Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, καθώς στις εκλογές του 2014, που τότε είχαν χαρακτηρισθεί από την «Nova Democracia» ως η «σημαντικότερη αποχή από την εκλογική φάρσα που καταγράφηκε μέχρι τότε στην ιστορία», το ύψος της αποχής έφθασε στα 38 εκατομμύρια άτομα. Περίπου άλλα 2 εκατομμύρια άτομα αρνήθηκαν τώρα να δώσουν λευκή επιταγή στην επόμενη αντιδραστική κυβέρνηση. Το ποσοστό αποχής από τις εκλογές πρέπει σίγουρα να είναι μεγαλύτερο, μιας και στον υπολογισμό δεν προσμετρούνται οι άνω των 18 ετών των οποίων ακυρώθηκε το εκλογικό βιβλιάριο επειδή έχουν πολλά χρόνια να συμμετάσχουν στην εκλογική φάρσα και που αρνούνται να το ανανεώσουν λόγω δυσπιστίας και απόρριψης αυτής της φάρσας –μια κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που ωστόσο δεν προσμετρούνται από την εκλογική δικαιοσύνη.
Για να σχηματίσουμε μια ιδέα του μεγέθους της απόρριψης της εκλογικής φάρσας και του γερασμένου καθεστώτος που οργανώνει τις εκλογές: ο λεγόμενος νικητής του πρώτου γύρου, ο φασίστας Ζαΐρ Μπολσονάρο (PSL) έλαβε μόνο το 33,4% των ψήφων εάν λάβουμε υπόψη το σύνολο του εκλογικού σώματος και όχι απλώς τις «έγκυρες ψήφους» (έλαβε 49 εκατομμύρια ψήφους σε σύνολο 147,3 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων που έχουν δικαίωμα ψήφου). Υπήρξαν, συνεπώς, σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι δεν υποστήριξαν τον υποψήφιο που πήρε την πρώτη θέση σε αυτό τον πρώτο γύρο.
Η αποχή από τις εκλογές εκφράστηκε, επίσης, στις πολιτειακές εκλογές για την ανάδειξη κυβερνητών. Στις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, περίπου 4,7 εκατομμύρια άτομα απείχαν από την εκλογική φάρσα, δηλαδή το 42% του εκλογικού σώματος. Ο υποψήφιος που υποτίθεται πως βρέθηκε στην πρώτη θέση, ο Ουΐλσον Βιτζέλ (PSC), δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη λαϊκή απόρριψη, λαμβάνοντας μόνο το 41% των έγκυρων ψήφων (στις έγκυρες ψήφους δεν καταμετρούνται η αποχή, τα άκυρα και τα λευκά). Εάν θελήσουμε να υπολογίσουμε το ποσοστό του συνυπολογίζοντας το ύψος της αποχής, οι ψήφοι του Βιτζέλ θα αντιστοιχούσαν σε μόλις το 25% περίπου του εκλογικού σώματος.
Στην πολιτεία της Μίνας Ζεράις, η ψηφοφορία για κυβερνήτη υπήρξε κι εκεί μια θεαματική αποτυχία: η απόρριψη της εκλογικής διαδικασίας αφορούσε περίπου 6 εκατομμύρια άτομα (άκυρα, λευκά, αποχή ή ακυρωμένες ψήφοι), αριθμός που αντιστοιχεί στο 42,8% του εκλογικού σώματος. Ο υποψήφιος που υποτίθεται πως βρέθηκε στην πρώτη θέση, ο Ρομέου Ζέμα (του νεοφιλελεύθερου κόμματος «Novo») υπερψηφίστηκε από μόλις το 26,2% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων (γύρω στα 4 εκατομμύρια άτομα), ή αλλιώς, ακόμη και ως ποσοστό των λεγόμενων «εκπεφρασμένων ψήφων», δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό της λαϊκής απόρριψης, καθώς έλαβε μόνο το 42,7% των ψήφων.
Στην Ροντόνια, αυτός που βρέθηκε στην πρώτη θέση για την ανάδειξη πολιτειακού κυβερνήτη, ο Εσπεντίτο Ζούνιορ (PSDB), δεν φτάνει ούτε καν στο 20,5% του συνολικού αριθμού όσων έχουν δικαίωμα ψήφου, που αντιστοιχεί σε 409.400 άτομα σε σύνολο 1,1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων.
Στην Τερεζόπολις, πολιτεία του Ρίο, υπήρξε συμπληρωματική ψηφοφορία για δήμαρχο. Το αποτέλεσμα υπήρξε ένα αδιαμφισβήτητο φιάσκο: πάνω από το 56,6% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου δεν εμφανίστηκαν ή έριξαν άκυρο και λευκό. Ο υποτιθέμενος νικητής, Βινίσιους Κλάουσεν (PPS), έλαβε το γελοίο ποσοστό του 18,6% των συνολικών ψήφων του εκλογικού σώματος. Ο Βινίσιους συγκέντρωσε μόλις 23.500 ψήφους από ένα σύνολο 125.900 ψηφοφόρων, ενώ 61.600 άνθρωποι απέρριψαν την εκλογική διαδικασία.
Όλα τα ανωτέρω στοιχεία αντλήθηκαν από τον επίσημο ιστότοπο της εκλογικής δικαιοσύνης.
Εκτός από τους αριθμούς που αναδεικνύουν με σαφήνεια τη χρεοκοπία του ψευτοδημοκρατικού καθεστώτος (στην πραγματικότητα, δικτατορία των μεγαλοαστών και τσιφλικάδων στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού), ένα τμήμα του λαού απέρριψε δραστήρια την εκλογική φάρσα, προβαίνοντας μάλιστα σε πράξεις ακτιβισμού. Στην πολιτεία του Μάτο Γκρόσο, κάποιοι ινδιάνοι σε ένα χωριό του Μπασνόρτε, 600 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κουϊαμπά, εκδίωξαν με βέλη στρατιώτες του αντιδραστικού στρατού. Στόχος των ινδιάνων ήταν να εμποδίσουν την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών καλπών στο χωριό, ως ένδειξη απόρριψης της ψεύτικης δημοκρατίας. Επιστρατεύθηκαν οι υπηρεσίες του Εθνικού Ιδρύματος του Ινδιάνου (FUNAI) για να επιδιωχθεί η είσοδος στο χωριό μαζί με τους στρατιώτες. Στο Σάο Ζοζέ ντος Πινιάις, πολιτεία του Παρανά, εικάζεται ότι δύο άτομα επιτέθηκαν τα χαράματα της 4ης Οκτωβρίου με μολότοφ στα γραφεία του εκλογοδικείου της πόλης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδησεογραφίας του μονοπωλιακού συγκροτήματος του Τύπου G1. Οι άντρες φορούσαν κουκούλες για να μην αναγνωριστούν από τις δυνάμεις καταστολής. Στο χώρο του εκλογοδικείου υπήρχαν εκατοντάδες ηλεκτρονικές κάλπες που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν στην εκλογική φάρσα στις 7 του μηνός. Η φωτιά κατέστρεψε την πρόσοψη του κτιρίου.
Στην πόλη Μόρρο ντα Φουμάσα, στο νότο της πολιτείας Σάντα Καταρίνα, ένας εργαζόμενος ηλικίας 25 χρόνων διέλυσε μια ηλεκτρονική κάλπη με ένα χτύπημα βαριοπούλας ενόσω διεξαγόταν η ψηφοφορία. Μπήκε σε μια αίθουσα και προχώρησε σε αυτή την πράξη. Συνελήφθη από τη Στρατιωτική Αστυνομία και δεν μπόρεσε να εξηγήσει την πράξη του, αλλά συμπεραίνουμε πως πρόκειται για ένδειξη της λαϊκής αγανάκτησης κατά του ψευτοδημοκρατικού καθεστώτος. Στην πόλη Καμπίνας, πολιτεία του Σάο Πάολο, δύο ηλεκτρονικές κάλπες υπέστησαν δολιοφθορά τα χαράματα της 7ης του μηνός, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ACidade On». Κάποιοι εισήλθαν κρυφά στο σχολείο όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία, διέρρηξαν μια αίθουσα και έκοψαν τα καλώδια των καλπών. Οι δυνάμεις καταστολής δεν μπόρεσαν να βρουν ποιος το έκανε.
Η ιστορική απόρριψη των εκλογών που παρατηρήθηκε στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, συνιστά ένα σκληρό πλήγμα στην ψεύτικη δημοκρατία και ανοίγει το δρόμο στον πόθο των λαϊκών μαζών για μια νέα κοινωνία και ένα νέο σύστημα, που θα προκύψει από τους λαϊκούς αγώνες και με άλλα μέσα, εκτός του ότι εντείνει την κρίση στους κόλπους των κυρίαρχων τάξεων.
*Συντακτική Ομάδα της «Nova Democracia», 10 Οκτώβρη 2018. Την μετάφραση για λογαριασμό της Προλεταριακής Σημαίας έκανε ο Π.Π.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου