19 Οκτωβρίου 2024

Δύο χρόνια απ’ τον θάνατο του Ανδρέα…

Συμπληρώθηκαν, χθες, 18 Οκτώβρη, δύο χρόνια από τότε που μας άφησε ο σ. Ανδρέας Βογιατζόγλου. Ένας μαχητικός κομμουνιστής και απαιτητικός καθοδηγητής, που πάλεψε, σε όλες τις φάσεις της ζωής του, καθώς και του ΚΚΕ(μ-λ), του οποίου υπήρξε Γραμματέας (2010-2022), για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος της εποχής μας, για τη λαϊκή και εργατική υπόθεση. Ένας αγωνιστής που συμμετείχε έντονα, σε όλες τις μεγάλες μάχες του λαού και της νεολαίας, τις τελευταίες δεκαετίες. 

Τον περασμένο Ιούλη, το ΚΚΕ(μ-λ) βγήκε δυναμωμένο από τη 10η Συνδιάσκεψη του, την πρώτη Συνδιάσκεψη χωρίς τον Ανδρέα. Η απουσία του απ’ τη Συνδιάσκεψη ήταν εμφανής, άλλα, στις συζητήσεις και στα συμπεράσματά της, εκφράστηκαν οι κατευθύνσεις και η δράση, που με την καθοδήγησή του, χαρακτήρισαν την Οργάνωση, την προηγούμενη περίοδο. 

Τιμάμε και θυμόμαστε τον Ανδρέα, μέσα στη σημερινή πάλη. Όταν η επίθεση του καπιταλισμού – ιμπεριαλισμού στους λαούς, αγριεύει, αυξάνοντας τις απαιτήσεις απ΄ τους αγωνιστές και τους κομμουνιστές. Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν πιο δυνατά, με τον άδικο πόλεμο στην Ουκρανία να παροξύνεται, με τον Παλαιστινιακό λαό να σφάζεται, αλλά και ν’ αντιστέκεται, ηρωικά, στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Με τη χώρα μας να εμπλέκεται πιο βαθειά στους πολεμικούς κινδύνους και στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών αφεντικών. Αλλά και με την ακρίβεια να καλπάζει, τη φτώχεια να τσακίζει κόκαλα, τον εργασιακό μεσαίωνα, τη φασιστικοποίηση, την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, (που πάντα την είχε έγνοια ο Ανδρέας), να ανεβάζει επίπεδα, γεγονός που προκάλεσε μεγάλους φοιτητικούς αγώνες, μετά από χρόνια, με τις συνδικαλιστικές διώξεις και απειλές απόλυσης σε εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, να μπαίνουν σήμερα σαν άμεση αιχμή μάχης του κινήματος. 

Ο σύντροφος Ανδρέας βρίσκεται μαζί μας, σε όλες αυτές τις στιγμές, τις καμπές και τους αγώνες. Και όχι μόνο ως ανάμνηση, αλλά και σε απόλυτη «αρμονία» με το σήμερα και το αύριο του κινήματος, του λαού και της νεολαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: