08 Οκτωβρίου 2024

ΑΘΗΝΑ - 7/10 | Χιλιάδες στον δρόμο έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστινιακή Αντίσταση!

Με μια πολύ μαζική διαδηλωση, την Δευτέρα 7 Οκτώβρη, στην Αθήνα, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, έναν χρόνο από την έναρξη της γενοκτονικης επίθεσης από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ αλλά και τη νεά έκφραση της Παλαιστινιακής Αντίστασης. 

Περίπου 2.500 κόσμου ξεκίνησαν με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και προχώρησαν σε πορεία περνώντας από τις πρεσβείες ΗΠΑ και Ισραήλ. 

Η μαζικότητα της διαδήλωσης δεν επέτρεψε στην αστυνομία  να περιορίσει την διαδήλωση σε κάποιο ρεύμα του δρόμου, αλλά βέβαια στους γύρω δρόμους υπήρχαν διμοιρίες ΜΑΤ και στο τελος ακολουθούσε και η Αυρα. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στο Μετρό Πάνορμου.


Ενώ η διαδήλωση είχε τελειώσει, η αστυνομία επιτέθηκε σε μερικές δεκάδες διαδηλωτές που έμειναν στον δρόμο και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Προχώρησε μάλιστα και σε χρήση χημικών και σε προσαγωγές. 

Η παραπάνω κίνηση δείχνει, για ακόμα μια φορά, ότι η ντόπια αστική τάξη, βαθειά εξαρτημένη απ' τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στηρίζει το μαντρόσκυλό του στην περιοχή. Έτσι, πορείες που καταγγέλουν την γενοκτονία ενός λαού και είναι ενάντια στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών "πρέπει" να αντιμετωπίζονται με καταστολή και με τρομοκρατία, δείχνοντας, για πολλοστή φορά, τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του α/α/ε χώρου και Παλαιστίνιοι. Το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία συγκρότησαν μαζικά και δυναμικά  μπλοκ και με τα συνθήματα τους, ανέδειξαν την ανάγκη συγκρότησης κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, αλλά στους λαούς της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι κινδυνέυουν να μακελευτούν, από τους ευρύτερους ενδο-ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.  

Η συγκέντρωση προέκυψε μετά από συσκεψεις που κάλεσε το ΚΚΕ(μ-λ), στις 13 και στις 19/9, όπου ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός οργανώσεων και συλλογικοτήτων (https://antigeitonies3.blogspot.com/2024/09/139-730.html). Παραμένει προβληματικό το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν δυο διαδηλώσεις (μια το Σάββατο 5/10 και μια τη Δευτέρα 7/10) παρόλο που κάποιες οργανώσεις που κάλεσαν στις 5 Οκτώβρη είχαν συμμετάσχει στη σύσκεψη και γνώριζαν την απόφαση για 7/10.

Στη συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, εκπρόσωποι του ΚΚΕ(μ-λ) και της Ταξικής Πορείας πραγματοποίησαν σύντομες ομιλίες, απ΄τη ντουντούκα, αναδεικνύοντας, όχι μόνο την ανάγκη αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, λόγω της συμπλήρωσης του ενός χρόνου, αλλά και την κρισιμότητα των εξελίξεων που γενούν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, που σε αυτή την φάση, εκφράζονται στο κεντρικό πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας. Ένα μέτωπο που, μέρα με την μέρα, «φουντώνει» και συνεχίζει να τροφοδοτεί τους όρους για την προετοιμασία του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Το ΚΚΕ(μ-λ), με την τοποθέτηση του, έθεσε, όχι μόνο τη σημασία της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης, λόγω των πολύ σοβαρών εξελίξεων και στο  Ουκρανικό μέτωπο, αλλά αντιπαρατέθηκε και στις αντιλήψεις που, στην πραγματικότητα, αναζητούν ιμπεριαλιστές «προστάτες» για τους λαούς. 

Το θετικό της μαζικής συμμετοχής στη διαδήλωση, δεν "ακυρώνει" την αναγκαιότητα να είχε ή διαδήλωση αυτή, συνολικότερο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, και παραπέρα, να συγκροτηθει ένα τετοιο κινημα στη χώρα. Αναγκαιότητα, που έθεσε το ΚΚΕ(μ-λ) στην αρχική Σύσκεψη (13/9), συναντώντας, όμως, τη διαφωνία άλλων δυνάμεων που συμμετείχαν σ' αυτή, όπως φάνηκε και στο κοινο κάλεσμα που καταλήχθηκε. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, δείχνουν ότι ο αγώνας που διεξάγει η Παλαιστινιακή Αντίσταση, αλλά και τα εγκλήματα που διαπράττει το σιωνιστικό μαντρόσκυλο των ΗΠΑ δεν μπορούν να ιδωθούν έξω από το συνολικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.   


Τοποθέτηση εκ μέρους του ΚΚΕ(μ-λ)


Τοποθέτηση εκ μέρους της Ταξικής Πορείας












Δεν υπάρχουν σχόλια: