22 Σεπτεμβρίου 2018

Ήπειρος - Άρτα | Η ...πετρελαϊκή ανάπτυξη έρχεται, η ΒΙΚΗ κλείνει!*

Με αφορμή την εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης στις 28/9 μιλήσαμε με τους Αποστόλη Λάκκα και Μαρίνα Μπανταλούκα, Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα αντίστοιχα του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΚΗ ΑΕ. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής.

Η αλ­λα­ντο­βιο­μη­χα­νία ΒΙΚΗ ΑΕ, που ανή­κει στην οι­κο­γέ­νεια Πα­πα­γιάν­νη και εδρεύ­ει στην Άρτα, δεν λει­τουρ­γεί πια. Έκλει­σε, ενώ χρω­στά­ει στους ερ­γα­ζό­με­νους σχε­δόν όλους τους μι­σθούς για το 2017. Έκλει­σε υπό το βάρος των χρεών που της άφησε η από­φα­ση για τον Μα­ρι­νό­που­λο και ο υπερ­δα­νει­σμός από την πρώην ΑΤΕ και από άλλες τρά­πε­ζες, παρά τα κέρδη που εμ­φά­νι­ζε ως και το 2016.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι της ΒΙΚΗ έμα­θαν τα πε­ρισ­σό­τε­ρα για την κα­τά­στα­ση της εται­ρεί­ας μετά την προ­σω­ρι­νή δια­τα­γή που εξέ­δω­σε στις 6 Φε­βρουα­ρί­ου 2018 το Πο­λυ­με­λές Πρω­το­δι­κείο Άρτας, όπου είχε ορι­σθεί να συ­ζη­τη­θεί η αί­τη­ση υπα­γω­γής της στο άρθρο 106α παρ. 6 του πτω­χευ­τι­κού κώ­δι­κα. Η ερ­γο­δο­σία της ΒΙΚΗ, αιφ­νι­διά­ζο­ντας τους ερ­γα­ζό­με­νους, πα­ραι­τή­θη­κε του αι­τή­μα­τός υπα­γω­γής στο 106α παρ. 6 και εκ­βια­στι­κά έκανε αί­τη­ση για το άρθρο 99, βά­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να λου­κέ­το στο ερ­γο­στά­σιο. Η αί­τη­ση για την υπα­γω­γή στο άρθρο 99 θα εκ­δι­κα­στεί την Πα­ρα­σκευή 28 Σε­πτέμ­βρη.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι έκα­ναν μα­ζι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις τον πε­ρα­σμέ­νο Φλε­βά­ρη, πιέ­ζο­ντας να πα­ρα­μεί­νει σε λει­τουρ­γία το ερ­γο­στά­σιο, κάτι που δεν έγινε εφι­κτό. Η κυ­βέρ­νη­ση, λόγω της εντο­πιό­τη­τας του πρω­θυ­πουρ­γού Α. Τσί­πρα, αλλά και της υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πο­λί­τη, Ο. Γε­ρο­βα­σί­λη, δεί­χνει να εν­δια­φέ­ρε­ται αρ­κε­τά, θέ­λο­ντας προ­φα­νώς να απο­φύ­γει το όποιο πο­λι­τι­κό κό­στος. Αν έχει όμως πραγ­μα­τι­κά την πρό­θε­ση να βοη­θή­σει, θα φανεί σε πε­ρί­πτω­ση που δεν βρε­θεί επεν­δυ­τής. Θα ανα­λά­βει το κό­στος της επα­να­λει­τουρ­γί­ας της επι­χεί­ρη­σης, χωρίς να δώσει φρά­γκο σε τρά­πε­ζες και πι­στω­τές ή θα αφή­σει τους ερ­γα­ζό­με­νους της επι­χεί­ρη­σης να ζουν στην ανέ­χεια και την ανερ­γία;

Πόσοι ερ­γα­ζό­με­νοι δού­λευαν στο ερ­γο­στά­σιο, όταν στα­μά­τη­σε η λει­τουρ­γία του και πώς ζουν αυτοί οι άν­θρω­ποι όλο αυτό το διά­στη­μα;

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι της εται­ρεί­ας τον Μάιο του 2018 ήταν πε­ρί­που 160. Αρ­κε­τοί από αυ­τούς, κυ­ρί­ως από το υπο­κα­τά­στη­μα που δια­τη­ρού­σε η εται­ρεία στην Αθήνα, απο­χώ­ρη­σαν οι­κειο­θε­λώς, με απο­τέ­λε­σμα σή­με­ρα ο αριθ­μός να έχει μειω­θεί στους 120.

Ελά­χι­στοι κα­τά­φε­ραν, αν και βρί­σκο­νται σε επί­σχε­ση ερ­γα­σί­ας, να βρουν δου­λειά, ενώ η πλειο­ψη­φία των ερ­γα­ζο­μέ­νων προ­σπα­θεί να επι­βιώ­σει με το επί­δο­μα επί­σχε­σης που μας πα­ρέ­χει ο ΟΑΕΔ, πε­ρί­που 400 ευρώ για τον κα­θέ­να. Επί­σης εντός των ημε­ρών ανα­μέ­νου­με ότι θα κα­τα­βλη­θεί και εφά­παξ οι­κο­νο­μι­κή βο­ή­θεια 1.000 ευρώ στον κάθε ερ­γα­ζό­με­νο από το Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας.

Από το δι­κα­στή­ριο στις 28 του μήνα τι θα θέ­λα­τε να βγει;

Στο δι­κα­στή­ριο που θα γίνει στις 28 Σε­πτεμ­βρί­ου, μπο­ρούν να συμ­βούν τα εξής:

α) Να προ­κύ­ψει κά­ποιος επεν­δυ­τής που να εν­δια­φέ­ρε­ται να αγο­ρά­σει έστω τη μο­νά­δα πα­ρα­γω­γής, ώστε να ξα­να­μπεί σε λει­τουρ­γία το ερ­γο­στά­σιο ή β) να προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία της πτώ­χευ­σης.

Στην πρώτη πε­ρί­πτω­ση η δια­δι­κα­σία θα κρα­τή­σει λί­γους μήνες και σί­γου­ρα κά­ποιοι θα μπο­ρέ­σουν να δου­λέ­ψουν ξανά. Στη δεύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση θα έχου­με μία χρο­νο­βό­ρα δια­δι­κα­σία, όπου το μόνο που θα πε­ρι­μέ­νου­με θα είναι η από­λυ­ση προ­κει­μέ­νου να πε­ρά­σου­με στα μη­τρώα ανέρ­γων του ΟΑΕΔ με ό,τι συ­νε­πά­γε­ται αυτό.

Σί­γου­ρα προ­τι­μού­με την πρώτη εκ­δο­χή, καθώς είναι εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο, στην πε­ριο­χή που ζούμε, να βρε­θούν νέες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας. Ει­δι­κά για συ­να­δέλ­φους που δεν είναι πια στην πρώτη νε­ό­τη­τα.

Πι­στεύ­ε­τε ότι ο αγώ­νας σας μπο­ρεί να δι­καιω­θεί και ότι το ερ­γο­στά­σιο μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ξανά;

Το ερ­γο­στά­σιο αυτή τη στιγ­μή βρί­σκε­ται σε πλήρη διά­λυ­ση. Έπει­τα από 4 μήνες εγκα­τά­λει­ψης, με πολλά μη­χα­νή­μα­τα να έχουν που­λη­θεί, κα­λεί­ται ο νέος επεν­δυ­τής, που ίσως προ­κύ­ψει, να ξα­να­στή­σει την πα­ρα­γω­γή από την αρχή. Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρ­χει καλή θέ­λη­ση από μέ­ρους του, μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ξανά και μά­λι­στα πιο σωστά και πιο εκ­συγ­χρο­νι­σμέ­να.

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι από την άλλη πλευ­ρά, εκτός από το ζή­τη­μα της ερ­γα­σί­ας, έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν και τις απλή­ρω­τες απο­δο­χές πολ­λών μηνών, τις οποί­ες η εται­ρεία δεν κα­τέ­βαλ­λε. Η δι­καί­ω­ση σί­γου­ρα αφορά και την απο­πλη­ρω­μή των δε­δου­λευ­μέ­νων, τα ποσά των οποί­ων δεν είναι κα­θό­λου ευ­κα­τα­φρό­νη­τα.

Έχετε συ­μπα­ρά­στα­ση από άλλα σω­μα­τεία και φο­ρείς της πε­ριο­χής;

Η αλή­θεια είναι ότι επει­δή όλα αυτά ήταν μία πρω­τό­γνω­ρη εμπει­ρία για μας, πι­θα­νόν να μην κι­νη­θή­κα­με όπως έπρε­πε. Δεν μας αρ­νή­θη­κε κα­νείς τη βο­ή­θειά του, ούτε οι ερ­γα­ζό­με­νοι άλλων με­γά­λων εται­ρειών της πε­ριο­χής, ούτε οι φο­ρείς.

*Αναδημοσιεύουμε αυτό το κείμενο από το https://rproject.gr/ (όπου δημοσιεύτηκε με τον τίτλο Εργαζόμενοι στη ΒΙΚΗ: Σε αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου) παρά τις ενστάσεις μας σε πολλά από αυτά που γράφονται, πολύ περισσότερο για το ...ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ντόπιου πρωθυπουργού και για ενημερωτικούς λόγους αλλά και για να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της ΒΙΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: