07 Νοεμβρίου 2024

Βαγγέλης Πισσίας, ένας αγωνιστής με πνεύμα ανήσυχο και πάντα μαχητικός!



Με το Βαγγέλη ακολουθήσαμε αρκετά χρόνια κοινή πορεία συμμετέχοντας από κοινού σε καθοδηγητικά όργανα της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδος) και του ΚΚΕ (μ-λ).

Γεννημένος το 1947 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γλωσσομαθής, φοίτησε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης στη σχολή Αγρονομίας-Τοπογραφίας. Από τότε ξεκίνησε η πορεία του στον μαρξιστικό-λενινιστικό χώρο . Με την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας πέρασε στην παρανομία. Όταν η οργάνωση «χτυπήθηκε» και γίνανε αρκετές συλλήψεις διέφυγε στο εξωτερικό. Υπήρξε καταζητούμενος και δικάστηκε ερήμην. Από το Παρίσι πήγε στην Οργάνωση του ΑΜΕΕ στη Γερμανία, όπου ανέπτυξε δράση στις κοινότητες των Ελλήνων εργατών και σπουδαστών της Γερμανίας.




Με την μεταπολίτευση βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δράση του ως στέλεχος της ΟΜΛΕ. Όταν το 1975 ξεσπά η κρίση στην ηγεσία της ΟΜΛΕ και παραιτείται ο γραμματέας Τάκης Τασόπουλος, τότε από τα πράγματα και παρότι ο Βαγγέλης δεν ήταν πρώτης γραμμής στέλεχος, αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα. Το ίδιο συνέβη και μ’ εμένα, που από απλό μέλος της ΟΜΛΕ έγινα μέλος του ολιγομελούς πολιτικού γραφείου της ΟΜΛΕ που είχε την αποστολή να προωθήσει την προσυνεδριακή διαδικασία που διήρκησε μέχρι το Νοέμβρη του 1976, οπότε έγινε και το συνέδριο της ΟΜΛΕ. Όλο αυτό το δύσκολο διάστημα ο Βαγγέλης το χειρίστηκε καλά, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε από την εσωκομματική αντιπαράθεση που κατέληξε στην γνωστή διάσπαση.

Σε όλα τα κατοπινά χρόνια, ο σ. Βαγγέλης προσέφερε σε όλους τους τομείς που κλήθηκε να αναλάβει. Το 1982, στον χαλασμό του ΚΚΕ(μ-λ), αποστασιοποιήθηκε από τον χώρο, αλλά δεν τον εγκατέλειψε. Ακόμα και στη Συνδιάσκεψη του Ιούνη του 1982, για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ(μ-λ) παρευρέθηκε ως παρατηρητής και ήταν ο μόνος που έκανε αυτή την κίνηση από την παλιά ηγεσία.

Γνωρίζουμε ότι πέρασε από διάφορους χώρους και τελευταία από την πολιτική Οικολογία, προκειμένου να δράσει και να καλύψει τουλάχιστον μέρος από αυτά που του υπαγόρευε το ανήσυχο πνεύμα του.

Τελικά, η πολύ καλή γνώση της αραβικής γλώσσας και οι σχέσεις που ανέπτυξε με οργανώσεις των αραβικών χωρών και ιδιαίτερα της Παλαιστίνης, τον οδήγησαν στο όνειρο που έγινε πραγματικότητα με την εκστρατεία και την αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα». Με το πείσμα και το μαχητικό του πνεύμα κατάφερε η αποστολή να σπάσει τον αποκλεισμό και να αναδείξει με αυτόν τον τρόπο στην διεθνή κοινή γνώμη τον γενοκτονικό αποκλεισμό των Παλαιστίνιων από το σιωνιστικό κράτος με την συνενοχή της Δύσης. Αν και στοίχισε κι αυτή η προσπάθεια κόπους, βάσανα και απογοητεύσεις όπως όλοι οι αγώνες μέχρι να φτάσουν στην τελική νίκη τους.

Τελικά ο Βαγγέλης μάς δίδαξε ένα σπουδαίο πράγμα. Ότι οι αγωνιστές δεν πρέπει ποτέ να παραιτούνται, ακόμη κι όταν βρίσκονται μπροστά στις μεγαλύτερες δυσκολίες της ζωής. Και ο Βαγγέλης αυτό έκανε σε όλη του τη ζωή, αφού ακόμα και με τον θάνατο αναμετρήθηκε, μιας και ο καρκίνος τον πολιορκούσε τόσα χρόνια κι αυτός δεν το έβαζε κάτω, δεν παραδινόταν, δήλωνε παντού παρών! Για αυτό θα είναι πάντα παρών στους αγώνες των λαών και σήμερα και αύριο και μέχρι την τελική νίκη! Στην μεγάλη χορεία εκείνων των αγωνιστών που πάλεψαν και πρόσφεραν για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από την καταπίεση , την εκμετάλλευση και την καταστροφή που την οδηγεί ο καπιταλισμός!

Αθάνατος!


Στέλιος Αγκούτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: