Αν θέλαμε να περιγράψουμε την πολιτική πραγματικότητα, μες στην οποία έρχονται, και για φέτος, να πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές εκλογές, αυτή εκφράζεται από τα εξής δύο χαρακτηριστικά. Από την μία, την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας και από την άλλη την οπισθοχώρηση, την αδράνεια, τόσο του εργατικού όσο και του νεολαιίστικου κινήματος. Και είναι κρίσιμη η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που περιγράφεται από την πολιτική των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, των ταξικών φραγμών, της κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και γενικότερα την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Γιατί μέσα από αυτήν τη πραγματικότητα αναδεικνύονται τα μέτωπα, τα καθήκοντα, τα εμπόδια αλλά και οι προοπτικές για το κίνημα και τις μάχες της γενιάς μας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, θα διεξαχθούν φέτος οι εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Και σαν μία διαδικασία του φοιτητικού κινήματος, με το οποίο συμβαδίζουν και αλληλοτροφοδοτούνται, οι φοιτητικές εκλογές είναι λογικό να κινηθούν και να αποτυπώσουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς και το όλο πλαίσιο αποσυγκρότησης και απολιτικοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Πλαίσιο που περιλαμβάνει μηδαμινές συνελεύσεις, αδυναμία ανάδειξης ζητημάτων από τις διαδικασίες των συλλόγων, με το ζόρι και υπό πολύ προβληματικούς όρους διεξαγωγές των εκλογικών διαδικασιών και οι ευθύνες για την διαμόρφωσή του βαραίνουν, από τις καθεστωτικές -πρωτίστως- ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, την κυρίαρχη αριστερά, μέχρι και την αναρχία.
Για να μπαίνουμε στο ψητό σιγά-σιγά, για τον σύλλογο της ΑΣΟΕΕ, οι εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν για δύο συνεχόμενα χρόνια, αποδεικνύοντας και στον πιο δύσπιστο πως η ανυπαρξία συλλόγου έρχεται να ευνοήσει και να ενισχύσει μόνο την επίθεση του συστήματος στα δικαιώματά μας, την δράση των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ και εν τέλει να αποτελέσει τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια για δημιουργία συλλογικής κίνησης από τους φοιτητές (βλ. αμφισβήτηση από την πρυτανεία στο δικαίωμα των φοιτητών στην γενική συνέλευση).
Όσον αφορά το σπάσιμο των εκλογών, καθώς και την ανικανότητα πραγματοποίησής τους για δύο συνεχόμενα χρόνια, αξίζει να αναφερθούν κάποια πράγματα, πρώτα και κύρια σε πολιτικό επίπεδο. Η αναγωγή των φοιτητικών εκλογών σε κύριο εχθρό αναρχικών ομάδων τα τελευταία χρόνια, και όχι μόνο στην ΑΣΟΕΕ, η υποταγή από την μεριά των ΕΑΑΚ, στην παντοδυναμία της ΠΑΣΠ και στους όρους που αυτή με λογική τσιφλικιού έβαζε για την διεξαγωγή εκλογών(βλ. εκλογές στον χώρο του Πανελληνίου), καθώς και τα κολλήματα που έβαζε η ΚΝΕ επικαλούμενη ψευδεπίγραφα την «εξουσία» της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης (σημειωτέον πως δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη συλλόγου ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές), κατέληγαν στην προβληματική κατάσταση ανυπαρξίας του συλλόγου και ενίσχυαν την πολιτική αποσυγκρότηση. Το νήμα που συνδέει την στάση και δράση των παραπάνω είναι η ανεμπιστοσύνη στις δυνάμεις των μαζών, η λογική των εικονικών και συμβολικών συγκρούσεων και η λογική της ανάθεσης. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στην ΔΑΠ, η οποία αντιτάχθηκε στα σχέδια της ΠΑΣΠ για δικούς της μικροπολιτικούς σκοπούς, καθώς έχει αποδείξει με τον πιο σαφή τρόπο ότι είναι εχθρός του φοιτητικού κινήματος και των διαδικασιών του.
Πρέπει, λοιπόν, όλες οι δυνάμεις να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους για την κατάσταση του συλλόγου. Που δεν προκύπτουν μόνο από την δράση τους τον τελευταίο χρόνο, αλλά από την άποψη και τις λογικές που βάζουν χρόνια τώρα παρεμβαίνοντας μες στον φοιτητικό σύλλογο, αποκρύπτωντας με διάφορα ιδεολογήματα την επίθεση στα πανεπιστήμια, καλλιεργώντας λογικές ανάθεσης, συνδιαλλαγής με το κατεστημένο, αποπολιτικοποιώντας τις μάζες και συμβάλλοντας τελικά στην αποσυγκρότηση του συλλόγου μας. Σε αυτό οδηγούν οι πελατειακές σχέσεις που διαμορφώνει η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ με την γραμματειακή υποστήριξη και τις σημειώσεις που «προσφέρει». Αλλά και τα προτάγματα της κυρίαρχης αριστεράς (ΚΝΕ-ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ) για την δυνατότητα ολοκληρωμένης γνώσης ή πανεπιστημίου για τις ανάγκες του λαού, μες στον καπιταλισμό που καλλιεργούν αυταπάτες, οι τρόποι που προτείνουν στον κόσμο για το πώς έρχονται οι νίκες, καλλιεργώντας λογικές ανάθεσης, είτε αυτό αφορά τις άνετες καρέκλες της συνδιοίκησης και της συνδιαλλαγής με το καθηγητικό κατεστημένο, είτε τα υπερεπαναστατικά πεσίματα στις δυνάμεις καταστολής χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλοι όροι για να αντιπαρατεθεί μαζικά το ίδιο το κίνημα, δεν πάνε καθόλου πίσω και βάζουν το λιθαράκι τους στην διαδικασία αποσυγκρότησης του κόσμου.
Όσο μας αφορά, ως Αγωνιστικές Κινήσεις, πιστεύουμε και έχουμε να απαντήσουμε προς όλους τους παραπάνω τα εξής βασικά. Οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν εξαργύρωση πελατειακών σχέσεων ή ανταμοιβής κάποιων με ψήφο που δρουν, τάχα, στο όνομα του φοιτητικού κινήματος αλλά μακριά από αυτό, με συμβολικές καταλήψεις και ενέργειες (π.χ. κατάληψη εστιατορίου-ΕΑΑΚ, κατάληψη πρυτανείας-ΚΝΕ). Αλλά ενεργή διαδικασία του φοιτητικού κινήματος που πέραν από το να αποτυπώνει τους συσχετισμούς δύναμης, μπορεί και να τους διαμορφώνει. Μία διαδικασία, που μπορεί να αναδείξει τις βασικές στοχεύσεις του κινήματος, να χαράξει πολιτικές κατευθύνσεις και να λειτουργήσει σαν όπλο στα χέρια των φοιτητών, όπως και όλες οι συλλογικές τους διαδικασίες όταν εντάσσονται στο πλαίσιο του αγώνα τους. Γι΄ αυτό και κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων, παίρνοντας την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Διοικητικό Συμβούλιο, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη δύναμη, που δεν εντόπιζε την αναγκαιότητα οι φοιτητές να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για τα προβλήματά τους. Είναι μια διαδικασία που δημιουργήθηκε από τους φοιτητές για τους φοιτητές, μακριά από οποιοδήποτε κρατικό μηχανισμό και την παρέμβασή του και είναι απορίας άξιον γιατί οι αναρχικές ομάδες δεν σπάνε με την ίδια ευκολία και ζήλο διαδικασίες κρατικών εκλογών αλλά στέκονται εχθρικά σε διαδικασίες που βοηθούν στην οργάνωση των φοιτητών.
Σε αυτή την βάση θεωρούμε πως ο καταλληλότερος χώρος για να διεξάγονται οι εκλογές ενός συλλόγου, είναι ο φυσικός του χώρος, εκεί δηλαδή που περνάει ο φοιτητής την καθημερινότητά του, είτε για τις εκπαιδευτικές, είτε για τις πολιτικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες (και όχι στο Μέγαρο Μουσικής όπως κατάφερε να επιβάλλει πέρσι η ΠΑΣΠ με βάση την αδυναμία υπεράσπισης) και ο πιο αρμόδιος για να διασφαλίσει την διεξαγωγή της διαδικασίας είναι τα ίδια τα πολιτικά ενεργά μέλη των φοιτητικών συλλόγων, τόσο στην ΑΣΟΕΕ όσο και σε οποιονδήποτε άλλον σύλλογο. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, θεωρώντας αναγκαίο οι φοιτητές να συζητήσουν γύρω από αυτό το θέμα και το δικαίωμά τους να κάνουν εκλογές στον χώρο Ασύλου και τελικά, να υπερασπιστούν την ύπαρξη του συλλόγου τους αλλά και να απολογίσουν την δράση του, συγκαλέσαμε Διοικητικό Συμβούλιο, Τετάρτη 3/5, προτείνοντας την διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης. Το όργανο δεν πήρε ποτέ απόφαση, εξ΄ αιτίας όλων των δυνάμεων που το απαρτίζουν –οι οποίες απέφευγαν να τοποθετηθούν επί του ζητήματος- με την ευθύνη να βαραίνει κυρίαρχα τις καθεστωτικές ΠΑΣΠ και ΔΑΠ.
Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, να συζητήσουν για την διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να την υπερασπιστούν με την φυσική τους παρουσία, να ξαναδώσουν πνοή στην πολιτική υπόσταση της διαδικασίας και να βρουν από την αρχή το νόημα της. Πιστεύουμε, πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί, τόσο στις εκλογές όσο και στις υπόλοιπες διαδικασίες της πολιτικής μας δράσης, μόνο με την στήριξη της κατεύθυνσης και της άποψης που αναγνωρίζει την πραγματικότητα που βιώνουμε και την επίθεση που δεχόμαστε όπως αυτές έχουν και προτάσσει απέναντι σε αυτά την μαζική αντίσταση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας!!!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/3 ΣΤΙΣ 13.00, ΑΜΦ.Α
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλεις αναρτησεις
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
λαϊκη αντισταση - Α.Α.Σ.
Αριστερα
Πολιτικη
Διεθνη
Εργαζομενοι
Μεταναστες - προσφυγες - πολιτικοι προσφυγες
Νεολαια
Δημοκρατια;
Κινηματα
Τοπικα
Μνημες
Πολιτισμος
Εκλογες
ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Videos
Get this Recent Comments Widget
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου