23 Σεπτεμβρίου 2018

Το τέρας του ρατσισμού και του φασισμού δολοφονεί! Να μην μείνουμε θεατές!

Οι φριχτές εικόνες της άγριας δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στα μάτια δεκάδων κόσμου, αποτελούν μια ακόμη τρανταχτή απόδειξη της απροκάλυπτης εκδήλωσης φασιστικών και ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Το τραγικό θύμα αποτελούσε "ιδανική" περίπτωση για να εκδηλωθούν τέτοιες συμπεριφορές. Ομοφυλόφιλος και χρήστης ναρκωτικών, εντασσόταν στις κατηγορίες που έχουν στοχοποιηθεί από την καθεστωτική προπαγάνδα ως υπάνθρωποι, που παρουσιάζονται από τα αστικά ΜΜΕ ως σκουπίδια ή ως "υγειονομικές βόμβες". Είναι αυτοί που, όπως και οι μετανάστες, δαιμονοποιούνται από τα φερέφωνα του συστήματος που ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να αποπροσανατολίσει το λαό από τους πραγματικούς υπαίτιους για την καθημερινότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Τα ανθρωπόμορφα τέρατα που λιντσάρισαν τον Ζακ Κωστόπουλο -υπό το "άγρυπνο" βλέμμα της αστυνομίας- δεν λειτούργησαν στο κενό ή εν βρασμώ ψυχής. Λειτούργησαν νομιμοποιημένοι από το πολιτικό κλίμα που έδωσε και δίνει χώρο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που δίνει κυβερνητικά πόστα στην ακροδεξιά, που επιτρέπει τη στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών, που στήνει κολαστήρια όπως η Μόρια ή γκέτο στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό το κλίμα, που επιτρέπει το ποδοπάτημα των αδύναμων, είναι ακριβώς το ίδιο που νομιμοποιεί τη δράση των Αμερικανών φονιάδων στην περιοχή, παρουσιάζοντάς τους ως φίλους και προστάτες. Που προβάλλει τις μπίζνες του με τα φασιστικά καθεστώτα του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Είναι το κλίμα που δηλητηριάζει τη νεολαία στις λαϊκές συνοικίες δίνοντάς την τροφή στο τέρας του ρατσισμού και του φασισμού.

Είναι το κλίμα που καλλιεργεί την απάθεια απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση, την υποταγή στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Που διώκει και καταδικάζει όποιον αγωνίζεται για την υπεράσπιση των λαϊκών, εργατικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αυτό το κλίμα θα συνεχίσει να μας βρίσκει απέναντί του. Όπως απέναντί του πρέπει να βρει κάθε προοδευτικό άνθρωπο, εργαζόμενο, νεολαίο. Μαζικά, συλλογικά, στο δρόμο.

KKE(μ-λ).

http://www.kkeml.gr/

63 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γκέτο όχι σκετο

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ήθελα να'ξερα αν ο δράστης ήταν ένας τυπικός λευκός, Έλληνας και straight η αντίδραση σας θα ήταν η ίδια;

Θέλω να πω, οι τύποι που συνεχίζουν να βαράν έναν αιμόφυρτο πεσμένο έχουν το λιγότερο ξεφύγει και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αλλά από που κι ως που προκύπτει πως κάποιος που υπερασπίζεται την περιουσία του είναι ρατσιστής, φασίστας και φίλος των ιμπεριαλιστών;

Η δικαιολογείται ο κλέφτης επειδή ήταν ΛΟΑΤΚΙ και χρήστης; Μήπως ένας που βλέπει κάποιον να μπουκάρει στο σπίτι ή στο μαγαζί του πρέπει να του ζητήσει ταυτότητα;

Αυτό μου θυμίζει τη λογική ορισμένων που αρνούνταν όλα αυτά τα χρόνια πεισματικά να έρθουν έξω από τα ειρηνοδικεία για να μην υπερασπιστούν κανέναν αστό κατά λάθος. Για μερικούς πραγματικά πιστεύω πλέον πως λυπούνται που πρόλαβαν οι τράπεζες να αρπάξουν τα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου και όχι να τα κοινωνικοποιήσουν οι ίδιοι όπως μια ζωή ονειρεύονταν...

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Ήθελα να' ξερα αν η είδηση ήταν Πακιστανός μαγαζάτορας και οι φίλοι του σκότωσαν Έλληνα δράστη η αντίδραση η δική σου θα ήταν ίδια;

Εσύ σε όλο αυτό είδες πουθενά καμιά υπεράσπιση περιουσίας;

Δικαιολογείται το λιντσάρισμα στ' όνομα αυτής της υπεράσπισης;

Αυτό με τους συνειρμούς σου πρέπει να το ψάξεις!

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ξεκάθαρα από τα βίντεο ότι δεν ήταν σε θέση να απειλήσει την σωματική ακεραιότητα κανενός. Ούτε καν να σταθεί στα πόδια του δεν μπορούσε και φάνηκε. Επίσης δεν μπορούσε καν να ξεφύγει κρατώντας κλοπιμαία. Δυο βήματα έκανε και σωριάστηκε στα τραπέζια. Οπότε εσύ που βλέπεις υπεράσπιση της περιουσίας? Η περιουσία ήταν εξασφαλισμένη, επειδή δεν ήταν σε θέση ο φερόμενος ως ληστής ή κλέφτης να ξεφύγει (αν πράγματι ήταν ληστής ή κλέφτης). Αλλά και να ήταν δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν στην κατάστασή του. Ακόμα όμως και αν μπορούσε να πάρει κλοπιμαία μαζί του, η ποινή γι αυτό είναι λιντσάρισμα και θάνατος από τους κάθε λογής αγανακτισμένους πολίτες??
Όσο για τον ρατσισμό και τον φασισμό, είναι γεννήματα του ιμπεριαλισμού και με τη σειρά τους τον τροφοδοτούν με κρέας και συναίνεση όταν χρειάζεται. Άνθρωποι που μεταχειρίζονται έτσι έναν αδύναμο/διαφορετικό/τοξικομανή κλπ όταν δεν απειλείται η ζωή τους, σίγουρα εμφορούνται σε κάποιο βαθμό από φασιστικές ή ρατσιστικές αντιλήψεις, αποτελώντας και οι ίδιοι φορείς του γενικότερου εκφασισμού της κοινωνίας που το ίδιο το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα προωθεί.
Tom

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Δε με πείθεις φίλε. Επιμένω ότι αν ο δράστης ήταν straight για τους περισσότερους σας θα περνούσε στα ψιλά. Τιναχτήκατε από τις θέσεις σας γιατί έτυχε να είναι ΛΟΑΤΚΙ και η περίπτωση ενέπιπτε στα "ειδικά" πολιτικά σας ενδιαφέροντα.

Το λιντσάρισμα είναι πολύ σχετική λέξη. Όσο ο επιτιθέμενος παραβατικός αντιστέκεται ακόμα, είναι δικαίωμα σου να φτάσεις ως το τέλος αντιμετωπίζοντας τον. Ρώτα όποιον ξέρει πέντε πράματα από αυτοάμυνα να στο ξηγήσει.

Τώρα εδώ είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος δράστης δεν ήταν σοβαρή απειλή, δεν ήταν καν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εγώ μπορεί να του'δινα ένα δεκάρικο στη τελική να πάρει τη πρέζα του και να τον έβγαζα έξω μαλακά χωρίς έκτροπα και τέλος.

Τώρα για το άλλο ότι ο δράστης ήταν συνδικαλιστής, πάλι δε καταλαβαίνω τι πα να πει. Κι εγώ ήμουν συνδικαλιστής με τη ΚΝΕ στα φοιτητικά, δε λήστεψα κανέναν και αν το έκανα η ίδια η μου η τότε οργάνωση το πρώτο που θα'κανε θα'ταν να με διαγράψει!

Ανώνυμος είπε...

Όταν μαθεύτηκε το γεγονός, καλέστηκε συνέλευση στο Πολυτεχνείο από αλληλέγγυους, χωρίς να ξέρουμε ακόμα ότι είναι γνωστός ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και αντιφασίστας. Υπήρχε ακόμη η αίσθηση ότι επρόκειτο για έναν απλό τοξικομανή. Οπότε άκυρο το σχολιάκι σου.
Γ.Κ.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Κατ' αρχήν δεν είμαι φίλος σου!

Δεύτερον η επίκλησή σου για το από που πέρασες κάποτε δεν μου λέει τίποτα. Το να περάσεις από την Αριστερά δε λέει τίποτα, σημασία έχει τι κατάλαβες!

Όσο για τα υπόλοιπα -πέρα από το ότι απαντάς σε πράγματα που εδώ τουλάχιστον δεν ειπώθηκαν- πήρες ήδη απαντήσεις από άλλους. Αλλά μάλλον δεν ζεις πέρα από τον κόσμο σου.

Σχετική είναι η αριστεροσύνη όλων όσων δεν κάνουν τίποτ' άλλο από το να βρίσκουν δικαιολογίες για την υποταγή τους. Έχεις καταλάβει ότι αντλείς επιχειρήματα από την πλευρά του συστήματος και για να το πω πιο λιανά από την δεξιά και ακροδεξιά; Έχεις καταλάβει ότι η μια παράγραφός σου αναιρεί την άλλη;

Οι εικόνες είναι ξεκάθαρες. Πολίτες και μπάτσοι χτυπούν τον Ζακ πριν και μετά τις πρώτες βοήθειες ενώ θα ήταν εύκολη η ακινητοποίησή του. Ιδιαίτερα από τους μπάτσους. Το αν μπήκε να ληστέψει ή όχι, τον αν ήταν ομοφυλόφιλος ή όχι καμιά σημασία δεν έχει. Η δική μας αντίδραση θα ήταν η ίδια είτε ήταν γνωστός είτε όχι.

Με αυτή τη συζήτηση, που δυστυχώς συμβάλουν και υποστηρικτές του σε αυτή, το μόνο που πετυχαίνεται είναι να αποπροσανατολιζόμαστε από το ουσιαστικό ζήτημα. Και το ουσιαστικό είναι ότι η όλη επιχειρηματολογία περί δικαιώματος υπεράσπισης της περιουσίας, για τα όρια αντίδρασης, αλλά και ο περιορισμός της στον μαγαζάτορα ως μοναδικού σχεδόν ενόχου, βγάζει λάδι την φασιστικοποίηση της κοινωνίας που επιδιώκει το σύστημα.

Vladimir είπε...

μπράβο που είστε οι μόνοι (απ' όσο έχω δει μέχρι τώρα) από όλη την αριστερά (και δη από αυτήν που συμμετέχει στο pride των χορηγών και του δήμου αθηναίων) που βγάλατε έδω και 3 μέρες ανακοίνωση. το ζήτημα δεν είναι αν τον σκότωσαν επειδή ήταν gay ή drag queen ή οροθετικός (που δεν τον σκότωσαν γι' αυτό), αλλά ότι λόγω της διαφορετικότητας του οδηγήθηκε στον βούρκο των ναρκωτικών και της πορνείας.

ο λυγκουνάκης φαντάζομαι δεν έχει ιδέα από το ότι οι τρανς πχ που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του φύλου τους λόγω αυτού οδηγούνται διαχρονικά στην πορνεία και την πρέζα. φαίνεται το εγχειρίδιο του φαράκου πέρι συμπεριφοράς και σχέσεων παραμένει το αγαπημένο του ανάγνωσμα παρότι δεν είναι πια στο κκε

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ο Vladimir το πιάνει, κατάλαβε τι λέω.

Κάποιοι τότε αντιδρούσαμε, στην απόλυτη άρνηση για τους ομοφυλόφιλους. Αυτό δεν σημαίνει, ότι η άρνηση σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά, μαλακά/σκληρά δεν είναι κόκκινη γραμμή, άσχετα αν σε ανθρώπινο επίπεδο ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές και τις δοκιμές του, πολιτικά μιλάμε.

Πολιτικά, καμία δικαιολογία.

Όσο για τα πολυφορεμένα περί Αριστεράς θα μείνω στη φράση της Παπαρήγα: "Δεν είμαστε αριστεροί, είμαστε κομμουνιστές".

Ως τόσο Αντιγειτονιές, επειδή με ιντρίγκαρες, θα σου κάνω κι εγώ μια προσωπική ερώτηση.
Ο Στάλιν κι ο Μάο που τόσο υποστηρίζεις (και που εγώ σαν χρουτσωφικός ρεφορμιστής αμφισβητώ), τι θα του είχαν κάνει;

Εγώ ένα πράμα ξέρω. Αυτό το παιδί το είδα φωτογραφίες σε ομιλίες με στελέχη της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Άρα συμπέρασμα, η κατάληξη του βαρύνει πολιτικά τους συντρόφους του και τη διαπαιδαγώγηση που του δώσανε. Η προσπάθεια να μετακυληθεί η ευθύνη στις πλάτες της κοινωνίας εμένα μου δείχνει πολιτικό πανικό και τίποτα άλλο.

Μη περιμένεις να σας διαχωρίσω με βάση το παρεάκι του καθενός που εσείς αποκαλείτε οργανώσεις. Όλους μαζί σας βλέπω, όλους μαζί σας κρίνω με μαζικούς όρους. Και το ότι έφυγα από το ΚΚΕ ανεπιστρεπτί δε σημαίνει ότι μου αρέσει αυτό που βλέπω εκτός των τειχών.

Σόρρυ για το ξερό ύφος, σου το αφήνει η σχολή στελεχών όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πολιτικά μιλάμε, δεν σχολιάζω κανέναν προσωπικά.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Σχολιάζεις κάτω από μια ανακοίνωση που λέει συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά τα περί κοινωνίας είναι δικά σου εφευρήματα και δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που λέμε.

Νομίζεις οτι θα ξεφύγεις επικαλούμενος τον Στάλιν και τον Μάο ή με το να μας τσουβαλιάζεις όλους μαζί αναιρώντας από μόνο σου την άποψή σου περί γενίκευσης με το να μετακυλίεις το όποιο πρόβλημα του Ζακ χρεώνοντάς το σε όλο το "παρεάκι" όπως υποτιμητικά αναφέρεις το σύνολο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς -και όχι μόνο- με το υπεροπτικό σου ύφος;

Και μόνο το ότι συνδέεις την ομοφυλοφιλία με τα ναρκωτικά δείχνει το πόσο τα έχεις μπλέξει τα πράγματα.

Σου αρέσει δεν σου αρέσει με τις απόψεις σου, δανεισμένες από το αστικό οπλοστάσιο, δικαιολογείς την φασιστικοποίηση και σε αυτή την κατηγορία, την πολιτικότατη, δεν απαντάς.

Όλα τ' άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!



Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Μια διόρθωση. Η ανακοίνωση βγήκε χθες. Δεν ξέρω αν είμασταν πρώτοι ή όχι δεν έχει σημασία. Ο Λυγκουνάκης θεωρώ ότι ξέρει πολύ καλά τι κάνει! Απλά ντρέπεται να το πει!

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ο καθένας κρίνεται πολιτικά από τα αποτελέσματα.

Σας το έχω ξαναγράψει και κάτω από άλλο ποστ και έχω πει και ανάλογα και αλλού. Αν έχετε τέτοια αριστερά αντανακλαστικά όπως τα θυμάστε επετειακά, τότε ενωθείτε.

Θα πεις και το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ τι κατάφεραν, στη τελική. Τίποτα, αλλά όσον αφορά το συγκεκριμένο υπάρχει μια τεράστια διαφορά: Είμαστε όλοι υγιείς!!!

Ό,τι κι αν πεις για τη ΚΝΕ καιτο ΚΚΕ, σε διαμόρφωναν για ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ.

Εγώ συνδέω αυτό που συνδέεται από μόνο του με βάση τα νούμερα. Θες δε θες, η επιστήμη έχει νούμερα. Δε σ'αρέσει; Μη μας το παίζεις υλιστής.

Κομμουνιστής χωρίς κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση δεν υπάρχει και αν νομίζεις ότι αυτό που λέω είναι γενικό, σου λέω ότι η συντριπτική πλειοψηφία σας, όπως σας θυμάμαι από παλιά από τα αμφιθέατρα, δε θα αντέχατε δεύτερο μήνα στις διαδικασίες μας, θα ζητάγατε διαγραφή από τον πρώτο.

Αν νομίζεις ότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι απλό φιλοσοφικό επιχείρημα για κουβέντα, σου'χω νέα. Δεν είναι. Ρώτα από κοντά όποιον θες που να πέρασε από τις γραμμές να στο στηρίξει.

Επέλεξα να σχολιάσω εδώ και όχι αλλού, γιατί θεωρώ το κείμενο που διάβασα από πάνω προσβλητικότατο, αν μη τι άλλο για τη νοημοσύνη του μέσου αναγνώστη. Παίρνει ένα περιστατικό του αστυνομικού ρεπορτάζ που θέλει ψάξιμο και απόδοση ευθυνών, κάνει το λογικό άλμα της ακρίδας και αποδίδει συλλήβδην στην ελληνική κοινωνία φασιστικά και φιλοϊμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Το ότι παντού, πάντα, σε κάθε κοινωνία, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, η ιδεολογία της άρχουσας τάξης παλεύει για κυριαρχία είναι μια γενική αλήθεια. ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.

Το πολιτικό πρόβλημα το έχετε εσείς, όχι η κοινωνία. Θέλετε, ο καθένας ξεχωριστά, να το παίξετε σωτήρες και δε μπορείτε καλά-καλά να κρατήσετε ούτε μια αλυσίδα σε μια πορεία. Κυνηγάτε στις γραμμές σας τους εργάτες με το τουφέκι, μπας και βρείτε κανέναν. Μήπως σας φταίνε κι αυτοί, που "εκφασίζονται";

Όλα αυτά τα χρόνια που κόσμος καταστρέφεται, παθαίνει νταμπλά και χαιρετάει, βγάζει το καρκίνο, κρεμιέται από κουρτινόξυλα, βουτάει από μπαλκόνια, που ήταν το ΚΚΕ και οι χώροι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του χώρου της αναρχίας;

Πουθενά. Όσοι εμφανιστήκαμε σε ειρηνοδικεία, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ να υπερασπιστούμε, πήγαμε εκεί ΩΣ ΑΤΟΜΑ.

Μη κλαψουρίζετε άρα που ο κόσμος έχει γυρίσει πλάτη. Σκεφτείτε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Αυτό που λέτε για φιλοϊμπεριαλιστικές πεποιθήσεις που διαχέονται στο λαό δεν μπορεί να ισχύσει.

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά καπιταλισμός και ως εκ τούτου δεν μπορεί στον πυρήνα του να χαρακτηρίζει ιδεολογικά παρά την άρχουσα τάξη.

Η άρχουσα τάξη για να επιβληθεί διαχέει ιδεολογήματα τα οποία παλεύουν να βρουν έδαφος και υπό αυτήν την έννοια ένας λαός μπορεί να αποκτήσει φοβικά πολιτικά χαρακτηριστικά, σεξισμό, ρατσισμό, σωβινισμό κτλ αλλά ποτέ μα ποτέ δεν μπορεί να καταπιεί την ιδεολογία των αστών στο σύνολο της γιατί δεν αφορά τις υλικές συνθήκες ζωής του.

Αυτό που στην ουσία λέει η ανακοίνωση, είναι αναπαραγωγή κάτι θεωριών σαν αυτή που είχε αρθρώσει ο Μίκης πριν κάτι χρόνια, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και μιλώντας για "λαϊκό ιμπεριαλισμό".

Ε, αυτό δεν υπάρχει. Είναι αντεπιστημονικό-αντεπαναστατικό και μόνο να το λες.

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Μάλλον βρήκες χώρο για να εκφράσεις την απογοήτευσή σου και την προκατάληψή σου απέναντι σε όλα και όλους. Αναφέρεσαι στα πάντα, διαστρεβλώνοντας απόψεις και στάσεις. Όσο για το κείμενο θα έλεγα ότι μόνο σε αυτό δεν απαντάς. Απαντάς σε ότι ακούς δεξιά και αριστερά και σίγουρα όχι σε ότι σε ρωτάμε εμείς ή σε ότι σε κριτικάρουμε. Πουθενά δεν υπάρχει κάτι από αυτά που αναφέρεις στα σχόλιά σου. Από μένα γεια και χαρά. Πάντως δεν φταίμε εμείς αν σε απογοήτευσε το ΚΚΕ!

Ανώνυμος είπε...

"Δε μπορείτε να κρατήσειτε μια αλυσίδα σε διαδήλωση" !!!... (το έχεις δει αραγε?) Εχετε (ποιοί?) "ειδικά" (!!!) πολιτικά ενδιαφεροντα... (ο λαός, η εργατική τάξη, η νεολαία, οι απεργοί, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, οι αγρότες, οι πρσόφυγες και οι μετανάστες, "ειδικά ενδιαφέροντα" είναι?). "Κατηγορείτε... ολη την κοινωνία (!!!) ως "φασιστική" και "φιλο-ιμπεριαλιστική" (!!!) (το να κατηγορείς τον καπιταλισμό και την πολιτικη του - που εσύ αθωώνεις - κι όλα αυτά που γεννά σημαίνει πως κατηγορείς το ...λαό???!!!). Γιωργο Λυγκουνάκη ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ? Μάλλον δύο πράγματα ισχύουν: Ή δεν ξέρεις τι λές, δεν ξερεις τι σου γινεται και εκτίθεσαι δημόσια.. 'Η ξέρεις πολύ καλά και σπέρνεις διάφορα επίτηδες... (λέγε-λέγε "κάτι θα μείνει"), για λόγους που μόνο εσύ ξέρεις... ΓΒ

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα ειναι οτι οι μικρομαγαζατορες νομιζουν οτι τα μαγαζακια τους κινδυνευουν απο τα εξαθλιωμενα πρεζονια και δεν εχουν ιδεα για την ταση συγκεντρωσης και συγκεντροποιησης του κεφαλαιου. Οι μικροαστοι τα χρονια της κρισης καταστρεφονται και εξαθλιωνονται και αυτοι μαζι με τους προλεταριους, χωρις να εχουν ακουσει ποτε τις προειδοποιησεις του μαρξ, που εδω και 150 χρονια προειδοποιει οτι η μοιρα των μικροαστων τους οδηγει στο πλευρο της εργατικης ταξης.
Το ιδιο και οι "λυγκουνακηδες " ,που δεν ειναι και λιγοι σημερα, βρισκονται σε συγχυση. Ειναι αποπροσανατολισμενοι, κτυπανε παντου οποιον μπορουν να κτυπησουν, εκτος απο τον πραγματικο αντιπαλο που δεν τον βλεπουν.
Βλεπουν το εξαθλιωμενο πρεζονι, που δεν μπορει να σταθει ορθιο, σαν εχθρο. Αντε τωρα να τους πεις για το μεγαλο εμπορικο κεφαλαιο.
Βλεπουν τους κλεφτοκοταδες, δεν βλεπουν τον κοκαλη, το μαρινακη, τον ιβαν σαββιδη.

Αλλα οπως λεει και ο μπρεχτ: τι ειναι μια ληστεια τραπεζας μπροστα στην ιδρυση μιας τραπεζας;

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Παραλογίζεσαι.

Θα σου το κάνω εικόνα. Πριν 10-15 χρόνια, οι μπάτσοι έβλεπαν το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ να έρχεται και κρύβονταν πίσω από τις κλούβες απ' το χιλιόμετρο. Καμιά φορά με διπλή σειρά κλούβες.

Τότε και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και οι αναρχικοί είχαν μια μαχητικότητα.

Τώρα, με την εξαίρεση του μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και το λίγο που απέμεινε από την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ), που τα παιδιά κάτι κρατάνε, όλο το υπόλοιπο θέαμα είναι η απόλυτη γελοιότητα.

Για τις θέσεις μας για τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία μπλα μπλα μπλα, φαίνεσαι μορφωμένος άνθρωπος, διάβασε τες και κρίνε αναλόγως.

Εμένα με καλύπτανε. Δε θα σχολιάσω εδώ, γιατί επήλθε αυτή η κατάντια μετά, γιατί δεν ήταν το νόημα του αρχικού μου σχολίου αυτό.

Το καπιταλισμό πολλοί άνθρωποι που τον διαχωρίζετε από τον ιμπεριαλισμό, στην ουσία τον αθωώνετε, γιατί αυτό που αποσιωπάτε δια του κατατεμαχισμού, είναι πως ο ιμπεριαλισμός ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, καπιταλισμός όπως μόνο ο καπιταλισμός μπορεί να είναι και τίποτα άλλο.

Επίσης στην πραγματικότητα αθωώνεις και τον δολοφόνο, γιατί αν ο νεκρός ήταν ιδεολογικό θύμα του ιμπεριαλισμού, τότε και ο δολοφόνος είναι το ίδιο. Δε νομίζω να γουστάρει τώρα που τον έχουν μέσα. Δεν ήταν εν ψυχρώ δολοφονία σα του Φύσσα ή του Γρηγορόπουλου.

Όταν κοτσάρεις έναν ιμπεριαλισμό παντού, είτε κολλάει, είτε δε κολλάει, απλά λες κάτι που δεν ισχύει. Γιατί δεν ισχύει αυτό που αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση, ότι κυκλοφορούν στο λαό φιλοϊμπεριαλιστικές απόψεις, ότι γινόμαστε μαζικά πιόνια των Αμερικάνων σε ιδεολογικό επίπεδο δλδ, το είπα παραπάνω. Απάντησε μου επιχείρημα το επιχείρημα αν θέλεις.

Άλλες ανακοινώσεις τις οποίες απορρίπτω είναι της ΛΑΕ και του ΚΚΕ οι οποίες γενικεύουν με άλλο τρόπο, παρουσιάζοντας πως "οι θεωρίες περί αυτοάμυνας προέρχονται από φασιστοειδή". Επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα χρόνια, και είμαι ευαίσθητος σε αυτό, επαναλαμβάνω τα αυτονόητα:
α. Όταν δεχτείς επίθεση, κάνεις αυτό που πρέπει, μέχρι ο επιτιθέμενος να πάψει να είναι απειλή.
β. Αν δεν υπάρχει επίθεση, λύνεις το πρόβλημα που έχει προκύψει χωρίς βία.
γ. Αν ξεφύγεις από τα παραπάνω δύο, είσαι εσύ εν αδίκω.

Για να ξέρεις, και το σχολίασα και αλλού, για παράδειγμα η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στο θέμα με καλύπτει.

Μείνε στη ποίηση. Με τη πολιτική δε το πολυέχεις.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Για να είμαι ειλικρινής, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν κάνει μια πρόοδο, με τη ΔιΕΕξοδο και αυτά, που δεν τη περίμενα, και φαίνεται και στο δρόμο. Κάνουν προσπάθειες.

Εσείς εκεί στα μουλού και σε κάτι άλλες μικρές ομαδούλες, έχετε μείνει μόνο κονδυλοφόροι και τίποτε άλλο. Κάποτε στη Χούντα, η ΠΠΣΠ ήταν εκεί όπως και όλοι οι άλλοι. Μετά οι μισοί μπήκανε στο ΠΑΣΟΚ (το προσκυνημένο, όχι στους Καργόπουλους που ήταν ωραίοι) και οι υπόλοιποι μισοί πέσατε σε κατάθλιψη που κρατάει δεκαετίες.

Βγείτε και πείτε το ανοιχτά: "Είμαστε φιλοσοφικός όμιλος". Και βγάλτε και το "Κ", ντροπής πράματα.

Ανώνυμος είπε...

Λυγκουνακη,
ο ιμπεριαλισμος ειναι βεβαια καπιταλισμος αλλα και κατι αλλο.
Οπως εγω και συ, ειμαστε βεβαια ζωα αλλα και κατι αλλο.

Δεν κοτσαρεται, κολαει δεν κολαει ο ιμπεριαλισμος παντου, αλλα ειναι παντου.
Η πολιτικη του, ο πολιτισμος η "πολιτισμος " του ειναι παντου.
Μας μαθαινει πρωτα απ ολα να δρουμε σαν ατομα και ποτε οργανωμενα και συλλογικα. Να βγαζουμε μισος η τουλαχιστον να εκτονονομαστε με καθε ταλαιπωρο, ειτε ειναι αυτος ο ζακ, ειτε ειναι ενας απο τα εκατομυρια των θυματων του. Μας θελει να κανουμε "προπονηση " κατα καποιο τροπο, προπηλακιζοντας τους διαφορους ζακ, ωστε να γινουμε "ανδρες " για τους πολεμους που ετοιμαζει.

Ανώνυμος είπε...

Λυγκουνακη τρέλανε μας.
Απο τη μια υιοθετεις οτι λεει η ακροδεξια για τη δολοφονία του Κωστόπουλου, αποδεχόμενος τα περι ληστείας κλπ και απο την άλλη πιστευεις οτι το ΚΚΕ(μ-λ)δεν κινειται στο κίνημα και εχει γινει όμιλος.
Ναι σταλιντσαρίσματα με εξοδο απο την ΕΕ.
Ε ρε, εχει σαλταρει ο κόσμος.
LOBO

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ανώνυμε είναι έτσι όπως το λες. Δεν έχω αντίρρηση. Θεωρώ ωστόσο ότι συγκεκριμένοι χώροι κάνουν κατάχρηση του όρου για να στηρίξουν το διαχωρισμό τους. Όχι γιατί κερδίζουν φυσικά κάτι αλλά γιατί έτσι είναι το έρημο το χόμπυ.

LOBO δεν ξέρω αν ήταν ληστεία, κλοπή ή ατυχές γεγονός. Δεν σχολιάζω το συγκεκριμένο γεγονός περαιτέρω γιατί θεωρώ ότι η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με έχει καλύψει και από την άλλη για έξοδο από την ΕΕ με έχει καλύψει το πλαίσιο της ΔιΕΕξόδου (αφού το υπέγραψα).

Η μπάλα για μένα παίρνει και το άλλο αδέρφι, αυτό με τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ, και πολλούς ακόμη που με διάφορες υπεκφυγές, στη νούμερο ένα μάχη για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, δεν ήταν πουθενά.

Ούτε άλλοι ήρθαν μαζικά. Αλλά τέτοια επίσημη άρνηση μόνο τούτοι δω. Και σε άλλα πράματα. Δε θα ξεχάσω ποτέ να μιλάω σε μουλούκο ΚΕΦΑΛΑΙΟ στο τηλέφωνο για μια πρόταση για κοινωνική κουζίνα και να απαντάει γελώντας ειρωνικά:"Εμείς δεν πρόκειται να έρθουμε ποτέ σε τέτοια πράματα".

Δε συνεχίζω γιατί θα ξεφύγω.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Από την άλλη, θεωρώ ότι κυκλοφορεί ανάμεσα στα άλλα ένα πολύ ύπουλο ιδεολόγημα, στο οποίο έχουν υποκλιθεί και καλοπροαίρετοι άνθρωποι (βλέπε Κανέλλη), και το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη παράδοση κάθε δικαιώματος ατομικής και συλλογικής άμυνας, γιατί άνθρωπος με αυτοπεποίθηση, ακόμη και εκτός πολιτικής, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΚΤΟΣ.

Τόσο απλά.

Ανώνυμος είπε...

"Επιμένω ότι αν ο δράστης ήταν straight για τους περισσότερους σας θα περνούσε στα ψιλά. Τιναχτήκατε από τις θέσεις σας γιατί έτυχε να είναι ΛΟΑΤΚΙ και η περίπτωση ενέπιπτε στα "ειδικά" πολιτικά σας ενδιαφέροντα."

Μπούρδες λες. Όποιος και να ήταν στην θέση του Ζακ τα ίδια θα έλεγε όχι κάθε αριστερός, όχι κάθε κομμουνιστής, όχι κάθε δημοκράτης κάθε ΆΝΘΡΩΠΟΣ. Καταλαβαίνεις με ποια έννοια εννοώ τη λέξη άνθρωπος με την έννοια της στοιχειώδους ανθρωπιάς. Συνεπώς πάλι τα ίδια θα λέγαμε γιατί η πράξη αυτή είναι είναι ΚΑΡΓΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ και εγκληματική. Τα άλλα που λες περί αυτοάμυνας θα είχαν βάση αν είχαμε τέτοια περίπτωση. Εδώ ούτε αυτοάμυνα υπάρχει ούτε τίποτα καθαρό λιντσάρισμα είναι και ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ. Για να μην αναφερθώ και στην ΚΑΡΓΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ συμπεριφορά των μπάτσων εγώ πάντως δεν είδα τον Ζακ ικανό να αντισταθεί ούτε όταν είχε από πάνω του τους βρωμόμπατσους ούτε όταν τον κλωτσούσανε οι άλλοι φασιστόμαγκες με λίγα λόγια δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν. Το λες και εσύ ο ίδιος:

"Τώρα εδώ είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος δράστης δεν ήταν σοβαρή απειλή, δεν ήταν καν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εγώ μπορεί να του'δινα ένα δεκάρικο στη τελική να πάρει τη πρέζα του και να τον έβγαζα έξω μαλακά χωρίς έκτροπα και τέλος."

Συνεπώς δεν καταλαβαίνω προς τι όλα αυτά περί "αυτοάμυνας"; Η κουβέντα περί "αυτοάμυνας" στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποπροσανατολίζει απλά αλλά δικαιώνει τα φασιστικά και τα αντιδραστικά-συντηρητικά στοιχεία και αποτελεί προσχώρηση σε αυτού του είδους την "επιχειρηματολογία" γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτοάμυνα πουθενά.

Πάμε σε άλλη μπούρδα που πέταξες:

"Ο Στάλιν κι ο Μάο που τόσο υποστηρίζεις (και που εγώ σαν χρουτσωφικός ρεφορμιστής αμφισβητώ), τι θα του είχαν κάνει;"

ΤΙΠΟΤΑ. Ξέρεις γιατί; Γιατί έχουμε 2018 και όχι 1938. Ξύπνα αλλάζουν τα δεδομένα και οι κομμουνιστές, εννοώ οι πραγματικοί κομμουνιστές, προσαρμόζονται στην πρόοδο της κοινωνίας, δεν είναι δογματικοί ούτε κολλημένοι. Πολλά πράγματα άλλαξαν από τη δεκαετία του '30 πλέον γνωρίζουμε ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ούτε διαστροφή, ούτε αρρώστεια ούτε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα τρανς άτομα κλπ. Εάν λοιπόν υπήρχε σήμερα σοσιαλιστική ΕΣΣΔ και Στάλιν αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν ΙΣΟΤΙΜΟΙ πολίτες με ΟΛΑ τους τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Έχεις την άποψη σου για το Στάλιν και το Μάο. Εγώ έχω άλλη (και δεν σημαίνει ότι τους επικροτώ).

Έχω γράψει και αλλού για τη νοοτροπία που επικρατούσε στην ΚΝΕ πριν 15-10 χρόνια που εγώ ήμουν μέλος: "Όποιος είναι πολύ απασχολημένος να τον παίρνει απ'΄το κώλο δε κάνει για αγώνα". Αρκετοί αντιδρούσαμε, και διακόπταμε και συνεδριάσεις απαιτώντας ανάκληση όταν πετιούνταν τέτοιες ατάκες.

Θεωρώ την ύπαρξη LGBTQ οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θετική. Αυτό δεν αναιρεί τη κατρακύλα ενός ανθρώπου που τον οδηγεί σε ένα τέτοιο τέλος. Που ήταν οι σύντροφοι του να τον καθοδηγήσουν;;;

Πολιτικό ερώτημα.

Σε αριστερό μπλογκ μπήκα να σχολιάσω. Θεωρώ πως όλοι ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ σοκαριστήκαμε. Προσωπικά θεωρώ ότι το παιδί αυτό ήταν τόσο high που έβλεπε οράματα, δεν ήξερε ούτε που βρισκόταν και ξαφνικά βρέθηκε παγιδευμένος σε κλειστό χώρο.

Ξαφνικά τον είδε ο καραφασίστας ιδιοκτήτης και μαζί με το φιλαράκι του, μέλος καραφασιστικής οργάνωσης είπαν: "Πούστη, καριόλη, θα σε λιώσουμε". Μπορεί να θελαν συνειδητά να σκοτώσουν, μπορεί να μη το σκέφτηκαν καν γιατί είναι γίδια, δεν έχει καμία σημασία.

Άραγε ο ιδιοκτήτης άνοιξε μαγαζί στην Ομόνοια γιατί ήταν ήδη μαφιόζος και κάτι έσπρωχνε; Ή κάποτε ήταν ένας μικροαστός σαν όλους και από αυτά που είδε έγινε φασίστας;

Πολιτικό ερώτημα.

Για την αστυνομία θεωρώ αυτονόητη τη στάση της γιατί για αυτό υπάρχει. Δε συμμερίζομαι τη στάση του ΚΚΕ για τα "εργαζόμενα παιδιά της ΕΛΑΣ". Εντάξει, όλοι εργαζόμενοι (ή άνεργοι) είμαστε, κανείς δεν είναι τεμπέλης, αλλά θα προτιμούσα να ψοφήσω της πείνας παρά να γίνω μπάτσος ή εφοριακός.

Το πλήθος που καθόταν και κοίταγε και δεν τόλμαγε κανείς να παρέμβει, δεν υπήρξε παράγοντας στο φονικό; Η πασιφιστική νοοτροπία του υπολείμματος ανθρώπου που δεν έχει τα μεζεά ούτε τη φωνή να σηκώσει για ο,τιδήποτε, δε παίζει ρόλο; Η λογική της καταδίκης της βίας από όπου και αν προέρχεται δε παίζει ρόλο;; Όταν η Κανέλλη (η Χ) βγαίνει και λέει όταν μπει στο σπίτι σου ο ένοπλος, γύρνα από την άλλη και ξανακοιμήσου δε παίζει ρόλο;;;

Η ίδια η κουβέντα περί αυτοάμυνας είναι αποπροσανατολιστική. Ο σωστός όρος είναι αυτοπροστασία και έχει πολλά στάδια κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης.

Και όπως όλα τα σοβαρά πράματα στη ζωή έχει μια πολιτική ουσία από μόνη της σα μέρος της ζωής.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ως τόσο φίλε V, με προκαλείς να σου πω, ανοίγοντας ένα άλλο τεράστιο θέμα (προβλέπω να φτάνουμε τα 100 σχόλια κάτω από αυτό το post), ότι η αστική ιδεολογία, κυριαρχώντας απόλυτα, έχει απολυτοποιήσει την έννοια του αστικού δικαιώματος έναντι της πολιτείας, είτε κάνοντας κατάχρηση υπαρκτών δικαιωμάτων είτε δημιουργώντας καινούρια εκ του μη όντως.

Για παράδειγμα εδώ:

α. Θεωρώ ότι η ομοφυλοφιλία ως επιλογή, όπως κάθε επιλογή, παράγει κάποια αποτελέσματα και έχει και κάποιες συνέπειες. Όταν κάνεις τέτοια επιλογή, λαμβάνοντας υπόψιν πως η φύση θέλει άρρεν και θήλυ για την αναπαραγωγή, δε δικαιούσαι μετά να ζητάς να έχεις παιδιά. Το δικαίωμα της υιοθεσίας δημιουργήθηκε για ζευγάρια τα οποία ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να κάνουν παιδιά.

Η ομοφυλοφιλία μπορεί να μην είναι αρρώστια, είναι όμως ιδιαιτερότητα. Είναι σα να ζητάει κάποιος που γεννήθηκε με ένα μάτι να γίνει πιλότος. Κλασσική περίπτωση κατάχρησης δικαιώματος έναντι της πολιτείας.

β. Δεν κατανοώ την έννοια του πολιτικού γάμου για ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους. Ο γάμος είναι ΜΥΣΤΗΡΙΟ και άρα θέμα πίστεως. Αν το δέχεσαι (ή έστω σε διασκεδάζει η φάση) το κάνεις. Αν δεν το δέχεσαι δεν το κάνεις. Κάνεις ένα σύμφωνο συμβίωσης για φορολογικούς λόγους (το οποίο να μπορείς να το κάνεις και με ένα φίλο ή συγγενή σου ή όποιον άλλον με τον οποίο συγκατοικείς χωρίς να πρόκειται υποχρεωτικά για ερωτική σχέση) και τελείωσε.

Κλασσική περίπτωση όπου το αστικό κράτος παλεύει για την ιδεολογική πανταχού παρουσία του, είτε του πέφτει λόγος είτε δε του πέφτει.

Ανώνυμος είπε...

Ναι πες μας τώρα ότι μάχεσαι την αστική ιδεολογία επειδή διαφωνείς με τον πολιτικό γάμο. Με αυτά που λες όχι την αστική ιδεολογία δεν μάχεσαι αλλά είσαι φορέας και της πιο μαύρης απόχρωσής της. Καλά πόσους αιώνες πίσω ζεις ρε μεγάλε; Προσωπικά είμαι εναντίον του γάμου ως θεσμού. Το θέμα όμως δεν είναι τι θέλουμε και τι πιστεύουμε εμείς αλλά ποια αντίληψη περί γάμου επικρατεί στην κοινωνία σήμερα. Προς το παρών η κοινωνία συνολικά δεν είναι έτοιμη να ξεπεράσει τον γάμο ως κοινωνικό θεσμό στα πλαίσια της αστικής ιδεολογίας και της κυριαρχίας της. Αφού λοιπόν αυτό δεν γίνεται πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει ΙΣΟΤΗΤΑ για όλους. ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ της κοινωνίας λέγεται αυτό. Γάμος για ετεροφυλόφιλους; Γάμος και για ομοφυλόφιλους. Θρησκευτικός γάμος; Πολιτικός γάμος.

"Ο γάμος είναι ΜΥΣΤΗΡΙΟ και άρα θέμα πίστεως."

Ούτε ο Άνθιμος να ήσουνα. Ούτε ο Χριστόδουλος. Ρε μπας και είσαι και υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες; Πες το μας και αυτό τρέλανέ μας. Μήπως είσαι από αυτούς που θεωρεί ότι η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες ήταν σατανικό σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων των...Εβραιομασόνων της ΕΕ; Πέστο μας και αυτό.

Ο γάμος είναι κοινωνικός ΘΕΣΜΟΣ. Μυστήριο είναι για την Εκκλησία. Μόνο που δεν ασπάζονται όλοι τις απόψεις της Εκκλησίες και φυσικά δεν είναι όλοι θρησκευόμενοι πολίτες ή χριστιανοί ορθόδοξοι. Ο πολιτικός γάμος αποτέλεσε και ένα εργαλείο αν θες απέναντι στην μαύρη, σκοταδιστική αντίληψη της Εκκλησίας και στις συντηρητικές-ακροδεξιές αντιλήψεις περί σχέσεων, οικογένειας, γάμου κλπ. Και στο κάτω κάτω γιατί ντε και καλά η τέλεση της "ένωσης" ενός ζευγαριού, η δημιουργία οικογένειας να αποτελεί μονοπώλιο της Εκκλησίας; Υπό αυτήν την έννοια ο πολιτικός γάμος ναι είναι προοδευτικός και καλώς καθιερώθηκε και στη χώρα μας σιγά μην αφήσουμε τον κόσμο που πιστεύει στο θεσμό του γάμου (ξαναλέω άσχετα αν εμείς είμαστε κατά) έρμαιο της Εκκλησίας. ΔΕΝ ΣΦΑΞΑΝΕ. Δηλαδή τι μας λες ότι αν θέλουν δύο άνθρωποι να παντρευτούν, είναι υποχρεωμένοι να ανεχτούν την θρησκευτική διαδικασία; Ακόμα και αν δεν πιστεύουν σε αυτήν;

Το ότι είμαι γενικώς εναντίον του γάμου καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμώ εκδημοκρατισμό της κοινωνίας ακόμη και σε αυτό το ζήτημα και φυσικά δεν θα υποταχτώ ιδεολογικά στο φασιστικό τρίπτυχο ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Εσύ καλά άστο όχι μόνο υποτάχτηκες αλλά το προπαγανδίζεις κιόλας έστω και αν δε το καταλαβαίνεις. Διότι το να λες ότι ο γάμος είναι θέμα πίστεως και μυστήριο είναι σαν να λες ότι δικαίωμα στην τέλεσή του έχει μόνο η Εκκλησία και κανένας άλλος. Εντελώς συμπτωματικά τα ίδια λένε ο...Αμβρόσιος και ο Άνθιμος.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Καλά για την οικογένεια εδώ οι αντιλήψεις σου είναι εντελώς ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ. Φίλε πρόσεξέ τα αυτά γιατί καρατζαφερίζεις. Λες:

"Όταν κάνεις τέτοια επιλογή, λαμβάνοντας υπόψιν πως η φύση θέλει άρρεν και θήλυ για την αναπαραγωγή, δε δικαιούσαι μετά να ζητάς να έχεις παιδιά. Το δικαίωμα της υιοθεσίας δημιουργήθηκε για ζευγάρια τα οποία ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να κάνουν παιδιά."

Έχεις μείνει πολλά πολλά χρόνια πίσω. Το μοντέλο της οικογένειας άλλαξε γιατί άλλαξε η ίδια η ζωή. Τα πάντα ρει έλεγε ο Ηράκλειτος. Πλέον ναι και οι ομοφυλόφιλοι κάνουν οικογένειες. Και ένα ομόφυλο ζευγάρι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει παιδί ακολουθώντας τους φυσικούς νόμους και το καταλαβαίνεις αυτό νομίζω. Και εδώ μπαίνει η υιοθεσία. Και δεν το θεωρώ κακό αυτό. Αν ένα παιδί μπορεί να βρει αγάπη, πραγματική αγάπη και μία πραγματική οικογένεια με ένα ομόφυλο ζευγάρι τότε ναι ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ. Εάν η σχέση ενός ομόφυλου ζευγαριού όπως πιστεύει το ίδιο το ζευγάρι ολοκληρώνεται με ένα παιδί και οικογένεια τότε ναι είμαι ΥΠΕΡ να ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ από το νόμο.

"Η ομοφυλοφιλία μπορεί να μην είναι αρρώστια, είναι όμως ιδιαιτερότητα. Είναι σα να ζητάει κάποιος που γεννήθηκε με ένα μάτι να γίνει πιλότος. Κλασσική περίπτωση κατάχρησης δικαιώματος έναντι της πολιτείας."

Κλασική περίπτωση ΟΜΟΦΟΒΙΚΗΣ βλάβης θα έλεγα εγώ. Ό,τι μπορεί να κάνει ο ετεροφυλόφιλος μπορεί να κάνει και ο ομοφυλόφιλος και αυτός δύο πόδια έχει, δύο χέρια και μυαλό. Οπότε το παράδειγμά σου με τον πιλότο είναι εκτός από ΒΛΑΚΩΔΕΣ και ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ και άστοχο. Η ομοφυλοφιλία είναι τόσο φυσιολογική όσο και η ετεροφυλοφιλία. Ούτε καν ιδιαιτερότητα δεν είναι.

Προσαρμόσου στην πραγματικότητα!!!

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

"Άραγε ο ιδιοκτήτης άνοιξε μαγαζί στην Ομόνοια γιατί ήταν ήδη μαφιόζος και κάτι έσπρωχνε; Ή κάποτε ήταν ένας μικροαστός σαν όλους και από αυτά που είδε έγινε φασίστας;"

Δεν ξέρω δεν γνωρίζω τις πολιτικές αντιλήψεις του καθενός ούτε την ζωή του. Εσύ είσαι σίγουρος ότι δεν ήταν φασίστας ανέκαθεν; Γιατί έτσι όπως μιλάς είναι λες και τον γνωρίζεις καλά. Μπορεί και να είναι έτσι όπως το λες. Και λοιπόν τι αλλάζει; Αυτό που είδαμε όλοι είναι γεγονός μία ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ συμπεριφορά. Και βεβαίως το πλήθος που κοίταγε και δεν παρενέβαινε ήταν παράγοντας γι'αυτό ακριβώς γίνεται όλη η συζήτηση περί ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ της κοινωνίας μας είναι τεράστιο πρόβλημα η αδράνεια και η απάθεια του κόσμου απέναντι σε τέτοια περιστατικά.

"Η ίδια η κουβέντα περί αυτοάμυνας είναι αποπροσανατολιστική. Ο σωστός όρος είναι αυτοπροστασία και έχει πολλά στάδια κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης."

Έστω αυτοπροστασία. Πάλι δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει αυτή η κουβέντα με βάση αυτό το περιστατικό. Κρίνω ότι δεν έχουμε κάτι τέτοιο οπότε θεωρώ την συζήτηση περί αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας πέστο θες εκτός του ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνη. Εάν τώρα εσύ βλέπεις ότι υπάρχει κάτι άλλο από αυτό που είδαμε όλοι στο συγκεκριμένο περιστατικό πες το μας και άσε τις θεωρητικές κουβέντες περί αυτοπροστασίας. Και το λέω αυτό γιατί έτσι αρχίζουν και διάφοροι δεξιοί, συντηρητικοί και φασίστες τις γενικόλογες και αόριστες συζητήσεις περί εγκληματικότητας, αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας κλπ και στο τέλος καταλήγουν συνήγοροι του λιντσαρίσματος έστω και αν προσπαθούν να το καλύψουν.

"Για την αστυνομία θεωρώ αυτονόητη τη στάση της γιατί για αυτό υπάρχει."

Τι να σου πω εγώ πάντως δεν θεωρώ αυτονόητο αυτό που είδα. Αυτό το "αυτονόητο" που λες εσύ έχει πολλές ονομασίες ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΚΤΗΝΩΔΙΑ κλπ. Και μπορεί να ταυτίζεται ακριβώς με τη φύση της αστυνομίας και την πολιτική της καταστολής, της τρομοκρατίας των αστικών κυβερνήσεων. την πολιτική της φασιστικοποίησης αλλά αν τα θεωρούμε όλα αυτά αυτονόητα και φυσιολογικά και δεν τα καταδικάζουμε ανοιχτά, δεν απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, τότε αρχίζουμε και τα αποδεχόμαστε, υποτασσόμαστε σε αυτά και τότε ζήτω που καήκαμε.

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Δε θα απαντήσω στα περί σκοταδισμού. Πίστευε ό,τι θες, πιστεύω ό,τι θέλω.

Ούτε εγώ ξέρω. Ξέρω πολύ καλά την κατάσταση στην Ομόνοια και στις γύρω περιοχές, γιατί έχω ζήσει εκεί. Με τα νέα δεδομένα πιστεύω πως ο καταστηματάρχης και ο άλλος δεν θέλαν να σκοτώσουν εν ψυχρώ. Να τσακίσουν ναι. Να σκοτώσουν συνειδητά, όχι.

Αν εσύ πιστεύεις ότι περιστοιχίζεσαι από φασίστες είναι θέμα δικό σου. Εγώ επιμένω, άνθρωποι που νιώθουν αδύναμοι, είναι σαν αυτό το άβουλο πλήθος που είδες. Δεν είναι φασίστες, ΧΕΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.

Με βάση και αυτά που είπε η δικηγόρος της οικογένειας, θεωρώ ότι ο άνθρωπος ξεψύχησε στα χέρια της αστυνομίας και υπάρχει συγκάλυψη. Αν εσύ πιστεύεις ότι υπάρχουν φασίστες και δημοκράτες μπάτσοι, δεξιοί και αριστεροί μπάτσοι είναι θέμα δικό σου. Αν πιστεύεις ότι στις Πρέσπες και στη ΔΕΘ τσακίσαν στο ξύλο και στο χημικό αριστερούς είναι θέμα δικό σου.

Αν πιστεύεις εν τέλει πως στη λαϊκή εξουσία οι μπάτσοι θα είναι καλύτεροι, είναι πάλι θέμα δικό σου.

Εγώ επειδή έχω γείτονες και φίλους μπάτσους ξέρω, ότι πολλοί από αυτούς έχουν ηθικό πρόβλημα. Πολλές φορές δηλώνουν ασθένεια. Κάποιοι νιώθουν σχεδόν ένοχοι που είναι μπάτσοι, αλλά τι να κάνουμε ο μισθός στις μέρες μας είναι μισθός.

Και ονειρεύομαι ένα κόσμο χωρίς μπάτσους. Και κόσμος χωρίς μπάτσους μπορεί να είναι μόνο ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Και δε μου απάντησες αν θεωρείς την ύπαρξη LGBTQ οργάνωσης θετική (άσχετα αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί τους, εγώ διαφωνώ μαζί τους αλλά τους σέβομαι).

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Τους σέβεσαι όπως κάθε άλλο ανάπηρο προφανώς! Και μόνο αυτή η σύγκριση δείχνει πόσο προβληματική είναι η άποψή σου και πόσο τά 'χεις μπερδέψει. Έκφραση μιας λογικής που τα θέλει καλά από τη μια με το σύστημα (η γνωστή υπευθυνότητα του ΚΚΕ και όχι μόνο) αλλά να δείχνει και ότι είναι επαναστατική και κομμουνιστική. Έλα μου ντε που δεν γίνονται και τα δύο!

Οι αναλύσεις είναι καλές όταν οδηγούν στη ρήξη με το σύστημα, όχι όταν οδηγούν στον συμβιβασμό.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Δεν τα θέλω καλά με κανένα σύστημα Αντιγειτονιές, για αυτό να είσαι σίγουρος.

Ο καθένας μας έχει μεγαλώσει όπως έχει μεγαλώσει και διαμορφωθεί όπως έχει διαμορφωθεί. Κατάγομαι από έναν οικισμό με δεκαπέντε σπίτια πάνω στα Λευκά Όρη. Έχω γίνει όσο "μοντέρνος" θα μπορούσα να γίνω. Κάπου έχω όρια. Κρίνε τα όπως θέλεις. Εγώ είμαι περήφανος γι 'αυτό που είμαι και δεν έχω πρόβλημα με κανέναν.

Από την άλλη πρέπει πολιτικά και να έχεις ένα αισθητήριο για το σε τι κόσμο κυκλοφορείς. Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραδοσιακή, χριστιανική, με πολλά ΠΡΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΆ ιδεολογικά-πολιτικά στοιχεία, πέραν του οικονομικού υποβάθρου της μικροϊδιοκτησίας.

Θες να στοχοποιήσεις το δικαίωμα κάποιου να υπερασπιστεί την περιουσία του; Εδω ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕ ΑΥΤΟ, αλλά εγώ έχω ακούσει πολλές γενικεύσεις με αφορμή το περιστατικό. Και αν είναι έτσι, ρε αδερφέ, εμείς τόσα χρόνια γιατί παλεύουμε στα ειρηνοδικεία;;; Αφού κοινωνικοποίηση μας κάνουνε!!!

Θες να στηρίξεις τους ομοφυλόφιλους; Στήριξε τους συνδικαλιστές τους. Εγώ έτσι το βλέπω. Τι άλλο μπορώ να κάνω δλδ;

Και για να ξέρεις δεν προέρχομαι ιδεολογικά από το ΚΚΕ, βρέθηκα στη ΚΝΕ με τη συνεργασία ΔΗΚΚΙ/ΚΚΕ (και Κομμουνιστικής Ανανέωσης) στα πλαίσια του ΠΑΜΕ τότε. Τότε με το ΑΑΔΜ στην ΚΝΕ υπήρχαμε πολλοί από διάφορες πολιτικές καταβολές.

Και επιμένω να θεωρώ ότι ζούμε πλέον σε μια χώρα, όπου αν είσαι άντρας, Έλληνας και straight, μπορείς να πας να κουμπουριαστείς και κανείς να μη σε ψάξει.

Όχι γιατί φταίνε οι γυναίκες, οι ξένοι και οι gay, αλλά γιατί ο απλός μέσος Έλληνας "πολίτης" δεν πουλάει πλέον σαν πολιτική αξία.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Βέβαια τώρα, αν και θα ξεφύγουμε τελείως, επειδή αναφέρθηκε για Αμβρόσιους και Άνθιμους να πω μια κουβέντα και για αυτό για να μη μείνει καμία σκιά στα όσα λέω.

Είμαι εναντίον του χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους. Πρώτον, γιατί θεωρώ τη λατρεία ζήτημα δημόσιο και δεύτερον, γιατί οι πιο σκοτεινοί εκκλησιαστικοί κύκλοι θα βολεύονταν πάρα πολύ με αυτό. Θα κλείνονταν πίσω από "Βατικάνεια τείχη" όπως κυκλοφορεί κατά καιρούς στα Ορθόδοξα μέσα ενημέρωσης.

Προσωπικά εγώ τον ιερέα τον σέβομαι όταν είναι ιερέας. Για να παίζει τον ρόλο τον οποίο υπάρχει για να επιτελέσει πρέπει:
α. Να έχει γίνει αποδεκτός από το εκκλησίασμα πρωτού λάβει το Μυστήριο της Ιερωσύνης (πρωτοχριστιανική πρακτική).
β. Κατά την ενεργό υπηρεσία του και για όλα τα Εκκλησιαστικά αξιώματα να είναι αιρετός και ανακλητός, όπως κάθε άλλος δημόσιος λειτουργός.

Έτσι φαντάζομαι την Εκκλησία στη λαϊκή εξουσία.

Εννοείται ότι στα πλαίσια της ανεξιθρησκείας, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και με τις υπόλοιπες επίσημα αναγνωρισμένες θρησκείες.

Λ.χ. στη Θράκη οι μουσουλμάνοι αυτή τη στιγμή έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο μουφτή του τουρκικού προξενείου και στο μουφτή του κράτους των Αθηνών. Κανείς ποτέ δεν τους ρώτησε ποιον θα ήθελαν για ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗ.

Έγινε λόγος για θεσμούς. Οι θεσμοί έχουν κοινωνική λειτουργία και πολλοί από αυτούς όπως ο γάμος έχουν καθαρά θρησκευτική απόχρωση. Όχι μόνο αυτό, αλλά στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες συνδέονται και με τη μεταβίβαση περιουσίας και εξουσίας.

Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ο πολιτικός γάμος, κατά την άποψη μου πάντα, εκπροσωπεί την προσπάθεια του αστικού κράτους να παρέμβει ιδεολογικά σε αυτές τις μεταβιβάσεις περιουσίας και εξουσίας.

Πρακτικά δεν του χρειάζεται να το κάνει, ασκεί έλεγχο και μόνο με τις φορολογικές αρχές. Είναι καθαρά θέμα ιδεολογικής επιβολής.

Ε, και εμένα δε μου κάνει αυτό. Τόσο απλό.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Και για να πω και κάτι εντελώς τελευταίο, τα πάντα έχουν να κάνουν και με το πλαίσιο.

Είμαι ΚΑΡΓΑ ΥΠΕΡ των κινητοποιήσεων των ΛΟΑΤΚΙ στη καρδία του σιωνιστικού, φασιστικού Ισραήλ. Αν ήμουν Ισραηλινός πολίτης θα έτρεχα απ' τους πρώτους να δηλώσω πούστης για αντίδραση.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν αν με το "μοντέρνος" εννοείς αυτό τότε σε συμβουλεύω να "εκμοντερνιστείς" περισσότερο ή τουλάχιστον προσπάθεισε. Η θρησκευτική πίστη και λατρεία δεν είναι δημόσια ζητήματα αλλά ΚΑΘΑΡΑ ατομικά-προσωπικά δικαιώματα του καθενός. Όταν η Εκκλησία χώνει την μύτη της παντού και στα πάντα αυτό με ενοχλεί πως να το κάνουμε. Προσωπικά έχω σιχαθεί πια η Εκκλησία και όλο αυτό το μαύρο μέτωπο να παρεμβαίνει σε μια σειρά ζητήματα και να προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του στα πάντα. ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ όμως. Από τις ταυτότητες, την καύση των νεκρών, τον πολιτικό γάμο και τα θρησκευτικά μέχρι το Μακεδονικό, το σύμφωνο συμβίωσης, το ν/σ για την αλλαγή φύλλου δηλαδή ακόμα και σε πράγματα που ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΟΡΟΥΝ. Από που και ως που θα καθορίσουν αυτοί οι χριστιανοΝΑΖΗΔΕΣ το φύλο ενός άλλου ανθρώπου; Τι τους νοιάζει αυτούς αν δύο ομοφυλόφιλοι θέλουν να παντρεύονται ή να κάνουν σύμφωνο και απαιτούν κιόλας να μην γίνεται αυτό;

Κοίτα αυτά που λες δεν παραπέμπουν ούτε καν σε αστικοδημοκρατικές φιλελεύθερες κοινωνίες αλλά σε...εκδοχές θεοκρατίας. Αν θέλετε να είμαστε ορθόδοξη εκδοχή του Ιράν πρόβλημά σας εμείς δεν θα πάρουμε. Όσο αφορά το αστικό κράτος και γενικά την αστική κοινωνία αυτή έτσι και αλλιώς παρεμβαίνει στον τρόπο που λειτουργεί η οικογένεια. Τι να γίνει αυτό ισχύει όσο έχουμε καπιταλισμό. Αυτό δεν αλλάζει ακόμα και με τον θρησκευτικό γάμο. Ακόμα και τότε το αστικό κράτος συνεχίζει και επιβάλλεται ιδεολογικά, οικονομικά κλπ στην οικογένεια και στις σχέσεις των ανθρώπων. Εκτός και αν θεωρείς ότι ο πανταχού παρών λύνει όλα τα προβλήματα μιας οικογένειας μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία αλλά τότε γιατί δεν ισχύει το τα πάντα πληρών για να μην πληρώνουν οι χριστιανοί τον ΕΝΦΙΑ; Για να το ελαφρύνω λίγο αλλά οκ κρυάδα ήταν το παραδέχομαι.....

Εσύ λοιπόν θέλεις αυτή η επίσημη τελετή, ο κατ'εμένα παρωχημένος και ξεπερασμένος (αλλά όχι για πολλούς) θεσμός αυτός να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Εκκλησίας με λίγα λόγια να παραβιάζεται το δικαίωμα όσων δεν πιστεύουν και η Εκκλησία να το έχει μονοπώλιο. Γιατί μην ξεχνάς ότι ο γάμος εκτός από θεσμός ή μυστήριο είναι και αντίληψη, νοοτροπία με την οποία πολλοί θεωρούν ότι έτσι "ολοκληρώνεται" η σχέση τους, "επισημοποιώντας" την. Προσωπικά είμαι εναντίον όλων αυτών αλλά τι να γίνει πολλοί ακόμα πιστεύουν σε αυτό. Ξαναρωτάω γιατί αυτό να αποτελεί μονοπώλιο της Εκκλησίας; Τους άθεους πχ δεν τους σκέφτεσαι γιατί να πρέπει να ανεχτούν την θρησκευτική διαδικασία ντε και καλά; Επειδή το θες εσύ; Μου αρέσει μετά που κάνεις λόγο και για "πλαίσια ανεξιθρησκείας". Καλή φάση ούτε ο Κατατζαφύρερ δεν θα τα έλεγε καλύτερα.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Πάμε σε άλλα:

"Θες να στοχοποιήσεις το δικαίωμα κάποιου να υπερασπιστεί την περιουσία του; Εδω ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕ ΑΥΤΟ, αλλά εγώ έχω ακούσει πολλές γενικεύσεις με αφορμή το περιστατικό."

Ε τότε τι μας μιλάς γενικά και αόριστα για αυτοπροστασία, αυτοάμυνες κλπ; Αφού όπως λες και εσύ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ τέτοιες περιπτώσεις εδώ προς τι όλη αυτή η γενική συζήτηση. Που κολλάνε όλα αυτά με αυτό που είδαμε όλοι; Δηλαδή θες να κάνουμε μια γενική κουβέντα περί αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας; Ο καθένας τοποθετήθηκε με βάση αυτά που είδε με τα μάτια του στις εικόνες αυτές και κανείς δεν μίλησε για την αυτοάμυνα γενικά. Ξαναρωτάω όμως αν εδώ δεν έχουμε ούτε αυτοάμυνα ούτε υπεράσπιση περιουσίας όπως και εσύ παραδέχεσαι γιατί κάνεις συνέχεια αυτή την κουβέντα και κατηγορείς τους πάντες για κάτι που δεν έχουν πει; Θα συμφωνήσω με τον Ασγ ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως το είπε σωστά:

"Με αυτή τη συζήτηση, που δυστυχώς συμβάλουν και υποστηρικτές του σε αυτή, το μόνο που πετυχαίνεται είναι να αποπροσανατολιζόμαστε από το ουσιαστικό ζήτημα. Και το ουσιαστικό είναι ότι η όλη επιχειρηματολογία περί δικαιώματος υπεράσπισης της περιουσίας, για τα όρια αντίδρασης, αλλά και ο περιορισμός της στον μαγαζάτορα ως μοναδικού σχεδόν ενόχου, βγάζει λάδι την φασιστικοποίηση της κοινωνίας που επιδιώκει το σύστημα."

Αυτό ακριβώς κάνεις και εσύ.

Όσο αφορά την LGBTQ καταρχήν το πόσο τους σέβεσαι φαίνεται από το γεγονός και μόνο ότι τους παρομοιάζεις με ανάπηρους όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα με τον μονόφθαλμο πιλότο. Τόσο "σεβασμός". Εγώ λοιπόν τους σέβομαι ουσιαστικά υποστηρίζοντας τα ΔΙΚΑΙΑ αιτήματά τους και τους αγώνες τους. Ναι θεωρώ θετική την ύπαρξη οργάνωσής τους αν και διαφωνώ ορισμένες φορές στον τρόπο που διεκδικούν τα ΔΙΚΑΙΑ ξαναλέω αιτήματά τους πχ Pride ή γενικότερα στο ιδεολογικό προσανατολισμό τους (καθώς διαφωνώ ιδεολογικά και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

"Ούτε εγώ ξέρω. Ξέρω πολύ καλά την κατάσταση στην Ομόνοια και στις γύρω περιοχές, γιατί έχω ζήσει εκεί. Με τα νέα δεδομένα πιστεύω πως ο καταστηματάρχης και ο άλλος δεν θέλαν να σκοτώσουν εν ψυχρώ. Να τσακίσουν ναι. Να σκοτώσουν συνειδητά, όχι."

Α να τσακίσουν. Και το λες έτσι. Α εντάξει ρε τώρα ησύχασα δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν αλλά να τον τσακίσουν. Δηλαδή θες να μου πεις ότι με τόσο ξύλο που του ρίξανε ούτε που τους πέρασε από το μυαλό και η ελάχιστη πιθανότητα ότι μπορεί να χάσει τη ζωή του. Άρα δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν συνειδητά αλλά τον δολοφόνησαν ασυνείδητα δεν το ήθελαν κιόλας. Έναν άνθρωπο ανήμπορο ήθελαν να τον τσακίσουν και ούτε καν τους πέρασε από το μυαλό εκείνη την ώρα ότι το παιδί μπορεί να μείνει στον τόπο. Σόρρυ αλλά εγώ τέτοιους ανθρώπους έστω και σαν "ασυνείδητους" τους θεωρώ επικίνδυνους. Καταλαβαίνεις βέβαια (αν και δεν νομίζω δυστυχώς) ότι είναι ΑΚΡΩΣ επικίνδυνα αυτά που λες. Γιατί και οι χρυσαυγίτικες συμμορίες πολλές φορές απλά...τσακίζουν, δέρνουν κόσμο αλλά δεν δολοφονούν πάντα. Μήπως αυτό τους κάνει λιγότερο απειλητικούς;

Και κάτι άλλο. Μην θεωρείς ότι φασίστες είναι μόνο οι χρυσαυγίτες. Ο φασισμός υπάρχει παντού είναι δυστυχώς αντίληψη, νοοτροπία, στάση ζωής και συμπεριφοράς. Οι χείριστες θα μου πεις αλλά έτσι είναι. Δεν είναι φασισμός μόνο ο Μιχαλολιάκος ή ο Καρατζαφέρης. Φασίστας είναι αυτός που θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να τσακίζει όποιον θεωρεί "απόβλητο", "παράσιτο", "αδύναμο" κλπ. Σιγά μην τον κρίνω από το τι ψηφίζει δεν με νοιάζει όμως. Αυτή η νοοτροπία είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ αυτό το λιντσάρουμε, δέρνουμε, σκοτώνουμε έναν ανήμπορο επειδή μπορούμε να το κάνουμε είναι ο ορισμός του ΝΑΖΙΣΜΟΥ. Ούτε που με ενδιαφέρει αν αυτός που το πιστεύει αυτό ψηφίζει Χρυσή Αυγή, ΝΔ ή πως αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος πολιτικά. Η πράξη του, η ενέργειά του αυτή βρωμάει ΝΑΖΙΣΜΟ.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

"Είμαι ΚΑΡΓΑ ΥΠΕΡ των κινητοποιήσεων των ΛΟΑΤΚΙ στη καρδία του σιωνιστικού, φασιστικού Ισραήλ. Αν ήμουν Ισραηλινός πολίτης θα έτρεχα απ' τους πρώτους να δηλώσω πούστης για αντίδραση."

Α μόνο στο Ισραήλ; Στην Ρωσία;

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ναι ρε Revolucion και στη Ρωσία. Εννοείται και στη Ρωσία, μη πας να διαστρέψεις όλα όσα λέω, ήμαρτον δλδ. Τώρα αν εσύ θεωρείς πως ο δυτικός ιμπεριαλισμός που πάει να καταπιεί τον πλανήτη είναι ίδιος με όλους τους άλλους είναι άποψη σου. Εγώ πολιτικοποιήθηκα στις πορείες ενάντια στο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και εκεί κανείς δεν ασχολιόταν με το αν ο Μιλόσεβιτς ήταν και αυτός καπιταλιστής.

Κοίτα, δεν έχω καταλάβει τι παρεξήγησες, άρα θα απαντήσω πολιτικά προς όλες τις κατευθύνσεις:

Το πρόβλημα μου με την ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) θεωρώ το υπερανέλυσα.

Το κύριο πρόβλημα μου με τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΛΑΕ είναι πως προσπαθούν να πουν κάτι εναντίον της αυτοπροστασίας γιατί έτσι είναι το τρέντυ στη ΣΥΡΙΖΑϊκη Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ υπάρχει καθαρά:

"Είναι, επίσης, επικίνδυνη και πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά η γενικότερη προσπάθεια αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της "αυτοάμυνας", που προέρχεται κυρίως από διάφορα φασιστοειδή".

Θα σου εξηγήσω και κάτι άλλο, και μη μου ξαναπείς ότι λέω επικίνδυνα πράματα, γιατί από ένα σημείο και μετά απλά σου απαντώ. "Αυτοάμυνα" δεν υπάρχει. Αν περιμένεις τελευταία στιγμή να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, δε θα το καταφέρεις ή αν το καταφέρεις απλά έτσι θα το φέρει η φάση.

Τέτοιες λανθασμένες νοοτροπίες είχαν προκαλέσει τραυματισμούς συντρόφων τότε που εγώ ήμουν στις περιφρουρήσεις γιατί δεν βοηθούσαν ανθρώπους να είναι σε ετοιμότητα και να αντιδρούν ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ.

Κοίτα, επειδή καταλαβαίνω πως είσαι θεωρητικός της υπόθεσης θα σου πω και το άλλο. Όταν ήμουν εγώ, το Κόμμα προστάτευε τα μέλη του και επίσης απαντούσε όταν ήταν απαραίτητο. Η απαράδεκτη εικόνα από το Πέραμα με τους αιμόφυρτους συνδικαλιστές από τη φασιστική επίθεση η οποία έμεινε αναπάντητη ήταν βασικός λόγος να ψυχρανθώ.

Τότε είχα πει και το πιστεύω ακόμα: "Απόψε είναι η αρχή του τέλους του ΠΑΜΕ".

Οι άνθρωποι αυτοί σαφώς και είναι επικίνδυνοι. Όχι τόσο γιατί είναι φασίστες, αλλά γιατί είναι εκπαιδευμένοι και οργανωμένοι. Στη πραγματικότητα ένα κομμάτι του υποκόσμου είναι. Το άλλο είναι η ρεκλάμα.

Για να αντισταθείς πρέπει να είσαι και εσύ οργανωμένος και προετοιμασμένος. Αυτά κάποτε ήταν αυτονόητα αλλά δυστυχώς, όπως φάνηκε και από το άγαλμα Τρούμαν, πλέον δεν είναι. Γιατί εγώ εκεί είδα ανθρώπους, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς καθοδήγηση, χωρίς τίποτα, απλά να πάνε να φάνε ξύλο. Και ανάμεσα τους ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ οι οποίοι ακολουθούσαν την "καθοδήγηση" με εμπιστοσύνη.

Για μένα ικανοποίηση θα ήταν μόνο η πολιτική καρατόμηση του επικεφαλής.

Με ρώτησες πως είδα τη σκηνή με το Κωστόπουλο και σου απάντησα. Σου λέω ακριβώς την άποψη μου. Δεν αθωώνω κανέναν, περιμένω όμως μήπως τελικά τον αποτελείωσαν οι μπάτσοι και δε μας το λένε. Άλλωστε σήμερα, βγήκε και ανακοίνωση 89 γιατρών, υγειονομικών και νοσηλευτών που ζητάνε να καταθέσει το ΕΚΑΒ.

Δικιά μου εντύπωση είναι πως οι μεταφορείς κάτι είδαν και φοβούνται για υπηρεσιακούς λόγους να μιλήσουν. Υπάρχει και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στη μέση.

Και μη μου ξαναπείς για φασιστικοποίηση άλλη μια φορά, πιο αντίφα ανακοίνωση από της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν υπάρχει, μη με πρήζεις με αυτό. Εμπέδωσα τι θέλεις να πεις.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Τώρα θα σου πω και κάτι τελευταίο.

Όσον αφορά αυτό που είπες για εκδημοκρατισμό παραπάνω, το ΚΚΕ έχει εγκαταλείψει τη γραμμή του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και τυπικά εδώ και δύο Συνέδρια. Παρότι η συμπόρευση μου προέκυψε από αυτήν την εποχή, με αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση δε διαφωνώ κατ' ανάγκην. Θεωρώ πως η θεωρία περί εκδημοκρατισμού, παραπέμπει στη θεωρία των σταδίων και τελικά στη θεωρία περί ειρηνικού περάσματος στο σοσιαλισμό.

Για αυτό πάντα όταν εκφέρω μια γνώμη μιλάω για τη λαϊκή εξουσία (& λαϊκή οικονομία), όχι για τώρα.

Τώρα αν εσύ σκάλωσες στα περί θρησκείας που είπα, και θεωρείς πως όλοι οι χώροι λατρείας στη χώρα πρέπει να κατεδαφιστούν, γνώμη σου (μη πας να τους το πεις στη Κομοτηνή, είναι κάπως άγριοι).

Όμως η πρακτική του ΚΚΕ δεν ακολουθεί τη θεωρία ούτε εκεί. Όταν στέκεται υπέρ της ανέγερσης του τεμένους στο Βοτανικό, μια τσιμεντούρα στο απόκεντρο δλδ για να τους κρύψουμε, δεν ακολουθεί και πολύ ταξική λογική, έτσι λέω εγώ. Ειδικά τη στιγμή που υπάρχουν στο Μοναστηράκι δύο τζαμιά-μνημεία, τα οποία θα μπορούσε να πιεστεί η Εκκλησία της Ελλάδος να πληρώσει να αναπαλαιωθούν χωρίς να πληρώσει ο Ελληνικός λαός (θα ήθελα πραγματικά να δω τις μάπες στην Ιερά Σύνοδο για αυτό).

ΝΤΑΑΑΑΑ απλή λογική!!!

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Και επειδή κάνεις αναφορές σε αστικοδημοκρατικές φιλελεύθερες κοινωνίες σα κάτι απαραιτήτως καλό στην ιστορική εξέλιξη, θα σου πω και κάτι ακόμη.

Πρόσεξε μη καταλήξεις σαν έναν καθοδηγητή μου που είχε πει μια φορά και έγινε της πουτάνας (και μετά μας τον αλλάξανε):

"Ανάμεσα στους καουμπόηδες και τους ινδιάνους, εμείς είμαστε με τους καουμπόηδες. Καταλάβατε;"

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Α, και επειδή είπες και κάτι για το Pride να το πιάσουμε κι αυτό.

Είμαι υπέρ. Δε θένε να πάν στο Pride των πολυεθνικών και της Αμερικανικής πρεσβείας;

Ορθότατα.

Ας κάνουν ένα δικό τους, "αυτοδιαχειριζόμενο" Pride.

Όχι, είμαι υπέρ. Να γίνουν ορατοί.

Τι θένε; Θένε να φασώνονται μέσα στη μέση του δρόμου; Ας φασώνονται. Θα γυρίσω τα μούτρα μου από την άλλη και θα προσπεράσω.

Όμως από μεριάς μου, κι εγώ που πιστεύω, απαιτώ να μην ανακατεύονται σε πράματα που δε τους αφορούν. Και οι πράξεις λατρείας μου δε τους αφορούν. Γιατί να σου πω στη τελική και κάτι; Είναι να μην αρχίσουν οι υποχωρήσεις. Αύριο θα θέλουν να μπουν στο ναό και να ζητούν να τους στεφανώσουμε κιόλας. Και θα μας λένε και σκοταδιστές που θα τους λέμε όχι.

Για να τα' χουμε όλοι καλά με όλους, ο καθένας ας ζήσει τη ζωή που επέλεξε και γουστάρει και μη μπλέκεται εκεί που δεν τον σπείρανε. Διαφορετικά μάγκες, ΟΚ, όλοι εναντίον όλων.

Το ότι υποστηρίζω συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις δράσεις τους δε σημαίνει ότι στηρίζω και τα αιτήματα εν συνόλω. Το καταλαβαίνεις πιστεύω αυτό. Εσύ μου λες τ' ανάποδο. Στηρίζεις τα αιτήματα, αλλά δε στηρίζεις του συνδικαλιστές και τις δράσεις τους.

Σόρρυ, αλλά δε με έπεισες. Εγώ δε θεωρώ ότι άνθρωποι εκτίθενται με το Pride. Δε θεωρώ τη πουστιά ντροπή. Μπορεί να μη μου αρέσει προσωπικά, αλλά ντροπή δε το θεωρώ. Ούτε και έχει για μένα κάποια σημασία αν κάποιοι γεννήθηκαν ή επέλεξαν να ζουν έτσι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, ΟΚ.

Αλλά από την άλλη για να χαράξω και μια κόκκινη γραμμή, δε θα με πείσεις ότι δεν είναι παρέκκλιση. Ό,τι και να μου πεις. Ξέρω ομοφυλόφιλους καθηγητές (από Γυμνάσιο και πάνω) που λατρεύουν τα παιδιά και είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Κανένα πρόβλημα.

Όχι πιο κάτω όμως. Ζεις έτσι; ΟΚ. Κάνεις για θείος. Για νονός. Για καθηγητής.

Για γονιός δε κάνεις. Γιατί όπως και να το κάνουμε, το παιδί επηρεάζεται και αυτό για μένα δεν είναι ανεκτό. Όσο καλή ψυχή κι αν έχεις. Τελεία.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Και για να μην αφήσω ούτε τη τελευταία χαραμάδα αναπάντητη, για τους straight άθεους, ναι ρε φίλε, καμιά φορά πρέπει να πεις στον ψηφοφόρο και κάτι που δε θα θέλει να ακούσει.

Πως η νοοτροπία του είναι μαλακισμένη. Πως δεν οφείλει στο κράτος τίποτα.

Διαπαιδαγώγηση λέγεται αυτό και εφαρμόζεται σε άπειρα πράματα. Ε, άλλο ένα.

Και μη ξεχνάς πως πολλοί επέλεγαν τον αστικό γάμο γιατί ήταν φτηνός. Ε, για μένα το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να είναι τζάμπα. Απλή διοικητική πράξη.

Ανώνυμος είπε...

"Το ότι υποστηρίζω συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις δράσεις τους δε σημαίνει ότι στηρίζω και τα αιτήματα εν συνόλω. Το καταλαβαίνεις πιστεύω αυτό. Εσύ μου λες τ' ανάποδο. Στηρίζεις τα αιτήματα, αλλά δε στηρίζεις του συνδικαλιστές και τις δράσεις τους."

Καλά τώρα αυτό που το είδες; Πότε το είπα; Ό,τι θες διαβάζεις. Αφού σου είπα θεωρώ την ύπαρξη οργάνωσής τους θετική. Εννοείται ότι είμαι υπέρ και των συνδικαλιστών και της δράσης τους πότε είπα το αντίθετο; Όσο αφορά το Pride ε εντάξει τι να κάνουμε μου αρέσουν διαδηλώσεις με πανό, με πολιτικά αιτήματα και συγκεκριμένα και ξεκάθαρα πολιτικά πλαίσια, διαδηλώσεις μαχητικές, μαζικές κομμάτι συνολικά ενός λαϊκού-αντιφασιστικού-δημοκρατικού κινήματος. Τι να γίνει σε διαδήλωση και αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες κατεβαίνεις όχι σε καρναβάλι ή φεστιβάλ και το image ακόμα παίζει ρόλο. Το Pride έτσι όπως γίνεται απλά δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση και περισσότερο ζημιά κάνει παρά καλό. Δεν είναι θέμα ντροπής έτσι και αλλιώς όταν αγωνίζεσαι για τις προτιμήσεις σου και για τα δικαιώματά σου αμέσως δείχνεις ότι δεν ντρέπεσαι και δεν κρύβεσαι. Ίσα ίσα ενώνεσαι με τον λαό, την εργατική τάξη, τους δημοκράτες αντιφασίστες και δημιουργείς καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για τις διεκδικήσεις σου. Συνεπώς προς τι τα φτερά, τα πούπουλα και όλα αυτά που βλέπουμε; Θέλει και λίγη σοβαρότητα το πράγμα ο δημοκρατικός-αντιφασιστικός αγώνας δεν είναι πανηγύρι. Βασικά κανένας αγώνας δεν είναι εδώ που τα λέμε.

"δε θα με πείσεις ότι δεν είναι παρέκκλιση....Για γονιός δε κάνεις. Γιατί όπως και να το κάνουμε, το παιδί επηρεάζεται και αυτό για μένα δεν είναι ανεκτό. Όσο καλή ψυχή κι αν έχεις. Τελεία."

Δε μου λες αυτά πήγες να τα πεις σε κάποιον συνδικαλιστή τους; Γιατί μάλλον δεν θα σε περνούσαν και για υποστηρικτή τους αλλά για το αντίθετο. Μου αρέσει που από τη μία δεν έχεις θέμα να φασώνονται δημοσίως αλλά έχεις για κάτι πραγματικά σοβαρό και σημαντικό γι'αυτούς. Τόσο...υποστηρικτής είσαι. Αλήθεια εσύ θα κρίνεις αν κάποιος είναι κατάλληλος ή όχι για γονιός; Σώπα ρε. Και για να στο αντιστρέψω όλοι αυτοί που τα παιδιά τους έγιναν ομοφυλόφιλοι είναι άραγε ακατάλληλοι γονείς; Αφού όπως λες επηρεάζεται το παιδί τότε από που μας προέκυψαν οι ομοφυλόφιλοι; Γιατί δεν έγιναν τότε ετεροφυλόφιλοι επηρεαζόμενοι από τους γονείς τους; Τι έγινε και κατ'εσένα "παρέκκλιναν"; Και να σου κάτι; Ένας ομοφυλόφιλος αλλά καλός άνθρωπος με καλή ψυχή είναι ΧΙΛΙΕΣ φορές καταλληλότερος για γονιός από ότι διάφοροι "φυσιολογικοί" που ξέρουμε τι κάνουν στα παιδιά τους.

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

"Όμως από μεριάς μου, κι εγώ που πιστεύω, απαιτώ να μην ανακατεύονται σε πράματα που δε τους αφορούν. Και οι πράξεις λατρείας μου δε τους αφορούν. Γιατί να σου πω στη τελική και κάτι; Είναι να μην αρχίσουν οι υποχωρήσεις. Αύριο θα θέλουν να μπουν στο ναό και να ζητούν να τους στεφανώσουμε κιόλας. Και θα μας λένε και σκοταδιστές που θα τους λέμε όχι."

Τα μπέρδεψες Γιώργο. Εσύ ανακατεύεσαι σε θέματα που δεν σε αφορούν. Το να παντρεύονται αυτοί εσένα ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΑ. Πρέπει να ισχύει και γι'αυτούς ΤΕΛΟΣ δεν σου πέφτει λόγος. Και μη φοβάσαι δεν θα ζητούν να τους στεφανώσετε γι'αυτό έχουμε άλλωστε τον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ και το σύμφωνο κανείς από αυτούς δεν θα έρθει με το ζόρι ή με την απειλή όπλου να τους στεφανώσετε στην Εκκλησία. Εκτός και αν από θαύμα η Εκκλησία άλλαζε εντελώς την στάση της σε αυτό. Αλλά δεν πιστεύω σε θαύματα. Ούτε σε υποχρεώνει κανένας να πας μάρτυρας στο γάμο τους.

Καλά το σκοταδιστές Γιώργο με αυτά που λες και εσύ και όσοι σκέφτεστε έτσι το κερδίσατε με το σπαθί σας.

"Τώρα αν εσύ σκάλωσες στα περί θρησκείας που είπα, και θεωρείς πως όλοι οι χώροι λατρείας στη χώρα πρέπει να κατεδαφιστούν,..."

Άλλο πάλι και τούτο. Αυτό πότε το είπα; Όχι ούτε να κλείσουν Εκκλησίες είπα ούτε τίποτα. Αλλά έχεις το κλασικό σύνδρομο καταδίωξης που έχει κάθε ορθόδοξος ταλιμπάν επειδή εναντιωνόμαστε στις ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ σας αντιλήψεις θέλουμε να σας...εξαφανίσομεν. Κοιμίσου ήσυχος το βράδυ κανένας δεν σε κυνηγάει. Γιώργο δεν είσαι σε θέση να αισθάνεσαι και διωγμένος ή θιγμένος. Όλο το θρησκευτικό σύστημα χώνει παντού την μύτη του. Άσε που είστε και παντού. Πας σε δημόσιες υπηρεσίες να και μία εικονίτσα, στα σχολεία προσευχές το πρωί ε φτάνει νισάφι πια όχι να μας το παίζετε και θιγμένοι. Κανονικά ούτε μία εικόνα έπρεπε να υπάρχει σε δημόσια κτίρια ούτε προσευχές έπρεπε να γίνονται στα σχολεία. Άντε μη θυμηθώ και τον Παστίτσιο. Αλλά είπαμε Ελλαδιστάν....

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Όσο αφορά τον εκδημοκρατισμό κοίτα εδώ δεν μιλάμε ούτε για σοσιαλισμό ούτε για τον ρόλο του αστικού κράτους ή των σωμάτων (ανα)ασφαλείας. Να σου κάνω μία ερώτηση; Ήταν ή δεν ήταν εκδημοκρατισμός η ψήφος στις γυναίκες; Η βελτίωση της θέσης των Αφοραμερικανών ήταν ή δεν ήταν εκδημοκρατισμός; Γιατί οκ μπορεί ακόμα γκέτο να υπάρχουν και ρατσισμός στις ΗΠΑ αλλά δεν μπορείς να πεις ότι τα πράγματα είναι ίδια για τους Αφροαμερικανούς όπως ήταν το '50. Ή το '60. Αυτή η βελτίωση δεν είναι εκδημοκρατισμός; Δεν είναι σημαντικό να γίνεται έστω και σε αστικά πλαίσια; Οι κομμουνιστές είναι ΥΠΕΡ αυτών των δημοκρατικών αλλαγών και αγωνίζονται και αυτοί γι'αυτές. Βεβαίως αυτές οι "βελτιώσεις" με αγώνες έγιναν. Είναι κακά όλα αυτά; Ε αυτό εννοώ και στο ζήτημα της θρησκείας.

Αλήθεια πες μου ποια είναι η άποψή σου για τον αγώνα των Ιρανών δημοκρατικών πολιτών απέναντι στην θεοκρατία; Γιατί ξέρεις εκεί βασανίζονται και κάποιες γυναίκες επειδή τολμάνε να αμφισβητούν το χιτζάμπ. Ποια πρέπει να είναι η στάση των κομμουνιστών; Εγώ λέω ότι πρέπει ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ. Εγώ λέω ότι πρέπει οι κομμουνιστές να υποστηρίξουν τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού όσο αφορά αυτές τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Το ίδιο και στην Τουρκία και παντού. Εσύ τι λες; Να περιμένουν το...σοσιαλισμό; Και ως τότε θα συνεχίζουν οι ισλαμοναζήδες να βασανίζουν γυναίκες;

Αφού πέρασες από το χώρο του "Κ"ΚΕ τότε θα έχεις διαβάσει τι έχει πει ο Λένιν ότι οι δημοκρατικοί αγώνες και πόσοι σημαντικοί είναι για το προλεταριάτο και πως μπορούν να το διαπαιδαγωγήσουν ώστε να στρώσουν το δρόμο προς την σοσιαλιστική επανάσταση.

Τέλος στο ζήτημα της αυτοάμυνας πάλι δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η μαζική-λαϊκή αυτοάμυνα απέναντι σε φασιστικές συμμορίες ή επιθέσεις της αστυνομίας με αυτό που ορισμένοι όπως και φασίστες θέλουν να μας πλασάρουν ως "αυτοάμυνα". Γιατί τα συνδέεις αυτά ειλικρινά δεν σε πιάνω. Είπε κανείς ότι δεν πρέπει να αμυνόμαστε απέναντι σε ναζιστικές επιθέσεις; Ή να κάτσουμε να τις τρώμε από το μπατσαριό; Ποιος καταδίκασε την αυτοάμυνα ή την αυτοπροστασία; Δεν καταλαβαίνω γιατί με αφορμή αυτό που είδαμε όλοι και που πολύ σωστά λες και εσύ ότι δεν είναι ούτε αυτοάμυνα ούτε τίποτα γιατί με αφορμή αυτό πιάνεις μια γενικόλογη συζήτηση περί αυτοπροστασίας, αυτοάμυνας. Δεν νομίζω ότι κάποιος τουλάχιστον εδώ μέσα λέει να καθόμαστε να μας δέρνουν και να μας ανοίγουν τα κεφάλια χωρίς αντίσταση. Άρα προς τι η κουβέντα αυτή;

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Από ότι κατάλαβα από το τελευταίο σου σχόλιο δεν αντέδρασες εκπροσωπώντας το κόσμο του ΚΚΕ (το λέω γιατί υπάρχει ένα Viva la Revolucion μπλογκ με ΚΚΕ θεματολογία).

Ωραία. Τότε δε σε αφορούν και αυτές οι απαντήσεις. Εμένα με πυροδότησε ΠΡΩΤΑ η ανακοίνωση τους (μαζί με το στυλάκι τους στις τηλεοράσεις), συνεπικουρούμενη από το ανάλογο ύφος της ΛΑΕ, γιατί πέραν των άλλων θεωρώ ότι εκφράζει και τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση τους, αλλά και την απόρριψη τους για τους ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ που τόσα χρόνια στέλνανε ΝΑ ΠΛΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ.

Αλλά ο ρεφορμιστής πάντα φωνάζει πιο δυνατά από όλους (το έκανε και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου και ιδού).

Για την ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ) είπα πιο είναι το πρόβλημα μου με το να βάζεις παντού έναν ιμπεριαλισμό. Ναι, εγώ κι εσύ μπορούμε να γίνουμε όσο καθάρματα θέλουμε στη ζωή, αλλά ΜΙΚΡΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ δε θα γίνουμε ποτέ, για τον ΥΛΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟ λόγο, ότι πρώτα από όλα δε θα μας δοθούν ποτέ οι ευκαιρίες να το κάνουμε. Ο ιμπεριαλισμός με τη πλήρη έννοια που του δίνει το κείμενο, είναι πέρα από το Matrix εντός του οποίου ζούμε, η ιδεολογία της ΑΡΧΟΥΣΑΣ τάξης, όχι η δικιά μας.

Αυτό σημαίνει πως και ο τελευταίος αμόρφωτος από τη "μάζα" να ήμουν, θα ήταν αστείο να μου λες ότι στηρίζω τους αμερικανικούς (ή από όπου αλλού) βομβαρδισμούς, οπουδήποτε στο κόσμο.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Τους συνδικαλιστές τους τους ξέρω εξ' όψεως. Κοίτα, επειδή δε με ξέρεις και δε με βλέπεις την ώρα που σου μιλάω, μπορεί να βγάζεις συμπεράσματα. Όχι, λέω matter of factly μια πολιτική τοποθέτηση. Έτσι είναι η πολιτική. Κάπου τα βρίσκεις, κάπου δε τα βρίσκεις. Και οι μεγάλες παρατάξεις είναι πάντοτε πολυσυλλεκτικές, έχουν "χώρο" για πολλούς. Δε ψάχνεις φίλους στη πολιτική, συντρόφους και συνεργάτες ψάχνεις. Τους φίλους τους επιλέγεις.

Ναι, στην Αμερική κάποτε ήταν σε προοδευτική κατεύθυνση όλα αυτά. Όμως τώρα, ΟΛΟΙ ΖΟΥΝ ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΛΕΥΚΟΙ, ΝΕΓΡΟΙ & ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟΙ. Άρα καλοί οι αγώνες το συμπέρασμα, αλλά χωρίς σοσιαλισμό στο τέλος του τούνελ, όλα έχουν ημερομηνία τέλους.

Καλό παράδειγμα το Ιράν. Θα το απαντήσω. Μη ξεχνάς ότι σε προηγούμενη ιστορική φάση το Ιράν υπήρξε αστική δημοκρατία σε πορεία φιλελευθεροποίησης. Όχι μόνο κατέρρευσε, όχι μόνο ένας πρόεδρος ανετράπη αλλά και το τρίτο σε μέλη κομμουνιστικό κόμμα στο κόσμο ΕΞΑΧΝΩΘΗΚΕ. Γιατί πολύ απλά, θεωρώ εγώ, ο καθένας ήθελε να προωθήσει το 100% της ατζέντας του, χάθηκε η συνοχή, η βασική (πολιτική) εμπιστοσύνη, διασπάστηκαν, τελείωσαν.

Με βάζεις στη κλασική συζήτηση περί λαϊκού ή ενιαίου μετώπου. Πιστεύω πως σα λογική διάζευξη δεν έχει νόημα. Θα είχε, αν υπήρχε κομμάτι ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ με το οποίο να συνεργαστούμε. Εγώ δε βλέπω κανένα τέτοιο. Οι διαφορές μας είναι σε επίπεδο ιδεών, όχι σε ταξικό επίπεδο. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρώ πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε και ένα καλό. Έθαψε το τόμαχοκ του Εμφυλίου, σε επίπεδο συμβολισμού.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Έχεις μπερδέψει κάτι. Νομίζεις ακόμη ότι "συντηρητικότερα" κατά τη δική σου λογική κοινωνικά στρώματα ομιλούμε από θέσιν ισχύος (είμεθα διάχυτη εξουσία κατά κάποιον τρόπο). Για το θέμα της Εκκλησίας η γνώμη μου είναι πως είναι άλλη μία κρατική γραφειοκρατία όπως κάθε άλλη.

Κατά την άποψη μου σε όλη τη χώρα δεν υπάρχουν πλέον ούτε χίλιοι παπάδες και καλογέροι που να δικαιούνται να φέρουν το ράσο, είτε ανήκουν στην επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος, είτε σε άλλη Εκκλησία, είτε είναι μόνοι τους. Οι υπόλοιποι ξέχασαν να το βγάλουν όταν σχόλασε το Τριώδιο. Άρα κανείς δεν απειλεί τη "διαφορετικότητα" των ομοφυλόφιλων υπό αυτήν την έννοια. Και όταν ξεκαθαρίσουν τα πράματα για όλους και δεις πόσο λίγοι θα έχουμε απομείνει όσοι ασχολούμαστε ακόμα, θα ξεχάσεις τις πούτσες τις μπλε περί πολιτικού γάμου και ισότητας κτλ. Απλά δε θα σε ενδιαφέρει πλέον.

Όταν ήμουν στη Κομοτηνή, είχα ξυπνήσει το πρωί από τον αμανέ. Ντύθηκα ξημερώματα και έτρεξα να βρω το τζαμί. Βρήκα τη πόρτα κλειστή και από πάνω ο μουεζίνης ήταν κασετόφωνο. Αυτό λοιπόν εγώ, αν και δηλώνω χριστιανός και δε θα έπρεπε να με νοιάζει, το λέω κατάντια.

Στη πραγματικότητα η μεγάλη μάζα κόσμου δε νοιάζεται ούτε έτσι ούτε αλλιώς. Ώρες-ώρες μου δίνουν την εντύπωση πως δε τους έχει μείνει ούτε δύναμη ζωής μέσα τους. Απλά αργά-αργά σβήνουμε. Στο τέλος θα μείνουν μόνο τα αφεντικά μαζί με τα άψυχα, βολικά, κρύα μηχανήματα τους. Θεοί πάνω στη γη-μόνοι τους.

Για να γυρίσω πίσω στα δημοκρατικά αιτήματα που λες, είναι περίεργο πως πολλοί άνθρωποι που ασχοληθήκαμε (ξανά) με την κομμουνιστική αριστερά μέσα από το ΑΑΔΜ, ασχολούμενοι με το ΚΚΕ από τα δεξιά του, φύγαμε κατά κάποιον τρόπο από τα αριστερά του.

Ίσως αν στο ΑΑΔΜ δεν είχαμε ανταποκριθεί μόνο οι ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ αλλά είχαν έρθει και οι ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ του ΚΚΕ τότε, να είχε πάει αλλιώς. Αλλά η ιστορία δεν γράφεται με αν.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Και θα σου πω και κάτι συμπερασματικό.

Πέταξες για τη κατάργηση της πρωϊνής προσευχής. Αν η αντίδραση σε αυτό προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι,χωρίς να το πιστεύουν, το έχουν συνδέσει με κάποιο τρόπο με την "εθνική" ταυτότητα με αφήνει παγερά αδιάφορο. Αν η αντίδραση σε αυτό προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν συνδέσει τη πίστη σε κάτι, με τη ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, με αφήνει και αυτό παγερά αδιάφορο.

Εν τέλει αν οι από τους από κάτω που την ακούν, οι 8-9 στους 10 δεν το πιστεύουν, ή πολύ χειρότερα, δεν τους ενδιαφέρει καν για να' χουν άποψη, τότε στα αρχίδια μου αν θα την ακούσουν ή όχι.

Σκέψου όμως, και επειδή τα πράματα θα σκληρύνουν ραγδαία, ότι σε κάτι μεσσαιωνιστές (να ξέρεις ότι το πήρα μάλλον για καλό μαζί με το άλλο με το σπαθί) σαν εμένα θα αναγκαστείς να έρθεις για βοήθεια την ώρα της ανάγκης σου. Γιατί αν περιμένεις από τα απολίτικα μαλακωμπουκομένα που τρώνε τα λεφτά του μπαμπά (από άποψη και όχι γιατί ψάξανε και δε βρήκανε) τότε μάλλον την έχεις κάτσει.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε για ΑΑΔΜ μίλησα ούτε για λαϊκό μέτωπο ή εθνικές αστικές τάξεις. Ούτε βέβαια σου είπα να ενσωματωθούμε στο σύστημα σαν καλοί ρεφορμιστές και να εγκαταλείψουμε τις Μ-Λ αρχές. Έκανα μία ερώτηση ποια πρέπει να είναι η στάση των κομμουνιστών όσο αφορά τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες που σε χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Σ.Αραβία αμφισβητούνται και αυτές; Το χειρότερο είναι ότι ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Εγώ λέω ότι πρέπει να είναι η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ των λαϊκών αγώνων για αυτές τις ελευθερίες. Αν εσύ αυτό το θεωρείς οπορτουνισμό τότε απάντησέ μου αν και η κατάκτηση του 8ωρου που έγινε με σκληρούς ταξικούς αγώνες ΜΕΣΑ στον καπιταλισμό έγινε από οπορτουνιστική αντίληψη. Όπως και άλλα εργατικά δικαιώματα. Γιατί το 8ωρο δεν έφερε την ανατροπή του καπιταλισμού στη Δύση. Και θα μου πεις τώρα ότι ο καπιταλισμός το πήρε πίσω και αυτό πλέον όπως και άλλες κατακτήσεις. Άραγε αυτό όμως υποβαθμίζει και μειώνει την σημασία των αγώνων που δόθηκαν για την κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων στο τότε; Δηλαδή μας λες ότι δεν έπρεπε να δοθούν αυτοί οι αγώνες, δεν έπρεπε το προλεταριάτο να κερδίσει με το αίμα του και τις θυσίες του κάποια κεκτημένα μόνο και μόνο γιατί δεν επικράτησε τελικά ο σοσιαλισμός; Ή γιατί έρχονται σήμερα και τα παίρνουν πίσω; Δεν νομίζω να είναι αυτή η μαρξιστική-λενινιστική αντίληψη.

Ξέρεις κάποτε στις ΗΠΑ θεωρούνταν αδιανόητο αφροαμερικανοί να μπαίνουν στο ίδιο λεωφορείο με λευκούς όπως και τα παιδιά των αφροαμερικανών να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο μαζί με τα παιδιά των λευκών. Αυτά ανατράπηκαν και ανατράπηκαν με σκληρούς αγώνες. Επίσης πλέον οι γυναίκες έχουν δικαίωμα ψήφου όπως και οι αφροαμερικανοί. Πως λοιπόν είναι χειρότερα τα πράγματα από το '50 ή το '60; Θα προτιμούσες ακόμα σήμερα ο αφροαμερικανός να αντιμετωπίζεται ακόμα ως "νέγρος" και να μην του επιτρέπεται να ψηφίζει, να στέλνει το παιδί στο σχολείο με αυτό των λευκών ή ακόμα χειρότερα ακόμα να τον μαστιγώνουν επειδή δεν υπάρχει σοσιαλισμός σήμερα στις ΗΠΑ; Και το θεωρείς αυτό "καλύτερο"; Άραγε είναι σωστό, ηθικό να ακυρώνεις έτσι αγώνες δεκαετιών γι'αυτά τα πράγματα; Οι αντιαποικιοκρατικοί αγώνες των αφρικανικών λαών ήταν λάθος; Επειδή σήμερα ο ιμπεριαλισμός οργιάζει στην Αφρική; Επειδή η Ν.Αφρική είναι αυτή που είναι σήμερα αυτό δικαιολογεί το απαρτχάϊντ; Το κάνει "καλύτερο" στα μάτια σου; Επειδή η Ν.Αφρική δεν είναι Λαϊκή Δημοκρατία; Θα τρελαθούμε εντελώς;

Αυτά όχι αντιλήψεις κομμουνιστών δεν είναι ούτε καν ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ.

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ναι, εδώ πρέπει να εξηγηθώ ανοίγοντας πάλι μια άλλη κουβέντα (πάμε για τα 100 σχόλια καλά το είπα).

Πολλοί τώρα δεν θυμούνται πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ξεκινήσει από τροτσκιστικές ρίζες. Επίσης δεν γνωρίζουν, πως το ιδεολογικό ρεύμα που έλκουμε τη πολιτική μας καταγωγή από αυτό το χώρο, του παλιά λεγόμενου "τρίτου δρόμου ανάπτυξης" συνδυάζουμε παραδοσιακά-πατριωτικά με τροτσκιστικά χαρακτηριστικά.

Άρα:
α. Όλα αυτά που είπες, είναι έτσι όπως τα λες.
β. Αυτό δεν αλλάζει την αναγκαιότητα της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.
γ. Στον νέο παγκοσμιοποιημένο (από τους αστούς) κόσμο θεωρώ ότι σύντομα θα ζήσουμε τη πολιτική "εκδίκηση" του Τρότσκυ.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Αλλά εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει τη δική σου πρόταση.

ΑΑΔΜ δε θες, στο σοσιαλισμό σαν άμεση πρόταση δε πιστεύεις, στην αστική νομιμότητα δε πιστεύεις, με έχεις μπλέξει φιλαράκι.

Πορτοκαλάδα θέτε; Λεμονάδα θέτε;
https://www.youtube.com/watch?v=pR502YYMv-8

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Φυσικά και πρέπει να αγωνίζεσαι για όλα. Και οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα για να αγωνιστούμε είχαμε κατέβει. Αλλά η πολιτική κατεύθυνση που πέρασε ήταν της ανάθεσης και της ενσωμάτωσης (για χίλιους λόγους που ειλικρινά βαριέμαι να το ανοίξω ΚΑΙ ΑΥΤΟ).

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Και κάτι άλλο επειδή μίλησες για ηθική ακύρωση.

Ναι, η γενιά του Πολυτεχνείου τα έκανε έτσι όπως τα έκανε. Ήταν η γενιά που θα άλλαζε το κόσμο με Μάηδες του '68 και με Woodstock. Ήταν η γενιά που πήρε το όνειρο, έχασε το στόχο και μας κληρονόμησε αυτόν τον εφιάλτη.

Μερικοί ακόμα κουνάνε το δάχτυλο και θέλουν να καθοδηγήσουν (από το κτίριο του Περισσού αλλά όχι μόνο). ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΕ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ ΑΛΛΟ.

Δεν ακυρώνω την ιστορία. Αλλά δεν μπορώ να ακούω άλλο ΤΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ να μου λέει πως βασανίστηκε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ (μεγάλος σοσιαλιστής ο Τζουμάκας, δε βρίσκεις;).

Η ιστορία δε χάνεται όσο τη θυμάσαι. Γι' αυτό πιστεύω ότι εμείς, τα παιδιά τους, είμαστε οι τελευταίοι που μπορούμε να κάνουμε κάτι. Γιατί οι επόμενες γενιές, αν υπάρξουν, πλέον δε θα θυμούνται τίποτα. Θα τα θεωρούν όλα αυτά φυσιολογικά.

Και δε θυμούνται πια ούτε την αστική δημοκρατία σου.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο στον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο σοσιαλιστικές επαναστάσεις ή καθαρά ταξικοί αγώνες. Αν περιμένεις την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση ή αν νομίζεις ότι οι λαοί θα πραγματοποιήσουν την σοσιαλιστική επανάσταση εδώ και τώρα επειδή εσύ το θες σου έχω νέα: ΕΧΑΣΕΣ. Στον κόσμο υπάρχουν και αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες, εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες, αντιφασιστικοί, δημοκρατικοί κλπ. Αυτό δεν μπορείς να το αλλάξεις επειδή εσύ θες τώρα σοσιαλισμό. Αυτά δεν γίνονται κατά παραγγελία ούτε τρίβεις το λυχνάρι, βγαίνει το τζίνι και εύχεσαι να ανατραπεί ο καπιταλισμός σε όλο τον κόσμο. Δεν πάει έτσι το πράγμα. Και εγώ σοσιαλισμό θέλω αλλά βλέπω την κατάσταση εδώ ούτε καν κομμουνιστικό κόμμα επαναστατικό δεν έχουμε να την καθοδηγήσει ούτε βεβαίως το υποκείμενο να την πραγματοποιήσει ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ που είναι ο παράγοντας Χ η τάξη που θα πραγματοποιήσει την επανάσταση. Το βλέπεις αυτό πουθενά; Εγώ όχι δεν βλέπω ένοπλους εργάτες στο δρόμο όχι στην Ελλάδα ούτε καν στις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Γαλλία κλπ.

Κόμμα δεν έχουμε, κίνημα επαναστατικό παγκοσμίως δεν υπάρχει, το προλεταριάτο δεν θέλει δεν τα βλέπω ρε φίλε ευνοϊκά τα πράγματα για παγκόσμια επανάσταση σήμερα. Οπότε; Ξέρω γω μήπως να πατήσουμε στους δημοκρατικούς αγώνες των λαών; Να συμμετέχουμε μέσα, να τους υποστηρίζουμε προσπαθώντας να τους δώσουμε ταυτόχρονα και ταξικό περιεχόμενο; Μήπως να συμμετέχουμε στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες για εθνική ανεξαρτησία; Μήπως να υποστηρίξουμε τους αγώνες των λαών απέναντι στο φασισμό και τον κρατικό αυταρχισμό;

Μήπως πρέπει να δουλέψουμε ώστε να απαγκιστρωθούν οι λαοί από το μαύρο μέτωπο του μεσαίωνα, της αντίδρασης του οποίου παράγοντας είναι και η θρησκευτική εξουσία και που αποτελεί συγκοινωνούντο δοχείο με το φασισμό; Μήπως να μην ταυτιζόμαστε με κινήματα που πλασάρονται ως δήθεν "αντιιμπεριαλιστικά", "αντικαπιταλιστικά", "αντιφασιστικά", "δημοκρατικά" κλπ ενώ είναι ΦΑΣΙΣΤΕΣ, πράκτορες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών και αντ'αυτού να τους χτυπήσουμε ανελέητα και να τους καταγγείλουμε ως εχθρούς των λαών; Γιατί ξέρεις έχω βαρεθεί να βλέπω συντρόφους να χαρίζουν τους λαούς στο Μαδούρο, τους μουλάδες του Ιράν, τον Άσαντ, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους πράκτορες του Κρεμλίνου στην Α.Ουκρανία κλπ. Και όλα αυτά στο όνομα ενός δήθεν αντιιμπεριαλιστικού, αντιφασιστικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα. Μήπως να συμμετέχουμε μέσα σε όλους τους λαϊκούς-εργατικούς αγώνες καταπολεμώντας ταυτόχρονα τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, το φασισμό και διαχωρίζοντας τη θέση μας από τους φορείς αυτών των απόψεων; Μήπως να μην απέχουμε από κάθε λαϊκό-εργατικό αγώνα αλλά να δίνουμε την μάχη μέσα με το δικό μας πλαίσιο και το πολιτικό πρόγραμμα πολεμώντας τον οπορτουνισμό, τον ρεφορμισμό και τον φασισμό όπου αυτός παρεμβαίνει;

Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή συμμετέχοντας μέσα στους αγώνες των λαών και της εργατικής τάξης απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων δίνοντάς τους πραγματικά επαναστατικό περιεχόμενο μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα προσπαθώντας να οικοδομήσουμε λαϊκό-εργατικό κίνημα ενωτικό, συγκρουσιακό απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις και τον ιμπεριαλισμό; Μήπως πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην διάσπαση του λαϊκου-εργατικού και του συνδικαλιστικού κινήματος και την διάσπαση των λαϊκών αγώνων πρακτικές που τις καθιέρωσε πρώτα το ΠΑΜΕ και μετά ζήλεψαν και πήραν τη σκυτάλη και οι αναρχο-τροτσκιστο-ανταρσαίοι; Μήπως πρέπει να ανασυγκροτηθεί το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα πάνω στις Μ-Λ αρχές; Μήπως να συμβάλλουμε στην δημιουργία επαναστατικών ΚΚ;

V For Viva La Revolucion

Ανώνυμος είπε...

Πολλά μήπως ε; Ρητορικά είναι βέβαια όλα αυτά εννοείται ότι πρέπει να γίνουν σήμερα Γιώργο. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στην σοσιαλιστική επανάσταση. Αλλιώς κλάφτα Γιώργαρε κάτσε μίλα για παγκόσμια επανάσταση και σοσιαλισμό. Κρίνω ότι σοσιαλισμός ως άμεσος στόχος σήμερα ειδικά στην Ελλάδα της βαθιάς ιμπεριαλιστικής (και νεοαποικιακής θα την χαρακτήριζα αν και ακούγεται ίσως υπερβολικό) υποδούλωσης δεν μπορεί να μπει. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να μπει ως άμεσο είναι ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο λαϊκοδημοκρατικός αγώνας ενάντια στην πολιτική μεγάλου κεφαλαίου-ιμπεριαλισμού για την ανατροπή της εξουσίας τους, της ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης, για την Λαϊκή Δημοκρατία. Στην οποία ναι θα οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός. Με λίγα λόγια αυτό που προτείνω είναι αυτό που πρότεινε και ο ΔΣΕ και το ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΚΕ ένα πρόγραμμα το οποίο ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει όπως καταλαβαίνεις με το ΑΑΔΜ του "Κ"ΚΕ ούτε βέβαια και με το σημερινό του πρόγραμμα.

Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα πάλης σήμερα που θα συνενώσει ΜΑΧΗΤΙΚΑ σε ένα μαζικό-λαϊκό μέτωπο όχι μόνο το προλεταριάτο, όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά τους αγρότες, τα μικρομεσαία στρώματα (τα οποία δεν είναι αμελητέα ποσότητα στην Ελλάδα), πρόσφυγες-μετανάστες και εθνικές μειονότητες, τους δημοκράτες αντιφασίστες απέναντι στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το φασισμό. Ένα μέτωπο που θα συγκρουστεί με το σύστημα εξουσίας για να το ανατρέψει όχι να υποταχτεί σε αυτό.

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Φασίστες είναι όλοι. Δεδομένο.

Όχι, εγώ δεν επιλέγω τη ρωσική πλευρά. Θεωρώ πως σε καταστάσεις τόσο μπλεγμένες το πραγματικά επαναστατικό θα ήταν η ειρήνευση από μεριάς των λαϊκών δυνάμεων, οι οποίοι σε κλίμα ενότητας θα πέταγαν όλους τους διεθνείς νταβάδες έξω.

Από την άλλη εξακολουθώ να στηρίζω Κούβα, Βενεζουέλα, Παλαιστινίους, Κούρδους και όποιον παλεύει για εθνική αυτοδιάθεση (πάντοτε κρατώντας μια κριτική απόσταση). Από την άλλη λάβε υπόψιν το ΚΚ Συρίας που πολεμά μαζί με τις δυνάμεις του Άσσαντ ή το ΚΚ Λιβάνου με τις σχέσεις με τη Χεζμπολάχ. Δε ξέρω αν έχουν δίκιο ή άδικο. Αλλά δε θα τους το υποδείξω εγώ. Η ιστορία θα τους κρίνει.

Εγώ δεν πολυπιστεύω για να είμαι ειλικρινής στις ιμπεριαλιστικές διαφορές πλέον. Θεωρώ ότι στην εποχή της Νέας Τάξης Πραγμάτων (ολοκληρωτικό καπιταλισμό κατά το ΝΑΡ), βεβαίως και οι αντιθέσεις υπάρχουν, αλλά η αλληλεξάρτηση κυριαρχεί. Και σε ένα μεγάλο βαθμό θεωρώ ότι είναι και θέατρο για δημιουργία εξωτερικών εχθρών και τρομοκρατία του κόσμου, αλλά και για να παίζεται παιχνίδι στο χρηματιστήριο (βλέπε εκτίναξη μετοχών των εταιριών όπλων κάθε φορά που εκτοξεύονται αμερικανικοί πύραυλοι, ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΟΧΟ Η ΟΧΙ).

Το "επαναστατικό ΚΚ" είναι μια λέξη. Εδώ πλέον ούτε να ορίσουμε επακριβώς την εργατική τάξη δε μπορούμε. Πήγα πέρσι σε μια εκδήλωση του ΝΑΡ για το θέμα και έφυγα πιο μπερδεμένος από ότι πήγα.

Δύσκολα θα δεις ένοπλους εργάτες στο δρόμο με τον τρόπο που φαίνεται στα ασπρόμαυρα πλάνα αρχείου. Πόσους όμως έχεις ακούσει να σου λένε για παύση πληρωμών και για την ειρηνική αντίσταση του Γκάντι (το ότι δεν γνωρίζουν για τις ΧΙΛΙΑΔΕΣ νεκρούς και αγνοούμενους που άφησε η Βρετανική αντίδραση στην "ειρηνική" αντίσταση είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο);

Κατά κάποιον τρόπο με αφορά η ρητορική της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης η οποία λέει για επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου και χρόνου.

Εγώ κατά καιρούς είχα κάνει προτάσεις για αγροτοκτηνοτροφική αξιοποίηση των βουνών γύρω από το Λεκανοπέδιο με κινηματικές διαδικασίες (κυρίως για αξιοποίηση των ελαιόδεντρων και φύτευση καινούριων) να δουλέψουν άνεργοι. Οι ΚΚΕδες με κοίταζαν με βλέμμα νεκρής τσιπούρας.

Είχα επίσης μιλήσει για δημιουργία τοπικών επιτροπών αλληλεγγύης σε εργαζομένους στο λιανεμπόριο και πέρα από τα σωματεία-σφραγίδες του ΠΑΜΕ, κατά τα πρότυπα των τοπικών συσπειρώσεων του κινήματος κατά των πλειστηριασμών (νομίζω καταλαβαίνεις γιατί δεν είμαι πια με το ΚΚΕ).

Όχι τρόποι υπάρχουν. Φυσικά η κεντρική εξουσία θα αντιδράσει και αντιδρά. Λυσσαλέα. Με αγωγές, μηνύσεις και ευρύτερη κλιμάκωση όσο οι τοπικές και κλαδικές αντιστάσεις εντείνονται (θεωρώ το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλή κίνηση, είναι μικροί σύντροφοι και έχουν ιδέες).

Άλλωστε κάτι που ελάχιστοι σκέφτονται είναι ότι τα αφεντικά ξέρουν καλύτερα από εμάς ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ.

Και στις σημερινές συνθήκες της πλήρους συμβολαιοποίησης του καπιταλισμού, οποιαδήποτε αντίσταση στην εμπορευματική διαδικασία για μένα είναι καίριο πλήγμα.

Τώρα για νέα κόμματα, εκλογές κτλ, εγώ πλέον είμαι επιφυλακτικός.

Θεωρώ όμως πως παρότι είναι παλιά, τα κείμενα της Παπαρήγα "Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ", "Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο" παραμένουν διαχρονικά ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1623802
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1634512

Ανώνυμος είπε...

"Από την άλλη εξακολουθώ να στηρίζω Κούβα, Βενεζουέλα, Παλαιστινίους, Κούρδους και όποιον παλεύει για εθνική αυτοδιάθεση (πάντοτε κρατώντας μια κριτική απόσταση)."

Η υποστήριξη χωρών στην εθνική τους αυτοδιάθεση είναι δεδομένη αλλά εδώ δεν συζητάμε γι'αυτό. Γιατί είναι άλλο να υποστηρίζεις πχ την Σερβία όταν δέχεται επίθεση από το ΝΑΤΟ και ΣΩΣΤΑ και άλλο το τι ήταν και τι πρέσβευε πολιτικά-ιδεολογικά ο Μιλόσεβιτς. Πολλοί μεταξύ των οποίων και το "Κ"ΚΕ με πρόσχημα το πρώτο ταυτίζονται και μάλιστα ΑΠΟΛΥΤΑ με το δεύτερο. Το ίδιο κάνουν και για το Ιράν, την Βενεζουέλα, τη Συρία κλπ.

Εδώ είναι που χάνεται το πράγμα. Ο Μιλόσεβιτς πχ ήταν εξίσου υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στην Γιουγκοσλαβία και αυτός ένας εθνικιστής-σοβινιστής ήταν, αυτός έμπασε το δυτικό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο στην χώρα του ε τι να κάνουμε όλα αυτά δεν αλλάζουν επειδή οι ΗΠΑ ήθελαν να τον ρίξουν. Κατάλαβες τώρα τι γίνεται; Έχει χαθεί η μπάλα δεν ξέρουμε τι πρεσβεύει ο καθένας πλέον ιδεολογικά. Για τη Συρία που λες είναι μεγάλη κουβέντα η άποψή μου είναι ότι δεν έχουμε το κλασικό που είχαμε πχ σε Ιράκ, Σερβία και Λιβύη δηλαδή ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ πόλεμο (από μεριά των χωρών αυτών εννοώ), εδώ έχουμε ένα mini ιμπεριαλιστικό πόλεμο, άδικο ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ συνεπώς η υποστήριξη του δικτάτορα και του ρωσικού ιμπεριαλισμού είναι τουλάχιστον μέγα ατόπημα και μπορώ να σου κάνω ανάλυση ολόκληρη και να το δικαιολογήσω αλλά αν το κάνω όχι κατοστάρα διακοσάρα μη σου πω θα χτυπήσουμε. Μπορείς να διαβάσεις την άποψή μου εδώ καθώς και για ερωτήματα που θέτω για να μην σε κουράζω με κατεβατά (λέω και για Ουκρανία στο πρώτο):

https://antigeitonies3.blogspot.com//2016/11/16112016.html

https://antigeitonies3.blogspot.com/2016/12/blog-post_18.html

Σε αυτό γίνεται ένας ψιλοχαμός γιατί βάλαμε και άλλα ζητήματα μέσα εκτός από Συρία αλλά μπορείς να διαβάσει και εδώ που διαφωνώ με κάποιον για το ζήτημα:

http://aftokathorismos.blogspot.com/2018/04/blog-post_76.html

Πάντως το ότι το "Κ"Κ υποστηρίζει, όχι με τα όσα γίνονται τώρα (όπου ορισμένοι το δικαιολογούν), αλλά για χρόνια το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς και το ρωσικό ιμπεριαλισμό και το ότι βλέπεις στα συνέδριά τους πορτραίτα του Άσαντ εμένα κάτι μου λέει αυτό και θεωρώ ότι πολύ πιο βαθύ από αυτό που λένε σαν δικαιολογία "υπερασπιζόμαστε την εθνική κυριαρχία της Συρίας" και κολοκύθια. Εδώ οι άνθρωποι ταυτίζονται ΑΠΟΛΥΤΑ δηλαδή ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ με το ΦΑΣΙΣΜΟ. Τι να σου πω ο Ζαχαριάδης πάντως ακόμα και όταν δέχτηκε η Ελλάδα επίθεση από τους Ιταλούς και υποστήριξε ΣΩΣΤΑ τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε εκείνη τη φάση, ιδεολογικός-πολιτικός οπαδός του...Μεταξά και του καθεστώτος του ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ.

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Τώρα για αυτό που λες για το Ζαχαριάδη έχω κάποιες αμφιβολίες με δεδομένο ότι η θέση του δεν του επέτρεπε να εκφράσει την πραγματική του άποψη. Άλλωστε και παρά την εκπεφρασμένη θέληση των κομμουνιστών να πολεμήσουν, σε πολλές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες προτίμησαν απλά να τους παραδώσουν στους καταχτητές και τέλος.

Επίσης μη ξεχνάμε ότι η εποποιία της Αλβανίας έκλεισε με την αμαχητί παράδοση σύσσωμης της στρατιάς Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ. Βλέπε ας πούμε το ριζίτικο "Χίτλερ να μη το καυχηθείς".
https://www.youtube.com/watch?v=Y2kwk8lAlxY

Παρόλα αυτά το ΚΚΕ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το γράμμα του Ζαχαριάδη για να στηρίξει έναν ιδιότυπο τρέντυ εθνικολαϊκισμό.

Τι θέλω να πω με αυτό. Θεωρώ πως έχουμε φύγει από την εποχή των δίκαιων πολέμων. Όποιος πόλεμος ξεσπάσει από εδώ και στο εξής θα είναι εκ των πραγμάτων ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ. Δεν είναι συριακή ιδιαιτερότητα.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Ωστόσο για να ξαναπάω πίσω, στα περί μεσσαιωνισμού κτλ.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο απλός παπάς στην Ελλάδα είναι κατά βάσιν ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος βρίσκεται στη θέση η μισή Ελλάδα (αυτή που πιστεύει) να τον βλέπουν και να θέλουν να τους κάνει τον τζάμπα υπηρέτη και η άλλη μισή Ελλάδα (αυτή που δεν πιστεύει) να τον βλέπουν και να θέλουν να τον απολύσουν;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που δεν έχει καταφέρει να στηρίξει κοινωνικά εώς τώρα ούτε μια επίσημη ή έστω ημιεπήσημη συνδικαλιστική προσπάθεια, με αποτέλεσμα όλες οι πολιτικές διεργασίες να εκτονώνονται σε "κύκλους"(ό,τι πιο μεσσαιωνικό υπάρχει);

Έχεις σκεφτεί τη λάσπη που έχουν δεχτεί πέραν των άλλων με την ιδιότητα τους ως εργαζομένων, περί κλεψίματος παγκαριών κτλ, χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά πως τα επίπεδα διαφθοράς τους είναι ανώτερα από οποιουδήποτε άλλου κλάδου;

Έχεις σκεφτεί πως η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος έχει φτάσει στο σημείο να απαγορεύει σε Έλληνες πολίτες να ασκούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, με αποτέλεσμα όποιος θέλει να βάλει υποψηφιότητα για εκλόγιμο αξίωμα να υποχρεούται σε παραίτηση;

Εγώ ισχυρίζομαι, έξω από την ατομική μου ιδιότητα ως πιστού που είναι δικός μου λογαριασμός, πως από ταξική-επαναστατική σκοπιά αυτός είναι ο μεγαλύτερος σκοταδισμός από όλους.

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Με αυτό που είπα παραπάνω, επειδή δε το συνέταξα καλά, εννοώ πως η μισή Ελλάδα (αυτή που πιστεύει) περιμένει από τους παπάδες να γίνουν τσάμπα υπηρέτες, όχι το ανάποδο.

Ανώνυμος είπε...

"Έχεις σκεφτεί τη λάσπη που έχουν δεχτεί πέραν των άλλων με την ιδιότητα τους ως εργαζομένων, περί κλεψίματος παγκαριών κτλ, χωρίς να στοιχειοθετείται από πουθενά πως τα επίπεδα διαφθοράς τους είναι ανώτερα από οποιουδήποτε άλλου κλάδου;"

Όχι ρε αγνοί υπηρέτες του Θεού είναι. Του..Μαμμωνά:

https://www.tovima.gr/2012/11/20/society/o-iereas-me-ta-3-ekat-eyrw-meta-ton-elegxo-toy-sdoe/

https://www.madata.gr/epikairotita/social/259571-katadikasthke-iereas-poy-ekleve-to-pagkari.html

https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/52526/iereas-eklebe-to-pagkari

https://www.youtube.com/watch?v=TtwKnY3CyP4

Αλήθεια ο Εφραίμ καλά; Ο κνίτης Αρσένιος; Τι κάνουν τα παιδιά;

Ρε φίλε γιατί δεν τους πληρώνετε όλους αυτούς εσείς να τελειώνουμε; Χριστόδουλο, Ιερώνυμο, Αμβρόσιο, Σεραφείμ, Άνθιμο από την τσέπη σας ρε παίδες ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Εγώ τι σας φταίω να πληρώνω τους τρελούς; Πληρώνουμε που πληρώνουμε ένα σωρό φόρους, κόμματα, πολιτικούς να πληρώνω και αυτούς; Δε μας λυπάστε καθόλου; Δεν φτάνει που είμαι άθεος και πληρώνω τους εκπροσώπους του φανταστικού σας φίλου να πληρώνω και ναζισταριά από πάνω; Θες ρε Γιώργο να πληρώνεις τον ψυχανώμαλο τον Αμβρόσιο; ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΕ όχι από την δική μου καθάρματα εγώ δεν θέλω να πληρώνω.

V For Viva La Revolucion

Γιώργος Λυγκουνάκης είπε...

Άρα είσαι υπέρ των μαζικών απολύσεων με αριστερό μανδύα (μιλάμε για 10.000 απολύσεις).

Τέλος συζήτησης. Μια θέση με το Κούλη σε περιμένει αδειανή.

Και αν νομίζεις ότι έτσι υπερασπίζεσαι ομοφυλόφιλους και όποιο άλλο ειδικό ενδιαφέρον έχεις, κάνεις μέγα λάθος.

Στη ζωή δίνεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο. Φυσικά οι ίδιοι, σε αντίθεση με σένα, το αντιλαμβάνονται.

Και αν ενοχλείσαι που πληρώνεις, ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ. Μόνο που όταν θα έρθουν για το σπίτι σου πάρε καλύτερο ύφος πριν ζητήσεις βοήθεια, γιατί βλέπεις δεν επαρκούμε για όλους. Θα προτιμήσουμε αυτούς που συμπαθούμε...

Ανώνυμος είπε...

"Άρα είσαι υπέρ των μαζικών απολύσεων με αριστερό μανδύα (μιλάμε για 10.000 απολύσεις)..

Αναλάβετέ τους εσείς και η Εκκλησία και είμαστε οκ. Αυτοί θα έχουν δουλειά δυστυχώς για πολύ πολύ πολύ καιρό ακόμα υπάρχει μπόλικο ποίμνιο να εξαπατούν έτσι και αλλιώς η θρησκεία είναι μία από τις μεγαλύτερες μπίζνες. Υπάρχουν "πελάτες" ακόμα δυστυχώς...

"Και αν ενοχλείσαι που πληρώνεις, ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ. Μόνο που όταν θα έρθουν για το σπίτι σου πάρε καλύτερο ύφος πριν ζητήσεις βοήθεια, γιατί βλέπεις δεν επαρκούμε για όλους. Θα προτιμήσουμε αυτούς που συμπαθούμε..."

Εμ ας κάνουμε και αλλιώς φροντίσατε εσείς οι χριστιανοί οι "δημοκράτες" και το "προοδευτικό" αστικό μας κράτος (μαζί και η πρώτη φορά "αριστερά") να μας εξαναγκάζετε να σας πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι που δεν μας αρεσει ο μεσαιωνισμός σας. Όποιος διαφωνεί μαζί σου θεωρείς ότι δεν αξίζει να υποστηριχθεί ε; Δεν χωράει αλληλεγγύη για αυτόν; Πολύ "χριστιανικό" αυτό εκ μέρους σου αναρωτιέμαι τι θα σου απαντούσε ο Χριστός σε αυτό (πρόσεχε μην κατέβει με κανένα φραγγέλιο και σε πάρει στο κυνήγι με αυτά που λες). Εγώ μια φορά δεν θα το έλεγα ποτέ αυτό σε κάποιον όσο και αν διαφωνούσα μαζί του όσες βαριές κουβέντες και να είχαμε ανταλλάξει χώρια που δεν το πιστεύω κιόλας.

Καλά μεγάλε αστο μην με βοηθάς δε σε υποχρεώνει κανείς τετοια "βοήθεια" να μου λείπει. Άντε να διαδηλώσεις κατά του αντιχρίστου και του 666 (και των Iron Maiden). Πάντως από τα λεγόμενά σου καταλαβαίνω τι είδους ιδεολογική δουλειά γίνεται όλα αυτά τα χρόνια μέσα στο "Κ"ΚΕ είσαι τρανή απόδειξη της ιδεολογικής χρεοκοπίας αυτού του κόμματος.

Αν θες να πληρώνεις τέτοιους απατεώνες κάντο ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΥ:

https://www.youtube.com/watch?v=ZeBmg3mX6Bk

Γιώργο πες αλεύρι ο Καρατζαφύρερ σε γυρεύει...

V For Viva La Revolucion