάζεται καθόλου όταν δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις, όπως επίσης ότι για αρκετά επαγγέλματα που οι συμβάσεις τους προβλέπουν το ζήτημα της θερμικής καταπόνησης, το υπουργείο αυξάνει τα όρια θερμοκρασίας κατά 2°C. Μάλλον η ανάγκη προπαγανδιστικών τίτλων περί «σαφάρι προστίμων» είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, πάρα το ότι έπιασε την κυβέρνηση ο πόνος για τους εργαζόμενους.

Είναι όμως ιδιαίτερα προκλητικό να παρουσιάζεται απ’ τα ΜΜΕ ότι γίνονται έλεγχοι και οι εργαζόμενοι σταματήσαν να δουλεύουν σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν είναι κοινό μυστικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δούλευε κανονικά. Εν τω μεταξύ, με την εγκύκλιο το υπουργείο βρήκε ευκαιρία ξανά να εμφανίσει την τηλεργασία σαν «λύση» για πάσα χρήση, στην κατεύθυνση να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να δουλεύουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Βασικό ερώτημα που η εγκύκλιος φρόντισε να μείνει η αναπάντητο αποτελεί το ζήτημα του μεροκάματου για τις μέρες που προβλέπεται παύση εργασιών. Μπορεί ο κανόνας που ισχύει γενικά να είναι ότι όταν η εργασία σταματάει χωρίς υπαιτιότητα του εργαζόμενου το ημερομίσθιο καταβάλλεται κανονικά, αλλά το υπουργείο δεν «έκανε τον κόπο» να τον επισημάνει (την ίδια ώρα που στην εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για παράδειγμα, κατέγραφε αναλυτικά τα επίσημα «παραθυράκια»-οδηγίες για την εργοδοσία). Στην πράξη, η κυβέρνηση έδωσε πάτημα για εκβιασμό προς τους εργαζόμενους είτε να χάσουν το μεροκάματο είτε να δουλέψουν κάτω από αφόρητες κι επικίνδυνες συνθήκες.

Σε μια σειρά κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού-επισιτισμού, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν για ολόκληρο το καλοκαίρι κάτω απ’ τις πλέον εξοντωτικές συνθήκες. Το υπουργείο το μόνο που έχει να «προσφέρει» είναι υποκρισία με εγκυκλίους που αποτελούν κοροϊδία, κι ας τις παρουσιάζει η ΓΣΕΕ λίγο-πολύ σαν «όαση» σε σχετική της ανακοίνωση-σύσταση. Αυτά που πραγματικά προωθεί το υπουργείο είναι τα ατέλειωτα ωράρια, κάτω απ’ τον εκβιασμό των μισθών πείνας και της σχεδόν ανύπαρκτης προστασίας των ανέργων, που θέλει να περικόψει κι άλλο. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τη συγκρότηση των αγώνων τους ενάντια σ’ αυτή την πολιτική, που δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε την προστασία απ’ τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: