08 Μαρτίου 2019

Υποτέλεια μέσω ΕΕυρωπαϊκής γαστρονομίας. Αναφορικά με το τελευταίο επεισόδιο του Masterchef (στις 6/3)

Ο ρόλος των ΜΜΕ στον καπιταλισμό ως πομπός και αναπαραγωγικό μέσο της κυρίαρχης ιδεολογίας είναι γνωστός εδώ και πολύ καιρό. Στον τομέα της μιντιακής «ψυχαγωγίας», δεκάδες φτηνιάρικα ριάλιτι σόου έχουν γεμίσει την ελληνική τηλεόραση και δεν λένε να φύγουν με τίποτα απ’ τις οθόνες μας. Σε αυτού του είδους τα σόου παρατηρείται ωμά και απροκάλυπτα η πιο χυδαία υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλονται συνεχώς σε νέες δοκιμασίες εξευτελισμού και υποτέλειας μέχρι την κατάκτηση του τελικού «επάθλου», το οποίο συνήθως είναι ένα χρηματικό ποσό. Με την πρόσφατη επάνοδο αυτής της -όχι και τόσο νέας- τηλεοπτικής μόδας μπορούμε να διαπιστώσουμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι παραγωγοί αυτών των τηλεοπτικών θεαμάτων ξέμειναν από ιδέες, και δεύτερον, ότι το σύστημα έχει αποκτήσει την πλήρη άνεση να μας προκαλεί, προβάλλοντας την απόλυτη υποτέλεια ως μέσο ψυχαγωγίας. Για την ώρα θα σταθούμε στο δεύτερο.

Τους τελευταίους μήνες, στην καθημερινότητα πολύ κόσμου έχει μπει το ριάλιτι σόου-μαγειρικός διαγωνισμός του Masterchef. Το χθεσινό επεισόδιο αυτής της σαχλαμάρας έλαβε τόπο στο ιστορικό Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών. Στην δοκιμασία που ανατέθηκε στους διαγωνιζόμενους θα έπρεπε να μαγειρέψουν για διάφορους πρέσβεις κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν την έναρξη της δοκιμασίας, οι κριτές βρίσκονταν στην αυλή του Μεγάρου και είχαν μαζί τους τον αναπληρωτή επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα. Εκεί, ο συγκεκριμένος κύριος έβγαλε έναν σύντομο λόγο για την «Ευρωπαϊκή κουλτούρα» και κλείνοντας παρέδωσε το «δώρο» του το οποίο ήταν ποδιές με το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν τον αποχαιρετήσουν όλοι μαζί, κριτές και διαγωνιζόμενοι, φρόντισαν να τον ευχαριστήσουν για αυτή του την προσφορά χωρίς βέβαια να παραλείψουν τα σχόλια ευγνωμοσύνης για το δώρο και συνολικότερα για την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πήραμε λοιπόν ένα σωστό μάθημα για το πώς πρέπει να υποκλινόμαστε μπροστά στο «Ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Παρ’ όλη την προσπάθεια εξωραϊσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά ένα κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστικών αστικών τάξεων των ισχυρών κρατών-μελών της, με την Γαλλία και την Γερμανία ως κυρίαρχους ιμπεριαλιστές. Ο σκοπός της είναι η επιβολή της υποταγής των λαών στις αστικές τάξεις και η διασφάλιση της εξάρτησης των ανίσχυρων κρατών στα ισχυρά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο φορέας διεξαγωγής πολλαπλών πολιτικών οι οποίες έχουν αποβεί καταστροφικές για του λαούς της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η οικονομική αναδιάρθρωση που επιβλήθηκε από την ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, καθώς και άλλων μεριδίων του παραγωγικού ιστού της χώρας. Η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και για την φτωχοποίηση των λαών της Ευρώπης. Όμως, οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιορίζονται εδώ. Δε μπορούμε να ξεχνάμε τον ενεργητικό ρόλο που είχε στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στον πόλεμο στο Κόσοβο και στο σημερινό φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας. Αυτοί που ωφελούνται από την ύπαρξη της ΕΕ, και τη διαφημίζουν ως την αιγίδα δύναμη της ειρήνης και της συμφιλίωσης, την ίδια στιγμή μακελεύουν λαούς, συμμετέχουν σε αλλαγές καθεστώτων, οπλίζουν κράτη-δολοφόνους και στηρίζουν γενοκτονίες.

Τα ΜΜΕ αποτελούν ιδεολογικό μηχανισ
μό του αστικού κράτους, υπάρχουν για να εξωραΐζουν το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και για να μας υποδεικνύουν πώς να υποτασσόμαστε σε αυτό. Η καταστροφή και η δυστυχία που αυτό έχει επιφέρει στην ανθρωπότητα δεν εξωραΐζονται. Εμείς από τη πλευρά μας πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτού του είδους την ιδεολογική παρέμβαση και να παλεύουμε κόντρα στο σύστημα και τις δομές του.

ΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: