29 Σεπτεμβρίου 2018

2η συνάντηση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στο αντίτιμο στη λέσχη» στο ΑΠΘ

Πραγματοποιήθηκε χτες (Παρασκευή 28/9) σύσκεψη μεταξύ σχημάτων/οργανώσεων που παρεμβαίνουν στους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, η οποία είχε ήδη οριστεί από προηγούμενη σύσκεψη σε σχέση με το αντίτιμο στη λέσχη. (βλ. εδώ https://antigeitonies3.blogspot.com/2018/09/blog-post_48.html). Αυτή τη φορά συμμετείχαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις, η ΣΣΠ, το ΑΡΔΙΝ, η ΑΡΑΣ (στην προηγούμενη σύσκεψη είχε κάποιες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία που φαίνεται ότι άρθηκαν), ενώ παρευρέθηκε αν και δεν συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία» και η Πορεία.

Αρχικά απολογίστηκε ως ένα θετικό πρώτο βήμα η κινητοποίηση ενάντια στο χτύπημα της δωρεάν σίτισης που έλαβε χώρα την Πέμπτη 27/9. Η οποία σε μια περίοδο απουσίας των φοιτητών από τις σχολές κατάφερε να πετύχει τη συσπείρωση ενός δυναμικού που δεν διατίθεται να κάτσει στα αυγά του, αλλά αντίθετα θέλει να χτίσει όρους και προϋποθέσεις συνολικότερης κίνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακριβώς αυτή η αναγκαιότητα δημιουργίας όρων αναβαθμισμένης κίνησης κόσμου απέναντι στο ζήτημα της επίθεσης στη δωρεάν σίτιση, ήταν ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο αποτέλεσε κοινή βάση της συζήτησης.

Σε αυτό τον καμβά, ως Αγωνιστικές Κινήσεις αναδείξαμε ξανά το υπόβαθρό της συγκεκριμένης ρύθμισης που τώρα προωθείται στο ΑΠΘ. Tο γεγονός δηλαδή ότι δεν αποτελεί μια ξεκομένη κίνηση που το βάρος της φέρει καταρχήν το Γραφείο Σίτισης. Αλλά μιλάμε επί της ουσίας για μια κατάσταση την οποία πρωτοδημιούργησε ο ν.πλαίσιο και η σταδιακή του εφαρμογή, επανέφερε με μεγαλύτερη ένταση ο ν.Γαβρόγλου προωθώντας την «ανταποδοτικότητα» των παροχών, και εφαρμόζουν πειθήνια πρυτανείες-γραφεία σίτισης και όλα τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα προτείναμε η Πρωτοβουλία και οι δυνάμεις που την απαρτίζουν να βάλουν για το επόμενο διάστημα στον εαυτό τους το καθήκον διοργάνωσης μιας κεντρικής φοιτητικής κινητοποίησης με χαρακτήρα συνολικής αντιπαράθεσης στον ν.πλαίσιο και τον ν.Γαβρόγλου που θα καταλήγει στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Κινητοποίηση η οποία μπορεί να συνενώσει τις διάφορες μορφές αντίδρασης στα ζητήματα που θέτει η εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου και να δημιπουργήσει αναβαθμισμένους όρους κίνησης για το επόμενο διάστημα. Σε σχέση με το ζήτημα αυτό υπήρξε συμφωνία και η κινητοποίηση ορίστηκε για την Παρασκευή 12/10 11:00 Πλ.Χημείου, ώστε στο διάστημα που μεσολαβεί να τρεχτεί και μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη ορίσει συνελεύσεις.

Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποίησης εντός πανεπιστημίων που θα θέτει το ζήτημα της επίθεσης στο δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση στον φοιτητόκοσμο και θα καταλήγει σε αποκλεισμό του Γραφείου Σίτισης, την Τρίτη 2/10 με προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Πλατεία χημείου.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί επικαιροποιημένη αφίσα της «Πρωτοβουλίας» με κάλεσμα στις 2 αυτές δράσεις.

Ορίστηκε νέα συνάντηση της Πρωτοβουλίας την Παρασκευή 12/10 και ώρα 19:00 στη ΣΘΕ που θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

http://www.agonistikeskiniseis.org/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: