23 Οκτωβρίου 2024

ΒΟΛΟΣ | Ανταπόκριση δράσεων, κινητοποιήσεων, παρεμβάσεων ενάντια στις διώξεις των αγωνιστών εκπαιδευτικών

  Εν όψη της πειθαρχικής ακρόασης των τριών αγωνιστών εκπαιδευτικών στον Πειραιά, και την απεργία των δασκάλων και εκπαιδευτικών την Τετάρτη 23/10, οργανώθηκαν μία σειρά δράσεων όπως η συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αγώνα εκπαιδευτικών και φοιτητών Ενάντια στις Συνδικαλιστικές Διώξεις-Απολύσεις. Αφού η τοπική ΕΛΜΕ Βόλου δεν εξάγγειλε στάση εργασίας ώστε οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας να μπορέσουν να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης, η Πρωτοβουλία προχώρησε σε δυναμική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της Τρίτης 22/10, θέτοντας το ζήτημα των πειθαρχικών και των συνδικαλιστικών διώξεων στο λαό.


Καλέσματα είχαν ήδη αφισοκολληθεί στα πανεπιστήμια του Βόλου και  αναρτηθεί στα τοπικά ΜΜΕ. Αναρτήθηκε πανό, πραγματοποιήθηκε μαζικό μοίρασμα προκηρύξεων, εκφωνήθηκαν ανακοινώσεις, και συλλέχτηκαν υπογραφές αλληλεγγύης στους διωκόμενους και καταγγελίας της επίθεσης του Υπουργείου από περαστικό κόσμο.

 

Με την πρόκριση της απεργίας των δασκάλων ως παράνομη, η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία έδωσε την δυνατότητα σε αρκετούς εκπαιδευτικούς να κατέβουν στην συγκέντρωση της Τετάρτης, έξω από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακούστηκαν μία σειρά συνθήματα ενάντια στα πειθαρχικά και τις διώξεις που εξαπολύει το Υπουργείο ενάντια σε όσους εκπαιδευτικούς συμμετέχουν σε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, για αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και ενάντια στα μέτρα που περνούν για τα σχολεία. Δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί πορεία. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών στήριξαν την συγκέντρωση και μοίρασαν την ανακοίνωσή τους σε απεργούς και περαστικούς.




Ξεχειλίζει η υποτίμηση των προσπαθειών οργάνωσης κινητοποιήσεων, αλλά και του ίδιου του ζητήματος της ποινικοποίησης του συνδικαλισμού, της πολιτικής δράσης, των λαϊκών αγώνων και της ίδιας της απεργίας, από την μεριά δυνάμεων με αναφορά στην αγωνιζόμενη αριστερά. Μία σειρά δυνάμεων που καλέστηκαν στην συζήτηση της συγκρότησης της Πρωτοβουλίας Αγώνα και καλέστηκαν στις παρεμβάσεις που οργανώθηκαν και την απεργιακή συγκέντρωση – έλαμψαν (!) δια της πανηγυρικής απουσίας τους. Ψηφίσματα αλληλεγγύης στους διωκόμενους στάλθηκαν σε μία σειρά Διοικητικών Συμβουλίων αλλά τελικά έμειναν… στα χαρτιά. Ήταν έκδηλη τόσο η υποτίμηση του θέματος ως ζήτημα «δευτερεύον» για την κυρίαρχη αριστερά, όσο και η πλήρης αποφυγή των σχημάτων ακόμα και να τοποθετηθούν πάνω στα ψηφίσματα. Τέλος, όταν ήταν αναγκαία η σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων στις σχολές για την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος σε κάθε κλάδο και σύλλογο που αγωνίζεται, για τα πειθαρχικά που αντιμετωπίζουν αμέτρητοι φοιτητές σε όλη τη χώρα για την συνδικαλιστική τους δράση μέσα στις σχολές, για την αλληλεγγύη στους διωκόμενους και απεργούς εκπαιδευτικούς – οι διαδικασίες κλήθηκαν ΜΕΤΑ την ημέρα της απεργίας.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: