25 Αυγούστου 2018

Σχέδιο εκδίωξης 6.000 εργαζομένων από τη ΔΕΗ! | Ο αγώνας η μόνη απάντηση στο ξεπούλημα!


Στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για παραπέρα προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της, ετοιμάζεται νέο επιχειρησιακό σχέδιο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Την σύνταξή του ανέλαβε η εταιρεία McKinsey, η οποία προσλήφθηκε ως σύμβουλος προκειμένου να συντάξει το “στρατηγικό πλάνο εξυγίανσης της”.

Τις προηγούμενες μέρες διέρρευσε στον Τύπο το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου Kisney, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ που χρόνια τώρα μεθοδεύεται και προχωρά βήμα-βήμα, περιλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: απολύσεις εργαζομένων -αυξήσεις τιμολογίων, ώστε να παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών απαλλαγμένη από αυτά που οι τελευταίοι θεωρούν «περιττά βαρίδια».

Το σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού. Σήμερα το προσωπικό της ΔΕΗ αριθμεί 10.600 υπαλλήλους και ακόμα 1.500, οι οποίοι εργάζονται ως έκτακτο προσωπικό. Στόχος του σχεδίου είναι ως το 2022, να έχουν αποχωρήσει πάνω από 6.000 εργαζόμενοι! Συγκεκριμένα:

• Εντός του 2018, 1.300 εργαζόμενοι των λιγνιτικών μονάδων που πωλούνται, παύουν να ανήκουν στο δυναμικό της ΔΕΗ. Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συμβασιούχοι, ο αριθμός φτάνει στους 1.500 εργαζομένους.

Ο σύμβουλος έχει προβλέψει και έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο ειδικά για το μέλλον αυτών των εργαζομένων, πως αν δεν μετακινηθούν στις νέες εταιρείες που θα περάσουν σε ιδιώτη, θα πρέπει επίσης να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ μέσα στην επόμενη 5ετία.

• Εντός του 2019, πάνω από 500 εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν εξαιτίας της απόσυρσης των μονάδων σε Καρδιά και Αμύνταιο.

• Ακολουθούν 1.000 συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν

• 900 υπάλληλοι οδηγούνται σε συνταξιοδότηση.

• Πρόγραμμα παροχή “κινήτρων” ή αλλιώς “εθελουσία έξοδος” για 3.000 εργαζόμενους.

Η εθελουσία θα συνδυαστεί και με προσλήψεις με αναλογία 3 προς 1, δηλαδή για κάθε τρία άτομα που αποχωρούν θα γίνει μία πρόσληψη, έτσι ώστε, να παραδοθεί στους ιδιώτες η ΔΕΗ με φτηνότερη στελέχωσή της (πολύ λιγότερος αριθμός εργαζόμενων και πολύ μικρότεροι μισθοί), που θα τους διασφαλίζει υψηλά κέρδη.

Έτσι, συνολικά ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ πάνω από 6.000 άτομα, ενώ θα υπάρξουν και προσλήψεις περίπου 1.000 νέων υπαλλήλων, οι οποίοι βέβαια θα έχουν άλλες συμβάσεις εργασίας από τους σημερινούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα και μικρότερους μισθούς.

Επίσης, ο σύμβουλος προβλέπει αλλαγές, δηλαδή αυξήσεις στα τιμολόγια, με πιθανότερη πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, την κατάργηση ή τον περιορισμό της έκπτωσης 15% που ισχύει για τους συνεπείς πελάτες. Αυτό προς διάψευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος αποκλείει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έχει ήδη συζητηθεί στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων και συνδέεται παράλληλα με την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, από τις οποίες το πλάνο προβλέπει την είσπραξη 1 δις ευρώ.

Καθώς δρομολογείται από την κυβέρνηση το σχέδιο εκποίησης και μεγάλης συρρίκνωσης της ΔΕΗ, που υπό την ταμπέλα της “αναδιάρθρωσης” και της “εξυγίανσης” θέλει να πετάξει στον δρόμο το μισό προσωπικό της ΔΕΗ και να αυξήσει τα τιμολόγια κατανάλωσης του ρεύματος, υπάρχει επιτακτική ανάγκη άμεσα να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να τεθούν έγκαιρα και μαζικά σε αγωνιστικό συναγερμό για την απόκρουσή του.

Ο αγώνας η μόνη απάντηση στο ξεπούλημα

Αρκετές φορές έχουμε τοποθετηθεί στο μεγάλο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων της, όπως επίσης και στη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ, η οποία αναλώνεται στην ακινησία και στα μεγάλα λόγια, πλάι πλάι με τους φυσικούς της συμμάχους, τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, για να κρατήσει τους εργαζόμενους μακριά από τη διεκδίκηση και την απαίτηση να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Παρόλα αυτά, η Διοίκηση της ΓΕΝΟΠ έχει εξαντλήσει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να κάνει για να κινηθεί νομικά απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, χωρίς βέβαια να έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική κίνηση για να οργανώσει τους εργαζόμενους . Πρώτα απ’ όλα, η ΓΕΝΟΠ έστειλε εξώδικο στους έξι υποψήφιους επενδυτές για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια κίνηση η οποία σκοπό έχει υποτίθεται να αποθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές, με αποτέλεσμα να ψάχνει η κυβέρνηση να πουλήσει και να μην αγοράζει κανείς. Σε αυτή την κίνηση η ηγεσία της Ομοσπονδίας βρήκε συμμάχους στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία από κοινού με τη ΓΕΝΟΠ σπέρνει αυταπάτες στους εργαζόμενους και τους κατοίκους, για το πώς μπορεί να απαντηθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Η ουσία είναι μία και δεν κρύβεται. Μπροστά στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και την ιδιωτικοποίηση μεγάλου κομματιού της ΔΕΗ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στρώνει το έδαφος στο ξεπούλημα και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα ακολουθήσουν με την ακινησία της. Είναι μάλιστα τόσο ευφάνταστη η διοίκηση της ομοσπονδίας, που για να μην προχωρήσει σε ουσιαστικούς αγώνες και στην οργάνωσή των αντιστάσεων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών σε βόρεια Ελλάδα και Μεγαλόπολη -όπου βρίσκεται η κύρια λιγνιτική παραγωγή- προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το επιχείρημα που επικαλείται είναι ότι η περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων που σχηματίστηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούσε η ΔΕΗ μέχρι τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της επιχείρησης, όπως έχει αναγνωριστεί με σειρά νόμων και αποφάσεων. Με λίγα λόγια, ότι η περιουσία των εργαζόμενων είναι ενσωματωμένη στην ΔΕΗ. Είναι και αυτό μια παραδοχή της κλοπής της υπεραξίας που πραγματώνεται στην παραγωγή. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αστείο αλλά εξοργιστικό, το πώς οι εργατοπατέρες της ΔΕΗ αποφεύγουν τον πραγματικό αγώνα όπως ο διάολος το λιβάνι. Μάλιστα οι λύσεις που «προσφέρουν» είναι ξαναζεσταμένη σούπα, καθώς πρόκειται για την ίδια ακριβώς κίνηση που έκανε η ΓΕΝΟΠ μπροστά στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί ακόμα ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει πουληθεί και λειτουργεί υπό νέο καθεστώς.

Η ΓΕΝΟΠ είχε αποφασίσει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τον Απρίλη πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλάμβανε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις οποίες και ανέστειλε αμέσως μόλις ψηφίστηκε ο νόμος. Αυτό που προβλέπεται είναι η πώληση των ΑΗΣ Μεγαλόπολης και Φλώρινας μέσω διαγωνισμού. Προφανώς, η ΓΕΝΟΠ δεν ανέστειλε πριν μήνες τις κινητοποιήσεις για να οργανώσει καλύτερα τον αγώνα των εργαζομένων αλλά επί της ουσίας, με μερικές 48ωρες βγήκε από τη δύσκολη θέση και έφτιαξε επιχειρήματα απέναντι στους εργαζόμενους για την αγωνιστικότητά της. Η λογική της υποταγής στην αστική νομιμότητα αλλά και στους νόμους που ψηφίζονται για να εφαρμοστούν, καθορίζει την αντίληψη των εργατοπατέρων και τις κινήσεις που κάνουν για να μην δοθεί αγωνιστική διέξοδος στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι ζούνε μέσα στην ανασφάλεια και φοβούνται για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι εργαζόμενοι το μόνο που έχουν να περιμένουν από τη ΓΕΝΟΠ είναι εξώδικα και προσφυγές στα δικαστήρια. Αλλά αυτό που πρέπει να κατανοήσουν είναι ότι αν θέλουν να υπερασπιστούν τις δουλειές τους και τους μισθούς τους, πρέπει να κάνουν πέρα τους εργατοπατέρες και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης.

πηγές: Λαϊκός Δρόμος και Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: