24 Οκτωβρίου 2012

ΚΚΕ: «υπόγραψε και εσύ την αναχώρηση από την ταξική πάλη».

Η πρώτη σημαντική πολιτική πρωτοβουλία του ΚΚΕ μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση είναι η κατάθεση νόμου στη Βουλή για ακύρωση των Μνημονίων και η συλλογή υπογραφών στήριξης της πρότασης νόμου, από το λαό και τους μαζικούς φορείς.
Με αυτή την πολιτική κίνηση, η ηγεσία του ΚΚΕ δείχνει ότι σε τίποτα δεν διδάχθηκε από την εκλογική αναμέτρηση και ότι έχει οριστικά και αμετάκλητα πάρει διαζύγιο με την ταξική σύγκρουση. Τόσο το πολιτικό πλαίσιο που θέτει, όσο και η ίδια η κατάθεση νόμου, δεν διαφέρουν στην ουσία από την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο στο περιτύλιγμα και την αντιμονοπωλιακή, αντίΕΕ ρητορεία. Μάλιστα αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της «Αριστερής Κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατ’ αρχάς, η πολιτική αυτή ακροβασία του ΚΚΕ δείχνει την ανάγκη από τη μία να απαρνηθεί τον μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στα μέτρα και στα Μνημόνια. Από την άλλη δείχνει την αγωνία του να διαφοροποιηθεί σε επίπεδο φρασεολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, και αποτελεί μία προσπάθεια να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στη Βουλή (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δυσκολευτεί να τοποθετηθεί πάνω στην πρόταση του ΚΚΕ). Θα αποτύχει και στα δύο.

Η «πρόταση νόμου» αποπροσανατολίζει το κίνημα
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι οι κομμουνιστές ποτέ δεν υπήρξαν αντίθετοι στη χρησιμοποίηση της Βουλής για την αποκάλυψη των ταξικών εχθρών του λαού. Όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε όχι με έναν προπαγανδιστικό νόμο, αλλά με τον κεντρικό πολιτικό στόχο όλων των μικρών και μεγάλων κινητοποιήσεων του λαού απέναντι στην ΕΕ το ΔΝΤ και τις αστικές κυβερνήσεις. Το να δίνεις κοινοβουλευτική υπόσταση στον βασικό στόχο πάλης του λαϊκού κινήματος, αποπροσανατολίζει από το πώς μπορούν να καταργηθούν οι νόμοι και τα Μνημόνια. Υποβαθμίζει την πάλη που ήδη διεξάγει μαζικά ο λαός στους δρόμους.
Τα μέτρα και Μνημόνια, που πάνε μαζί μα την παρουσία της Τρόικα και του ΔΝΤ στη χώρα, μπορούν να καταργηθούν μόνο με έναν μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό, με αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να καταργηθεί μόνο στους δρόμους, με την δημιουργία ενός ενιαίου κοινωνικού-πολιτικού Μετώπου Αντίστασης, με αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ, σαμποτάρει και χλευάζει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός τέτοιου Μετώπου, απέχει από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, περιχαρακώνεται στις χωριστές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, για να αποφύγει την ευθύνη αυτή. Επίσης, όλα τα προηγούμενα χρόνια, χλεύασε τον στόχο της ανατροπής της επίθεσης και των εκάστοτε μέτρων ως «παθητική άμυνα», και πρόταξε την ανάγκη της «Αντεπίθεσης» σαν πολιτικό στόχο.
Εναντιώθηκε ανοιχτά στον Δεκέμβρη της νεολαίας, τον οποίον ουδέποτε χαρακτήρισε «εξέγερση», απείχε τις πλατείες, που ουδέποτε τις χαρακτήρισε «κίνημα». Μάλιστα η ίδια η Παπαρήγα έχει τοποθετηθεί ενάντια σε αυτούς που θέλουν «όλη η Ελλάδα να γίνει Κερατέα» -εμείς είμαστε ανάμεσα σε αυτούς. Και τώρα έρχεται να ζητήσει την συμπόρευση όλου αυτού του κόσμου, για τον ίδιο πολιτικό στόχο (την ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων και το διώξιμο της Τρόικα και του ΔΝΤ), και τους ζητάει την υπογραφή τους! Σε ποιους; Σε αυτούς που έχουν κάνει για τον ίδιο στόχο απεργίες, πορείες, οδοφράγματα, καταλήψεις, συνελεύσεις, πρωτοβουλίες, τις οποίες χλεύαζε! Είναι σαφές ότι όποιος από όλους αυτούς υπογράψει την πρόταση του ΚΚΕ, υποβαθμίζει την μέχρι τώρα δράση του, υποβαθμίζει τον αγώνα του! Επιστρέφει στις νομιμόφρονες και κοινοβουλευτικές μορφές αγώνα.
Να ενημερωθεί η ηγεσία του ΚΚΕ, ότι ο λαός ερήμην της και σε αντιπαράθεση με αυτή, έχει ήδη προχωρήσει στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Οργανωτικά και πολιτικά. Και έχει προχωρήσει πολύ πέρα από την συλλογή υπογραφών και την κατάθεση προτάσεων νόμου.

Το πολιτικό πλαίσιο
«Μα!», θα διαφωνήσει έντονα ένα μέλος του ΚΚΕ, «το πολιτικό πλαίσιο είναι αυτό που διαφοροποιεί την πρόταση μας!». Και φυσικά, θα πρέπει να δούμε και το πολιτικό πλαίσιο. Όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι και το καλύτερο πολιτικό πλαίσιο να είχε η πρόταση, η μορφή πάλης (ή καλύτερα η μορφή αναχώρησης από την πάλη), δεν θα ήτανε απλά αντίστοιχη με το περιεχόμενο του πλαισίου: θα το υπονόμευε ανοιχτά.

Ας δούμε όμως την πρόταση:
«Στην ουσία όλα αυτά τα μέτρα εκπορεύονται από την στρατηγική της ΕΕ, τη στρατηγική του κεφαλαίου για να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μέτρα που προωθούνται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανεξάρτητα από το χρέος και τα ελλείμματα.
Τα μνημόνια επιβλήθηκαν για να διασφαλίσουν την επάνοδο της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε μια φάση που ο εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός. Τα μνημόνια συμπεριλαμβάνουν πολλά μέτρα που προέβλεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ , που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ελληνικές κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο αλλά η εφαρμογή τους εμποδίστηκε, καθυστέρησε από τη ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης.
Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι οι δανειακές συμβάσεις, τα μνημόνια και οι σχετικοί νόμοι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας είναι εργαλείο για την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.»

Η εξάρτηση της χώρας, σαν πολιτικός κοινωνικός παράγοντας, απουσιάζει από την ανάλυση. Για το ΚΚΕ, η κρίση στην ΕΕ είναι ενιαία, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σε εξαρτημένες και ιμπεριαλιστικές χώρες. Η πολιτική που φορτώνει την κρίση στα εργατικά-λαϊκά στρώματα έχει "συναποφασιστεί" από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Για το ΚΚΕ το Μνημόνιο είναι "επιλογή της ελληνικής πλουτοκρατίας για την αύξηση της κερδοφορίας της, στα πλαίσια της ΕΕ" που "παίρνει τα ίδια μέτρα παντού". Η Ελλάδα για το ΚΚΕ είναι μια ανεξάρτητη καπιταλιστική χώρα.
Όμως: «Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην γραμμή κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική , λαϊκή εξουσία, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.»
Με άλλα λόγια το ΚΚΕ προτείνει έναν νόμο στο αστικό κοινοβούλιο, όμως μέσα στην ίδια την πρόταση νόμου, θέτει σαν προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση των στόχων του την έξοδο από την ΕΕ και την λαϊκή εξουσία, απέναντι σε μία επιλογή «της ελληνικής πλουτοκρατίας για την αύξηση των κερδών της στα πλαίσια της ΕΕ!». Άρα το ΚΚΕ δεν πιστεύει στην ίδια την πρόταση νόμου που καταθέτει. Προϋποθέτει αυτή η πρόταση μία άλλη κυβέρνηση για την υλοποιήσει, «την κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος», «την κυβέρνηση του ΚΚΕ». Αυτό θέλει να καταδείξει η πρόταση νόμου: την ανάγκη εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.
Είναι η επαναφορά των αιτημάτων «εκλογές για να δείξει ο λαός τη δύναμή του», «εκλογές για να διορθώσει ο λαός τα λάθος του», «κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας εκλογές τώρα», «εκλογές, εκλογές, εκλογές και πάλι εκλογές!».
Στα πολιτικά αιτήματα τώρα, εκτός από το «αμυντικό αίτημα» της ανατροπής των μέτρων και των Μνημονίων, προτείνεται η επιστροφή στις κοινωνικές παροχές προ του Μνημονίου!
«-Επαναφορά του κατώτερου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ
-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
-Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία.
-Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%»

Ακολουθούν διάφορα αιτήματα για επαναλειτουργία διάφορων δημόσιων οργανισμών, του ΟΕΚ, νοσοκομείων, σχολείων κτλ.
Αυτό δεν είναι το κοινωνικό κράτος της σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο το ΚΚΕ το θεωρούσε ασύμβατο με τις λαϊκές ανάγκες; Αυτές δεν είναι οι κατακτήσεις, που το κίνημα υπερασπίζονταν, πχ με το αίτημα «ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ», ή «ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ»; Αυτούς τους στόχους πάλης, το ΚΚΕ τους απέρριψε, χάρην της «Αντεπίθεσης», του « 1400 βασικού μισθού», της «Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης» και άλλα τέτοια «προωθητικά»; Που είναι τώρα η «Αντεπίθεση»;
Η «Αντεπίθεση», είναι εκεί όπου υπήρξε πάντα: στα πολιτικά προγράμματα των ρεφορμιστών που αναζητούν την επιστροφή στο παλιό καλό κοινωνικό κράτος του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, δε διαφέρει παρά μόνο στα λόγια από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητεί να βγει κυβέρνηση για να εφαρμόσει ακριβώς την ίδια πολιτική: την επιστροφή στην προμνημονιακή ταξική ειρήνη, στον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο.
Το χειρότερο για το ΚΚΕ είναι μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον πλησιάζει την κυβερνητική πλειοψηφία, και ότι ο κόσμος που τρέφει κοινοβουλευτικές αυταπάτες, μπορεί να υπογράψει την πρόταση του ΚΚΕ, στις εκλογές όμως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Για ποιο λόγο; Για να ψηφιστεί στη Βουλή ένας νόμος που θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα επαναφέρει το μισθό στα 751 ευρώ!

Συμπέρασμα
Με την πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ, εκτός του ότι αποπροσανατολίζει το λαϊκό κίνημα, η ηγεσία του ΚΚΕ, σκάβει βαθύτερα τον πολιτικό της λάκκο, ενισχύοντας ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις μέσα στο ΚΚΕ, που θέλουν επιτέλους να βγει μια «Αριστερή κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος». Ενισχύει πολιτικές ροπές τύπου «Νέας Σποράς», δίνουν πολιτικό αέρα σε φωνές ανοιχτά δεξιόστροφες. Το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργεί η γραμμή αυτή σύντομα θα γίνει φανερό.
Οι τίμιοι, ταξικοί αγωνιστές που βρίσκονται στις γραμμές του ΚΚΕ, πρέπει να κατανοήσουν ότι το Κόμμα δεν έχει πρόβλημα τακτικής, αλλά πρόβλημα γραμμής και ιδεολογίας. Αλλά αυτό δεν είναι ευχολόγιο. Χρειάζεται οι πραγματικοί κομμουνιστές, να παρέμβουν στις πολιτικές εξελίξεις, να διαμορφώσουν πολιτικά δεδομένα, να διαμορφώσουν όρους μέσα στο κίνημα, ώστε να αμφισβητηθεί και από τα αριστερά η αδιέξοδη αυτή γραμμή.
Να μην χαρίσουμε τους κομμουνιστές στις αγκάλες του ρεφορμισμού! Να τους δείξουμε, με τη στάση μας, το δρόμο. Όσο δύσκολος και αν είναι.

πηγή: Όλα είναι δρόμος....

17 σχόλια:

Τom είπε...

Πολύ εύστοχο το κείμενο αν και έχω αποφασίσει να μην ξαναπέσω από τα σύννεφα....

Ανώνυμος είπε...

εντελώς μικρόψυχη η συγκεκριμένη αποτίμηση της κίνησης του ΚΚΕ.

Κάτω από το βάρος της εκλογικής ήττας το ΚΚΕ κάνει μια κίνηση , απέναντι στην μέχρι τώρα γραμμή του και το σνομπάρισμα του αντιμνημονιακού . Η κίνηση αυτή είχε ήδη αποτέλεσμα την υπερψήφιση της στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ από όλη την αριστερά .Όποιος πει ότι δεν έχει σημασία , να σκεφτεί αν θα κατήγγειλε το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ αν έπαιρνε απόφαση " ζήτω τα μνημόνια " . Το ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν θα πάρει πότε πρωτοβουλία για αγώνες δεν σημαίνει ότι δεν έχει σημασία αν διατυπώνει αγωνιστικές θέσεις .

Επίσης έχει ήδη οξύνει τις αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ,με το αριστερό ρεύμα να την στηρίζει ανοιχτά απέναντι στην κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ότι " άλλο το μνημόνιο , άλλο η δανειακή σύμβαση"

Απ ότι καταλαβαίνω η κίνηση δεν βρίσκει στήριξη από τάσεις της αριστεράς που , από τα ... αριστερά , δεν βάζουν το θέμα της παύσης πληρωμών του χρέους .Και χρεώνει το ΚΚΕ που ενώ μέχρι τις εκλογές συμμεριζόταν την υποτίμηση της ανατροπής της επίθεσης , τώρα κάνει μια κίνηση που σημαίνει ότι μπορεί και να σταματήσει.

Τα περί κοινοβουλευτισμού ,ή για το ακριβές περιεχόμενο του σ/ν έχουν την δική τους αξία , αρκεί να τα δούμε με έναν βαθύ και στρατηγικό τρόπο.

Κοινοβουλευτισμός στην αριστερά στην συγκυρία είναι και το βάρος στην οικοδόμηση μειοψηφικών μετώπων , της δουλειάς του μυρμηγκιού , της δημιουργίας όρων για μετά γιατί τώρα είναι νωρίς, δεν μπορούμε κλπ . Ακριβώς όσο η επιφανειακή αριστερή κοινοβουλευτική διαχείριση με όρους διαπραγμάτευσης του αστικού και ευρωπαϊκού πλαισίου καθορισμών .

Σε τελευταία ανάλυση , αριστερός κοινοβουλευτισμός είναι και η αριστερά της διαμαρτυρίας , σε ένα περιβάλλον που η ασιατικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων στην Ελλάδα δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο για την ίδια την κοινωνική λειτουργία της διαμαρτυρίας .

Η κουβέντα για την στρατηγική όμως στην αριστερά είναι κλειστή , και τα πάντα κινούνται στις μικρόψυχες συντεταγμένες της αριστεράς την ήττας που τσακώνεται για να μοιράσει την πίτα της διαμαρτυρίας , με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό να μην αγχώνονται γιατί πολύ καλά γνωρίζουν ότι η πίτα αυτή δεν υπάρχει πια ...

Ανώνυμος είπε...

εντελώς μικρόψυχος ο σχολιασμός του άρθρου από τον βαγγέλη ζ.

Ε, αφού είχε αποτέλεσμα την υπερψήφισή της από όλη την αριστερά στη ΓΣΕΕ(!), τρέμε σύστημα!

Κατά τη γνώμη μου, η συγκεκριμένη κίνηση του ΚΚΕ αποτελεί έκφραση του άκρατου κοινοβουλευτικου κρετινισμού που διακρίνει το ρεφορμισμό και έπρεπε να αποκαλυφθεί χωρίς περιστροφές από την αριστερά.

Ομως -εδώ έχει δίκιο ο Βαγγέλης ζ. από την ανάποδη-, δυστυχώς, η αριστερά της ήττας δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με τις αιτίες που την οδήγησαν στην ήττα: με τον ειρηνικό δρόμο, με την αποθέωση του κοινοβουλευτισμού, με τη σταδιακή (και θεσμική) "κατάληψη" θυλάκων εντός καπιταλισμού.

Και με ανεμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις, ψαρώνει μπροστά σε αξιοθρήνητες "πολιτικές πρωτοβουλίες" που το μόνο που καταφέρνουν είναι να βαθαίνουν τη διάλυση συνειδησεων και τις αυταπάτες... Οτι η επίθεση μπορεί να σταματήσει με μερικές δεκάδες ψήφους βουλευτών και με μερικές χιλιάδες υπογραφές.

Αυτή είναι η αριστερά μας... Δυστυχώς, έχουμε να φάμε πολλή φρίκη ακόμα...

Πάνος

Ανώνυμος είπε...

μη φρικάρεις τόσο εύκολα ...

κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση της δυσαρέσκειας και της διαμαρτυρίας.

αν δεν μπορείς να το αντικρούσεις , ή αναγνωρίζεις τον εαυτό σου , κράτα την ψυχραιμία σου ...

κάνε κάποτε μια στρατηγική αποτίμηση πάνω στο εξής : η αριστερά που περιγράφεις σαν αντιπαραθετική της αριστεράς της ήττας ( για μένα βέβαια είναι στον πυρήνα της ) υπήρχε στην Ελλάδα , να πούμε από το 65 ? Γιατί ακολούθησε βήμα προς βήμα την πορεία της ( υπόλοιπης ) αριστεράς της ήττας , μέχρι και στην αιμοδοσία του ΠΑΣΟΚ ? ( μην πεις όχι )

μήπως γιατί τα βασικά της χαρακτηριστικά ( της αριστεράς της ήττας ) δεν είναι αυτά που λες αλλα αυτά είναι παράγωγα της αδυναμίας ανάλυσης της ταξικής στρατηγικής του αντιπάλου και αντιπαράθεσης μαζί της ? μήπως η αριστερά έγινε ουρά του ΠΑΣΟΚ γιατί αυτό μπορούσε καλύτερα να εγγυηθεί τον πυρήνα της στρατηγικής της ( δημοκρατία , ανεξαρτησία , έξω οι βάσεις , που δεν φύγαν θα μου πεις αλλά καθόλου δεν πείραξε το μπλοκ δυνάμεων που το είχε σαν στόχο )

Εν ολίγοις αγαπημένε σύντροφε Πάνο, εσύ γιατί δεν είσαι στην αριστερά της ήττας ?

Μην μου πεις ότι γιατί " είμαι επαναστάτης " . Τι είναι αυτό που σε κάνει επαναστάτη ?

Κακό πράγμα ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός , είπες και κάτι σωστό ...

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Αριστερά της ήττας είναι η αριστερά που έχει εμπεδώσει τόσο πολύ την ήττα που δεν μπορεί να πετάξει από πάνω της το σύνδρομο της παντοδυναμίας του συστήματος οπότε στη καλύτερη περίπτωση ψάχνει το "κόλπο γκρόσο" που θα "ξεσηκώσει" το κόσμο για να πάει να την ψηφίσει στις εκλογές.
Είναι η αριστερά που έχει βγάλει έξω από οποιοδήποτε σκεπτικό της τη ...λεπτομέρεια της ταξικής πάλης ως πάλης μεταξύ οργανωμένων τάξεων και όχι των φωτισμένων εκπροσώπων(;) των τάξεων.
Το ΠΑΣΟΚ δε λεηλάτησε την αριστερά γιατί ήταν δημοκρατικό, πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό αλλά γιατί η αριστερά στο επίσημο κομμάτι της είχε ήδη από καιρό μετατραπεί σε αριστερά των μεταρρυθμίσεων και της "αλλαγής". Το ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε στο σύστημα την ενσωμάτωση του κόσμου της αριστεράς με δεύτερο εγγυητή το ΚΚΕ και το ΚΚΕ(εσ.).
Η τότε επαναστατική αριστερά σε μια περίοδο διάλυσης των πάντων προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε να ξεφύγει. Με αποτέλεσμα μεγάλα κομμάτια της να ενσωματωθούν. Και δεν εννοώ μόνο την μετακόμιση στελεχών της στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τη μεταπήδησή τους σε αντιλήψεις και απόψεις ρεφορμιστικές, του κοινοβουλευτισμού.
Παρέμεινε όμως η επαναστατική αριστερά, εξακολουθεί να υπάρχει και να βάζει στο επίκεντρό της τον εργάτη, τον αγρότη, τον υπάλληλο, τον φοιτητή, τον μαθητή, όλο το λαό και να αναζητά τρόπους για το πως θα οργανωθούν, θα πιστέψουν ξανά στη δύναμή τους, στη δυνατότητά τους όχι μόνο να αντιστέκονται σε επιθέσεις, όχι μόνο να διεκδικούν και να πετυχαίνουν κατακτήσεις αλλά και να ανατρέψουν τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και να γίνουν εξουσία.
Κοινοβουλευτισμός είναι να παρατάς τα πάντα στο όνομα των εκλογών, να καλείς είτε στα λόγια είτε στη πράξη το κόσμο να σταματά τους αγώνες εν όψη εκλογών των οποίων τα αποτελέσματα μπορεί δήθεν να φέρουν τα πάνω κάτω μαζί με τη ...σωτηρία. Ας μη ξεχνάμε τι παρενέργειες δημιούργησε σε κάποιους το 3%!
Κοινοβουλευτισμός είναι όταν π.χ. στους δρόμους μαίνεται η μάχη για το ασφαλιστικό και εσύ αφού αποφανθείς ότι ο κόσμος κουράστηκε να τον καλείς να διεκδικεί δημοψηφίσματα.
Κοινοβουλευτισμός είναι όταν ο λαός είναι στους δρόμους και εσύ στο όνομα των επιδιώξεων του συστήματος δεν βουτάς στα γεμάτα για να τον στηρίξεις ή όταν στο όνομα του τι θέλει ο κόσμος αποποιείσαι ακόμη και τον εαυτό σου και παριστάνεις τον ακομμάτιστο, τον αντιοργανωτικό και 'γω δε ξέρω τι άλλο για να διεκδικήσεις όχι την ανατροπή των μέτρων αλλά των κυβερνήσεων και να προτείνεις κυβερνητικά σχέδια τύπου ΕΛΕ και διαγραφής χρέους.
Κοινοβουλευτισμός είναι μετά από τρεις κυβερνητικές πτώσεις μέσα σ' ένα χρόνο, εσύ και πάλι να ζητάς πτώση κυβέρνησης.
Κοινοβουλευτισμός είναι να εξαρτάς ακόμη και τη σίτιση των φοιτητών στις εστίες από το χρέος γιατί αυτό προτάσσει το σύστημα ως κυρίαρχο πρόβλημα.
Υποταγή είναι όταν όλος ο κόσμος όπου βρεθεί και όπου σταθεί βρίζει τους Ευρωπαίους, τους Αμερικάνους και διαπιστώνει ότι οι αποφάσεις παίρνονται έξω, εσύ αντί να το βουτήξεις αυτό και να το κάνεις στοιχείο της πάλης σου εξακολουθείς να μιλάς για την ιμπεριαλιστική Ελλάδα ή αλλιώς την "ισχυρή" του Σημίτη και του Καραμανλή. Και το "Έξω από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ" και το να φύγουν οι βάσεις το μετατρέπεις σε μια θολή αποδέσμευση από την Ε.Ε. στην κατεύθυνση της διάλυσής της με προοπτική την Ευρώπη των λαών.
Η αριστερά της ήττας δεν πρόκειται ποτέ να γίνει της νίκης αναπαράγοντας προς το "επαναστατικότερο" τα ίδια υλικά που την οδήγησαν στην ήττα.

Υ.Γ.: Το "εσύ" δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα, και σταματώ εδώ γιατί έχω να πάω σε διαδήλωση.

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω κάτι προσωπικά , εκτός κι αν είναι κατεξοχήν .

δεν είπα ποτέ την Ελλάδα ιμπεριαλιστική. Ήμουν πάντα απέναντι στην αντικαπιταλιστική αποδέσμευση. Αυτό δεν προϋποθέτει υιοθέτηση της εξάρτησης που είναι ερώτημα πλήρως ενσωματωμένο στην αστική ιδεολογία και πολιτική ( σχηματικά , ο τροτσκισμός και το μλ ρεύμα διαφωνούν για το αν είναι ανεξάρτητη η αστική τάξη , και όχι για την επαναστατικοποίηση της ανεξαρτησίας )

τι να πούμε όμως και για μια αριστερά που περηφανευόταν για την έξοδο από την ΕΕ σαν θέση της , και τώρα που το σπάσιμο ή όχι του ευρωπαϊκού πλαισίου διατρέχει οριζόντια όλη την αριστερά και κρίνει την ανατροπή ή όχι της τριτοκοσμοποίησης , κηρύσσει πως είναι νωρίς όχι μόνο για να βγούμε από την ΕΕ, αλλά να ...... αφήσουμε και τον Σαμαρά να κυβερνάει καμιά δεκαετία ακόμα μέχρι να ετοιμαστούμε . Για να κάνουμε τι ? Άγνωστο ...

Μακάρι να είχε και δω πορεία , δεν γράφω άλλο σε αυτό το post γιατί μπορεί να υπάρχουν και σύντροφοι που το παρεξηγούν , ότι όποιος είναι από άλλον χώρο της αριστεράς είναι κακοπροαίρετος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και θέλει να χαλάει τις κουβέντες ...

Τοm είπε...

Το μόνο από το κείμενο για το οποίο έχω ένσταση είναι το θέμα των πλατειών. Κατά τη γνώμη μου, το όλο ''κίνημα'' της πλατείας ήταν εκ των προτέρων ένα εγχείρημα υπό αυστηρούς όρους και αποκλεισμούς ώστε να βγει στην επιφάνεια το άμεσα ενσωματώσιμο και ανώδυνο για το σύστημα παράλληλα με την απαραίτητη αποσυμπίεση της λαϊκής οργής....Το κκε (μ-λ) που βρέθηκε εκεί καθαρά με τη θέση του χωρίς να δεχτεί να κάνει τον καραγκιόζη,νομίζω βίωσε στο πετσί του αυτό το κλίμα...οπότε δεν μπορώ να χρεώσω στο όποιοι κκε τη μη συμμετοχή του....

προς διαχειριστή: αρκετά περιεκτική και ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.

Ανώνυμος είπε...

Αν εξαιρέσουμε τις ασυναρτησίες για το τί είναι κοινοβουλευτισμός του βαγγέλη ζ. κατα τα άλλα μάλλον έχει δίκιο.
Πίσω απ αυτές τις ασυναρτησίες και λεκτικές ακροβασίες προσπαθεί να κρυφτεί. Συνηθίζεται στους πολιτικούς χώρους όπου φαίνεται να έχει θητεύσει. Στο δηλητήριο της απογοήτευσης που προσπαθεί να ρίξει κάποιοι έχουμε αποκτήσει ανοσία.

Ομως για το ζήτημα της ήττας έχει δίκιο. Το κκε(μλ)είναι πράγματι η αριστερά της ήττας. Το κκε ο συνασπισμός και οι παραφυάδες τους προχωράνε από νίκη σε νίκη εδώ και δεκαετίες.
Το κκε(μλ) πρέπει να ακριβολογεί, διότι δημιουργούνται συγχύσεις. Ειλικρινά πιστεύω ότι κακώς χρησιμοποιεί την έκφραση "αριστερά της ήττας" όταν αυτή η αριστερά έχει φτάσει στο 27+6 %. Δίπλα μας στην κύπρο είναι κυβέρνηση.
ΓΜ

Ανώνυμος είπε...

Αιντε επαναστατες ...ακομα στο πήκτρολογιο ;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Αιντε επαναστατες ...ακομα στο πληκτρολογιο ;;;;;

Ανώνυμος είπε...

θα πατήσω τον λόγο μου ,παρεξηγήστε με .

έχει μεγάλη πλάκα η θέση για να πληρώνουμε το δημόσιο χρέος μέχρι να γίνει .... επανάσταση...

αυτό καταλαβαίνω από από αυτά που λέει ο σύντροφος διαχειριστής για την ΕΛΕ ( προφανώς δεν έχεις καθόλου διαβάσει τι είναι , την διεθνή εμπειρία κλπ) και το χρέος .

Ακόμα μεγαλύτερη πλάκα έχει ότι αυτά ακριβώς τα έλεγε και το ΚΚΕ και τα λέει ακόμα , με αντιφάσεις από την πολιτική του ήττα.

Και η αμήχανη προσπάθεια του ΚΚΕ να μην έχει μια θεολογική γραμμή που δεν αποτιμάται μέσα στις μάζες καταγγέλλεται σαν ...ακόμα μεγαλύτερος κοινοβουλευτισμός.

Και άρνηση του κοινοβουλευτισμού ο περιορισμός της πολιτικής στα φωτισμένα πολιτικά γραφεία, που σκοτώνονται άνευ κοινωνικού ακροατηρίου για την τάδε και την δείνα αριστερή βυζαντινολογία .

Tom ιστορική διαδρομή είναι πότε κάποιος έκανε τι και γιατί και όχι μια θολή λίστα από γεγονότα και δήθεν γεγονότα που αποδίδονται στους πάντες και σε κανέναν γιατί όλοι είναι δεξιοί εκτός από πολιτικές δυνάμεις που σε μια εποχή που η ελληνική σημαία (πείτε για σωβινισμό ,να με ρίξετε στα σκληρά ) είναι στο Καράκας σαν παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης , εκπροσωπούν πολιτικά κάποιες χιλιάδες ( πχ 20.000, μην λέτε ότι λέω μόνο για σας )

Επειδή όμως η πλάκα συνεχίζεται και σε αυτό συμφωνείται με το ΚΚΕ , πέραν από τις τυπικότητες προς το ΚΚΒ , στην απαξίωση του Τσάβεζ Στην Βενεζουέλα βλέπεις οι κοινοβουλευτικοκρετίνοι είναι κάμποσα εκατομμύρια ...

Τom είπε...

βαγγέλη πίσω από την ''θολή λίστα'' που αναφέρεις υπάρχει μία ανάλυση και προσέγγιση στην οποία προσωπικά νιώθω αρκετά κοντά.
Και μη λες οτι θα σε πούμε σωβινιστή επειδή λες για την ελληνική σημαία στο καράκας...Μας υποτιμάς...

ΚΚ είπε...

Μάλλον τότε δεν πρέπει να κριτικάρουμε στην Ελλάδα τον ρεφορμισμό αφού όλοι της ήττας είμαστε...

Εγώ θέλω να σε ρωτήσω Βαγγέλη, πέρα από την πλάκα: η κίνηση αυτή του ΚΚΕ κινείται σε θετική κατεύθυνση οικοδόμησης μαζικού κινήματος ανατροπής των μέτρων; Ή μήπως είναι μία κίνηση διαφυγής από το καθήκον αυτό;

Δεν βλέπεις Βαγγέλη ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι η "Αριστερή κυβέρνηση" ΣΥΡΙΖΑ με άλλα ρούχα; ("Πιο δυνατό το ΚΚΕ, πιο δυνατός ο λαός");
Ή μόνο εμείς οι "καχύποπτοι" και "μικρόψυχοι" σκεφτόμαστε έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βαγγέλη αυτό το μπλόγκ είναι λίγο για σένα και άνευ κοινωνικού ακροατηρίου. Μη συγχίζεσαι και πατάς τον λόγο σου. Αστους στις βυζαντινολογίες τους με τον εαυτό τους. Αυτοί είναι ξεροκέφαλοι αρβανίτικα κεφάλια - εξού και θαυμαστές του χότζα! Αποκλείεται να αντιληφθούν γρί από τις στρατηγικές σου αναλύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Tom φοβάμαι την συνδικαλια,ίσως υπερβολικά.

ΚΚ δεν αποθεωνω την κίνησή του κκε, απλά λέω οτι ειναι θετική κινηση επαναπροσδιορισμού του πολιτικού του λόγου.Δεν βγάζει κόσμο στον δρόμο,ούτε τον βάζει σπίτι του .

Δεν είπα τίποτα εναντίον του blog που θεωρώ την δουλειά του εξαιρετική και για τις αναρτήσεις που δεν σηκώνουν και δεν προκαλούν μεγάλες αριστερολογιες, αλλά μας ενημερώνουν για τους αγώνες σε χώρους εργασίας και γειτονιες.

KK είπε...

Μία πολιτική κίνηση είτε πάει τον κόσμο στο δρόμο είτε σπίτι του...

Τom είπε...

Μιας και σχολιάζουμε αυτό το θέμα εντόπισα ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο στο λαϊκό δρόμο...Ξεκινά με την περιγραφή του πως ο συ.ριζ.α σοσιαλδημοκρατικοποιείται σταθερά αλλά κατόπιν περνάει και στο θέμα του μαζέματος υπογραφών από το κκε...Δίνει ενδεικτικά στοιχεία του πως το κκε και το π.α.με υποτιμούν και παίζουν με τη νοημοσύνη των απλών εργαζομένων και φοιτητών σε μια σειρά φοιτητικούς και εργασιακούς χώρους τα τελευταία χρόνια...Αξίζει να διαβαστεί
http://www.m-lkke.gr/articles/4314/116/K%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-E%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%A3%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-A%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0A%CE%A3OK-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-E%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%A3YPIZA.html