23 Οκτωβρίου 2024

Χανιά: Εκδήλωση ενάντια στις διώξεις–απολύσεις εκπαιδευτικών για συνδικαλιστικούς λόγους

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη στο 1ο ΕΠΑλ Χανίων η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αντίστασης με αφορμή τη δρομολόγηση των απολύσεων 3 εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Πειραιά για συνδικαλιστικούς λόγους και ενάντια στις διώξεις συνολικά όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης. Μια εκδήλωση σημαντική και πετυχημένη για τους στόχους που έθεσε, την ανάδειξη του ζητήματος των διώξεων των 3 εκπαιδευτικών στο Πειραιά και της ανάγκης απλώματος της αλληλεγγύης στους 3 διωκόμενους.

Η Πρωτοβουλία Αντίστασης απευθύνθηκε σε οργανώσεις και σωματεία για το κοινό συντονισμό για την πολιτική ανάδειξη των διώξεων. Για αυτό το σκοπό είχε καλέσει δημόσια σε ανοιχτή σύσκεψη την Παρασκευή 11/10. Ακριβώς για να μπορέσει να αποκτήσει ο συντονισμός ενάντια στις διώξεις πιο πλατιά χαρακτηριστικά, να γίνει υπόθεση περισσότερου κόσμου.

Η απουσία τοπικών σωματείων όπως του ΣΕΠΕ και μιας σειράς πολιτικών οργανώσεων από τη σύσκεψη, και η άρνηση από τη πλευρά της ΕΛΜΕ (που ήταν παρών) να δεσμευτεί σε κάτι πέρα από μια γενική τοποθέτηση, ανεξάρτητα από τα προσχήματα που παρουσιάζονται, ερμηνεύεται από τις αυταπάτες που κυριαρχούν στον ευρύτερο χώρο για τα χαρακτηριστικά της επίθεσης. Σε αυτή τη βάση αντί οι διώξεις να λειτουργήσουν ως συναγερμός για να κινητοποιηθεί ο κόσμος, καλλιεργείται από μια μερίδα συνδικαλιστών ο εφησυχασμός.

Για την εκδήλωση έγινε κάλεσμα για συμμετοχή στο πάνελ σε εκπροσώπους των σωματείων ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ. Στο πάνελ συμμετείχαν, Ο Δ. Χαρτζουλάκης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, διωκόμενος και απειλούμενος με απόλυση και δύο μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων,ο Β.Λιόντος και ο Φ.Μπιχάκης. Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, ομιλήτρια ήταν η Γ. Χαραλάμπους.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν οι μεθοδεύσεις του υπουργείου με τις δεκάδες διώξεις εκπαιδευτικών και η σύνδεση των διώξεων των εκπαιδευτικών με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και την επίθεση σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει για το λαό και τη νεολαία, στην παιδεία, υγεία, στη ζωή συνολικότερα.

Διώξεων που στοχεύουν στο να περάσει η πολιτική της κυβέρνησης και του συστήματος του πιο ταξικού, πιο εχθρικού σχολείου για την πλειοψηφία των παιδιών του λαού. Επίσης εκφράστηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης του αγώνα, ώστε να παρθούν πίσω όλες οι συνδικαλιστικές διώξεις.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δείξει τις προθέσεις και συνολικότερα το σύστημα αποδεικνύει ποια είναι η κανονικότητα που σκοπεύει να επιβάλλει.  Δεν είναι τυχαίο ότι χθες έστειλε τη ΔΟΕ στα δικαστήρια για την απεργία της 23 Οκτώβρη.

Ο επόμενος σταθμός είναι η απεργία στις 23/10 στις 11:30 το πρωί στη πλατεία της Αγοράς.




Δεν υπάρχουν σχόλια: